Terug naar bestemmingen

Reis door Gabon

Gabon: Afrika’s laatste Eden

Gabon, ook bekend als Afrika’s laatste Eden, is een ware off the beaten track bestemming ten westen van Congo-Brazzaville. In 1999 trok de Amerikaanse bioloog Mike Fay vijftien maanden te voet door de ongerepte natuur van het land. Overtuigd door de bijzondere biodiversiteit en onaangetaste natuur vroeg hij de president van het land om deze flora & fauna te beschermen. Hierdoor werd in 2002 wel 10 procent van Gabon uitgeroepen tot beschermd gebied, wat resulteerde in 13 nationale parken vol weelderige jungle, savanne en kustgebieden. Ontdek hier het diverse wildleven, met de hoogste concentratie laagland gorilla’s, bosolifanten en mandril apen van het Afrikaanse continent.

Luxe reis naar Gabon

Een luxe reis naar Gabon staat in het teken van onvergetelijke ervaringen in onontdekte natuurgebieden. Overnacht in eco-vriendelijke lodges, waarbij u direct bijdraagt aan de bescherming van de omliggende natuur. De toeristische infrastructuur is minder ontwikkeld in vergelijking met andere bestemmingen, maar juist daarom biedt Gabon échte off the beaten track safari-ervaringen.

Combineer verschillende nationale parken, elk met eigen hoogtepunten en unieke eigenschappen. Track gorilla’s en chimpansees in Lopé National Park, bezoek de Wonders of Ivindo watervallen in Ivindo National Park en spot walvissen, schildpadden en dolfijnen in Pongara National Park. Leer alles over de tradities en gebruiken van de lokale etnische groepen gedurende culturele activiteiten. Unieke ervaringen ver verwijderd van massatoerisme.

Gorilla in Gabon

Hoogtepunten

Olifanten op stranden

Gabon is misschien wel de enige plek ter wereld waar u olifanten kunt spotten op het strand. Daarnaast zijn hier ook de beroemde surfende nijlpaarden gespot.

Laagland gorilla's

De weelderige regenwouden van Gabon zijn het thuis van talloze zeldzame laaglandgorilla's. Kom oog in oog met deze dieren tijdens een gorillatracking. Ook chimpansees komen hier veel voor.

Low-impact reizen

Een bezoek aan Gabon is meer dan alleen een prachtige ervaring. U draagt direct bij aan het natuurbehoud van de verschillende beschermde parken van het land.

Pure Afrika beleving

Gabon staat bekend als een pure wildernis bestemming. Het land beschikt over grote natuurgebieden die door maar weinig reizigers zijn bezocht.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

Praktische informatie

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij aankomst in Gabon nog minimaal 6 maanden geldig zijn en over minstens 1 lege visumpagina beschikken.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Gabon geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 30 dagen.

Visum voor Gabon
Voor een langer verblijf dan 30 dagen dient u een visum aan te vragen. U kunt uw visum voor Gabon vooraf bij de ambassade van Brussel aanvragen. Wij raden aan om uiterlijk twee weken voor vertrek naar Gabon uw visum aan te vragen. Kinderen jonger dan 16 jaar hebben geen visum nodig.

e-Visum voor Gabon
Een online visum kan worden aangevraagd via deze link. Nadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld en aangeleverd, rekent u het verschuldigde bedrag met uw creditcard af. Doorgaans bedraagt de verwerkingstijd 3 dagen, maar wij raden u aan de visumaanvraag uiterlijk 2 weken voor vertrek in te dienen. De kosten voor een single entry visum bedragen 70 euro.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Gabon
Gabon vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor minderjarige kinderen die met een ouder of voogd reizen. Uiteraard dienen de kinderen wel over een eigen paspoort te beschikken. Kinderen jonger dan 16 hebben geen visum nodig. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland
Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Gabon
In Gabon komt gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Gabon?
Voor uw reis naar Gabon dient iedere reiziger over een gele koorts certificaat te beschikken.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Gabon inentingen tegen DTP en Hepatitis A aangeraden. Daarnaast is een inenting tegen gele koorts verplicht. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Gabon
Houd er rekening mee dat in Gabon malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Heerlijk, reizen zonder jetlag! Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is het in Gabon 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is er geen tijdverschil tussen Nederland en Gabon.

De munteenheid van Gabon is de Centraal-Afrikaanse CFA-frank (XAF). De valuta is verdeeld in biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 frank, en zeven munten (500-1 frank).

Geld opnemen
In grote steden zijn droogaans ATM’s te vinden om geld op te nemen. Ook bij banken en grotere hotels kunnen euro’s worden gewisseld. In wildparken is doorgaans cash nodig om te betalen.

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
In Gabon is cash de voornaamste manier om betalingen te doen. Met (Visa) creditcards kan doorgaans geld worden opgenomen in de grotere steden.

U heeft in Gabon  geen reisstekker nodig.

De beste reistijd Gabon

De beste reisperiode voor een reis naar Gabon

De beste reistijd voor een rondreis door Gabon is in het droge seizoen tussen mei en september. Ook tussen december en januari vindt een drogere periode plaats, ook al kan het nog steeds regenen- Gabon is namelijk een erg regenachtige bestemming. Maar ook wanneer het wél regent zijn er mooie momenten om Gabon te bezoeken. Zo heeft u in sommige gebieden juist in deze periodes de beste kans bos- olifanten en buffels te spotten en bootsafari’s te maken. Wij informeren u graag naar de beste reisperiode voor uw specifieke wensen.

Gabon Strand Visser

De beste reisperiode om walvissen te spotten in Gabon

Het spotten van bultrugwalvissen is een prachtige toevoeging aan uw rondreis door Gabon. Tussen juli en oktober vindt het broedseizoen van deze gigantische zeedieren plaats. In deze periode speelt zich een prachtig schouwspel plaats voor de kust van Gabon. Daarnaast zijn er orka’s, dolfijnen en potvissen te zien in de heldere wateren van Gabon.

Walvissen spotten in Gabon

De beste reisperiode om broedende schilpadden te spotten in Gabon

De piek van het broedseizoen van de zeldzame ‘leatherback’ schildpadden van Gabon vindt plaats in december en januari. Met een zaklamp met een filter voor rood licht wordt u begeleid naar deze prachtige dieren. Een perfecte periode om aan de winterkou te ontsnappen richting de tropische stranden van Gabon!

Schildpadden in Gabon

 

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Groene seizoen Februari t/m april

Dit is het lange groene seizoen van Gabon. De vegetatie van Gabon kleurt in deze periode extra fel, wat erg mooie foto's oplevert. Dit is de langste groene periode, maar het zijn niet de maanden met de meeste regenval. De meeste regenval vindt namelijk plaats in het korte groene overgangsseizoen. Februari is een goede maand om de meren rondom Lambaréné te verkennen- dankzij het hoge waterniveau zijn er diverse vissen en watervogels te zien. Februari en maart staan bekend als de beste maanden voor vogelliefhebbers- vooral in Akanda National Park kunt u érg veel exotische vogelsoorten spotten. In april heeft u een goede kans bosolifanten bij de kust van Loango National Park te spotten. Ook buffels en gorilla's zijn op de grens van bos en strand te vinden.

Overgangsseizoen Oktober t/m november en december t/m januari

Oktober t/m november:
In oktober vindt een overgangsseizoen plaats tussen het lange droge seizoen en het korte droge seizoen. In deze maanden vindt relatief veel regen plaats in korte periodes, gevolgd door zon. In deze periode is Loango National Park de ideale bestemming voor liefhebbers van sportvissen. Tarpon, barracuda en andere bijzondere vissoorten kunnen worden gevangen tijdens een 'catch and release' visexcursie. Ook heeft u in november de beste kans om de legendarische 'surfende' nijlpaarden van Loango te spotten. Doorgaanst zullen zij zich voornamelijk in lagunes en rivieren ophouden.

December t/m januari:
In deze periode vindt een kort, droog seizoen plaats. Een ideale tijd voor uw safari-activiteiten, waarbij u weinig last hebt van regenval. Dit is een erg goede periode voor game drives door groen savannelandschap. Dankzij de regenmaanden van oktober en november bloeit de vegetatie van Gabon vollop.

Droge seizoen Mei t/m september

In deze periode vindt het lange droge seizoen plaats. Hierin wordt geen/nauwelijks regenval verwacht en kunt u vollop genieten van een strakblauwe hemel. Een goede tijd om de gorilla's van Ivindo National Park te voet te bezoeken. Deze families zien érg weinig mensen, en zijn daardoor niet bang voor mensen. Ook de mandrils van Lopé National Park zijn het bezoeken waard. In Lopé vindt u een gigantische groep van deze speelse primaten die tot wel 1350 dieren telt!

Manieren van reizen in Gabon:

Uw aankomst in Gabon

Het bereiken van de verschillende nationale parken van Gabon gaat doorgaans via Libreville Léon M’ba International Airport. Vervolgens kunt u op diverse manieren de parken die u wenst te bezoeken bereiken.

Treinreizen

Een unieke manier om de natuur van Gabon te aanschouwen terwijl u onderweg bent naar uw bestemming: de Trans-Gabon Railway. Vanuit Owendo, een stadje 9 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Libreville, kunt u diverse hoogtepunten van Gabon bereiken.

Per boot

Één van de beste manieren om Pongara National Park te bereiken is per boot. Een prachtige tocht waarbij u direct kennis maakt met de flora & fauna van de gebieden. Vanuit de hoofdstad Libreville kost deze tocht u minder dan een uur.

Transfers per auto

Het is érg lastig om zelf te rijden door Gabon, zelfs met een 4×4 voertuig. De wegen kunnen erg uitdagend zijn en tijdens het groene seizoen zelfs onbegaanbaar worden. Met georganiseerde transfers komt u veilig en comfortabel aan op uw bestemming terwijl u onderweg alles leert over de bijzonderheden die u tegenkomt.

Transfers per vliegtuigje

Een zeer comfortabele en bijzondere manier van reizen is per klein vliegtuigje. U vliegt vanuit de luchthaven in de hoofdstad naar airstrips middenin de bush van parken als Lopé- en Loango National Park. Hier wordt u ontvangen door een chauffeur die u helpt met uw bagage en naar uw lodge brengt.

Per auto reis Gabon
Primaten Gabon

Voor wie is Gabon geschikt?

Avonturiers

Gabon is een paradijs voor de avontuurlijke reiziger. Onaangetast regenwoud vol dieren die zéér weinig met de mens in contact komen- Afrika op haar puurst! Een bestemming die ver van ‘gewoon’ is, vol met erkende nationale parken en zeldzame wildsoorten. Een reis naar Gabon is ver van massatoerisme. Enkele kampen liggen verspreid door de regenwouden, ingericht om minimale belasting uit te oefenen op de omliggende natuur. Safari’s zijn zéér verschillend: game drives door het savannelandschap, te voet door het regenwoud en per boot door de lagunes en rivieren van Gabon.

Safari-liefhebbers

In de 13 nationale parken van Gabon kunt u prachtige safari-ervaringen opdoen. Vanuit de Trans-Gabon spoorlijn bereikt u het regenwoud en de savannelandschappen van Lope National Park. Hier vindt u een UNESCO World Heritage site waar mandril, colobus, guenon en chimpansee primaten leven. Bezoek de westelijke laaglandgorilla’s van Loango National Park of beleef ultieme safari in Ivindo National Park. Bosolifanten, katachtigen, buffels en antilopen doorkruizen openingen in het regenwoud. Daarnaast nestelen honderden migrerende zeeschildpadden zich langs het strand van Pongara National Park.

Cultuurfanaten

Gabon kent een rijke geschiedenis, die vandaag de dag nog steeds te beleven valt dankzij de lokale bevolking die tradities aanhouden. De Gabonezen zijn spiritueel, en uiten dit met muziek, dans en rituelen. Verschillende etnische groepen kennen hun eigen gebruiken. Tussen deze etnische groepen vinden geen grote conflicten plaats en trouwerijen tussen verschillende groepen komen veel voor.

Gedurende uw reis door Gabon kunt u deze cultuur op verschillende manieren leren kennen. Diverse musea en culturele centra bieden u de kans om de tradities en geschiedenis te leren kennen. Bezoek bijvoorbeeld het ‘Museum of Arts and Tradition’ in de hoofdstad, Libreville. Daarnaast kunt u de dorpen middenin de natuur bezoeken voor een intieme kennismaking met de Gaboneze cultuur.

Strandaanbidders

Gabon kent prachtige stranden, zoals Pointe-Denis en Cap Esterias. Veel van de kustlijn is nagenoeg onontdekt: u bevindt zich ver van massatoerisme en kunt zich volledig ontspannen. Naast het gevoel van exclusiviteit voldoen de stranden aan diverse wensen. Of u nou op zoek bent naar lange, uitgestrekte zandstranden of kleinere baaien omgeven door rotsen- de kust van Gabon kan aan uw wensen voldoen. Naast pure ontspanning bieden de stranden van Gabon ook een rijke biodiversiteit en kunt u wilde dieren spotten. Zeeschildpadden, dolfijnen, zeevogels en walvissen zijn op en vanuit de diverse stranden te zien.

Gabon Strand