Terug naar blogs

Een selfdrive door het ongerepte Afrika

Alles wat u wilt weten over deze avontuurlijke manier om Afrika te leren kennen

“U ziet stof opwaaien terwijl u met uw 4×4 door de woestijn van Namibië scheurt of u trotseert de hobbelige wegen in de groene natuur van Botswana. Terwijl u koerst naar uw volgende bestemming ziet u aan de rechterzijde een kudde oryxen langstrekken, op zoek naar water in het droge landschap. Even later duiken ruige rotsformaties op. Het is de plek waar u later het kampvuur dan nog bij daglicht zal gaan aansteken.  U weet inmiddels maar al te goed dat de heldere blauwe lucht, snel kan omslaan naar een pikdonkere situatie. Het enige licht is die van de fonkelende sterrenhemel. Een sterrenhemel die vrijwel nergens op aarde zo helder is. Geen straf om hier een nacht door te brengen te midden van de natuur.”

Op avontuur in de Afrikaanse wildernis

Uniek in de wereld. Een ongekend avontuur met een 4×4 voertuig met tenten op het dak door de ongerepte Afrikaanse wildernis. Hier bezoekt u verschillende wildparken waar u op eigen gelegenheid kunt rondtrekken. Het is de thuisbasis van grote concentraties wilde dieren. Hier is het toegestaan om op eigen gelegenheid door de nationale parken te rijden. Tijdens een kampeersafari trekt u er dagelijks op uit om op zoek te gaan naar wilde dieren. Een uniek avontuur!

Sinds enkele jaren neemt deze manier van reizen behoorlijk in populariteit toe. Het is daarom te adviseren om heel tijdig uw kampeersafari vast te leggen. Wij adviseren daarom bij voorkeur één jaar van te voren voorbereidingen te treffen voor uw safari. Een kampeersafari met een eigen 4×4 met tenten op het dak is met name in zuidelijk Afrika heel erg geschikt, De meest populaire landen zijn Zuid-Afrika, Namibië en Botswana.

Kamperen middenin de Afrikaanse bush

Slapen in een tentje op het dak van uw voertuig. Tijdens een kampeersafari in de Afrikaanse bush dient uw voertuig tegelijkertijd ook als uw accommodatie. Bovenop het voertuig zijn speciale tenten gemonteerd, die u eenvoudig kunt uitklappen. Het 4×4 voertuig beschikt over alle benodigdheden die u nodig heeft tijdens een kampeersafari. Zo is het voertuig voorzien van een koelkast, een gasfles, braai hulpmiddelen, stoelen, een tafel, potten, pannen, bestek en nog veel meer. Tijdens een kampeersafari bezoekt u bijvoorbeeld de nationale parken waar u kunt kamperen op aangewezen kampeerlocaties. Op de meeste locaties zijn er vervolgens sanitaire voorzieningen aanwezig. Hier kunt u gebruikmaken van het toilet en de douches. Daarnaast zijn hier over het algemeen ook wastafels om de vaat af te wassen.

Verschil in campsites in Afrika

In iedere bestemming in zuidelijk Afrika verschillen de campsites behoorlijk. In Zuid-Afrika en Namibië zijn alle campsites die binnen de nationale parken liggen, voorzien van een omheining. Dit betekent dat grotere dieren het kamp niet kunnen betreden. Dit kan een uitkomst bieden voor wanneer u reist met kleinere kinderen of voor diegene die het niet zit zitten om een enorme olifant tegen te komen onderweg naar het toiletgebouw. Vaak zijn er op deze campsites wel ‘viewpoint’ waar vandaan u op een veilige manier uitzicht heeft op een drinkplaats dat wilde dieren aantrekt. In Botswana is dit heel anders. Hier zijn de meeste campsites juist niet voorzien van omheining. Hetzelfde geldt voor bepaalde locaties in Namibië die buiten de nationale parken liggen. In deze gebieden loopt het wild vrij rond. Over het algemeen zijn de roofdieren (zoals leeuwen of luipaarden) niet zo dol op campsites waar vuur en geluid is, dus zij zijn  minder snel aangetrokken tot deze ‘open’ campsites. Dieren zoals olifanten of hyena’s en jakhalzen zijn wel dieren die regelmatig een campsites worden waargenomen. Het is hier dus altijd noodzakelijk om extra waakzaam te zijn wanneer u over de campsite loopt.

 

Een dag op kampeersafari

Voor de meeste avonturiers loopt de gemiddelde dag in de bush net iets anders dan het ritme dat wij in de westerse wereld gewend zijn. Veelal zult u om 21:00 naar bed gaan en trekt u er om 06:00 op uit om wilde dieren te spotten. Zodra de zon onder gaat is het pikke donker op uw campsite. Het is tijd om uw bed in te klimmen bovenop uw 4×4 safarivoertuig. Vannacht valt u in slaap met de geluiden uit de bush op de achtergrond. Zodra de zon opkomt wordt u wakker. Dit is het moment dat de vele vogels ontwaken en hun liederen zingen. Het is tijd om u klaar te maken voor een nieuwe dag vol avonturen. Wellicht heeft u de avond ervoor op de kaart gekeken welke regio’s u binnen het park wilt gaan verkennen. Veel reizigers gaan de gehele dag op pad, terwijl andere de dagen opbreken en tussendoor terugkeren naar de campsite. In de wildparken lopen wegen die leiden naar bijzondere plekken. In sommige regio’s zijn drinkplaatsen dat de wilde dieren aantrekt. Het kan lonen deze te bezoek, zodat u hier misschien wel leeuwen hun dorst ziet lessen. Onderweg stopt u bij de ‘algemene kampen’ waar u vaak kunt tanken en een stop kunt maken voor een broodje. In Botswana en Zimbabwe zijn er geen voorzieningen binnen de nationale parken. Zorg dus altijd voor voldoende brandstof. In Namibië en Zuid-Afrika is dit wel het geval. Vaak is er een klein winkeltje met vlees, frisdrank en brood. Hier staat vaak een ook bord waarop u kunt zien waar bepaalde dieren die dag zijn waargenomen. Uiteraard komt u geregeld mensen onderweg tegen met wie u kunt communiceren om dieren te spotten.

 

Braaien in de bush

Tegen het einde van een avontuurlijke dag in de Afrikaanse bush bereikt u de campsite die zijn gelegen binnen de parken. Op de meest campsites zijn enkele voorzieningen aanwezig. Zo is er vaak een braai (barbecue) voorziening voorhanden waar u maaltijden kunt bereiden. Het kampvuur zorgt er bovendien voor dat wilde dieren op afstand blijven. Kiest u ervoor om vlees op de braai te braden, houd er dan rekening mee dat u in landen zoals Botswana geen resten laat liggen. Niet zelden komen de hyena’s gedurende de nacht langs om de laatste resten op te eten. Het is afhankelijk van uw bestemming, maar naast het braaien kunt u op sommige campsites in Zuid-Afrika en Namibië ook dineren in het restaurant.

 

WILT U OOK OP KAMPEERSAFARI?

Kunt u niet meer wachten? Bekijk dan onze kampeersafari of selfdrives in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Ziet u nog niet direct wat u zoekt? Neem dan contact met ons op, zodat wij uw droomreis op maat kunnen samenstellen.