Botswana Luxe Reis
Terug naar bestemmingen

REIS DOOR BOTSWANA

Botswana: in de voetsporen van grote kuddes olifanten, in het land van de San bevolking

Botswana is een gigantisch land in het hart van zuidelijk Afrika. Hier zijn de contrasten groot. Het uitgestrekte land wordt gedomineerd door de Kalahariwoestijn, waardoor het landschap overwegend droog is. In het noorden wordt Botswana echter gesierd door een gigantische groene oase, die een sterke aantrekkingskracht heeft op het Afrikaanse wild. De wilde dieren in Botswana, vaak in gigantische kuddes, trekken massaal naar dit vruchtbare gebied: de levensader van het land.

Deze bijzondere groene oase is de beroemde Okavango Delta. Jaarlijks bereikt het regenwater uit de hooglanden van buurland Angola het noorden van Botswana. Het water mondt uit in de Okavango Delta: de grootste rivierdelta op aarde. Het gigantische Okavango moerasgebied heeft kristalhelder water en een uitzonderlijk groene vegetatie. Dit is één van de meest wildrijke gebieden van het land.

Tijdens het droge seizoen trekken wilde dieren vanuit de Kalahariwoestijn naar het noorden om hier de dorst te lessen. Enorme kuddes olifanten en andere diersoorten komen samen rondom de Okavango Delta. Wilde dieren trekken richting Moremi Game Reserve, Linyanti en het permanente water van de Chobe Rivier, ten noorden van het Chobe National Park. De aantallen wilde dieren zijn werkelijk spectaculair. Dit is slechts één van de redenen waarom Botswana tot de beste safaribestemmingen van Afrika behoort.

 

Luxe Reis Botswana

Hoogtepunten

botswana boottocht
safari op het water

Uniek aan Botswana is dat reizigers hier naast de gebruikelijke jeep en wandelsafari's ook bootsafari's kunnen ondernemen om wild te spotten.

botswana cultuur
cultuur

Al duizenden jaren lang leven de inheemse bosjesmannen (San bevolking) in de Kalahariwoestijn.

botswana wilde honden
unieke safari

Een safari in Botswana is met recht uitzonderlijk te noemen. Nergens in Afrika leven meer olifanten in één gebied. Hier komt u kuddes olifanten tegen van soms wel meer dan honderd tegelijk.

botswana mokoro tocht
okavango delta

In het noorden van Botswana mondt de grootste rivierdelta ter wereld uit in de immense Kalahariwoestijn.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

Lees hier meer over de gebieden in Botswana

Kgalagadi Transfrontier National Park Tuli Block Central Kalahari Game Reserve Nxai Pan National Park Makgadigadi Pan National Park Okavango Delta Chobe National Park Moremi Game Reserve GABORONE KASANE MAUN

Praktische informatie

Let op: ingevolge de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij aankomst in Botswana nog minimaal zes maanden geldig zijn en over ten minste één lege visumpagina beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Botswana geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen, met het doel internationale kinderontvoering tegen te gaan. Controleer daarom tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind, naast een eigen paspoort, over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Botswana

Elk minderjarig kind moet bij aankomst in Botswana een officiële, gecertificeerde kopie (in het Engels) van zijn of haar geboorteakte kunnen overleggen. De akte kunt u aanvragen bij de gemeente waar uw kind geboren is. Uiteraard dient het kind tevens over een geldig, eigen paspoort te beschikken. Let op: reist het minderjarige kind zonder (één van beide) ouders? Dan wordt niet alleen om een paspoort en geboortecertificaat, maar ook om een ‘Parental Consent Letter’ gevraagd. Hiermee geeft de niet-meereizende ouder toestemming om met het minderjarige kind te reizen. Wij voorzien u graag van een voorbeeld van het benodigde formulier.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat kan worden aangetoond dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Botswana
In Botswana komt geen gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Botswana?
Voor uw reis naar Botswana hoeft u enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u via een ander land reist waar wèl gele koorts voorkomt, of als u in de zeven dagen voor aankomst in Botswana een risicogebied heeft bezocht.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Botswana inentingen tegen DTP, hepatitis A en BMR aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Botswana
In het noorden van Botswana komt, met name tussen november en juni, malaria voor. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Heerlijk, reizen zonder jetlag! Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Botswana. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Botswana 1 uur later.

De munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BP). De valuta is verdeeld in biljetten van BP 5, BP 10, BP 20, BP 50 en BP 100. In Botswana kunt u tevens met US Dollars betalen. Let op: Dollars van vóór 2006 worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Geld opnemen
In de steden zijn over het algemeen genoeg ATM’s te vinden waar u geld kunt opnemen, bijvoorbeeld bij banken en in winkelcentra. Doorgaans accepteren de lokale banken echter enkel creditcards van Visa; Nederlandse pinpassen en Mastercard-creditcards kunnen voor geldopnames maar zeer beperkt worden gebruikt.

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
Bij de meeste lodges in ons portfolio kunt u met uw pinpas (met Maestro logo) en/of creditcard betalen. Het is echter raadzaam om contant geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld voor eventuele fooien, het betalen van parkfees of voor onvoorziene uitgaven. Ook zijn de pinmogelijkheden bij campsites en in de afgelegen gebieden doorgaans beperkt, en kan een internetstoring het pinnen verhinderen. Wij raden u dan ook aan om US Dollars (in kleine coupures) mee te nemen of Botswaanse Pula op te nemen bij aankomst in het land.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

U heeft in Botswana een reisstekker nodig. Op veel plekken wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers: stekkers met drie ronde pinnen (type D en type M) of stekkers met drie rechthoekige pinnen (type G). Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reistijd

De beste reisperiode Botswana

Wat is de beste reistijd voor Botswana? In Botswana heeft ieder seizoen iets te bieden. De beste reisperiode is tussen mei en oktober. Tussen juni en oktober staat is het waterniveau in de Okavango gemiddeld hoger, waardoor u boottochten door de Delta kunt maken. Ook is de dagelijkse temperatuur wat aangenamer in dit seizoen. In principe is Botswana het gehele jaar door interessant om te bezoeken, maar dit heeft ook te maken met uw persoonlijke voorkeur.

 

botswana sleepout

Wat is de beste reisperiode voor een safari in Botswana?

De periode tussen juli en oktober is de beste reisperiode voor een safari in Botswana. Het is winter in Botswana. De wintermaanden zijn over het algemeen iets koeler, met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Dit zijn aangename temperaturen voor de wilde dieren, waardoor zij zich beter laten zien tijdens uw safari-activiteiten in Botswana. Een andere bijkomstigheid is dat het een langere tijd droog is, waardoor tijdelijke waterbronnen langzaam opdrogen. Bovendien is het een prettige gedachte dat de kans op regen kleiner is tijdens het droge seizoen. De wilde dieren trekken massaal naar de overgebleven waterbronnen om de dorst te lessen. Zij trekken vanuit de Kalahariwoestijn richting het noorden, waardoor in regio’s zoals de Okavango Delta, Moremi Game Reserve en de Choberivier grote concentraties wilde dieren kunnen worden waargenomen.

botswana leeuw

 

Wat is de beste reistijd voor de Okavango Delta in Botswana?

Wanneer kan ik het beste de Okavango Delta bezoeken? Overal leest u dat het ‘droge seizoen‘ de beste reisperiode is, maar hoe zit dat met de Okavango Delta? Staat dit gebied dan ook helemaal droog? Geen zorgen, juist in het droge seizoen is het waterniveau van de Okavango Delta op een hoog niveau. Het klinkt heel vreemd, want in principe geldt dat tijdens het droge seizoen tijdelijke waterbronnen langzaam opdrogen en dieren naar permanente waterbronnen trekken. De Okavango Delta is de grootste rivierdelta ter wereld. Het water wordt aangevoerd vanuit de hooglanden van Angola en stroomt via de Okavango rivier Botswana binnen, waarna het zich uitmondt in een enorme delta. Dit proces neemt maanden in beslag. Het moerasgebied van de Okavango Delta heeft dus een eigen ecosysteem, waarbij voornamelijk in het begin van het droge seizoen water in overvloed is. Laat u goed informeren welke kampen in een gebied ligt met permanent water, zodat sprake is van een juiste waterniveau voor op water gebaseerde safari-activiteiten. Uiteraard zorgt het Oryx Travel team ervoor dat u op een locatie verblijft die aansluit op uw wensen.

botswana olifanten kudde

 

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen December t/m maart

In het groene seizoen begint het voor het eerst in maanden weer te regenen. In korte tijd verandert het landschap in een oase van groen. Na een periode van afzien is er weer voedsel in overvloed voor de wilde dieren in Botswana. Vers gras zorgt voor een goede stemming onder de impala’s en dit is dan ook de periode waarin zij massaal kalveren. Een spectaculair schouwspel. Ook keren unieke trekvogels terug naar het land, wat een genot is voor de vogelliefhebber. Het licht is heel scherp en helder, dus bovendien uitstekend voor de enthousiaste fotograaf.

Het overgangsseizoen April, mei en november

April en mei:
Dit is de overgangsperiode tussen het groene en droge seizoen. De gemiddelde temperatuur begint vooral in mei af te nemen tot zo'n 28 graden overdag. Ook valt er een stuk minder regen, terwijl het landschap nog steeds groen is. Het regenwater uit de hooglanden van Angola bereikt langzaam de Okavango Delta, waardoor het waterniveau begint te stijgen. Enorme kuddes zebra’s grazen nog steeds wijdverspreid over de vlaktes van Botswana in de Kalahari en de Makgadikgadi Pans. Dit is een interessante periode om naar Botswana te reizen, want het is rustiger in de parken en de tarieven liggen fors lager dan gewoonlijk.

November:
November is een overgangsmaand tussen het droge en groene seizoen. De gemiddelde dagtemperatuur neemt vanaf november iets af en het begint wat meer te regenen. Deze regenval komt als een opluchting voor de flora & fauna na een lange periode van droogte.

Het droge seizoen Juli t/m oktober

In deze periode is het langdurig droog, waardoor drinkplaatsen geleidelijk beginnen op te drogen. Ondertussen bereikt de Okavango Delta het hoogste waterniveau van het jaar. Wilde dieren trekken vanuit de Kalahariwoestijn naar het noorden om in de Okavango Delta en Chobe River hun dorst te lessen. Een waar schouwspel met gigantische kuddes olifanten en buffels die voorbij trekken. Door de droogte heeft u ook minder last van muggen. Later in het droge seizoen wordt de temperatuur weer hoger dan voorheen. Oktober is de warmste maand van het jaar met gemiddelde temperaturen van 35 graden overdag. Het waterniveau in de Okavango Delta neemt af en veel vissoorten migreren stroomopwaarts naar diepere wateren.

MANIEREN VAN REIZEN IN BOTSWANA

Per vliegtuig door Botswana

Botswana is een gigantisch en ongeveer 40% van het land bestaat uit ongerepte wildparken. De afstanden zijn enorm en bepaalde delen van Botswana zijn niet of moeilijk bereikbaar, zoals bijvoorbeeld de afgelegen lodges op de eilanden in de Okavango Delta. Bent u op zoek naar een gevarieerde ‘once in a lifetime’ ervaring, dan kunt u overwegen om met een kleine Cessna of Caravan tussen verschillende lodges te vliegen. U landt dan letterlijk tussen het wild in de bush. Vervolgens neemt u deel aan de safari-activiteiten die worden georganiseerd vanuit de lodge. De reistijd is hierdoor tot het minimum beperkt, dus u haalt meer uit uw safari in Botswana.

Selfdrive door Botswana

In Botswana kan men zelf rijden, maar de omstandigheden zijn niet overal even goed. De belangrijkste steden zijn met elkaar verbonden met asfalt wegen met hier en daar wat kuilen (potholes). Iets meer uitdaging ervaart u wanneer u door de nationale parken trekt, zoals Moremi en Chobe National Park. De wegen zijn ruig, hobbelig en route-aanwijzingen zijn ver te zoeken. Veel delen van de parken zijn uitsluitend toegankelijk met 4-wielaandrijving. Als het regent dan veranderen de zandwegen in modder, dus dit type reis is meer geschikt voor de avontuurlijke reiziger! Uiteraard sturen wij u niet onvoorbereid de weg op. Wanneer u bij Oryx Travel voor een selfdrive kiest, krijgt u van ons een uitgebreide routebeschrijving met tips, kaarten en hoogtepunten die u onderweg tegenkomt.

fly-in botswana

Botswana is geschikt voor

Safari-liefhebbers

Botswana is een unieke safaribestemmingen in Afrika. Naast de wildrijke nationale parken zijn er in Botswana veel privé concessies, die ook weer in open verbinding staan met de nationale parken. Lodges die zijn gelegen in een privé concessie beschikken in de meeste gevallen over een gigantisch gebied, waar zij in samenwerking met lokale communities zorgen voor natuurbehoud. Op deze manier trekken wilde dieren ongestoord door de natuur, zoals zij dit al eeuwenlang doen. Dit is een uitzonderlijke situatie, want in veel Afrikaanse landen is dit niet meer het geval. Bovendien is het prettig dat deze gebieden niet door massatoerisme worden aangetast. Hier maakt u een unieke mokoro tocht door de Okavango Delta terwijl u ongestoord grote aantallen kleurrijke volgels kan bewonderen, terwijl u iets later misschien wel wordt opgemerkt door ravottende nijlpaarden. In Botswana kunt u honderden olifanten zien badderen in de Savuti rivier terwijl u nipt aan een verfrissend drankje tijdens zonsondergang. Hier bent u écht te gast in het leefgebied van het Afrikaanse wild. Een safari in Botswana is ronduit magisch!

luipaard botswana
makgadikgadi botswana

Cultuurfanaten

In Botswana leven verschillende etnische groepen die sinds jaar en dag vredig met elkaar leven. Een van de meest interessante stammen zijn de Bosjesmannen, die ook wel de San bevolking worden genoemd. Deze San bevolking leeft inmiddels eeuwen lang in de dorre Kalahari woestijn op semi-nomadische wijze, met een geheel andere cultuur dan andere Afrikaanse stammen. Het unieke aan deze bevolkingsgroep is dat zij tot voorkort ’toestemming’ hadden om conform traditionele semi-nomadische levenswijze in wildgebieden te leven. Zo hadden zij toestemming om te jagen op wilde dieren voor de dagelijkse kost, op dezelfde manier zoals hun voorvaders dit altijd hebben gedaan. Recentelijk heeft de overheid van Botswana hiervoor beperkingen ingesteld, waardoor veel van hen werken in het toerisme. Met veel toewijding verzorgen zij in hun leefomgeving leerzame excursies bij verschillende lodges. De stammen zijn relatief onaangetast en worden in mindere maten beïnvloed door de Westerse beschaving. Heeft u specifieke interesse in unieke Afrikaanse culturen, overweeg dan om één van de lodges in de nationale parken te bezoeken die zijn gesitueerd in de Kalahariwoestijn. Tijdens uw bezoek aan gebieden zoals Makgadikgadi Pans National Park, Nxai Pan National Park en Central Kalahari Game Reserve is het mogelijk om meer te leren over de jachttechnieken en andere traditionele gebruiken van de San bevolking. Tijdens wandelsafari’s gaat u onder leiding van de Bosjesmannen op zoek naar de wilde dieren. De zintuigen van de San bevolking lijken buitenaards. In een gebied waarvan u aanvankelijk zou denken dat er niets te vinden is, verzekeren wij u dat dit niet waar is. Met de San als uw persoonlijke spoorzoeker is de kans groot dat u tot bijzondere ontdekkingen komt.

De jongste ontdekkingsreizigers

Botswana biedt een aantal interessante bestemmingen die u met kinderen kunt bezoeken. Zo zijn een aantal lodges specifiek ingericht op familiereizen en zijn er speciale kindvriendelijke activiteiten. Let op dat veel lodges in Botswana een minimumleeftijd hanteren voor safari-activiteiten. In veel gevallen zijn kinderen van zes jaar en ouder welkom. Ook voor jongere kinderen zijn er mogelijkheden, dus het Oryx team denkt graag met u mee. De vegetatie van Botswana is zeer gevarieerd, dus ook jonge kinderen raken niet verveeld. U onderneemt verschillende safari-activiteiten, zo kunt u naast jeepsafari’s ook nog op safari per boot of per kano. Daarnaast kunnen de jongste ontdekkingsreizigers (indien toegestaan) ook te voet ‘bushwandelingen’ maken in de buurt van het kamp. Onder begeleiding van een gids leren zij spoorzoeken. Bovendien komen zij oog in oog met kleine dieren en leren zij de flora herkennen.

makgadikgadi botswana
en-suite badkamer

KOSTEN REIZEN BOTSWANA

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Botswana zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken

Botswana is een exclusieve safaribestemming, maar de national parken zijn toegankelijk voor iedereen. De parkfees zijn betaalbaar, houdt rekening met € 10,- per persoon per dag exclusief toeslag voor het voertuig.

Accommodatie

Over het algemeen geldt dat het prijsniveau voor accommodaties in Botswana hoog ligt ten opzichte van andere Afrikaanse landen. Met name de lodges en tentenkampen binnen de nationale parken en privéconcessies zijn aan de prijs. De lodges buiten de parken zijn iets gunstiger geprijsd, maar bieden dan ook een andere kwaliteit en een geheel andere ervaring ten opzichte van de accommodaties die in de parken liggen. Het kan in sommige gevallen lonen om net iets meer uit te geven, om alle facetten van een hoogwaardige safari te kunnen beleven. Daarnaast hebben wij een aantal verborgen parels in het aanbod, waar u tegen een gunstigere tarief verblijft, maar nog steeds een fantastische ervaring beleeft. Wij helpen u graag bij het samenstellen van een evenwichtige reis die niet alleen een fantastische kwaliteit biedt, maar ook geheel aansluit op uw wensen en het budget.

Vervoer

In Botswana liggen veel lodges op grote afstand ten opzichte van elkaar. Dit heeft invloed heeft op de kosten voor het vervoer. Veel avonturiers kiezen voor een verbinding met kleine vliegtuigjes van lodge naar lodge. Geen goedkope manier van reizen, maar desalniettemin zeer efficiënt en bovendien draagt het bij aan het onvergetelijke avontuur. Goedkopere mogelijkheden zijn er natuurlijk ook. Zo kunt u ook gebruikmaken van een huurauto om op eigen gelegenheid tussen locaties te rijden.

Eten & Drinken

Het levensonderhoud in Botswana is goed betaalbaar. Over het algemeen verblijft u tijdens de reis in uw lodge waar maaltijden in veel gevallen zijn inbegrepen. De prijzen voor dranken liggen gemiddeld lager dan in de horeca van Nederland of België. Rijdt u met uw eigen huurauto door Botswana, dan kunt u boodschappen inkopen bij lokale (uitstekende) supermarkten. Prijzen zijn vergelijkbaar met die van uw lokale supermarkt.

Activiteiten

De prijzen van activiteiten in Botswana zijn bij de meeste lodges inbegrepen in het tarief. Bij enkele locaties kunt u ook ter plaatse activiteiten boeken. Bovendien kunt u veel activiteiten op eigen gelegenheid ondernemen. Houd er rekening mee dat losse activiteiten prijzig kunnen zijn. Uiteraard kan Oryx Travel van advies voorzien over welke activiteiten u wel of niet op voorhand moet reserveren.