bwindi-impenetrable-forest-gorilla-2
Terug naar bestemmingen

REIS DOOR OEGANDA

Oeganda: de verborgen parel van Afrika

Oeganda is één van de meest diverse landen op aarde en ligt op grote hoogte vlakbij de evenaar. Het land heeft een tropisch klimaat en een vruchtbaar landschap. Uniek aan Oeganda is de verscheidenheid in vegetatie, van savannelandschap tot dichtbegroeide oerwouden.

Uiteraard zorgen de vele primaten voor een grote aantrekkingskracht tot Oeganda, een bezoek aan de berggorilla’s en de chimpansees mag daarom niet ontbreken. Verspreid over de verschillende oerwouden leven 24 apensoorten, maar ook de vogelliefhebber komt in Oeganda aan zijn trekken. Maar liefst 1000 vogelsoorten verplaatsen zich door dichtbegroeide vegetatie. Bovendien zijn er savanneparken waar men de Big 5 kan waarnemen. Kortom een bezoek aan Oeganda is magisch.

Op deze pagina leest u meer over deze bijzondere bestemming. informatie over specifieke gebieden de beste reistijd, praktische informatie en enkele voorbeeldreizen.

 

 

Leeuw Oeganda

Hoogtepunten

Oeganda Gorilla
laatste bergorilla's

Een uitzonderlijk hoogtepunt van iedere reis door Oeganda is de mogelijkheid om oog in oog te staan met de zeldzame berggorilla's.

Oeganda Chimpansee
chimpansees

Een unieke ontmoeting met de chimpansees in bijvoorbeeld het Kibale Forest, een van de mooiste regenwouden van Afrika.

Boomklimmende Leeuw Oeganda
safari's

Oeganda is een interessante bestemming omdat men hier naast een bezoek aan de primaten ook een bezoek kan brengen aan indrukwekkende wildparken. Zo leeft de Big 5 in Oeganda!

Murchison Falls Oeganda
watervallen & meren

Naast dichtbegroeid regenwoud en indrukwekkende savanne wildparken heeft Oeganda verschillende watervallen, waaronder de Murchison Falls en de Sipi Falls. Daarnaast zijn er ook prachtige meren zoals Lake Mutanda.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

LEES HIER MEER OVER DE GEBIEDEN IN OEGANDA

Lake Victoria Mgahinga Gorilla National Park Lake Mburo National Park Murchison Falls National Park Queen Elizabeth National Park Kidepo Valley National Park Kibale Forest National Park Bwindi Impenetrable National Park KAMPALA ENTEBBE

Praktische informatie

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij vertrek vanuit Oeganda nog minimaal 6 maanden geldig zijn en bij aankomst over minstens 1 lege visumpagina beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Oeganda een visum nodig. Wij raden aan een visum van tevoren aan te vragen. Hiervoor kunt u terecht bij de ambassade in Brussel, of u kunt een e-visum aanvragen. Visa zijn doorgaans voor 30 dagen geldig.

Visum voor Oeganda

U kunt uw visum voor Oeganda vooraf online aanvragen via deze link. Ook kunt u hiervoor bij de ambassade van Brussel terecht, via deze link. Nadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld en aangeleverd rekent u voor een single entry visum $50,- af. Als u ook Kenia en/of Rwanda bezoekt wordt aangeraden om te overwegen de East Africa Tourist Visa aan te vragen, die op deze pagina wordt beschreven.

Visum ‘on arrival’ in Oeganda

Nederlandse en Belgische reizigers kunnen het visum tevens ‘on arrival’, op de luchthaven van Entebbe verkrijgen. De wachttijden zijn hiervoor echter lang; u kunt zo 2 uur in de rij staan. Daarom raden wij u aan om de aanvraag van uw visum reeds voor vertrek te regelen. De kosten bedragen $50,- voor een geldigheid van maximaal 30 dagen.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Oeganda

Oeganda vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor minderjarige kinderen die met een ouder of voogd reizen. Uiteraard dienen de kinderen wel over een eigen paspoort en visum te beschikken. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Oeganda
In Oeganda komt gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Oeganda?
Voor uw reis naar Oeganda dient iedere reiziger ouder dan 1 jaar over een gele koorts certificaat te beschikken.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Oeganda inentingen tegen DTP, hepatitis A en BMR aangeraden. Daarnaast is een inenting tegen gele koorts verplicht. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Oeganda
Houd er rekening mee dat in Oeganda malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is het in Oeganda 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Oeganda 2 uur later.

De munteenheid van Oeganda is de Oegandese Shilling (USH). De valuta is verdeeld in biljetten van USH 1000, USH 2000, USH 5000, USH 10.000, USH 20.000 en USH 50.000. Daarnaast zijn er 5 munten (USH 50 – USH 1000). In Oeganda kunt u tevens met US Dollars betalen; op sommige plekken is dit zelfs de enige mogelijkheid. Voor kleinere uitgaven onderweg is het handig wat Ugandese Shillings op zak te hebben.

Let op: Dollars van vóór 2006 worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Geld opnemen

In de grotere steden zoals Entebbe en grote luchthavens kunt u geld opnemen bij de ATM’s. Geldautomaten kunnen echter buiten gebruik of leeg zijn, dus het is raadzaam om voldoende contant geld (US Dollars) vanuit Nederland of België mee te nemen. In enkele wildparken kunt u soms met creditcard betalen, maar kunt u geen contant geld opnemen.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld

Op de enkele plekken kunt u met creditcard betalen. Het is echter sterk aangeraden contant geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld voor eventuele fooien, het betalen van parkfees of voor onvoorziene uitgaven. Zo kunt u bij sommige tankstations of lodges enkel met cash betalen. Pinmogelijkheden zijn vaak erg gelimiteerd buiten grote steden.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

U heeft in Oeganda een reisstekker nodig. Lokaal wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type G). Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reistijd Oeganda

De beste reisperiode Oeganda

De beste reistijd voor een rondreis door Oeganda is in de periode tussen juni en augustus en van december t/m februari.

Wat is de beste reisperiode voor een gorilla trekking in Oeganda?

Een van de belangrijkste hoogtepunten tijdens uw rondreis door Oeganda is natuurlijk een ontmoeting met de berggorilla’s. De beste reistijd voor een gorilla trekking is tussen juni en augustus en van december tot februari. Het betekent niet dat andere periode niet geschikt zijn, want u kunt een gorillatrekking het gehele jaar doen. Tijdens de maanden met hevige regenval kan het iets zwaarder zijn als gevolg van de glibberige ondergrond. Bovendien kan het iets langer duren voordat de gorilla’s worden gevonden. Het langere regenseizoen is tussen maart en april en het kortere regenseizoen van oktober tot november.

 

De beste reistijd voor een safari in Oeganda

Wat is de beste reistijd om op safari te gaan in Oeganda? Naast een bezoek aan de gorilla’s biedt Oeganda verschillende wildparken die verspreid liggen over het land. De beste reistijd voor een safari in Oeganda is tijdens het droge seizoen tussen juni en augustus en december en februari. Deze periode komt dus overeen met de meest gunstige tijd voor een gorillatrekking, waardoor beide hoogtepunten kunnen worden gecombineerd. In deze reisperiode is het langere tijd droog waardoor de vegetatie is uitgedund. Daardoor wordt het makkelijker om wilde dieren te spotten tijdens de safari. Bovendien zijn er minder drinkplaatsen beschikbaar, omdat deze langzaam opdrogen. Dieren trekken hierdoor massaal naar permanente drinkplaatsen, waar zij de dorst kunnen lessen. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om wilde dieren in grotere aantallen waar te kunnen nemen.

 

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen April t/m mei en september t/m oktober

April t/m mei:
Oeganda ligt ten hoogte van de evenaar en korte regenachtige periodes wisselen elkaar af. Maart en mei zijn de natste maanden van het jaar. Deze periode kan het wat lastiger zijn om trekkings te ondernemen.

September t/m oktober:
Deze periode heeft veel weg van april t/m mei, maar er zal gemiddeld iets minder regenval voorkomen.

Het overgangsseizoen November en maart

November:
In november komt het groene seizoen ten einde. Het kan nog wel veel regenen in november, maar de regenval begint tegen het einde van de maand af te nemen.

Maart:
Maart is een overgangsmaand tussen het droge en groene seizoen. Het begint al een stuk meer te regenen dan in de maanden ervoor, maar de piek van het groene seizoen komt pas in April.

Het droge seizoen Juni t/m augustus en december t/m februari

Juni t/m augustus:
De periode juni tot augustus is goed voor een gorillatrekking. Tijdens deze periode is er betrekkelijk weinig regenval.

December t/m februari:
Tussen december en februari is het savannegebied droog en dor, waardoor het een uitstekende periode is om wilde dieren te spotten in bijvoorbeeld Queen Elizabeth National Park.

MANIEREN VAN REIZEN IN OEGANDA

Rondreis met privégids door Oeganda

Een reis met privé voertuig met gids is ideaal wanneer u met het gezin een rondreis door Oeganda maakt. Het geeft de vrijheid om zelf uw dagindeling te bepalen en tegelijkertijd wordt alles ontzorgd. Voor bepaalde trajecten geldt dat de afstanden fors kunnen zijn met een langere reistijd, als gevolg van de slechte wegen. Het is wel dé manier om het échte Oeganda te ervaren. De reisdagen zijn zonder meer interessant en tijdens de reis passeert u authentieke dorpjes en uiteraard de prachtige ongerepte natuur.

Per vliegtuig door Oeganda

De afstanden tussen de belangrijkste hoogtepunten zijn fors. Een efficiënte manier van reizen in Oeganda is per klein vliegtuigje van lodge naar lodge. Hierdoor beperkt u de reistijden tot het minimum, zodat u het meest uit uw verblijf haalt. Zo rijdt u in de ochtend tijdens een game drive nog over een savanne vlakte rijden, om vervolgens in de middag in het tropische regenwoud te zitten om hier de primaten te bewonderen.

OEGANDA IS GESCHIKT VOOR

Avonturiers

Oeganda is net als buurland Rwanda een zeer ongerepte bestemming. De kosten liggen relatief gezien wat hoger dan de andere landen uit ons aanbod, doordat activiteiten zoals gorillatrekkings prijzig zijn. Deze opbrengsten worden overigens gebruikt voor het behoud van de prachtige flora & fauna van Oeganda. Hier kunt u de échte oeroude wildernis verkennen- iets wat maar weinig reizigers meemaken.

Safari-liefhebbers

Oeganda is een zeer gevarieerde safaribestemming. Uniek in Afrika, want het land beschikt over savanne wildparken, tropisch regenwoud, prachtige meren en watervallen. Tijdens een bezoek aan Oeganda combineert u een Big 5 safari in wildparken zoals Murchision Falls of Queen Elizabeth National Park, terwijl u de volgende dag in Kibale Forest National Park op zoek gaat naar Chimpansees. Heel bijzonder om vervolgens te varen over het met eilanden gevulde Lake Mutanda, waarna u zich alweer mag voorbereiden op een nieuw hoogtepunt; namelijk de gorilla trekking in Bwindi Impenetrable National Park. Een bijzondere mix met uiteenlopende activiteiten, gevarieerde vegetatie en een grote verscheidenheid aan dierlijke bewoners in de regio.

Met de jongste ontdekkingsreizigers

Met het gezin op reis in Oeganda? Het is mogelijk om met uw gezin naar Oeganda te reizen, maar de bestemming is wellicht minder geschikt voor de aller jongste ontdekkingsreizigers. De meeste lodges hanteren een minimum leeftijd voor een safari. Houdt u er bijvoorbeeld rekening mee dat een gorilla trekking vanaf 15 jaar en ouder is. Staat Oeganda toch hoog op uw bucketlist en reist u graag met het gezin, neem dan contact op zodat wij de mogelijkheden met u kunnen doorspreken.

KOSTEN REIZEN IN OEGANDA

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Oeganda zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken

De parkfees voor de wildparken in Oeganda zijn iets voordeliger dan andere Oost-Afrikaanse landen, maar duurder dan landen in zuidelijk Afrika. De belangrijke savanneparken zoals Murchison Falls National Park en Queen Elizabeth National park kost € 34,- per persoon per dag. Wanneer u ook een trekking gaat doen naar de gorilla’s dan kost een gorilla permit $ 700 per trekking in het hoogseizoen en een bezoek aan de chimpansees kan al voor $ 200 per persoon.

Accommodatie

Het aanbod lodges in Oeganda is volop in ontwikkeling. Oeganda heeft inmiddels een breed aanbod aan lodges in het midden en hogere segment. De lodges bieden over het algemeen een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Vervoer

Oeganda is een gigantisch land en de verschillende hoogtepunten liggen verspreid over het land. Vaak kiest men voor een safari met een privé voertuig en een gids. Heeft u minder lang de tijd dan is het ook mogelijk om te vliegen tussen de parken, zodat u het meeste uit uw verblijf ter plaatsen haalt.

Eten & Drinken

De kosten voor levensonderhoud zijn op de ’toeristische plekken’ vergelijkbaar met die van Nederland en België. Bovendien zijn meestal alle maaltijden en in de meeste gevallen ook de lokale dranken inbegrepen in het tarief voor de overnachting, dus in dat opzicht zijn er geen extra kosten van toepassing.

Activiteiten

Veel dagelijkse activiteiten worden georganiseerd vanuit de lodge en zijn reeds inbegrepen in het tarief. Wanneer u reist met een privé gids dan worden de safari’s door uw ranger uitgevoerd. Over het algemeen geldt dat wanneer u een reis boekt via Oryx Travel, de meeste activiteiten zijn inbegrepen. Mocht u aanvullende activiteiten willen boeken dan is dit uiteraard mogelijk. Desgewenst kan dit ook nog ter plaatse worden verzorgd (op basis van beschikbaarheid).