Terug naar blogs

OOG IN OOG MET BERGGORILLA’S

Alles wat u moet weten over gorilla trekkings

“U baant zich een weg over de verborgen paden van het regenwoud. Voor u verrijst telkens weer een nieuwe, groene muur van eeuwenoude lianen en exotische bladeren. Om u heen hoort u enkel de oorverdovende stilte van het regenwoud. Soms wordt de rust verstoord door het gekrijs van een chimpansee, dan door het gekakel van een roodstaartpapegaai. Verder: stilte. Het zweet gutst van uw gezicht als u wordt ingehaald door kleurrijke vlinders, die vrolijk voorbij fladderen. Hoe ver zou u nog moeten hiken? Totdat de gids zijn pas vertraagt. “Stop!” fluistert hij. “I need to listen”. En dan hoort u het ook: het onmiskenbare geluid van een gorilla die een stuk bamboe breekt. Als uw gids in de verte wijst, stellen uw ogen langzaam scherp op de zwarte vacht, de wenkbrauwen, de bijna menselijke ogen. Daar zijn ze dan, de majestueuze berggorilla’s.”

WAAR KAN IK OP EEN GORILLA TREKKING?

De berggorilla is in geen enkele dierentuin te vinden. Er leven wereldwijd nog maar zo’n 1000 van deze zeldzame wezens. Daarnaast leven er in Afrika andere gorillasoorten, zoals de westelijke laaglandgorilla. De meeste reizigers kiezen voor een gorillatrekking in Bwindi Impenetrable Forest (Oeganda) of Volcanoes National Park (Rwanda). De hikes zijn in Rwanda doorgaans minder intensief, maar de permits zijn hier prijziger dan in Oeganda. Daarnaast worden er in de programma’s van Oryx Travel gorillatrekkings in Congo-Brazzaville en Gabon aangeboden. 

Gorilla Trekking, Rwanda, Oeganda

WAT IS DE BESTE PERIODE VOOR EEN GORILLA TREKKING?

De beste reistijd om op gorilla trekking te gaan is in de drogere periodes van juni t/m september en december t/m februari. De trekkings zijn dan minder zwaar omdat de ondergrond minder modderig en glad is. Echter kunnen de trekkings het hele jaar door worden ondernomen. 

Klimmende gorilla, trekking, oog in oog

HOE WERKT EEN GORILLA TREKKING?

Een gorillafamillie mag slechts door kleine gezelschappen worden bezocht. Doorgaans mogen dagelijks maximaal 8 mensen een gorillafamilie bezoeken. Uw groepje start met een hike naar de plek waar de gorilla’s de dag ervoor zijn waargenomen. Op basis van sporen, uitwerpselen, half-opgegeten bamboe en lege gorillanesten weet uw gids u vervolgens de goede kant op te navigeren. Toch blijft het een uitdaging: zelfs voor de ervaren rangers is het elke keer weer de vraag waar zij de gorilla’s gaan vinden. De tocht over de verborgen paden van het regenwoud neemt vaak meerdere uren in beslag, maar onderweg zorgen de prachtige vlinders, eeuwenoude bomen en exotische bloemen voor voldoende afleiding.

GEVONDEN!

Als u de gorilla’s eenmaal nadert, ruikt u ze waarschijnlijk al voordat u ze ziet. De tracker maakt zachte keelgeluiden om de familie ervan te verzekeren dat er vriendelijk bezoek nadert, waarna u ze van vlakbij kunt waarnemen- ongelooflijk! 

BOKITO-GEDRAG

Het komende uur merkt u hoe de nieuwsgierige jongen contact met u proberen te maken en hoe de leider, vaak een silverback, lekker ligt te loungen onder een boom. Het kan echter ook voorkomen dat hij zijn dominantie voor de groep laat gelden door op zijn borst te slaan, vegetatie uit elkaar te trekken en op u af te komen. Verroer u in dat geval niet. Terwijl de adrenaline door uw lijf giert zal de gorilla weer rustig terugkeren naar zijn familie, maar niet zonder u nog even een boze blik over zijn schouder te gunnen.

Gorilla familie

WIE MAG MEE OP GORILLATREKKING?

Steile hellingen, dichte bebossing en de hoogte waarop u hiket: een trekking zal zeker enige inspanning vragen. Toch kan in principe iedereen de gorilla’s bereiken: op basis van de leeftijd en fitheid van uw reisgezelschap bepaalt de gids naar welke gorillafamilie u het best op zoek kunt gaan.

Er gelden echter twee uitzonderingen. Als u iets onder de leden heeft kunt u de gorilla’s helaas niet bezoeken. Zelfs de meest simpele verkoudheid kan voor gorilla’s namelijk dodelijk zijn. Kinderen moeten bovendien 15 jaar oud zijn om mee te mogen.

Gorilla familie, regenwoud

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN GORILLA PERMIT?

Een permit kost in Oeganda 700 USD per persoon per trek. In Rwanda ligt de prijs aanzienlijk hoger, hier kost een permit inmiddels 1500 USD. Congo biedt relatief goedkope permits die 400 USD kosten. De landen kiezen er bewust voor om slechts een select groepje mensen per dag toe te laten op dit onvergetelijke avontuur, dit om de gorilla’s te beschermen tegen menselijke ziekten en hen niet teveel aan mensen te laten wennen. Toch is uw bezoek niet alleen een fantastische ervaring voor uzelf, u helpt de primaten er ook nog mee. De opbrengsten gaan naar het onderzoek naar- en de bescherming van de gorilla’s. Dat is niet onverdienstelijk gebleken: sinds de introductie van de gorillatrekkings zijn hun aantallen in Rwanda, Oeganda en Congo significant gegroeid. 

 

Bwindi Impenetrable Forest

WILT U OOK OP GORILLATREKKING?

Kunt u niet meer wachten? Bekijk dan hier onze gorillasafari’s in Oeganda, Rwanda, Gabon en Congo. Ziet u niet precies wat u zoekt? Neem dan contact met ons op, zodat wij uw droomreis op maat kunnen samenstellen.

Etende gorilla, spelen, familie