Terug naar Botswana

Central Kalahari Game Reserve

Het Central Kalahari Game Reserve is 52.000 vierkante kilometer groot (groter dan Nederland!) en één van de meest afgelegen en exclusieve wildgebieden van Afrika. Het landschap van het Kalahari Game Reserve is ongerept. De uitgestrekte vlaktes worden hier en daar afgewisseld door stukken bos. Wanneer de zon onder gaat kleurt de omgeving hier alle tinten roze, oranje en rood. Om u heen ziet u gouden graslanden, met hier en daar wat Kalahari acaciabomen en zandduinen.

In 1961 werd het gebied opgericht om te dienen als een veilig thuis voor de San Bushmen bevolking, waar zij hun traditionele manier van leven konden voortzetten.

Het park wordt jaarlijks door relatief weinig mensen bezocht, waardoor u hier niemand anders tegenkomt dan ongerepte natuur en de wilde dieren. Een unieke bestemming voor dat vaak wordt bezocht door reizigers die vaker op safari zijn geweest. Een perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een exclusieve belevenis.

Deel deze bestemming:

Dieren in Central Kalahari Game Reserve

In tegenstelling tot veel andere wildgebieden in Botswana, verwacht u in Central Kalahari Game Reserve geen grote kuddes wild te spotten. Enkele dieren, zoals de oryx en gnoe, zijn hier wél in grotere kuddes te vinden. Verder leven hier veel unieke woestijndieren in kleinere groepen, zoals koedoes, struisvogels, giraffen en natuurlijk de beroemde Kalahari leeuwen met zwarte manen. Ook de hyena’s komen hier in grote aantallen voor en met iets meer geluk spot u hier ook cheeta’s. De cheeta doet het goed in Kalahari doordat hier gemiddeld minder andere katachtigen leven. De cheeta’s hebben voldoende ruimte en worden niet verdreven van hun territorium door leeuwen, wat in andere parken wel vaak het geval is. Zelfs de zeldzame honingdas (honeybadger) kan hier worden waargenomen. Er valt veel te leren over het wild dat in de Kalahari weet te overleven.  Zij hebben zich op unieke wijze aangepast aan het droge landschap.

Vogelsoorten in Central Kalahari Game Reserve

Ook vogels komen veel voor in Central Kalahari Game Reserve. Één van de grotere vogels die hier leeft is de struisvogel. Deze indrukwekkende dieren bewegen zich in kleine groepjes voort door de uitgestrekte landschappen van de Kalahari. Andere hoogtepunten zijn de zanghavik, australische grijze wouw en de roodbekwever.

Beste reistijd Central Kalahari Game Reserve

De beste reistijd voor Central Kalahari Game Reserve is tijdens het droge seizoen tussen april en oktober. Het klimaat in de Kalahari is een woestijnklimaat. Gedurende het groene seizoen valt hier de meeste regen. Een opluchting voor het gebied, en snel na de eerste regens zult u merken dat de flora weer levendig begint te bloeien. Ook vullen veel droge pannen zich met water, waardoor wild zich daar te goed aan kan doen. Tussen april en oktober is het droger. Een voordeel hiervan is dat de wegen beter begaanbaar zijn. Ook bieden de weinige plekken waar nog water te vinden is mooie spotkansen. U kunt het hele jaar door de Central Kalahari Game Reserve bezoeken en mooie ervaringen op doen.

Droge Seizoen:

  • April en mei – april is een overgangsmaand tussen het groene en droge seizoen. Er kan nog wat regen vallen, wat in principe in mei niet meer gebeurt. Het wordt droog en zonnig, met een gemiddelde dagtemperatuur rond de 28 graden. Na zonsondergang wordt het een stuk frisser. Vandaar dat wordt aangeraden om warme kleding mee te nemen voor vroege of late activiteiten.
  • Juni, juli en augustus – dit is het hart van het droge seizoen. Er valt gedurende deze maanden in principe geen regen. De temperatuur is comfortabel en hangt rond de 24 graden overdag. ’s Avonds en ’s ochtends is het een stuk frisser, en kan het afkoelen tot 6 graden.
  • September & oktober – het droge seizoen komt geleidelijk tot zijn eind. Hoe dichterbij het groene seizoen komt, hoe warmer het wordt. In oktober kan het dagelijks rond de 33 graden worden. In deze maand kan ook de eerste regen beginnen te vallen.

Groene Seizoen:

  • November en december – bij de eerste échte regenval neemt de temperatuur wat af en begint de flora van de Kalahari weer te leven. Het is nog steeds warm, rond de 32 graden overdag en 18 graden in de ochtend. Regenval neemt toe, maar het regent (bijna) nooit een lange tijd achter elkaar.
  • Januari en februari – deze periode is de natste van het jaar. Het kan enkele uren op de dag regenen, waardoor sommige wegen minder makkelijk begaanbaar worden.
  • Maart – de regenval begint weer af te nemen, maar is nog niet voorbij. Wél is het duidelijk dat het droge seizoen eraan komt. Naarmate maart voorbij gaat wordt de temperatuur steeds lager. Overdag is het gemiddeld 30 graden in deze maand.

Andere gebieden in Botswana

Kgalagadi Transfrontier National Park Tuli Block Central Kalahari Game Reserve Nxai Pan National Park Makgadigadi Pan National Park Okavango Delta Chobe National Park Moremi Game Reserve GABORONE KASANE MAUN