Terug naar Kenia

Amboseli National Park

Amboseli National Park is één van de bekendste wildparken van Kenia. Het park ligt in het zuidoosten van Kenia, tegen de grens met Tanzania. In het onder reizigers geliefde Amboseli leven ontzettend veel olifaten. Hier ziet u nog steeds olifanten met misschien wel de grootste slagtanden in Afrika. Zij verplaatsen zich  hier over de vlaktes, met de hoogste berg van Afrika op de achtergrond. Hier torent namelijk de met sneeuw bedekte Mt Kilimanjaro hoog uit boven het weidse landschap. In Amboseli wisselen moerasgebieden en droge open vlaktes elkaar af. In het hart van het park ligt het Kiokomeer, dat flamingo’s en pelikanen aantrekt. Gedurende het droge seizoen droogt het meer op, waardoor er as overblijft. Deze as wordt Amboseli genoemd in de lokale taal van de Masai, waar het park haar naam aan te danken heeft.

Deel deze bestemming:

Dieren in Amboseli National Park 

Als gevolg van het unieke eco-systeem van Amboseli, dat wordt beïnvloed door de Kilimanjaro, worden veel dieren naar het moerasgebied getrokken. Het gebied heeft een enorme olifanten populatie, maar daarnaast komen hier veel andere dieren voor.

De Big 5 in Amboseli National Park

Naast de honderden olifanten leven in Amboseli 4 van de Big 5 leden. Buffels komen hier in grote aantallen voor. Bovendien is de kans groot dat u tijdens een meerdaags bezoek ook leeuwenfamilies en zelfs de schuwe luipaard op de foto kunt krijgen. In het Amboseli National Park komen geen neushoorns meer voor.

Andere dieren in Amboseli National Park 

In Amboseli leeft een verscheidenheid aan wilde dieren. Tijdens safari-activiteiten ziet u hiet vele gnoes, zebra’s en giraffen. Ook leven hier veel hyena’s en ziet u met een beetje geluk zelfs wilde honden en cheeta’s. Het moerasgebied van Amboseli is gevuld met een grote hoeveelheid nijlpaarden. Daarnaast zijn er ook zo’n 400 vogelsoorten in het park, waardoor het gebied zeer geschikt is voor vogelliefhebbers.

 

Activiteiten in Amboseli National Park 

U verkent het Amboseli National Park tijdens safari-activiteiten. Hieronder leest u meer over de verschillende activiteiten die mogelijk zijn in dit indrukwekkende gebied.

Game drives in Amboseli National Park 

Vanuit uw lodge worden dagelijks game drives georganiseerd. In een safarivoertuig trekt u onder begeleiding van een professionele gids erop uit. Aangezien Amboseli niet heel groot en redelijk overzichtelijk is, kunt u in een korte tijd heel veel wilde dieren waarnemen. Het landschap varieert tussen moerasgebied, uitgestrekte savanne en dichtere bossen. Dit maakt dat elke game drive anders is in Amboseli National Park.

Wandelsafari Amboseli National Park

Binnen de grenzen van Amboseli National Park zijn wandelsafari’s niet toegestaan. In de privé reservaten die aan Amboseli grenzen is dit wel toegestaan. Hier kunt u te voet oog in oog komen met olifanten, giraffen en ander groot wild, terwijl u de Kilimanjaro op de achtergrond ziet. Deze wandelingen worden begeleid door lokale gidsen die het gebied uit hun broekzak kennen. Dit zorgt voor een extra dimensie en hierdoor haalt u het meeste uit uw wandelsafari.

Night drives in Amboseli National Park 

Net als wandelsafari’s worden night drives uitsluitend aangeboden in de reservaten die grenzen aan Amboseli National Park. Deze gebieden staan in open verbinding met het park (dus geen omheining) en hier gelden andere regels. Tijdens de middag safari stopt u gebruikelijk voor een verfrissend drankje en snack, waarna u in het donker terugkeert naar de lodge. Tijdens deze rit ziet u mogelijk dieren die alleen in de nacht actief zijn. Mogelijk ziet u luipaarden hun prooi besluipen, maar bovendien zijn er ook veel kleinere katachtigen die op dit moment actief zijn, waaronder de servalkat en de caracal.

Safari te paard of per kameel Amboseli National Park 

In de reservaten rondom Amboseli National Park worden ook safari’s te paard en per kameel aangeboden. Een unieke manier om dit bijzondere landschap te verkennen. Het is een zeer unieke ervaring dat men niet snel vergeet.

Beste Reistijd Amboseli National Park

Het is warm en droog in Amboseli National Park. De koelste maanden vinden tussen juni en september plaats. Dit is ook het droge seizoen, wanneer nauwelijks regen valt. In het groene seizoen vallen de kortere regenbuien in het algemeen tussen oktober en december, en zullen de langere buien rond maart van start gaan.

In zowel het droge als groene seizoen zijn safari-activiteiten erg goed in Amboseli. De kans om de Kilimanjaro te zien is iets groter in het groene seizoen, wanneer de lucht minder stoffig is. In het droge seizoen zult u iets makkelijker het wild vinden dat u wilt spotten. Beide periodes zijn erg goed om het park te bezoeken.

Droge Seizoen:

  • Juni en juli – de temperatuur ligt overdag gemiddeld rond de 25 graden. Het is zonnig en erg droog. Wild verzamelt zich rond de laatste overgebleven waterbronnen.
  • Augustus en september – het is erg droog tot het einde van september, wanneer de eerste regen begint te vallen. Overdag loopt de gemiddelde temperatuur op.

Groene Seizoen:

  • Oktober, november en december – het wordt steeds warmer, en de eerste échte regen begint te vallen. De regenval komt vaak in de vorm van korte buien en het regent bijna nooit de hele dag. Vooral tegen het eind van de dag kan het af en toe stormen. De temperatuur is overdag gemiddeld 28 graden.
  • Januari en februari – deze twee maanden zijn vaak een tussenpose tussen de korte regens en lange regens. Het regent een stuk minder in deze twee maanden. Ook zijn het de warmste maanden van het jaar, met een gemiddelde temperatuur van 30 graden overdag.
  • Maart, april en mei – dit is de periode van de langere regenbuien. Nog steeds regent het bijna nooit de hele dag. In april valt de meeste regen. De temperatuur zakt terug naar gemiddeld 28 graden overdag. Het landschap is erg mooi in deze periode, met flora die vollop bloeit.

 

Andere gebieden in Kenia

Meru National Park Samburu National Reserve Masai Mara Laikipia Plateau Lake Nakuru National Park Aberdare National Park Shimba Hills Nature Reserve Mount Kenya National Park Chyulu Hills National Park Tsavo West National Park Tsavo East National Park Amboseli National Park MOMBASA NAIROBI