Terug naar bestemmingen

REIS DOOR RWANDA

Rwanda: het land van de duizenden heuvels, de ruwe diamant van Afrika

Rwanda is bezaaid met een indrukwekkend heuvelachtig landschap en heldere meren. Van theeplantages tot dichtbegroeid regenwoud of van glooiend savannelandschap tot kegelvorminge vulkanen. U vindt het allemaal in een land dat ongeveer twee keer in Nederland past.

Terwijl u door Rwanda reist ontdekt u talloze pittoreske dorpjes die bijdragen aan het gevoel en de sfeer van het échte Afrika. Samen met buurlanden Oeganda en Democratische Republiek Congo is Rwanda de thuisbasis voor de imposante berggorilla’s. Een gorillatrekking staat dan ook garant voor een onvergetelijk avontuur.

Rwanda heeft duistere jaren gekend, maar al langere tijd is het stabiel en veilig. Inmiddels hebben gewaardeerde organisaties nieuwe lodges geopend – met name in het hoge segment. In Rwanda is keuze te boven voor de reizigers die luxe accommodaties en hoogwaardige service kunnen waarderen. Uiteraard dragen deze lodges ook bij aan het behoud van flora en fauna. Het zijn niet alleen de berggorilla’s die Rwanda uniek maken, want het land is ook een thuisbasis van vele primaten. Ook beschikt Rwanda over wildparken waar men de Big 5 kan waarnemen.

Op deze pagina vindt u enkele inspiratiereizen en leest u meer over praktische informatie en wat de beste reistijd voor Rwanda.

 

 

Hoogtepunten

Laatste berggorilla's

Een unieke ontmoeting met de laatste berggorilla's in Volcanoes National Park

Chimpansees

Bijzondere interacties met de zeldzame chimpansees in Nyungwe Forest National Park

Wildparken

Naast de aanwezigheid van primaten in dichtbegroeide regenwouden heeft Rwanda ook bijzondere wildparken met savannelandschap. Hier bent u nog écht de enige tijdens een 'big 5' safari!

Cultuur

Een indrukwekkende kennismaking met de eeuwenoude tradities en gebruiken van lokale stammen.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

LEES HIER MEER OVER DE GEBIEDEN IN RWANDA

Lake Kivu Akagera National Park Nyungwe National Park Volcanoes National Park KIGALI

Praktische informatie

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij vertrek vanuit Rwanda nog minimaal 6 maanden geldig zijn en bij aankomst over minstens 1 lege visumpagina beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Rwanda een visum nodig. Als Nederlander kunt u via de ambassade in Den Haag van tevoren een visum aanvragen, of een ‘on arrival’ visum aanvragen. Wij raden aan een visum van tevoren aan te vragen. Deze zijn doorgaans voor 30 dagen geldig.

E-visum voor Rwanda

U kunt uw visum voor Rwanda vooraf online aanvragen via de ambassade of deze linkNadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld en aangeleverd, rekent u het verschuldigde bedrag bij de ambassade via een bankoverschrijving af. De kosten voor een single entry visum bedragen €45,-. Als u ook Kenia en/of Oeganda bezoekt wordt aangeraden om te overwegen de East Africa Tourist Visa aan te vragen, die onderaan deze pagina wordt beschreven.

Visum ‘on arrival’ in Rwanda

Nederlandse en Belgische reizigers kunnen het visum tevens ‘on arrival’, op de luchthaven van Kigali verkrijgen. De wachttijden zijn hiervoor echter lang; u kunt zo 2 uur in de rij staan. Daarom raden wij u aan om de aanvraag van uw visum reeds voor vertrek te regelen. De kosten bedragen $50,-. Reizigers met een Belgische nationaliteit hoeven deze kosten niet te betalen.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Rwanda

Rwanda vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor minderjarige kinderen die met een ouder of voogd reizen. Uiteraard dienen de kinderen wel over een eigen paspoort en visum te beschikken. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Rwanda
In Rwanda komt gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Rwanda?
Voor uw reis naar Rwanda hoeft u enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u via een ander land reist waar gele koorts voorkomt, of als u in de zeven dagen voor aankomst in Rwanda een risicogebied heeft bezocht. Indien u rechtstreeks vanuit Nederland naar Rwanda reist is een gele koorts certificaat dan ook niet verplicht. Let op: aangezien in Rwanda gele koorts voorkomt, wordt doorgaans wel aangeraden om u tegen gele koorts te laten vaccineren.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Rwanda inentingen tegen DTP, hepatitis A, BMR en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Rwanda
Houd er rekening mee dat in Rwanda malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Heerlijk, reizen zonder jetlag! Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Rwanda. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Rwanda 1 uur later.

De munteenheid van Rwanda is de Rwandese Frank (RWF). De valuta is verdeeld in biljetten van RWF 100, RWF 500, RWF 1000 en RWF 5000 en vijf munten (RWF 1 – RWF 50). In Rwanda kunt u tevens met US Dollars betalen; op sommige plekken is dit zelfs de enige mogelijkheid. Voor kleinere uitgaven onderweg is het handig wat Rwandese Franken op zak te hebben.

Let op: Dollars van vóór 2006 worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Geld opnemen
In de grotere steden zoals Kigali en grote luchthavens kunt u geld opnemen bij de ATM’s, bijvoorbeeld van de Banque Commerciale du Rwanda. Geldautomaten kunnen echter buiten gebruik of leeg zijn, dus het is raadzaam om voldoende contant geld (US Dollars) vanuit Nederland of België mee te nemen. In enkele wildparken kunt u soms met creditcard betalen, maar kunt u geen contant geld opnemen.

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
Op enkele plekken kunt u met creditcard betalen. Het is echter sterk aangeraden contant geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld voor eventuele fooien, het betalen van parkfees of voor onvoorziene uitgaven. Zo kunt u bij sommige tankstations of lodges enkel met cash betalen. Pinmogelijkheden zijn vaak erg gelimiteerd buiten grote steden.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

U heeft in Rwnada geen reisstekker nodig. De stopcontacten in Rwanda zijn van het type C en type J, wat overeenkomt met Nederland en België. Daarnaast is het voltage (230) en de netfrequentie (50) ook hetzelfde als in Nederland en België.

De beste reistijd Rwanda

De beste reisperiode Rwanda

De beste reistijd voor een rondreis door Rwanda is de periode tussen juni en september en van december t/m februari.

Wat is de beste reisperiode voor een gorilla trekking in Rwanda?

Een van de belangrijkste onderdelen aan een rondreis door Rwanda is natuurlijk een gorilla trekking. Een bezoek aan een familie berggorilla’s is magisch en één om nooit te vergeten. De beste reistijd voor een gorilla trekking in Rwanda is tussen juni en september en van december tot februari. Het is overigens het gehele jaar mogelijk om een gorillatrekking te maken. Houd er rekening mee dat het iets zwaarder kan zijn tijdens het groene seizoen door de blubberige ondergrond. Het groene seizoen valt tussen oktober en mei, maar de meeste regen valt in specifieke maanden. Over het algemeen kan worden aangehouden dat het regenseizoen tussen maart en april en tussen oktober en november is.

De beste reistijd voor een safari in Rwanda

Wat is de beste reistijd om op safari in Rwanda te gaan? Naast een bezoek aan de gorilla’s biedt Rwanda indrukwekkende bergketens, prachtige meren en indrukwekkende wildparken. Een van de meest bekende wildparken is het Akagera National Park, dat grenst aan Tanzania. De beste reistijd voor een safari in Rwanda is tijdens het droge seizoen tussen juni en september en december en februari. Ideaal dus, want dit komt overeen met de meest gunstige reistijd voor een tocht naar de berggorilla’s, waardoor u beide activiteiten goed kunt combineren.
Waarom is dit een geschikte reisperiode? Het is een langere tijd droog geweest, waardoor de begroeiing enorm is uitgedund. Dit geeft als voordeel dat het tijdens een safari in Rwanda makkelijker is om wilde dieren te spotten. De overige maanden zijn minder toegankelijk voor een safari in Rwanda, maar uiteraard zijn er alternatieve combinaties met bijvoorbeeld Tanzania mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden om het maximale uit uw reis te halen.

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen Maart t/m mei & oktober t/m december

Het groene seizoen is uitstekend voor een bezoek aan de Chimpansees in Nyungwe Forest National Park. Het groene seizoen zorgt ervoor dat veel trekvogels terugkeren naar Rwanda, dus naast het indrukwekkende groene landschap ziet u grote aantallen kleurrijke vogels.

Het overgangsseizoen Januari t/m februari en september

Januari t/m februari:
In deze maanden valt een droge periode middenin het groene seizoen. Het kan nog steeds regenen, maar de gemiddelde regenval ligt een stuk lager dan in de maanden voor- en na deze periode.

September:
Over het algemeen is het nog relatief droog in september. Dit is een goede periode buiten de drukkere vakantieperiodes, waardoor er minder toeristen afreizen naar Rwanda. Bovendien liggen de tarieven lager.

Het droge seizoen Juni t/m augustus

Rwanda heeft een constant tropisch klimaat. In het droge seizoen, tussen juni en augustus, valt er weinig regen in het land. Dit is gunstig voor de safari-activiteiten. Ook zijn de condities voor een gorillatrekking erg goed. Andere activiteiten, zoals hiken in de Virunga Mountains en kanoën op Lake Kivu, zijn er belonend in deze periode.

MANIEREN VAN REIZEN IN RWANDA

Rondreis met privégids door Rwanda

Rwanda is een relatief klein land in verhouding tot de buurlanden. Een veel gekozen manier van reizen is met een 4×4 Toyota Landcruiser met privé gids. Voor veel reizen, zoals een rondreis met het gezin, is dit heel geschikt en werkt het kostenbesparend. Het biedt vrijheid om zelf uw dagindeling te bepalen en bovenal wordt u volledig ontzorgd. Ondanks de kleinere omvang, zijn bepaalde afstanden in Rwanda nog steeds fors. U rijdt langs indrukwekkende meren en passeert kleinere authentieke dorpjes. Het zorgt voor boeiende reisdagen want onderweg is ontzettend veel te zien.

Per vliegtuig of helikopter door Rwanda

De afstand van Kigali naar het Volcanoes National Park in Rwanda is te overzien, maar combineert u een bezoek aan de gorilla’s ook met andere wildparken zoals Akagera National Park en wellicht ook de Chimpansees bij Nyungwe National Park? Dan kunt u mogelijk het best tussen locaties vliegen. Hierdoor kunt u veel tijd besparen zodat u het maximale uit uw verblijf haalt.

 

 

Rwanda is GESCHIKT VOOR

Avonturiers

Rwanda is een zéér ongerepte en exclusieve bestemming. Het is een land vol avontuur, maar niet één waar veel reizigers komen. Kosten liggen gemiddeld hoger dan andere landen en de belangrijkste activiteiten zijn zeer bijzonder. Dit zijn natuurlijk de gorillatrekkings, waarbij u oog in oog komt met zeldzame dieren die maar weinig mensen in het wild hebben mogen aanschouwen.

Safari-liefhebbers

Rwanda is een relatief onbekende safaribestemming. Primaten zoals gorilla’s en de chimpansees hebben de grootste aantrekkingskracht op toeristen. Door extra inspanningen van externe organisaties gaat het inmiddels ook goed met de savanneparken in Rwanda. Ook zijn er nieuwe lodges bijgebouwd in parken zoals Akagera National Park. Tijdens een safari in Rwanda ziet u niet dezelfde aantallen wilde dieren zoals in buurland Tanzania, maar desalniettemin is het wel een interessant wildpark om te bezoeken. Bovendien is het gebied zeer exclusief, waardoor u weinig andere toeristen zult tegenkomen.

De jongste ontdekkingsreizigers

Met het gezin op reis in Rwanda? In Rwanda zijn een aantal unieke locaties specifiek ingericht op familiereizen. Houd er wel rekening mee dat kinderen vanaf 15 jaar mee mogen op een gorillatrekking. Desgewenst is een oppasservice beschikbaar voor kinderen onder de 15. Bovendien is er een breed aanbod aan activiteiten, speciaal ingericht om ook de kleinste ontdekkingsreizigers te kunnen vermaken.

KOSTEN REIZEN IN RWANDA

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Rwanda zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken

Rwanda behoort tot de meest exclusieve bestemmingen in Afrika. Met name de kosten voor een bezoek aan berggorilla’s is fors, want naast de parkfees moet men een permit hebben voor de trekking naar de gorilla’s onder leiding van een parkranger. De kosten van de permit voor gorilla’s is $ 1500 per persoon per trekking. Indien u meerdere nationale parken combineert, bijvoorbeeld Volcanoes National Park en Akagera National Park, krijgt u korting op uw gorilla permit.

Accommodatie

De afgelopen jaren is het aantal accommodaties in Rwanda behoorlijk gegroeid. Met name in het hogere segment zijn interessante lodges gerealiseerd. Rwanda is een unieke bestemming en men probeert de zeer waardevolle natuur en cultuur op een goede manier te conserveren. In Rwanda is voorlopig geen plaats voor massatoerisme, hetgeen ten goede komt aan het behoud de kwetsbare natuur. Tegelijkertijd is het kostbaar om te reizen door het land waardoor het niet voor iedereen toegankelijk is. Geeft u veel om luxe en exclusiviteit, dan is Rwanda wellicht een bestemming voor u. In het land vindt u inmiddels One & Only, Singita en Wilderness Safaris, allen accommodaties van wereldklasse!

Vervoer

Rwanda is geen bestemming waar het gebruikelijk is dat men een auto huurt en op eigen gelegenheid verschillende hoogtepunten gaat aandoen. Men kiest veelal voor efficiënte verbindingen tussen de nationale parken door gebruik te maken van kleine vliegtuigjes of helikopters. Heeft u meer tijd en reist u bij voorkeur in een rustiger tempo, dan kan kunt u ervoor kiezen om met een privé gids in een aangepaste Toyota Landcruiser van lodge naar lodge te reizen. Dit is bovendien een interessante optie voor reizen door Rwanda met het gehele gezin.

Eten & Drinken

De kosten voor levensonderhoud zijn op de ‘toeristische plekken’ vergelijkbaar met die van Nederland en België. Bovendien zijn alle maaltijden en in de meeste gevallen ook de lokale dranken inbegrepen in het tarief voor de overnachting, dus in dat opzicht zijn er geen extra kosten van toepassing.

Activiteiten

De grootste kosten tijdens uw reis door Rwanda zijn de permits voor de gorilla trekking en een bezoek aan de chimpansees. Bezoekt u een wildpark zoals Akagera dan zijn de safari-activiteiten reeds inbegrepen in het tarief.