Terug naar bestemmingen

REIS DOOR MADAGASCAR

Madagascar: een continent op zichzelf

Het magische Madagascar, een land waar 90% van de flora en fauna endemisch is en waar eeuwenoude baobabbomen uittorenen boven het dorre landschap. Madagascar hoort officieel bij het Afrikaanse continent, maar kent ook veel invloeden uit Azië en de Arabisch cultuur. Deze bijzondere mix van culturen maakt Madagascar één van de meest uitgesproken bestemmingen op aarde. Qua omvang is Madagascar net zo groot als Frankrijk en het landschap is heel divers. In het midden van Madagascar loopt een enorme bergketen met bizarre rotsformaties die het land opsplitst. Het oostelijke deel van het eiland wordt gedomineerd door tropisch regenwoud, terwijl u in het westen van Madagascar uitgestrekte woestijnlandschap en de beroemde baobabbomen zult tegenkomen. Het noorden van Madagascar is een paradijselijke regio. Hier zijn de prachtige stranden en romantische eilanden. Mede door deze verschillende soorten vegetatie leven op Madagascar erg veel bijzondere dieren. Tijdens een rondreis door het land staat u met een beetje geluk oog in oog met talloze ringstaartmaki’s, het vingerdier (Aye Aye), de Malagassische girafkever of spit u de op lemuren jagende fossa (fretkat).

Om u een indruk te geven van de talloze mogelijkheden, vindt u hieronder een aantal van onze voorbeeldreizen. Wat hebben de verschillende gebieden van Madagascar te bieden en wat zijn de kosten voor een reis naar het land? Daarnaast vindt u hier praktische informatie en leest u meer over de beste reistijd voor Madagascar.

Madagascar Zeilboten

 

Hoogtepunten

Madagascar Lemuur
Andasibe

Het Andasibe-Mantadia National Park is het thuis van de bekende Indri en nog 13 andere soorten lemuren.

Madagascar Allee Des Baobabs
Baobablaan

Bezoek de spectaculaire 'laan van de baobabs', die tientallen meters de lucht in steken.

Madagascar Tsingy
Tsingy

Verken het ruige landschap van Tsingy De Bemaraha National Park, waar houten touwbruggen uw hart sneller doen kloppen.

Madagascar Eiland
Paradijselijke eilanden

Afgelegen eilandjes met een rijke biodiversiteit en prachtige stranden in het noorden van Madagascar.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

LEES HIER MEER OVER DE GEBIEDEN IN MADAGASCAR

Berenty Morondava/ Allee des Baobabs Tsingy de Bemaraha National Park Ranomafana National Park Ankarana Ifaty Ankarafantsika National Park Nosy Be Masoala National Park Ile Sainte Marie Isalo National Park Andasibe National Park Anjajavy Private Nature Reserve Amber Mountain National Park ANTANANARIVO

Praktische informatie

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij vertrek vanuit Madagascar nog minimaal 6 maanden geldig zijn en bij aankomst over minstens drie lege visumpagina’s beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Madagascar een visum nodig. Een visum kan worden aangevraagd bij het consulaat in Rotterdam of de ambassade in Brussel. Daarnaast kunt u ook een e-visum aanvragen.

E-visum voor Madagascar

U kunt uw visum voor Madagascar vooraf online aanvragen via deze linkNadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld en aangeleverd, rekent u het verschuldigde bedrag af. De kosten voor een single entry visum bedragen €35,- voor een visum die 30 dagen na aankomst geldig is.

Visum ‘on arrival’ in Madagascar
Nederlandse en Belgische reizigers kunnen het visum tevens ‘on arrival’, op de luchthaven van Antananarivo verkrijgen. De wachttijden zijn hiervoor echter lang; u kunt zo 2 uur in de rij staan. Daarom raden wij u aan om de aanvraag van uw visum reeds voor vertrek te regelen.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Madagascar

Madagascar vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor minderjarige kinderen die met een ouder of voogd reizen. Uiteraard dienen de kinderen wel over een eigen paspoort en visum te beschikken. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Madagascar
In Madagascar komt geen gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Madagascar?
Voor uw reis naar Madagascar hoeft u enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u in de laatste 6 maanden een land bezocht heeft waar wèl gele koorts voorkomt.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Zuid-Afrika inentingen tegen DTP, hepatitis A, BMR en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Madagascar
Houd er rekening mee dat in Madagascar malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is het in Madagascar 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Madagascar 2 uur later.

De munteenheid van Madagascar is de Ariary (MGA). De valuta is verdeeld in biljetten van MGA 100, MGA 200, MGA 500, MGA 1000, MGA 2000, MGA 5000, MGA 10.000, MGA 20.000 en zeven munten (MGA 1-MGA 50). Bijna alle aankopen die u doet in Madagascar zullen met lokale valuta worden uitgevoerd. Toch wordt aangeraden voldoende cash mee te nemen (in euro) zodat u dit kunt omwisselen.

Tip: bewaar de ontvangen wisselbewijzen, hier kan om worden gevraagd bij het verlaten van het land. 

Geld opnemen
In de grote steden zoals Antananarivo zijn over het algemeen genoeg ATM’s te vinden waar u geld kunt opnemen. Echter wordt dit in andere delen van het land een stuk lastiger. Vandaar wordt aangeraden voldoende cash mee te nemen.

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
In de meeste accommodaties kunt u met uw creditcard betalen, maar toch blijft het advies om veel cash mee te nemen staan.  Zo kunt u bij sommige tankstations enkel met cash betalen en kunnen de pinmogelijkheden in de afgelegen gebieden beperkt zijn.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

De power outlets in Madagascar kunnen van het type C, D, E, J en K zijn. Voor de types C en J heeft u geen adapter nodig. Voor de andere types is dit soms wel het geval. Voor de zekerheid wordt dan ook aangeraden een adapter mee te nemen. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

Beste Reistijd Madagascar

De beste reistijd Madagascar

Het gehele jaar kunt u Madagascar goed bereizen: elk seizoen heeft iets te bieden. De beste reistijd voor een rondreis door Madagascar is over het algemeen tussen april tot november.

Madagascar heeft een tropisch klimaat met verschillende klimaatzones. Het land is gigantisch en over de gehele lengte van het eiland loopt een bergketen van noord naar zuid. Deze bergketen verdeelt het land op in twee duidelijke klimaatzones. De oostzijde van het eiland is heel groen met regenwouden en een overheersend tropisch klimaat. De westzijde van het eiland is een stuk droger met savanne landschap vol baobab bomen. Bovendien kan het klimaat als gevolg van de enorme omvang en afhankelijk van de geografische positie sterk variëren.

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen December t/m maart

De periode tussen december en maart is het regenseizoen in Madagascar. Tijdens deze periode regent het veel en zijn bepaalde gebieden moeilijk begaanbaar. Met name aan de oostkant van het eiland is er een kans op cyclonen. Tijdens het groene seizoen zijn veel lodges gesloten voor renovatie.

Het overgangseizoen April en november

April:
In april verandert het groene seizoen naar het droge seizoen. De regenval neemt sterk af vergeleken met de eerdere maanden.

November:
Het droge seizoen komt ten einde. Het begint steeds meer te regenen, maar de regenval is nog niet zo hevig als maanden die volgen.

Het droge seizoen Mei t/m oktober

De regenval neemt sterk af, net als de gemiddelde dagtemperatuur. Hikes zijn makkelijker om te ondernemen dankzij de droge wegen en de milde temperatuur. Het is gemiddeld zo'n 24 graden overdag.