Terug naar bestemmingen

REIS DOOR MOZAMBIQUE

Mozambique: het land van onverwachte schoonheid

Mozambique is een unieke bestemming in Afrika. Een land met  onverwachte schoonheid dat nog steeds onontdekt is. Met name de ongerepte stranden gevuld met wuivende palmbomen en de azuurblauwe zee hebben grote aantrekkingskracht. Mozambique wordt vaak gecombineerd met haar buurlanden zoals Zuid-Afrika, Botswana of Zimbabwe. Een ideale locatie om een avontuurlijke reis te besluiten met de nodige ontspanning.

Het comfort-niveau in Mozambique is heel hoog. Voor de kust liggen enkele eilandengroepen met kleinschalige resorts. In de omgeving van deze eilanden vindt u spectaculaire koraalriffen met uitstekende duikmogelijkheden. Naast de indrukwekkende kustlijn en spectaculaire zeedieren zijn er verschillende wildparken in Mozambique. Tot groot ongenoegen is de dierenpopulatie zwaar getroffen door aanhoudende stroperij. Gelukkig lijkt het tij te keren en herstelt het eco-systeem in gebieden als Gorongosa National Park en Niassa Reserve voorspoedig. Langzaam groeien de dieren populaties als gevolg van investeringen van buitenaf. Toch zijn reizen naar deze gebieden nog niet te adviseren, omdat de kwaliteit van accommodaties van een laag niveau is.

Hoogtepunten

stranden

Mozambique heeft een gigantische kustlijn en verschillende eilanden groepen voor de kust met prachtige hagelwitte zandstranden.

honeymoon

De ongerepte stranden met wuivende palmbomen in combinatie met luxe lodges maken Mozambique een ultieme honeymoon bestemming.

diepzeeduiken

Mozambique beschikt over enkele van de beste koraalriffen voor de kust van Afrika. Seizoensgeboden kunt u hier tevens walvishaaien spotten.

zeekoeien

Een uitzonderlijke ontmoeting met de zeldzame zeekoeien in de Bazaruto Archipel voor de kust van Mozambique.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

LEES HIER MEER OVER DE GEBIEDEN IN MOZAMBIQUE

Machangulo Peninsula Bazaruto Archipel Quirimbas Archipel Gorongosa National Park Limpopo National Park VILANCULOS INHAMBANE MAPUTO

Praktische informatie

Let op: ingevolge de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij aankomst in Mozambique nog minimaal 6 maanden geldig zijn, en over ten minste één lege visumpagina beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Mozambique een visum nodig. Het visum is 30 dagen geldig.

Soorten visa: vooraf en ‘on arrival’
Belgische reizigers moeten het visum voor Mozambique vooraf aanvragen bij de Ambassade van Mozambique te Etterbeek, België. In Nederland is geen ambassade aanwezig. Nederlanders mogen daarom kiezen: zij kunnen het visum vooraf aanvragen bij de Belgische ambassade, of dit on arrival op de luchthaven van Mozambique doen.

Visum vooraf: aanvraagprocedure
De ambassade van Mozambique te België vraagt onder meer om een geldig paspoort, uw vliegticket, het reisoverzicht, een recente pasfoto, een bewijs van betaling van de visumkosten (die u vooraf per bankoverschrijving voldoet) en een ingevuld visumformulier aan te leveren. Minderjarige kinderen die zonder (één van beide) ouders reizen moeten bovendien een gelegaliseerd toestemmingsformulier bijvoegen. Wilt u het visum niet ophalen? Dan voegt u contant geld toe voor de kosten om het visum aangetekend naar u terug te sturen. Meer over de vereisten en procedure leest u op de website van de Ambassade van Mozambique.

De standaard verwerkingstijd van uw visumaanvraag bedraagt 6 dagen, maar uit ervaring blijkt dat u hier goed bovenop moet zitten. Vindt u het aanvraagproces teveel gedoe? Overweeg dan om gebruik te maken van een visumkantoor, die dit voor u uit handen neemt.

Visum ‘on arrival’: procedure
Nederlanders kunnen het visum ‘on arrival’ ontvangen. Houd er rekening mee dat dit geen snelle procedure is: van elke reiziger wordt een foto gemaakt, worden vingerafdrukken afgenomen en wordt een ingevuld visumformulier in ontvangst genomen. Minderjarige kinderen die zonder (één van beide) ouders reizen moeten bovendien een gelegaliseerd toestemmingsformulier kunnen overleggen. Ten slotte dienen de visumkosten (contant) te worden voldaan.

Kosten
Een visum on arrival is iets goedkoper: deze kost $50 per persoon (single entry visum). Let op: u kunt enkel met contant geld betalen en Dollars van vóór 2004 worden niet geaccepteerd. Vraagt u het visum vooraf aan? Dan bedragen de consulaire kosten €60 per persoon voor een single entry visum, exclusief de eventuele kosten om uw visa aangetekend naar u terug te sturen en/of de eventuele kosten van een visumbureau.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen, met het doel internationale kinderontvoering tegen te gaan. Controleer daarom tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind, naast een eigen paspoort, over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Mozambique

Reist een minderjarig kind zonder één van beide ouders? Dan vraagt Mozambique om een gelegaliseerd toestemmingsformulier, waaruit blijkt dat de niet-meereizende ouder toestemming heeft gegeven voor de reis. Laat het ons gerust weten als deze situatie voor u van toepassing is, dan krijgt u een voorbeeldformulier met instructies in uw boekingspakket. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk aanvullende voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat kan worden aangetoond dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Mozambique
In Mozambique komt geen gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Mozambique?
Voor uw reis naar Mozambique hoeft u enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u via een ander land reist waar gele koorts voorkomt, of als u in de zeven dagen voor aankomst in Mozambique een risicogebied heeft bezocht.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Mozambique inentingen tegen DTP, hepatitis A en BMR aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Mozambique
In Mozambique komt malaria voor. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Heerlijk, reizen zonder jetlag! Gedurende onze zomertijd (tussen maart en oktober) is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Mozambique. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Mozambique 1 uur later dan in Nederland.

De officiële munteenheid van Mozambique is de Mozambique Metical (MZM).

Betalen met creditcard en pinpas in Mozambique
In vrijwel alle hotels en lodges in ons portfolio kan met creditcard worden betaald. Op sommige plekken kunt u tevens met pinpas (met Cirrus- of Maestro-logo) betalen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden op de plekken die u bezoekt.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken.

Betalen met contant geld in Mozambique
Vrijwel overal in het land kunt u de Mozambique Metical bij de geldautomaten van uw rekening opnemen. Controleer voor vertrek of uw betaalpas op het benodigde ‘wereldprofiel’ staat. In de meeste delen van het land worden ook betalingen met andere valuta geaccepteerd. Zo kunt u in het zuiden van Mozambique soms betalen met Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR), en wordt in het noorden van het land doorgaans met Amerikaanse Dollars (USD) betaald. Wij informeren u graag over de mogelijkheden op de plekken die u bezoekt. Zuid-Afrikaanse Randen, Euro’s en Dollars kunt u in de grote steden bovendien gemakkelijk wisselen.

Let op: Dollarbiljetten van vóór 2004 worden nergens in Mozambique geaccepteerd.

Vergeet niet om een reisstekker in te pakken. In Mozambique komen drie soorten stopcontacten voor. Nederlandse apparatuur past op twee van deze types (type C en type F), maar voor de zogenoemde ’type M’ stopcontacten heeft u een reisstekker nodig. Dit is een stopcontact voor stekkers met drie ronde pinnen. Neem naar Mozambique dan ook een reisstekker mee die hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reistijd

Wat is de beste reistijd voor een vakantie in Mozambique?

Mozambique heeft een tropisch klimaat en is het gehele jaar goed te bereizen. De beste reistijd voor Mozambique hangt af van uw persoonlijke voorkeur, maar over het algemeen wordt gesteld dat tussen april en november een goede periode is. Dit is ideaal voor wanneer u het land combineert met een safari in zuidelijk Afrika. Het is dan het droge seizoen wat heel geschikt is voor safari’s. Mozambique is een gigantisch land; de kustlijn van noord naar zuid beslaat meer dan 2500 kilometer. Deze afstand is groter dan van Amsterdam naar het zuiden van Italië. Het spreekt dus voor zich dat het noorden van Mozambique een ander klimaat heeft dan het zuiden. Bovendien spelen hoogte verschillen en de aanwezigheid van de Indische Oceaan een grote rol.

 

Wat is de beste reistijd om te duiken of snorkelen in Mozambique?

Bent u van plan om te gaan duiken of te snorkelen in Mozambique, dan zijn de maanden april, mei en juni en de maanden september, oktober en november heel interessant. Het water is gedurende deze maanden helder en rustig, waardoor het zicht goed is.

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen December tot maart

In de periode tussen december en maart is de vegetatie prachtig groen en kunnen er korte regenbuien ontstaan. Deze regenbuien zijn kort en hevig, waardoor het beperkt invloed heeft op uw vakantieplezier. De temperatuur ligt vaak rond de 30 graden, een ideale temperatuur om op strand te liggen. Sommige eilanden kunnen in januari en februari wel beter worden vermeden door de kans op tropische stormen.

Het overgangsseizoen April t/m mei en november

April en mei:
In de periode tussen april en mei stopt het met regenen en is het zonnig. De luchtvochtigheid neemt af. Eind mei gaat het droge seizoen écht van start.

November:
In november kan het al meer gaan regenen, maar dit verschilt jaar op jaar. Het is lekker warm en schildpadden beginnen voor de kust eieren te leggen.

Het droge seizoen Juni t/m oktober

Tussen juni en oktober valt er minder regen. Vanaf juli heeft u ook de kans om grote groepen bultrugwalvissen te spotten. Daarnaast is dit een goede periode om te gaan diepzeeduiken.

MANIEREN VAN REIZEN IN MOZAMBIQUE

Per helikopter naar tropische eilanden in Mozambique

Vanuit Johannesburg in Zuid-Afrika (de grootste luchthaven in de regio) of vanuit de hoofdstad Maputo, bereikt du eenvoudig verschillende kustplaatsen van Mozambique. Eenmaal aangekomen op de kleine lokale luchthaven van Vilankulos of Pemba staat uw helikopter alvast warm te draaien. Hier kunt u nog net uw wandelschoenen omwisselen voor de teenslippers. Het is tijd voor een korte maar spectaculaire vlucht naar één van de tropische eilanden voor de kust van Mozambique. Tijdens de vlucht heeft u een indrukwekkende panorama uitzicht en vliegt u laag over de archipel met prachtige zandstranden die afsteken tegen de turquoise zee. Spot u als eerst de walvissen of dolfijnen vanuit de lucht?

Privétransfers door Mozambique

Wanneer u verblijft in één van de luxe accommodatie aan de kust van Mozambique, dan kunt u gebruikmaken van  privétransfers. Bovendien is het mogelijk om met een gids de omgeving te verkennen, door verschillende lokale dorpen en andere bezienswaardigheden te bezoeken.

 

 

Mozambique is GESCHIKT VOOR

Strand-aanbidders

Mozambique is een land met ongekende schoonheid, een ongerepte kustlijn en paradijselijke eilanden. Een droombestemming voor strand-aanbidders. Ideaal om te genieten tijdens een huwelijksreis of om een familiereis te besluiten na een avontuurlijke safari in zuidelijk Afrika. Mozambique is relatief onbekend in vergelijking met andere populaire strandbestemmingen in de Indische Oceaan. Dit is geheel ten onrechte en u kunt hier nog steeds van profiteren.

De jongste ontdekkingsreizigers

Is het mogelijk om met uw gezin te reizen naar Mozambique? Absoluut, wij kunnen het sterk aanbevelen. Nergens krijgt u zoveel waar voor uw geld als in Mozambique, met kleinschalige lodges en een goed aanbod aan kindvriendelijke accommodaties. Terwijl de ouders in alle rust genieten van een goed boek of een lekkere massage, vermaken de kinderen zich bij een (kleinschalige) kids club. Hier maken uw kids zandkastelen of kunnen zij koekjes bakken. Verken met uw gezin kleurrijke koraalriffen tijdens snorkeltochten of maak een traditionele dhowcruise bij zonsondergang. Ook kunt u hier gaan suppen, kajakken, een eilandtour maken, een lokale dorp bezoeken, paardrijden, diepzeevissen… kortom mogelijkheden in overvloed! Tot slot is er bij bepaalde eilanden voor de kust relatief minder stroming met minder hoge golven. Bovendien is hier op bepaalde stranden minder koraal aanwezig, waardoor men zonder schoenen de zee in kan.

Duikfanaten

Mozambique behoort tot de beste duikbestemmingen in Afrika. De omstandigheden kunnen sterk afwijken. Op veel locaties in Mozambique is het zicht uitstekend. Variërend van 20 tot zelfs 40 meter. Uiteraard afgezien van de periode dat er algenbloei is. De temperatuur van het water is 25 tot 30 graden.

Durft u het aan om hier te zwemmen met gigantische walvishaaien of de nieuwsgierige mantaroggen?  Slechts op een enkele plek op aarde is dit mogelijk. De beste locaties in Mozambique zijn de omgeving van Praia do Tofo of de Bazaruto Archipel. Het gehele jaar zijn de condities goed om te duiken en worden deze walvishaaien en mantaroggen waargenomen. Naast walvishaaien en manta’s kunt u ook verschillende haaiensoorten, andere roggen, dolfijnen, schidpadden en koraalduivels tegenkomen. Bovendien passeren er voor de kust van Mozambique seizoensgebonden tussen juni en november ook bultrugwalvissen. Over het algemeen is de beste tijd voor deze ‘once in a lifetime’ ervaring tussen april en juni of september tot november.

KOSTEN REIZEN MOZAMBIQUE

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Mozambique zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Accommodatie

In de kustregio’s zijn verschillende kleinschalige accommodaties beschikbaar uiteenlopend van 3 tot 5 sterrenniveau. Mozambique is geen goedkope bestemming, maar in verhouding tot iets bekendere en meer ontwikkelde strandbestemmingen zoals de Seychellen, krijgt u in Mozambique heel veel waar voor uw geld.

Vervoer

De kosten voor transfers tussen de luchthavens en de resorts zijn goed betaalbaar. Heeft u het voornemen om één van de eilanden voor de kust te bezoeken, houdt er dan rekening mee dat sommige locaties alleen per helikopter bereikbaar zijn. De kosten hiervan zijn vanzelfsprekend hoger.

Eten & Drinken

Veel maaltijden aan de kust zijn vers en komt direct uit zee. Speciaal voor u gevangen door lokale vissers. Over het algemeen is het eten heel goed betaalbaar. Bovendien zijn de drankjes en maaltijden vaak inbegrepen in het tarief van de lodges. Dit maakt Mozambique erg interssant, want dit is minder gebruikelijk bij bestemmingen zoals Mauritius, Zanzibar of de Seychellen.

Activiteiten

De prijzen voor activiteiten in Mozambique zijn gemiddeld. Kiest u voor luxere accommodatie, dan zijn veel activiteiten inbegrepen in de reissom.