Coronaproof reizen Sossusvlei

Reizen in tijden van Corona

Waardevoller dan ooit

Na maanden van beperkingen is het verlangen naar nieuwe belevenissen sterker dan ooit. Verhalen uitwisselen bij een knisperend kampvuur, de wind in de haren en zon op het gezicht tijdens een safari, simpelweg wakker worden met een compleet nieuw uitzicht.. In deze onzekere tijden is het echter lastig om ver vooruit te kijken. Wij willen uiteraard dat u met een goed gevoel op reis gaat, zonder twijfel en onzekerheid. Daarom informeren wij u continu over de laatste ontwikkelingen, staan wij 24/7 paraat voor persoonlijk advies en stellen wij alles in het werk om zo flexibel mogelijk te kunnen zijn. Laat uw zucht naar avontuur weer op de vrije loop en kijk uit naar uw droomreis naar Afrika, in onze kundige handen.

Op deze pagina leest u alles over:

De situatie en maatregelen in Afrika

De situatie en maatregelen in Nederland

Situatie en maatregelen in Afrika

Om de kans op verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken, heeft de Nederlandse overheid een dringend beroep op haar inwoners gedaan om de komende weken niet te reizen.

Het snelle handelen van de Afrikaanse overheden lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. In veel Afrikaanse landen zijn de COVID-cijfers veelbelovend, en lijkt het aantal besmettingen beduidend lager te liggen dan in Europa. De stabiele situatie heeft in veel landen geleid tot versoepeling van de inreisbeperkingen die eerder vorig jaar door de lokale overheden werden ingevoerd. Internationale reizigers kunnen op vertoon van een negatieve PCR-test, en na een temperatuurscan, een groot aantal Afrikaanse landen weer betreden. Uiteraard wordt ter plekke nog steeds streng gehandhaafd op alle publieke maatregelen om het virus onder controle te houden. Dit betekent onder meer: geen handen schudden, veelvuldig handen wassen, het dragen van gezichtsmaskers en voldoende afstand houden.

Hieronder hebben wij de huidige situatie en geldende reisrestricties per bestemming voor u opgesomd. Let op: deze maatregelen kunnen zonder voorgaande waarschuwing wijzigen.

Gezondheidssituatie in Namibie: cijfers van de WHO

PCR-test Namibië
Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Namibië, mits u een vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Namibië willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten in quarantaine.

Gezondheidssituatie in Botswana: cijfers van de WHO

PCR-test Botswana
Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Botswana, mits u een vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Botswana willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Daarnaast moeten deze reizigers (op eigen kosten) een (snel)test bij aankomst op de luchthaven ondergaan.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

 

Gezondheidssituatie in Zuid-Afrika: cijfers van de WHO

PCR-test Zuid-Afrika
Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Zuid-Afrika, mits u een vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Zuid-Afrika willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is.

App
Officieel moeten reizigers de COVID Alert South Africa App hebben geïnstalleerd, maar hier wordt niet altijd op gecontroleerd.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 10-14 dagen in quarantaine.

Gezondheidssituatie in Tanzania: cijfers van de WHO

PCR-test Tanzania
Bij aankomst in Tanzania moeten reizigers een negatieve PCR-test kunnen tonen van maximaal 96 uur oud. Dit geldt niet voor kinderen onder de 6 jaar oud.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven moeten reizigers die uit risicogebieden reizen verplicht een sneltest afnemen ($25,- p.p.).

Formulier
Reizigers moeten een ingevuld ‘Health Serveillance Form’ kunnen overleggen. Vul dit formulier voor vertrek alvast in en neem deze mee naar de luchthaven. Deze moet uiterlijk 24 uur voor vertrek worden ingevuld.

 

Gezondheidssituatie in Kenia: cijfers van de WHO

PCR-test Kenia
Alle reizigers die naar Kenia willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 5 jaar. Daarnaast moet iedereen van 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd zijn om Kenia in te reizen.

Formulier
Daarnaast moet een ingevuld ‘Health Serveillance Form’ kunnen worden overlegd. Vul deze voor vertrek alvast in en neem deze mee naar de luchthaven.

Gezondheidssituatie in Zimbabwe: cijfers van de WHO

PCR-test Zimbabwe
Alle reizigers die naar Zimbabwe willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van aankomst in Zimbabwe maximaal 48 uur oud is.

Formulier
Aan boord of bij aankomst in Zimbabwe wordt u gevraagd een ‘health surveillance form’ in te vullen.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

Gezondheidssituatie in Zambia: cijfers van de WHO

PCR-test Zambia
Alle reizigers die naar Zambia willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Reizigers moeten deze test verifiëren via deze website.

Formulier
Aan boord wordt u gevraagd een health surveillance form in te vullen. Bij vertrek uit Zambia moet een ‘reis certificaat’ kunnen worden overlegd, waaruit blijkt dat men negatief getest is.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

Gezondheidssituatie in Malawi: cijfers van de WHO

PCR-test Malawi
Alle reizigers die naar Malawi willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Ook moet u volledig gevaccineerd zijn.

Formulier
Aan boord wordt u gevraagd een health surveillance form in te vullen. Bij vertrek uit Malawi moet een ‘reis certificaat’ kunnen worden overlegd, waaruit blijkt dat men negatief getest is.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten in quarantaine.

Terugreis
Om het land te mogen verlaten, vraagt Malawi om een ‘travel certificate’ waaruit blijkt dat u over een negatieve PCR-test van één van de lokale, goedgekeurde testcentra beschikt.

Gezondheidssituatie in Rwanda: cijfers van de WHO

De reisrestricties voor Rwanda zijn strenger dan in veel andere Afrikaanse landen het geval is:

PCR-test Rwanda
Alle reizigers die naar Rwanda willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn van dit voorschrift uitgezonderd.

Formulier
Daarnaast moeten reizigers voor aankomst het ‘Passenger Locator Form’ invullen. Het wordt aangeraden om dit uiterlijk 48 uur voor vetrek te doen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt zijn.

Covid-test op de luchthaven en 24 uur in hotel
Bij aankomst op de luchthaven in Rwanda wordt een Covid-test bij u afgenomen. De kosten hiervoor bedragen $60 per reiziger. Vervolgens verblijft u in afwachting van de uitslag gedurende 24 uur in een daartoe aangewezen hotel.

Zelfquarantaine
Is de uitslag negatief? Dan blijft u 7 dagen in quarantaine op een plek naar keuze. Indien u positief wordt getest verblijft u in quarantaine in een daartoe aangewezen hotel tot u genezen bent.

Terugreis
Ook om het land te kunnen verlaten vraagt Rwanda om een negatieve PCR-test (48 uur oud) of een negatieve sneltest (24 uur oud). 

Gezondheidssituatie in Oeganda: cijfers van de WHO

PCR-test Oeganda
Alle reizigers die naar Oeganda willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is.

Formulier
U dient bij aankomst ook in het bezit te zijn van een ‘approval letter’, die u via e-mail ontvangt van de Oegandese autoriteiten.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt iedereen van 6 jaar of ouder gestest op covid. Bij een positieve uitslag moet u (op eigen rekening) voor een behandeling naar een publieke of particuliere medische instelling, tot u negatief test.

Gezondheidssituatie in Madagascar: cijfers van de WHO

PCR-test Madagascar
Alle reizigers die naar Madagascar willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Bij aankomst wordt opnieuw een test afgenomen. Vervolgens moeten reizigers 4 of 5 dagen in quarantaine blijven, in afwachting van het testresultaat. Ook kunt u verplicht worden om minimaal 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. Ook als u geen symptomen van het virus vertoont.

Gezondheidssituatie in Mozambique: cijfers van de WHO

PCR-test Mozambique
Alle reizigers die naar Mozambique willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn van dit voorschrift uitgezonderd.

Formulier
Aan boord of bij aankomst in Mozambique wordt u gevraagd een ‘health surveillance form’ in te vullen.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

Gezondheidssituatie in de Seychellen: cijfers van de WHO

Alle internationale reizigers met de volgende documenten zijn van harte welkom op de Seychellen:

PCR-test Seychellen
Alle reizigers die naar de Seychellen willen reizen dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek. In plaats van een negatieve PCR-test voldoet een antigeentest van maximaal 72 uur voor vertrek in combinatie met een certificaat dat u bent hersteld van een COVID-19 besmetting 2 tot 12 weken voor vertrek.

Travel authorisation
Daarnaast moeten alle reizigers zo snel mogelijk, maar uiterlijk 9 uur voor vertrek, online een ‘travel authorisation’ aanvragen. Let op: op het moment van aanvragen moet u over een negatieve PCR-test beschikken (van maximaal 72 uur oud). U betaalt €10 per reiziger en ontvangt de autorisatie per e-mail. Bij aankomst op de Seychellen dient u deze te kunnen tonen.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

 

 

Gezondheidssituatie in Mauritius: cijfers van de WHO

Mauritius betreden – wel volledig gevaccineerd
Wanneer u een vaccinatiebewijs heeft die 14 dagen of langer geleden is gegeven, kunt u mauritius betreden als u een negative PCR-test toont die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur. Ook moet u bij aankomst (dag 0) en op dag 5 van uw verblijf een covid-19 test doen.

Mauritius betreden – niet volledig gevaccineerd
Wanneer u niet volledig gevaccineerd bent wordt u verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan na aankomst.

Situatie en maatregelen in Nederland

Om de kans op verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken, heeft de Nederlandse overheid een dringend beroep op haar inwoners gedaan om de komende weken niet te reizen naar landen met ‘code oranje’. Het kabinet hoopt in de aanloop van de zomer meer landen als veilig te kunnen aanmerken. 

In Nederland geldt nu een ‘code oranje’ reisadvies voor nagenoeg alle bestemmingen buiten Nederland. Wel heeft het kabinet kortgeleden het reisadvies naar Rwanda aangepast naar ‘code geel’, wat betekent dat vakantiereizen naar Rwanda niet meer worden afgeraden. Reizigers die terugkeren uit landen met ‘code oranje’ moeten in sommige gevallen bij terugkeer in Nederland een negatieve PCR-test kunnen tonen. In veel gevallen voldoet een vaccinatiebewijs of herstelbewijs tegenwoordig ook. Kinderen tot 12 jaar zijn hier doorgaans van uitgezonderd. Daarnaast worden reizigers dringend verzocht om bij terugkeer 10 dagen in quarantaine te gaan.

Wanneer er veiligheidsrisico’s in het land van bestemming bestaan, geeft de overheid het reisadvies ‘code oranje’. Er wordt dan geadviseerd enkel naar het bewuste gebied te reizen indien dit noodzakelijk is. Sinds COVID-19 om zich heen slaat wordt het oranje reisadvies (tevens) ingezet om het reisgedrag van Nederlanders zoveel mogelijk te beperken. Het oranje reisadvies betekent dan ook niet per sé dat er op de bewuste bestemming meer besmettingen per 100.000 inwoners zijn dan in Nederland. Hierboven treft u een overzicht van het aantal besmettingen en de maatregelen per land. Houd er rekening mee dat sommige verzekeraars geen dekking bieden bij reizen naar landen waarvoor een oranje reisadvies geldt, of dat zij enkel dekking bieden bij situaties die niet aan corona gerelateerd zijn.

Beschikbaarheid bij lodges die vrijwel altijd zijn volgeboekt, de Serengeti voor u alleen.. Een groot aantal reizigers vraagt zich af of ze nu niet gewoon op pad kunnen. En dat snappen wij heel goed. De Corona-cijfers lijken in een aantal landen veelbelovend en de strenge maatregelen worden lokaal goed nageleefd. Daarbij lijkt in landen als Namibië, waar ruimte een andere dimensie krijgt, de 1,5 meter maatregel zo’n beetje te zijn uitgevonden. Uw gezondheid en veiligheid staan voor ons echter altijd voorop. Wij gaan dan ook graag met u in gesprek om na te gaan welke mogelijkheden er voor u zijn, en met welke beperkingen u rekening moet houden. Zo biedt bijvoorbeeld niet elke verzekeraar dekking, of slechts indien u een aanvullend pakket afneemt.

 

 

 

 

 

Uw reis zit erop en het is tijd om terug te vliegen naar Nederland. Reizigers die terugkeren uit het buitenland moeten bij terugkeer naar Nederland in de meeste gevallen een PCR-test doen voor de terugreis. Wanneer u een reis bij Oryx Travel boekt assisteren wij u om de test soepel te laten verlopen.