Luxe Reis Namibië
Terug naar bestemmingen

REIS DOOR NAMIBIË

Namibië: eindeloze woestijnlandschappen en nomadische stammen

Namibië is een land waar ruimte een nieuwe dimensie krijgt. Het land herbergt ’s werelds oudste woestijnen, enorme zandduinen en de grootste kloof van het Afrikaanse continent. Reis door verlaten landschappen en ervaar de stilte van de Namib-woestijn, waar de natuur eeuwen lang onaangetast is gebleven. Ervaar hier het gevoel dat u écht ver van huis bent, soms lijkt het zelfs alsof u de enige bent. Naast het dramatische landschap is ook het wildleven van Namibië een belangrijke reden dit land te bezoeken. In Namibië bezoekt u wildparken zoals Etosha National Park. Een schaars begroeid landschap vol uitgedroogde zoutpannen, waar u desondanks een grote verscheidenheid aan wild kunt waarnemen. Mogelijk ziet u hier juist veel verschillende diersoorten tegelijk, die bij de beperkte drinkplaatsen de dorst lessen.

In Namibië wonen slechts 2.4 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is iets meer dan twee personen per km², terwijl in Nederland ca. 420 mensen per km² wonen. Dit maakt Namibië het op-één-na dunst bevolkte land ter wereld. Hier kunt u letterlijk verdwalen zonder enige toerist tegen te komen. Een ‘once in a lifetime‘ ervaring.

Op deze pagina vindt u een greep uit onze voorbeeldreizen naar Namibië. Bovendien leest u meer over praktische informatie en wat de beste reistijd is voor een bezoek aan Namibië. Uiteraard helpen wij u graag op weg om te komen tot een reis die volledig aansluit op uw persoonlijke wensen.

 

Namibië sossusvlei

Hoogtepunten

Sossusvlei Ballonvaart
rode zandduinen

Namib Naukluft National Park is één van de belangrijkste hoogtepunten van Namibië. Dit is een gebied voor de kust gevuld met hoge, rode zandduinen die afsteken tegen een helderblauwe lucht.

Leeuwen Namibië
safari

Namibië is één van de meest indrukwekkende safaribestemmingen van Afrika. Mede vanwege de unieke vegetatie is een safari in Namibië met niets te vergelijken.

Olifanten namibië
woestijndieren

Uniek aan Namibië is dat er in de droge landschappen wilde dieren leven die zich geheel aan het klimaat hebben aangepast. Dit is de enige plek in Afrika waar woestijnolifanten, -giraffes, -neushoorns en zelfs leeuwen buiten de nationale parken leven.

cultuur lokale bevolking namibië
cultuur

In Namibië leven verschillende (nomadische) stammen, waarvan enkele nog steeds conform eeuwenoude tradities leven. Tijdens uw reis door Namibië komt u door het leefgebied van de Himba, San, Herero en Damara bevolking.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

Lees hier meer over de gebieden in Namibië

Waterberg regio Sperrgebiet Caprivi Regio Etosha National Park Skeleton Coast Kaokoland Damaraland WALVIS BAY Lüderitz SWAKOPMUND NamibRand Reserve Sossusvlei Namib Naukluft National Park Fish River Canyon WINDHOEK Cape Cross

Praktische informatie

Let op: ingevolge de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij vertrek uit Namibië nog minimaal 6 maanden geldig zijn en over ten minste twee lege visumpagina’s beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Namibië geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Namibië

Elk minderjarig kind moet bij aankomst in Namibië een officiële, gecertificeerde kopie (in het Engels) van zijn of haar geboorteakte kunnen aantonen. De akte kunt u aanvragen bij de gemeente waar uw kind geboren is. Uiteraard dient het kind tevens over een geldig, eigen paspoort te beschikken. Let op: reist het minderjarige kind zonder (één van beide) ouders? Dan wordt niet alleen om een paspoort en geboortecertificaat, maar ook om een ‘Parental Consent Letter’ gevraagd. Hiermee geeft de niet-meereizende ouder toestemming om met het minderjarige kind te reizen. Wij voorzien u graag van een voorbeeld van het benodigde formulier.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Namibië
In Namibië komt geen gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Namibië?
U hoeft voor uw reis naar Namibië enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u via een ander land reist waar wèl gele koorts voorkomt, of als u in de zeven dagen voor aankomst in Namibië een risicogebied heeft bezocht. Indien u rechtstreeks vanuit Nederland naar Namibië reist is een gele koorts certificaat dan ook niet verplicht.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Namibië inentingen tegen DTP, hepatitis A en BMR aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria-vrije reis door Namibië
Bent u zwanger, reist u met jongen kinderen of is er een andere reden waarom u risicogebieden wil vermijden? Geen zorgen, Namibië is grotendeels malariavrij. Uiteraard stellen wij graag een malaria-vrije reis voor u samen die u langs de mooiste plekken van Namibië brengt.

Malaria in Namibië
Houd er rekening mee dat in het noorden van Namibië, met name rond de grens met Angola, malaria voorkomt. Indien u dit deel van het land bezoekt raden wij u aan om voor vertrek malaria-advies in te winnen bij de GGD, of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Heerlijk, reizen zonder jetlag! Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Namibië. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Namibië 1 uur later.

De munteenheid van Namibië is de Namibische dollar (N$). De valuta is verdeeld in biljetten van N$ 10, N$ 20, N$ 50 en N$ 100 en vijf munten (N$ 0,05 – N$ 5). In Namibië kunt u tevens met Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR) betalen.

Geld opnemen
U kunt bij aankomst in Namibië geld opnemen bij een ATM op de luchthaven of in een grote stad, zoals Windhoek.

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
Bij vrijwel alle lodges in ons portfolio kunt u betalen met een creditcard van VISA of Mastercard, en op sommige plekken worden ook pinpassen (met Maestro-logo) geaccepteerd. Zorg ervoor dat u beide betaalmiddelen meeneemt. Naast uw pinpas en creditcard, raden wij u aan om voldoende contant geld achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven, uitgaven onderweg en eventuele fooien.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

U heeft in Namibië een reisstekker nodig. Op veel plekken wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type D en type M). Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reistijd Namibië

De beste reisperiode Namibië

Wat is de beste reistijd voor Namibië? Gemiddeld heeft Namibië 300 dagen zon per jaar en heeft daarmee het droogste klimaat van Afrika. Het gehele jaar is Namibië goed te bereizen, maar toch heeft ieder seizoen iets speciaals te bieden. Tijdens het groene seizoen is het overdag met een gemiddelde temperatuur van 30 graden warmer dan in het droge seizoen. Tijdens het droge seizoen is het overwegend droog en is de temperatuur overdag tussen de 20-25 graden. Met name in juni en juli kan het ’s nachts sterk afkoelen met temperaturen tot rond het vriespunt.

namibië luxe lodge

Wat is de beste reisperiode voor een safari in Namibië?

In Namibië kunt u het gehele jaar door op safari. De beste reisperiode hangt grotendeels af van uw persoonlijke wensen. Bent u er vooral op uit om zoveel mogelijk wild te zien in wildparken zoals Etosha National Park en de Caprivi-regio? Overweeg dan om uw reis naar Namibië te plannen tijdens het droge seizoen, dus de lokale winterperiode. Doordat het langdurig droog is, dunt de vegetatie uit en drogen waterbronnen op. Hierdoor heeft u beter zicht en verzamelen grote kuddes wilde dieren zich rondom de permanente drinkplaatsen. Dit zijn de ideale omstandigheden om veel wild te zien in Namibië. Bent u een vogelliefhebber? Dan is het wellicht beter om uw reis tijdens het groene seizoen te plannen. In de zomerperiode ziet u nog steeds veel wilde dieren. Dit is bovendien ook de periode waarin jonge dieren worden geboren. Zie onderstaand de condities per reisperiode in Namibië.

fietsen woestijn namibië
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen December t/m maart

Tussen december en maart is het overdag warmer dan gemiddeld met een hogere luchtvochtigheid. In de namiddag kunnen er hevige regenbuien ontstaan, maar gelukkig zijn deze doorgaans van korte duur. Dankzij de regenval verandert het dorre gras in de woestijnvlaktes in korte tijd tot een prachtig groen landschap.
Kolonies migrerende vogels, waaronder flamingo’s, keren terug naar Namibië. Daarnaast zien tijdens deze periode grote aantallen impala’s voor het eerst levenslicht. Door de abrupte veranderingen in het weer is het licht spectaculair en onstaan ideale condities voor een fotograaf.

Het overgangsseizoen April t/m mei en november

April t/m mei:
In deze overgangsperiode nemen de temperaturen geleidelijk af, maar het is overdag nog steeds tussen de 24 en 28 graden. Het landschap is nog mooi groen terwijl de regenval sterk afneemt. Dit is een interessante periode om Namibië te bezoeken, omdat het over het algemeen rustig is in de parken en de tarieven lager liggen dan in het droge seizoen.

November:
Dit is een overgangsperiode tussen het droge en groene seizoen. De dagelijkse temperatuur neemt toe tot boven de 30 graden. Het kan langzaam meer gaan regenen, maar een stuk minder dan in het groene seizoen. Hierdoor heeft u ook minder last van de luchtvochtigheid.

Het droge seizoen Juni t/m oktober

Dit is de meest populaire periode om Namibië te bezoeken. De condities zijn uitstekend om wilde dieren waar te kunnen nemen. Tijdens deze periode is het langdurig droog met als gevolg dat drinkplaatsen opdrogen. Ook dunt de vegetatie uit, waardoor wilde dieren eenvoudiger kunnen worden gespot. De temperatuur gedurende de dag is erg aangenaam, tussen de 20-24 graden, maar ’s nachts kan het sterk afkoelen.

MANIEREN VAN REIZEN IN NAMIBIË

Selfdrive door Namibië

Met een huurauto Namibië verkennen? Geen enkel probleem! Het is de meest voorkomende manier van reizen door Namibië. Een groot deel van de wegen in Namibië zijn onverhard, maar goed te berijden. Reizigers doen dit bij voorkeur in een auto met een hogere wielophanging, zoals een 4×4. Namibië is een gigantisch land, dus de afstanden tussen de  verschillende hoogtepunten zijn fors. Niet getreurd, want het dramatische landschap is heel veelzijdig, ieder uur dat u rijdt lijkt het alsof u in een compleet andere regio bent. U vertrekt na het ontbijt en komt rond de lunch aan op de nieuwe bestemming. U heeft dan al het gevoel een dag vol activiteiten achter de rug te hebben! Een selfdrive door Namibië biedt dus veel voordelen, u heeft alle vrijheid om een afslag naar links of rechts te nemen en te stoppen bij interessante bezienswaardigheden. Zo leert u het land écht kennen.

Rondreis met privégids door Namibië

Kruipt u liever niet zelf achter het stuur, maar geeft u voorkeur aan een rondreis door Namibië met een privé auto die wordt begeleid door een privégids? Uiteraard is dat ook in Namibië een mogelijkheid. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Windhoek wordt u ontvangen door een professionele gids, die u tijdens uw rondreis kennis laat maken met het ongerepte Namibië. Natuurlijk biedt de gids u het comfort dat u niet zelf hoeft te rijden, maar daarnaast worden alle zorgen weggenomen. U hoeft niets anders te doen dan te genieten van al het moois dat het land te bieden heeft. Bovendien kan uw privégids alles vertellen over de cultuur, natuur en die dieren die u onderweg tegenkomt.

Privétransfers door Namibië

Naast een rondreis met privégids is het ook mogelijk om te kiezen voor privétransfers die u van lodge naar lodge brengen. In dat geval neemt u deel aan de activiteiten die vanuit de verschillende accommodaties worden aangeboden. Dit zijn vaak gedeelde activiteiten met andere gasten die in de betreffende lodge verblijven.

safari namibië
fly-in met vliegtuig in namibië

Per vliegtuig door Namibië

Namibië is een gigantisch land, waardoor de afstanden tussen belangrijke hoogtepunten  behoorlijk uit elkaar liggen. Heeft u minder tijd beschikbaar en wilt u toch zoveel mogelijk van het natuurschoon bewonderen? In dat geval bieden chartervluchten uitkomst. U vliegt per vliegtuig van lodge naar lodge en landt op airstrips midden in de bush. U landt dus niet op grotere luchthavens. Terwijl u over Namibië vliegt ziet u vrijwel niets anders dan ongerepte natuur. Sporadisch ziet u een weg lopen of ziet u een klein dorpje liggen. Het reizen per vliegtuig bespaart veel reistijd, waardoor u het maximale haalt uit het verblijf bij de lodge. Gedurende het verblijf in de lodge neemt u deel aan activiteiten die hier vanuit de accommodaties worden aangeboden.

Kampeersafari’s in Namibië

Bent u op zoek naar avontuur en wilt u nóg dichterbij de natuur komen, dan zijn er verschillende opties voor kampeersafari’s in Namibië. In Namibië kunt u een 4×4 terreinwagen huren met tenten op het dak van het voertuig. U verblijft dan op kampeerlocaties met sanitaire voorzieningen. Soms kunt u ook gebruik maken van het restaurant van een naastgelegen lodge. Binnen een mum van tijd klapt u de tent(en) open doormiddel van een handig vouwsysteem. U bent dan klaar voor de nacht. Na een heerlijk avondmaal van de braai geniet u van de spectaculaire sterrenhemel rondom het kampvuur, om vervolgens in uw tent te kruipen. Zo nu en dan hoort u geluiden die u niet goed kunt plaatsen. Naast oneindig veel krekels hoort u de jakhalzen roepen. Of wordt er in de verte een luipaard gespot door een groep bavianen, die dit kenbaar maken middels een zogenaamde alarmcall? Zo kan het nog wel even doorgaan, want een uur later hoort u nieuwe geluiden. Zou dit dan het beruchte geluid kunnen zijn van jankende hyena’s? Tijdens een kampeersafari komt u écht dichtbij de natuur!

Namibië is geschikt voor

Safari-liefhebbers

Namibië is een interessante bestemming als het gaat om natuur en cultuur, maar in bepaalde delen van het land biedt Namibië ook indrukwekkende safarimogelijkheden. Met name het beroemde Etosha National Park en de naastgelegen privé wildparken zijn heel wildrijk. Daarnaast is de Caprivi-regio ook een uitstekend gebied om op safari te gaan. Naast de wildparken in het noorden kan men in Namibië ook op safari’s in de woestijn. In de Namibwoestijn (Damaraland, Skeleton Coast en Kaokoveld) leven woestijnolifanten, -neushoorns, -giraffen en -leeuwen. Zij hebben zich aangepast aan de woestijn en weten hier te overleven onder erbarmelijke omstandigheden. Het is iets moeilijker om deze dieren te vinden, wat een ontmoeting extra speciaal maakt.

Cultuurfanaten 

Namibië is een land met ontzettend veel culturele diversiteit. Van de Bantu-sprekende Ovambo en kleurrijke Herero-stammen tot aan de Damara- en nomadische Himba’s en San Bosjesmannen. Verspreid over het land komt u deze bevolkingsgroepen tegen in het straatbeeld of in een afgelegen gebied, vaak nog steeds in traditionele kleding. Cultuurfanaten kunnen lokale stammen ontmoeten en meer leren over hun traditionele gebruiken. Ook de Duitse kolonisatie heeft zijn voetsporen in Namibië achtergelaten, zo spreekt men op veel plekken de Duitse taal en zijn er in de steden veel gebouwen met Duitse architectuur te vinden. Na een lange rit door de woestijn, ver van de bewoonde wereld, verwacht u niet dat u ’s avonds in het restaurant Bratwurst, Wiener Schnitzel en kuchen kunt bestellen.

De jongste ontdekkingsreizigers

Bent u voornemens om naar Namibië te reizen met kinderen? Geen probleem! Houd er rekening mee dat bepaalde locaties in Namibië een minimum leeftijd stellen, terwijl andere lodges kinderen van alle leeftijden welkom heten. Verschillende lodges bieden kindvriendelijke programma’s aan waarvoor het personeel speciaal is getraind. Uw kinderen leren boogschieten met de traditionele San bevolking, zien unieke katachtigen van dichtbij in één van de opvangcentra en kunnen sandboarden of per quad de zandduinen verkennen. Ook kunnen zij deelnemen aan een speciale ‘kiddies’ game drive op zoek naar wilde dieren.

namibië geschikt voor
kosten reizen namibië

KOSTEN REIZEN NAMIBIË

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Namibië zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken

De toegangskosten van de nationale parken in Namibië zijn in verhouding tot andere Afrikaanse landen nog steeds heel betaalbaar. Het entreegeld voor Etosha National Park is bijvoorbeeld € 5,- per persoon per dag.

Accommodatie

Het aanbod aan lodges in Namibië is ietwat beperkt. Toch zijn er voldoende alternatieven binnen ieder segment. Met name in het midden tot hoge segment zijn veel kleinschalige lodges met een hoogwaardige service beschikbaar.

Vervoer

De kosten van vervoer in Namibië zijn erg afhankelijk van uw gekozen manier van reizen. Veel reizigers verkennen Namibië per huurauto.

Eten & Drinken

Het levensonderhoud in Namibië is heel goed betaalbaar. De keuken in Namibië is geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse en de Duitse keuken. Men eet voornamelijk veel vlees van de braai (bbq), variërend van rundvlees en kip tot wild; zoals kudu, struisvogel, springbok of gemsbok. Aan de kust eet men ook veel vis. Het prijsniveau ligt een stuk lager dan de prijzen die u gewend bent in Nederland of België.

Activiteiten

Activiteiten in Namibië zijn over het algemeen betaalbaar. Dit komt deels doordat u veel activiteiten op eigen gelegenheid kunt ondernemen, maar daarnaast worden ook begeleide excursies aangeboden vanuit de verschillende lodges. Uiteraard geven wij graag advies op maat, zodat wij aanvullende activiteiten voor u kunnen organiseren die aansluiten op uw wensen.