Terug naar bestemmingen

REIS DOOR MALAWI

Malawi: het warme hart van Afrika

Malawi is met haar gastvrije bevolking, prachtige wildparken en het gigantische Malawimeer een unieke bestemming. De elf nationale parken en wildreservaten liggen verspreid door het land, van de hooglanden bij het Nyika Plateau tot aan het Zomba Plateau in het zuiden. Het landschap van de parken is zeer divers. Van savannes, bossen en dramatische valleien die door de Shire rivier worden doorkruist, tot een bergachtig gebied dat de bijnaam ‘het Zwitserland van Afrika’ heeft; het natuurschoon viert hoogtij in Malawi. Daarnaast domineert hier het Malawimeer, het grootste meer van de Grote Riftvallei. Het Malawimeer wordt omgeven door vruchtbare groene heuvels en heeft prachtige stranden. In dit enorme meer liggen bovendien enkele eilanden met unieke accommodaties die absoluut een verblijf waard zijn. De enorme diversiteit aan landschappen zorgt op zijn beurt voor een grote variëteit aan wilde dieren. Van de ‘Big 5’ tot tropische vogels en chichlides die nergens anders voorkomen, in Malawi vindt u het allemaal.

Geniet van indrukwekkende safari’s, snorkel naar endemische tropische vissen, maak boottochten bij zonsondergang en verken de omgeving tijdens prachtige hikes en wandeltochten. Bovendien mag een ontmoeting met de warmste bevolking ter wereld niet aan uw reis ontbreken. Bent u klaar voor uw droomreis? Malawi biedt het allemaal.

 

Hoogtepunten

strand van lake malawi

Een ideale combinatie, na een indrukwekkende rondreis door Malawi kunt u tot rust komen aan het strand van Lake Malawi.

snorkelen en watersport

Lake Malawi is een uniek meer dat is gevuld met kleurrijke tropische zoetwatervissen. Het is de perfecte plek om te snorkelen en andere watersporten te ondernemen.

bootsafari

Maak een safari per boot en spot wilde dieren vanaf het water. Unieke watervogels, grote nijlkrokodillen en ravottende nijlpaarden zijn dieren die u kunt tegenkomen.

big 5 safari's

Malawi is een zeer ongerepte bestemming waar u zich écht nog alleen waant in de indrukwekkende natuur. Ook heeft u de mogelijkheid om de Big 5 te spotten!

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

LEES HIER MEER OVER DE GEBIEDEN IN MALAWI

LILONGWE Nkhotakota Wildlife Reserve Nyika National Park Lake Malawi Zomba Plateau Liwonde National Park Majete Game Reserve

Praktische informatie

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij aankomst in Malawi nog minimaal 6 maanden geldig zijn en over minstens twee lege visumpagina’s beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Malawi geen visum nodig.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Malawi

Malawi vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor reizen met minderjarige kinderen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Ook niet als slechts één van beide ouders met het kind meereist. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Malawi
In Malawi komt geen gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Malawi?
Voor uw reis naar Malawi hoeft u enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u via een ander land reist waar wèl gele koorts voorkomt.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Malawi inentingen tegen DTP, hepatitis A en BMR aangeraden, maar afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Malawi
Houd er rekening mee dat in Malawi malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Heerlijk, reizen zonder jetlag! Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Malawi. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Malawi 1 uur later.

De munteenheid van Malawi is de Malawiaanse Kwacha (MWK). De valuta is verdeeld in biljetten van MWK 20, MWK 50, MWK 100, MWK 200, MWK 500, MWK 1000 en vier munten (MWK 1 – MWK 10). In Malawi kunt u vaak ook met US Dollars betalen. Voor kleinere uitgaven onderweg is het handig wat Malawiaanse Kwacha op zak te hebben.

Let op: Dollars van vóór 2006 worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Geld opnemen
In de grote steden zijn over het algemeen genoeg ATM’s te vinden waar u geld kunt opnemen.

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
Bij enkele luxe lodges, hotels en restaurants kunt u met creditcard betalen. Het is echter altijd handig om contant geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld voor eventuele fooien, het betalen van parkfees of voor onvoorziene uitgaven. Ook zult u onderweg niet vaak met contant geld kunnen betalen.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

U heeft in Malawi een reisstekker nodig. Er wordt hier gebruik gemaakt van het type G stekker, een stekker met 3 vierkante pinnen. Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reistijd

De beste reisperiode Malawi

De beste reistijd voor Malawi is tussen mei en oktober. Het is overdag warm, droog en zonnig. In de avonden koelt het af maar met name tussen augustus en oktober is het nog steeds aangenaam.

Wat is de beste reisperiode voor een safari in Malawi?

Het droge seizoen is het meest geschikt voor een safari in Malawi. Vanaf mei begint het langdurig droog te worden en dit houdt aan tot oktober. In het begin van het droge seizoen is de temperatuur mild en kan het in de avonden afkoelen. Hoe later in het seizoen, hoe droger de vegetatie wordt. Bomen en struiken zijn zo uitgedund dat u hier eenvoudig doorheen kijkt en makkelijker wilde dieren kunt spotten. Tijdelijke drinkplaatsen drogen op waardoor dieren gedwongen worden om richting permanent drinkwater te trekken, zoals grotere rivieren. Hierdoor kunt u de wilde dieren eenvoudiger spotten.

Wat is de beste reistijd om te duiken in Malawi?

Het gehele jaar kunt u duiken in Lake Malawi. De beste tijd om te gaan duiken is van september tot december. In deze periode starten de complexe paringsrituelen van de endemisch kleurrijke cichlidesoorten. Dit is een fascinerend schouwspel dat u in deze maanden kunt bewonderen. Lukt het niet om deze periode te duiken? Geen zorgen, want er is altijd veel rivaliteit onder de cichlides, dus onderwater ziet u altijd veel actie van deze kleurrijke vissen onderling.

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen December t/m maart

In het begin van het groene seizoen worden veel jonge impala’s geboren en keren trekvogels terug naar Malawi, een spectaculair schouwspel. Door de regenval kleurt de vegetatie prachtig groen. Het is hierdoor wat moeilijker om veel wilde dieren te spotten, omdat de vegetatie dichtbegroeid is.

Overgangsseizoen April en november

April:
In april zijn de condities goed, maar gelden er nog steeds laagseizoen tarieven. Het is bovendien heel rustig in de wildparken, wat bijdraagt aan een intieme ervaring.

November:
Halverwege november gaat het voor het eerst regenen. Over het algemeen in de vorm van korte, hevige onweersbuien. Dit is zeer welkom want de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 35 graden.

Het droge seizoen Mei t/m oktober

Het droge seizoen is de winterperiode in Malawi. Tijdens deze periode zijn de temperaturen iets milder, maar nog steeds aangenaam. Het begin van het droge seizoen is het overdag ca. 25 graden en kan het ’s nachts sterk afkoelen. In de noordelijk gelegen hooglanden van Malawi zijn de temperaturen gemiddeld tussen de 10-15 graden. De condities zijn hier in deze periode uitstekend om te hiken.

MANIEREN VAN REIZEN IN MALAWI

Per vliegtuig door Malawi

De afstanden tussen verschillende locaties in Malawi zijn behoorlijk. Een populaire en efficiënte manier van reizen is om van locatie tot locatie te vliegen met een klein vliegtuigje. Met name wanneer u bijvoorbeeld een safari in Zambia combineert met enkele dagen relaxen op het strand van Lake Malawi, dan biedt deze vorm van reizen uitkomst. Het liefst bent u namelijk zo snel mogelijk op locatie. Maakt u een rondreis door Malawi, dan kan het lonen om gedeeltelijk tussen locaties te vliegen. Hiermee bespaart u reistijd waardoor u meer uit het verblijf in de lodge kunt halen.

Rondreis met privégids door Malawi

Tijdens een rondreis door Malawi met privé gids komt u op de meest bijzondere plekken. Malawi is een veelzijdige bestemming en biedt meer dan alleen de wildparken en de mooie stranden. De afstanden zijn in sommige gevallen behoorlijk, maar toch zijn deze reisdagen erg interessant. Terwijl u zich verplaatst van lodge naar lodge passeert u verschillende Afrikaanse dorpjes terwijl u kronkelende wegen door glooiend landschap volgt. Maak kennis met de warme inwoners van Malawi. Nu begrijpt u écht waarom men dit het warme hart van Afrika noemt!

Privétransfers door Malawi

Malawi is een heel veilig land. Toch is het minder geschikt voor een selfdrive safari. De afstanden tussen de verschillende hoogtepunten zijn fors. Bovendien zijn de verhuurbedrijven voor huurauto’s minder betrouwbaar. Oryx Travel biedt uitsluitend volledig verzorgde reizen aan in Malawi, waarbij u reist met een privé gids.

MALAWI IS GESCHIKT VOOR

Safari-liefhebbers

Malawi is één van de kleinste landen in Afrika. Het land is desondanks heel veelzijdig en heeft veel te bieden voor safari liefhebbers. In Malawi vindt u enorme graslanden, stijle bergtoppen en ongerepte wildparken. Vaak wordt Malawi bezocht door reizigers die meer ervaring hebben met reizen in Afrika. Een safari in Malawi staat garant voor avontuur. Het land is wat minder wildrijk, maar dat maakt het niet minder interessant. De vegetatie is uniek en zeer gevarieerd, wat zorgt voor een afwisselende safari. Bovendien wordt Malawi vaak gecombineerd met buurlanden, zodat u het beste van beide kunt ervaren.

Honeymooners

Malawi is een relatief klein en gevarieerd land dat slechts door enkele toeristen is ontdekt. Wanneer u op zoekt bent naar een unieke huwelijksreis, overweeg dan een reis in Malawi. In Malawi krijgt u veel waarde voor u geld, de kwaliteit is heel goed in verhouding tot de prijs. In Malawi combineert u bovendien eenvoudig een safari met strand. Kortom- voldoende ingrediënten voor een onvergetelijke huwelijksreis.

De jongste ontdekkingsreizigers

In Malawi zijn veel lodges die families van alle leeftijden verwelkomen. Het is dus een geschikte bestemming voor een safari met het gezin in Afrika. Bovendien bieden de lodges verschillende kindvriendelijke activiteiten aan. Op safari worden er korte natuurwandelingen georganiseerd, waarbij uw ranger verschillende sporen van uitwerpselen, veren en zaden met uw kinderen gaat identificeren. Daarnaast zijn er voldoende voorzieningen om de kinderen te vermaken in de lodge. Na een dag vol indrukken kunnen de kids marshmallows boven het kampvuur roosteren voorafgaand aan het diner.

 

 

KOSTEN REIZEN MALAWI

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Malawi zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken

De prijzen van de nationale parken zijn in verhouding tot andere Afrikaanse gemiddeld. De entreegelden voor Nationale Parken zoals Liwonde National Park en Majete Game Reserve kosten bijvoorbeeld ca. € 27.50 per persoon per dag.

Accommodatie

Het toerisme is nog volop in ontwikkeling in Malawi, waardoor het aanbod aan lodges nog beperkt is. Voor het midden tot hogere segment zijn er voldoende hoogwaardige lodges beschikbaar. De prijzen zijn gemiddeld lager dan bijvoorbeeld Zambia of Zimbabwe, maar iets hoger dan Zuid-Afrika. Houdt er rekening mee dat de tarieven meestal inclusief alle maaltijden en dagelijkse safari-activiteiten zijn. Goedkopere accommodaties zijn vaak verouderd en bieden een minder interessante prijs/kwaliteit verhouding.

Vervoer

Malawi is in veel opzichten iets minder georganiseerd en een stuk primitiever dan andere Afrikaanse landen. Oryx Travel biedt daarom uitsluitend begeleide reizen naar Malawi waarbij u volledig bent ontzorgd, zodat u het maximale uit uw reis haalt.

Eten & Drinken

Het levensonderhoud in Malawi is naar Nederlandse en Belgische maatstaven heel goed betaalbaar. In veel gevallen verblijft u in een lodge waar de maaltijden reeds zijn inbegrepen. Het eten in Malawi is over het algemeen heel goed met naast de lokale ook veel Westerse invloeden.

Activiteiten

Wanneer u verblijft in een lodge in Malawi dan zijn de activiteiten inbegrepen in het tarief. De prijzen van activiteiten buiten de lodges zijn betaalbaar in verhouding tot andere Afrikaanse landen.