Terug naar bestemmingen

REIZEN NAAR ZANZIBAR

Zanzibar: het paradijs voor de kust van Tanzania

Vlak voor de kust van Tanzania ligt de Zanzibar archipel. Een tropische eilandengroep voor dat officieel onderdeel is van Tanzania. Deze archipel strekt zich uit van Mafia eiland in het zuiden tot aan Pemba eiland in het noorden. Het eiland Unguja is het hoofdeiland, dat men Zanzibar eiland noemt. De eilanden verschillen onderling sterk van elkaar, maar delen een combinatie van interessante cultuur en schitterende natuur. Maak kennis met de vriendelijke bevolking, de hagelwitte stranden en de heldere turquoise oceaan. Geniet van het tropische klimaat, met uw voeten in het zand terwijl u geniet van heerlijke maaltijden en de lekkerste wijnen of cocktails.

Zanzibar kent vele gezichten. Van ongerepte natuur met palmbomen en witte stranden tot eeuwenoude cultuur en oude Arabische bouwwerken in de hoofdstad Stone Town. U vindt het hier allemaal. Bovendien zorgen de verschillende culturele invloeden voor een eigen karakter. Een verblijf op Zanzibar biedt dan ook een interessante aanvulling op een safari op het vasteland van Tanzania of Kenia.

Hieronder ziet u enkele voorbeeldreizen naar dit paradijselijke eiland. Bovendien leest u meer over praktische informatie en wat de beste reistijd is voor reizen naar Zanzibar.

 

Hoogtepunten

prachtige stranden

Witte zandstranden steken af tegen het turquoise water, een paradijselijke plek!

snorkelen en duiken

Voor de kust van Zanzibar liggen verschillende koraalriffen waar men kan duiken of snorkelen.

watersporten

Kitesurfen, windsurfen, waterskiën, jetskiën, peddleboarden.. de mogelijkheden zijn eindeloos.

stone town

Verken het historische stadje vol met Arabische invloeden en interessante architectuur.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

LEES HIER MEER OVER DE GEBIEDEN IN ZANZIBAR

DAR ES SALAAM ARUSHA Selous Game Reserve Mikumi National Park Serengeti NP Kilimanjaro NP Tarangire National Park Ruaha National Park Katavi National Park Mahale Mountain Ngorongoro Krater Lake Manyara Pemba Zanzibar Mafia Lake Eyasi

Praktische informatie

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij vertrek uit Tanzania (en dus uit Zanzibar) nog minimaal 6 maanden geldig zijn en over minstens twee lege visumpagina’s beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Tanzania een visum nodig. Wij raden u aan om het visum online aan te vragen. Eventueel is het ook mogelijk om het visum bij aankomst op de luchthaven van Zanzibar, Dar es Salaam of Kilimanjaro te verkrijgen.

E-visum voor Zanzibar (Tanzania)
U kunt uw visum voor Tanzania vooraf online aanvragen via deze link. Nadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld en aangeleverd, rekent u het verschuldigde bedrag met uw creditcard af. Doorgaans bedraagt de verwerkingstijd 10 dagen, maar wij raden u aan de visumaanvraag één maand voor vertrek in te dienen. De kosten voor een single entry visum bedragen US$50.

Visum ‘on arrival’ in Zanzibar (Tanzania)
Nederlandse en Belgische reizigers kunnen het visum tevens ‘on arrival’, op de luchthaven van Zanzibar, Dar es Salaam of Kilimanjaro verkrijgen. De wachttijden zijn hiervoor echter lang; u kunt rustig 2 uur in de rij staan. Daarom raden wij u aan om de aanvraag van uw visum reeds voor vertrek te regelen.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Zanzibar

Tanzania vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor minderjarige kinderen die met een ouder of voogd reizen. Uiteraard dienen de kinderen wel over een eigen paspoort en visum te beschikken. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Zanzibar
In Zanzibar (en de overige delen van Tanzania) komt gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Zanzibar?
Reist u via een land waar gele koorts voorkomt, of heeft u in de zeven dagen voor aankomst in Zanzibar een risicogebied bezocht? Dan dient u over een gele koorts certificaat te beschikken. Let op: dit is ook het geval indien u vanaf het vasteland van Tanzania naar Zanzibar reist. Zorg er in deze gevallen dan ook voor dat u bij aankomst uw gele boekje met gele koorts certificaat bij de hand heeft.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Zanzibar (Tanzania) inentingen tegen DTP, hepatitis A en BMR en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Zanzibar
Houd er rekening mee dat in Zanzibar (en de overige delen van Tanzania) malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is het in Zanzibar 1 uur later dan in Nederland en België. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Zanzibar 2 uur later.

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TSh). De valuta is verdeeld in biljetten van TSh 10.000, TSh 5.000, TSh 1.000 en TSh 500 en munten (TSh 200-1). In Tanzania kunt u tevens met US Dollars betalen; op sommige plekken is dit zelfs de enige mogelijkheid. Voor kleinere uitgaven onderweg is het handig wat Tanzaniaanse shilling op zak te hebben.

Let op: Dollars van vóór 2006 worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Geld opnemen
In de grotere steden zoals Arusha, Karatu en Dar es Salaam kunt u geld opnemen bij de ATM’s, bijvoorbeeld bij die van Stanbic Bank. Geldautomaten kunnen echter buiten gebruik of leeg zijn, dus het is raadzaam om voldoende contant geld (US Dollars) vanuit Nederland of België mee te nemen. In veel wildparken kunt u wel met creditcard betalen, maar kunt u geen contant geld opnemen.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
Bij luxere en grotere hotels, lodges, winkels en restaurants kunt u met creditcard betalen. Over het algemeen wordt hier 5% commissie over gerekend. Houd echter ook voldoende contant geld (US Dollars) achter de hand voor lokale uitgaven en eventuele fooien.

U heeft in Zanzibar een reisstekker nodig. Lokaal wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type D en type G). Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reistijd Zanzibar

De beste reisperiode Zanzibar

De beste reistijd voor Zanzibar is de periode tussen juni en oktober en een andere populaire reisperiode is van december tot februari.

Wat is de beste reisperiode voor een strandvakantie in Zanzibar?

Zanzibar ligt ten hoogte van de evenaar en heeft een aangenaam tropisch klimaat. Het hele jaar is het zonnig en warm met een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 32 graden. De maanden december t/m februari zijn de warmste en meest droge maanden van het jaar. De temperatuur tijdens onze zomermaanden, dus tussen juni en oktober, is iets milder maar nog steeds aangenaam met temperaturen rond de 28 graden.

Beste reistijd om te diepzeeduiken op Zanzibar

Wat is de beste tijd om te gaan duiken voor de kust van Zanzibar? Over het algemeen zijn de maanden juli en augustus de beste maanden om te duiken. Uiteindelijk kunt u het gehele jaar duiken in Zanzibar, maar let wel op dat de maanden april en mei wat minder geschikt zijn. Bezoekt u Zanzibar tussen juni en oktober, dan is het noordelijke deel van het eiland een goede duiklocatie. In de maanden november tot maart is juist het zuidelijke deel van Zanzibar een goede duiklocatie.

 

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen Maart t/m mei en november

Maart t/m mei:
Tussen maart en mei valt er regelmatig regen op Zanzibar. De bulk hiervan valt in maart en april, want in mei begint dit vaak al af te nemen. Het regent bijna nooit de hele dag en prijzen zijn voordeliger in deze periode.

November:
In november vallen veelal hevige korte regenbuien. Deze vinden vaak aan het eind van de dag plaats en worden vervolgens snel weer vervangen door een helderblauwe lucht. Het regent bijna nooit dagelijks en reizigers hebben weinig last van de regenbuien. De tarieven zijn voordelig in november.

Overgangsseizoen December t/m februari

In december beginnen de korte regenbuien al af te nemen. In de kerstvakantie en dagen rondom oud en nieuw is Zanzibar een populaire bestemming. Vandaar dat wordt aangeraden om op tijd te boeken voor deze periode. De periode tussen januari en februari is doorgaans een droge periode tijdens het regenseizoen. De temperaturen liggen rond de 30 graden en het regent heel af en toe. Daarnaast is februari een populaire tijd voor kitesurfers dankzij de wind uit het noordoosten. Sauti za Busara, een lokaal muziekfestival, vindt ook plaats in februari.

Het droge seizoen Juni t/m oktober

Het droge seizoen is een ideale periode om te relaxen aan de tropische stranden van Zanzibar. Aan het begin van juni en het einde van oktober kan er soms een bui vallen, maar over het algemeen is de volledige periode ideaal om Zanzibar te bezoeken. In juli en augustus is het daarnaast één van de beste periodes om te duiken in Zanzibar.

KOSTEN REIZEN ZANZIBAR

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Zanzibar zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Accommodatie

Het aanbod aan resorts is Zanzibar is ontzettend breed. Op het eiland is aanbod voor iedereen, uiteenlopend van grootschalige resorts met meerdere zwembaden tot kleinschalige intieme resorts met privé stranden. Voor ieder prijsniveau is er aanbod, alleen loopt de kwaliteit erg uiteen. Het prijsniveau voor het midden of hogere segment ligt iets hoger, maar draagt bij aan een onvergetelijke reis. De prijs/kwaliteitverhouding is hier heel goed en biedt u het échte tropische gevoel. U bent op deze locaties ver weg van massatoerisme.

Vervoer

Zanzibar is voornamelijk een bestemming waar men verblijft om te relaxen in het resort. Een uitstapje naar de hoofdstad Stone Town vanuit het resort is eenvoudig te organiseren met een privé transfer per minibus. De prijzen van een transfer liggen op hetzelfde niveau als in Nederland of België. Wanneer u een reis boekt via Oryx Travel zijn de transfer van en naar de luchthaven vrijwel altijd inbegrepen in de reissom.

Eten & Drinken

Het levensonderhoud op Zanzibar is vergelijkbaar met het prijsniveau in Nederland of België. Zanzibar is geen eiland waar u eenvoudig naar een boulevard loopt waar verschillende restaurants te vinden zijn. Veel accommodaties bieden een tarief inclusief de maaltijden.

Activiteiten

Tijdens het verblijf op Zanzibar kunt u indien gewenst extra activiteiten boeken. U kunt hier onder andere diepzeeduiken, wandelen in Jozani forest, een dag naar Stonetown of de schildpadden bekijken op Prison Island. Deze activiteiten kunt u vooraf boeken, maar eventueel ook ter plaatse bij het resort waar u verblijft.

Activiteiten in Zanzibar 

  • Stone Town – het oudste deel van Zanzibar en de hoofdstad van Zanzibar Island, is een sfeervol cultureel centrum. Stone Town is inmiddels opgenomen op de lijst van World Heritage Sites. Hier zijn lokale marktjes, religieuze gebouwen en paleizen van oude sultans die u kunt bezoeken. Het is een prachtige wirwar van Arabische, Indische, Afrikaanse en Europese invloeden.
  • Jozani Forest – Jozani Forest is het enige nationale park in Zanzibar. In dit tropische bos leven de zeldzame ‘Red Colobus’ apen en ziet u veel felgekleurde vogels en vlinders. Overal om u heen bloeien tropische bloemen en planten.
  • Prison Island – Prison Island, ook bekend als Chunguu Island, op zo’n 30 minuten varen vanaf Stone Town. Het eiland is ooit gebruikt om slaven vast te houden. Vandaag de dag zijn er nog ruïnes te zien van de oude gevangenis. Echter is de grootste aantrekkingskracht de kolonie reuzenschildpadden die hier leeft. Tijdens een wandeling over het eiland bezoekt u beide hoogtepunten onder begeleiding van een gids.
  • Kuza Cave – verscholen in de jungle bij de oostkust van Zanzibar ligt een eeuwenoude grot: de Kuza Cave. Deze grot is een heilige ruimte voor lokale bewoners. Op de bodem ligt een heldere waterbron waar u een verfrissende duik kunt nemen. De muren van de grot zijn prachtig gevormd door jaren van erosie. Hier kunt u indrukwekkende foto’s maken.
  • BBQ’en op een zandbank – wanneer de oceaan zich terug trekt blijven kleine zandbanken over. Per boot bereikt u deze magische spots en kunt u snorkelen en luieren terwijl een BBQ wordt voorbereid. De lekkerste visgerechten en lokale specialiteiten worden voorgeschoteld nadat u het koraal heeft verkent.
  • Bezoek een lokaal dorp – tijdens een bezoek aan Makunduchi maakt u kennis met de traditionele gebruiken van de lokale bevolking. Proef culinaire specialiteiten en praat met de bewoners om alles te weten te komen over hun levenswijze. Een gids zorgt verbreekt voor u de  taalbarrière!
  • Watersporten – duiken of snorkelen tussen prachtige koraalriffen en kleurrijke vissen. Windsurfen, kitesurfen of suppen. Zeilen of jetskiën. De mogelijkheden zijn eindeloos.