Coronaproof reizen Sossusvlei

Reizen in tijden van Corona

Waardevoller dan ooit

Na maanden van beperkingen is het verlangen naar nieuwe belevenissen sterker dan ooit. Verhalen uitwisselen bij een knisperend kampvuur, de wind in de haren en zon op het gezicht tijdens een safari, simpelweg wakker worden met een compleet nieuw uitzicht. In deze onzekere tijden is het echter lastig om ver vooruit te kijken. Wij willen uiteraard dat u met een goed gevoel op reis gaat, zonder twijfel en onzekerheid. Daarom informeren wij u continu over de laatste ontwikkelingen, staan wij 24/7 paraat voor persoonlijk advies en stellen wij alles in het werk om zo flexibel mogelijk te kunnen zijn. Laat uw zucht naar avontuur weer op de vrije loop en kijk uit naar uw droomreis naar Afrika, in onze kundige handen.

Op deze pagina leest u alles over:

De situatie en maatregelen in Afrika

De situatie en maatregelen in Nederland

Situatie en maatregelen in Afrika

Om de kans op verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken, heeft de Nederlandse overheid een dringend beroep op haar inwoners gedaan om de komende weken niet te reizen.

Het snelle handelen van de Afrikaanse overheden lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. In veel Afrikaanse landen zijn de COVID-cijfers veelbelovend, en lijkt het aantal besmettingen beduidend lager te liggen dan in Europa. De stabiele situatie heeft in veel landen geleid tot versoepeling van de inreisbeperkingen die eerder vorig jaar door de lokale overheden werden ingevoerd. Internationale reizigers kunnen op vertoon van een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test een groot aantal Afrikaanse landen weer betreden. Uiteraard wordt ter plekke nog steeds streng gehandhaafd op alle publieke maatregelen om het virus onder controle te houden. Dit betekent onder meer: geen handen schudden, veelvuldig handen wassen, het dragen van gezichtsmaskers en voldoende afstand houden.

Hieronder hebben wij de huidige situatie en geldende reisrestricties per bestemming voor u opgesomd. Let op: deze maatregelen kunnen zonder voorgaande waarschuwing wijzigen.

Gezondheidssituatie in Namibie: cijfers van de WHO

PCR-test Namibië
Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Namibië, mits u een (volledig) vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Namibië willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is.

Let op
U dient uw COVID certificaat in het Global Haven systeem te uploaden (https://globalhaven.org/).

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten in quarantaine.

Gezondheidssituatie in Botswana: cijfers van de WHO

PCR-test Botswana
Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Botswana, mits u een vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Botswana willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven kan uw temperatuur worden gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten in quarantaine.

Uitreizen
Vertrekt u uit Botswana? Dan heeft u geen negatieve PCR-test nodig als u volledig gevaccineerd bent en daarvan een print op papier bij u heeft. Heeft u die niet? Dan kunt u ook met een negatieve PCR-test uitreizen. Testen kan bij verschillende laboratoria (overheid of privé). Privé- laboratoria garanderen testresultaten binnen 24 uur.

Gezondheidssituatie in Zuid-Afrika: cijfers van de WHO

PCR-test Zuid-Afrika

Er gelden geen coronagerelateerde inreisvoorwaarden meer voor een reis naar Zuid-Afrika.

App

Officieel moeten reizigers de COVID Alert South Africa App hebben geïnstalleerd, maar hier wordt niet altijd op gecontroleerd.

Formulier

Alle reizigers dienen een formulier bij inreizen (https://live.southafrica.net/media/287090/entry-health-screen-form.pdf) en uitreizen (https://live.southafrica.net/media/287091/exit-su-dafrika-traveller-health-questionnaire.pdf) in te vullen en mee te nemen. 

Gezondheidssituatie in Tanzania: cijfers van de WHO

PCR-test Tanzania
Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Tanzania, mits u een (volledig) vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Bij aankomst in Tanzania moeten reizigers een negatieve PCR-test kunnen tonen van maximaal 72 uur oud. Dit geldt niet voor kinderen onder de 6 jaar oud.

Formulier
Reizigers moeten een ingevuld ‘Health Surveillance Form’ kunnen overleggen. Vul dit formulier voor vertrek alvast in en neem deze mee naar de luchthaven. Deze moet uiterlijk 24 uur voor vertrek worden ingevuld.

 

Gezondheidssituatie in Kenia: cijfers van de WHO

PCR-test Kenia

Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Kenia, mits u een (volledig) vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Bij aankomst in Kenia moeten reizigers een negatieve PCR-test kunnen tonen van maximaal 72 uur oud. Ook moeten zij bij aankomst een antigeentest laten afnemen. De kosten hiervoor bedragen 30 USD. Personen die positief testen, moeten een PCR-test doen tegen betaling van USD 50 en in zelf-isolatie gaan.

Let op
U dient uw COVID certificaat in het Global Haven systeem te uploaden (https://globalhaven.org/).

Formulier
Als u naar Kenia reist bent u voor vertrek ook verplicht het ‘Travelers Health Surveillance Form’ van het Keniaanse ministerie van Gezondheid in te vullen. De QR-code die het formulier geeft moet u bij aankomst in Kenia (op uw telefoon of geprint) laten zien.

Gezondheidssituatie in Zimbabwe: cijfers van de WHO

PCR-test Zimbabwe

Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Zimbabwe, mits u een (volledig) vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Zimbabwe willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 48 uur oud is. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn uitgesloten van deze verplichting. Bij vertrek uit Zimbabwe bent u ook verplicht een PCR testresultaat van niet ouder dan 48 uur te laten zien. 

Let op
U dient uw COVID certificaat in het Global Haven systeem te uploaden (https://globalhaven.org/).

Formulier
Aan boord of bij aankomst in Zimbabwe wordt u gevraagd een ‘health surveillance form’ in te vullen.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

Gezondheidssituatie in Zambia: cijfers van de WHO

PCR-test Zambia

Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Zambia, mits u een (volledig) vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Zambia willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgesloten van deze verplichting. 

Let op
U dient uw COVID certificaat in het Global Haven systeem te uploaden (https://globalhaven.org/).

Formulier
Aan boord wordt u gevraagd een health surveillance form in te vullen. Bij vertrek uit Zambia moet een ‘reis certificaat’ kunnen worden overlegd, waaruit blijkt dat men negatief getest is.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

Gezondheidssituatie in Malawi: cijfers van de WHO

PCR-test Malawi
Gevaccineerd?
U dient volledig gevaccineerd te zijn om Malawi in te reizen. U moet bij aankomst een electronisch vaccinatiebewijs laten zien. Digitale verificatie van uw vaccinatiebewijs kan via het panabios systeemLees meer over de procedure en het panabios systeem.

Ook moet u in het bezit zijn van een negatief COVID-19 resultaat die bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur om Malawi binnen te reizen.

Uitreizen Malawi
Ook bij vertrek uit Malawi moet u een negatief COVID-19 testresultaat laten zien dat bij het verlaten van het land niet ouder dan 72 uur mag zijn. Digitale verificatie van het testresultaat kan via het Trusted Travel systeem of het panabios systeem.

Formulier
Aan boord wordt u gevraagd een health surveillance form in te vullen. Bij vertrek uit Malawi moet een ‘reis certificaat’ kunnen worden overlegd, waaruit blijkt dat men negatief getest is.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten in quarantaine.

Terugreis
Om het land te mogen verlaten, vraagt Malawi om een ‘travel certificate’ waaruit blijkt dat u over een negatieve PCR-test van één van de lokale, goedgekeurde testcentra beschikt.

Gezondheidssituatie in Rwanda: cijfers van de WHO

De reisrestricties voor Rwanda zijn strenger dan in veel andere Afrikaanse landen het geval is:

PCR-test Rwanda
Alle reizigers die naar Rwanda willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve Antigeentest die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn van dit voorschrift uitgezonderd.

Formulier
Daarnaast moeten reizigers voor aankomst het ‘Passenger Locator Form’ invullen. Het wordt aangeraden om dit uiterlijk 48 uur voor vetrek te doen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt zijn.

Covid-test op de luchthaven
Bij aankomst op de luchthaven in Rwanda wordt een Covid-test bij u afgenomen. De kosten (5USD per persoon) moeten door de reiziger zelf worden betaald.

Resultaat

Indien u positief wordt getest verblijft u in quarantaine in een daartoe aangewezen hotel tot u genezen bent op eigen kosten.

Terugreis
Ook om het land te kunnen verlaten vraagt Rwanda om een negatieve sneltest van 72 uur oud voor vertrek. 

Gezondheidssituatie in Oeganda: cijfers van de WHO

PCR-test Oeganda
Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Oeganda, mits u een (volledig) vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Oeganda willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn uitgesloten van deze verplichting. 

Formulier
U dient bij aankomst ook in het bezit te zijn van een ‘approval letter’, die u via e-mail ontvangt van de Oegandese autoriteiten.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt iedereen van 6 jaar of ouder gestest op covid. Bij een positieve uitslag moet u (op eigen rekening) voor een behandeling naar een publieke of particuliere medische instelling, tot u negatief test.

Gezondheidssituatie in Madagascar: cijfers van de WHO

PCR-test Madagascar
Er gelden geen inreisvoorwaarden meer voor Madagaskar.

Gezondheidssituatie in Mozambique: cijfers van de WHO

PCR-test Mozambique

Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van Mozambique, mits u een (volledig) vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar Mozambique willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is. Kinderen jonger dan 11 jaar zijn uitgesloten van deze verplichting. 

Formulier
Aan boord of bij aankomst in Mozambique wordt u gevraagd een ‘health surveillance form’ in te vullen.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

Gezondheidssituatie in de Seychellen: cijfers van de WHO

Alle internationale reizigers met de volgende documenten zijn van harte welkom op de Seychellen:

PCR-test Seychellen

Gevaccineerd?
U hoeft geen PCR-testbewijs te laten zien bij het betreden van de Seychellen, mits u een (volledig) vaccinatiebewijs kunt tonen.

Niet gevaccineerd?
Alle reizigers zonder volledige vaccinatie die naar de Seychellen willen reizen, dienen te beschikken over een negatieve PCR-test die op het moment van vertrek maximaal 72 uur oud is, of een antigeen sneltest die bij vertrek maximaal 24 uur oud is. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgesloten van deze verplichting. Daarnaast wordt in de Seychellen een herstelbewijs, die tussen 2 en 12 weken oud is voor vertrek, ook geaccepteerd.

Travel authorisation
Daarnaast moeten alle reizigers zo snel mogelijk, maar uiterlijk 9 uur voor vertrek, online een ‘travel authorisation’ aanvragen. Let op: op het moment van aanvragen moet u over een geldig COVID certificaat beschikken (zoals hierboven beschreven is). U betaalt €10 per reiziger en ontvangt de autorisatie per e-mail. Bij aankomst op de Seychellen dient u deze te kunnen tonen. De tijd tussen het aanvragen van uw authorisatie en het ontvangen bedraagt maximaal 12 uur.

Covid-screening op de luchthaven
Op de luchthaven wordt uw temperatuur gemeten. Reizigers met Corona klachten moeten 14 dagen in quarantaine.

Gezondheidssituatie in Mauritius: cijfers van de WHO

Gevaccineerd?
Wanneer u een vaccinatiebewijs heeft die 14 dagen of langer geleden is gegeven, kunt u Mauritius betreden. Ook moet u bij aankomst (dag 0) een COVID test doen.

Niet gevaccineerd?
Wanneer u niet volledig gevaccineerd bent wordt u verplicht 7 dagen in quarantaine te gaan na aankomst.

Situatie en maatregelen in Nederland

De situatie in Nederland en het buitenland is zodanig verbeterd dat vele maatregelen, zoals het testen om terug te kunnen keren, zijn vervallen.

De meeste bestemmingen in Zuidelijk Afrika hebben de kleurcode geel. Dit zorgt voor geen tot weinig maatregelen vanuit de Nederlandse overheid wanneer u besluit naar één van deze bestemmingen af te reizen.

Wanneer er veiligheidsrisico’s in het land van bestemming bestaan, geeft de overheid het reisadvies ‘code oranje’. Er wordt dan geadviseerd enkel naar het bewuste gebied te reizen indien dit noodzakelijk is. Sinds COVID-19 om zich heen slaat wordt het oranje reisadvies (tevens) ingezet om het reisgedrag van Nederlanders zoveel mogelijk te beperken. Het oranje reisadvies betekent dan ook niet per sé dat er op de bewuste bestemming meer besmettingen per 100.000 inwoners zijn dan in Nederland. Hierboven treft u een overzicht van het aantal besmettingen en de maatregelen per land. Houd er rekening mee dat sommige verzekeraars geen dekking bieden bij reizen naar landen waarvoor een oranje reisadvies geldt, of dat zij enkel dekking bieden bij situaties die niet aan corona gerelateerd zijn.

Beschikbaarheid bij lodges die vrijwel altijd zijn volgeboekt, de Serengeti voor u alleen.. Een groot aantal reizigers vraagt zich af of ze nu niet gewoon op pad kunnen. En dat snappen wij heel goed. De Corona-cijfers lijken in een aantal landen veelbelovend en de strenge maatregelen worden lokaal goed nageleefd. Daarbij lijkt in landen als Namibië, waar ruimte een andere dimensie krijgt, de 1,5 meter maatregel zo’n beetje te zijn uitgevonden. Uw gezondheid en veiligheid staan voor ons echter altijd voorop. Wij gaan dan ook graag met u in gesprek om na te gaan welke mogelijkheden er voor u zijn, en met welke beperkingen u rekening moet houden. Zo biedt bijvoorbeeld niet elke verzekeraar dekking, of slechts indien u een aanvullend pakket afneemt.

 

 

 

 

 

Uw reis zit erop en het is tijd om terug te vliegen naar Nederland. Reizigers die terugkeren uit het buitenland moeten bij terugkeer naar Nederland in de meeste gevallen een PCR-test doen voor de terugreis. Wanneer u een reis bij Oryx Travel boekt assisteren wij u om de test soepel te laten verlopen.