uitzicht kenia
Terug naar bestemmingen

REIS DOOR KENIA

Kenia: rijk aan wildleven, dramatische landschappen en een kleurrijke cultuur

Kenia is een safaribestemming bij uitstek. Men heeft hier ooit de traditionele fotosafari’s geïntroduceerd. Sindsdien is het land uitgegroeid tot één van de meest populaire safarigebieden van Afrika. Het land is niet alleen interessant voor een eerste kennismaking met het Afrikaanse wild, maar ook voor een avonturier die al vele safari’s heeft mogen meemaken.

Kenia is een veelzijdige bestemming die wordt doorkruist door de evenaar, met een droog woestijngebied in het noorden en het vruchtbare glooiende landschap in het zuiden. Kenia is wereldberoemd vanwege de jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes en zebra’s die in onze zomermaanden de Masai Mara bereiken vanwege het verse gras. Deze eindeloze vlakte is een belangrijke reden waarvoor men naar Kenia komt. Echter liggen er verspreid over het land talloze wildparken die evenmin de moeite waard zijn. Denk  bijvoorbeeld aan Meru National Park, Samburu en het Laikipia Plateau. Bovendien is Kenia rijk aan kleurrijke stammen, zoals de Samburu en Masai cultuur.

Traditioneel sluit men een safari af met een bezoek aan de kust, om alle indrukken van een avontuurlijk safari te verwerken. De kust van Kenia heeft hagelwitte stranden met wuivende palmbomen. Kortom Kenia heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie.

Hieronder krijgt u een indruk van de vele mogelijkheden die Kenia te bieden heeft. Bekijk onze voorbeeldreizen voor inspiratie, lees meer over de beste reistijd en praktische informatie over Kenia. Bovendien kunt u meer leren over de unieke gebieden die Kenia rijk is.

kenia lokale bevolking

Hoogtepunten

kenia grote migratie
de grote migratie

Een jaarlijks terugkerend schouwspel is te zien in de wereldberoemde Masai Mara. Een echte 'once in a lifetime' ervaring.

kenia lokale bevolking
kleurrijke stammen

Kenia staat bekend om de meest kleurrijke stammen, zoals de Masai en Samburu stammen, die al eeuwen lang vredig met de wilde dieren samenleven.

kenia game drive kinderen
kindvriendelijke reizen

Kenia is een uitstekende bestemming voor reizen met kinderen. Deel deze ervaring met het gezin, voor onvergetelijke herinneringen.

kenia strand
paradijselijke stranden

De kustlijn van Kenia biedt uitstekende stranden. Ideaal om na een safari alle indrukken te kunnen verwerken in een mooi resort aan de kust.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

LEES HIER MEER OVER DE GEBIEDEN IN KENIA

Meru National Park Samburu National Reserve Masai Mara Laikipia Plateau Lake Nakuru National Park Aberdare National Park Shimba Hills Nature Reserve Mount Kenya National Park Chyulu Hills National Park Tsavo West National Park Tsavo East National Park Amboseli National Park MOMBASA NAIROBI

Praktische informatie

Let op: ingevolge de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij vertrek uit Kenia nog minimaal 6 maanden geldig zijn en over minstens twee lege visumpagina’s beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Kenia een visum nodig. U kunt uw visum vooraf online aanvragen via deze link. Let op: kinderen tot 16 jaar hoeven niet over een visum te beschikken.

Aanvraagprocedure e-visum voor Kenia
U vraagt uw e-visum aan via deze website, waar u een account aanmaakt en de aanvraagprocedure start. Nadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld en aangeleverd, rekent u het verschuldigde bedrag af met uw creditcard. Vervolgens wordt uw aanvraag in behandeling genomen. Doorgaans bedraagt de verwerkingstijd 2 werkdagen, maar wij raden u aan de visumaanvraag uiterlijk 2 weken voor vertrek te starten. Het visum is vanaf het moment van afgifte 3 maanden geldig.
Nadat uw aanvraag is goedgekeurd verschijnt uw e-visum in uw online account. Let op: u ontvangt hier géén melding van. Log daarom regelmatig zelf in om te controleren of uw e-visum al voor u klaar staat. Print het e-visum vervolgens uit (in kleur) en bewaar hem bij uw paspoort, zodat u deze bij aankomst in Kenia tezamen kunt overhandigen.

Kosten e-visum voor Kenia
De kosten voor een single entry e-visum bedragen US$51 per persoon.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Kenia

Kenia vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor minderjarige kinderen die met een ouder of voogd reizen. Uiteraard dienen de kinderen wel over een eigen paspoort te beschikken, maar kinderen tot en met 16 jaar hebben geen visum nodig. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Kenia
In Kenia komt gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Kenia?
Voor uw reis naar Kenia hoeft u enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u via een ander land reist waar gele koorts voorkomt, of als u in de zeven dagen voor aankomst in Kenia een risicogebied heeft bezocht. Indien u rechtstreeks vanuit Nederland reist is een gele koorts certificaat dan ook niet verplicht. Let op: aangezien in Kenia gele koorts voorkomt, wordt doorgaans wel aangeraden om u tegen gele koorts te laten vaccineren.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Kenia inentingen tegen DTP, hepatitis A, BMR en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Kenia
Houd er rekening mee dat in Kenia malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is het in Kenia 1 uur later dan in Nederland en België. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Kenia 2 uur later.

De munteenheid van Kenia is de Keniaanse Shilling (KES). De valuta is verdeeld in biljetten van KES 1.000, KES 500, KES 200, KES 100 en KES 50 en munten (KES 20-1). In Kenia kunt u tevens met US Dollars betalen; op sommige plekken is dit zelfs de enige mogelijkheid. Voor kleinere uitgaven onderweg is het handig wat Keniaanse Shilling op zak te hebben.

Let op: Dollars van vóór 2006 worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Geld opnemen
In de grotere steden, zoals Nairobi, kunt u geld opnemen bij de ATM’s, bijvoorbeeld bij die van Stanbic Bank of Barlcays Bank. Geldautomaten kunnen echter buiten gebruik of leeg zijn, dus het is raadzaam om voldoende contant geld (US Dollars) vanuit Nederland of België mee te nemen. In veel wildparken kunt u wel met creditcard betalen, maar kunt u geen contant geld opnemen.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
Houd voldoende contant geld (US Dollars) achter de hand voor lokale uitgaven en eventuele fooien. Bij luxere en grotere hotels, lodges, winkels en restaurants kunt u met creditcard betalen. Houd er rekening mee dat hier op sommige plekken een toeslag over wordt berekend.

 

U heeft in Kenia een reisstekker nodig. Lokaal wordt gebruik gemaakt van een drie-pinnige stekker (type G). Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reisperiode Kenia

De beste reistijd voor Kenia is de periode tussen juni t/m oktober en van december t/m maart.

Wat is de beste reisperiode voor een safari in Kenia?

Heeft u het voornemen om op safari te gaan in Kenia? Het is vrijwel het gehele jaar mogelijk om op safari te gaan, maar de beste reistijd is afhankelijk van specifieke wensen. Bezoekt u Kenia om de Grote Migratie te zien, dan is juli tot september de beste reistijd. Het droge seizoen loopt van juni tot oktober  en is over het algemeen de beste periode om op safari te gaan in Kenia. Ook tussen december en maart valt er relatief weinig regen in het land, waardoor deze periode ook heel geschikt is. Deze maanden zijn met name goed voor een safari in Kenia, omdat het dan langere tijd droog is en waardoor tijdelijke drinkplaatsen verdwijnen. Enorme kuddes dieren verzamelen zich vaak in groepen rondom permanente drinkplaatsen, waardoor het mogelijk is om veel wilde dieren tegelijk te spotten. Bovendien is de vegetatie als gevolg van de droogte dan compleet uitgedund. Ook is het gras minder hoog op de open vlaktes in de Masai Mara, waardoor wilde dieren makkelijk kunnen worden waargenomen. Een ander pluspunt van deze reistijd is dat er minder muggen zijn in Kenia.

 

Maasai kenia

Op safari naar Kenia in het regenseizoen?

In Kenia is de neerslag gevarieerd en onregelmatig verdeeld over het land. Gemiddeld gezien is het lange regenseizoen tussen maart en mei en de korte regentijd tussen november en december. De nationale parken zijn in deze periodes open en tijdens uw safari in Kenia ziet u nog steeds ontzettend veel wild. Tijdens het regenseizoen vallen de buien over het algemeen in de namiddag en ’s nachts. Het grote voordeel van deze reisperiode is dat er veel minder toeristen zijn in Kenia. Een ander voordeel is dat de tarieven in deze tijd behoorlijk lager liggen ten opzichte van het droge seizoen. In sommige gevallen levert dit een besparing van ca 30% op, terwijl de parken prachtig groen en wildrijk zijn.

boomklimmende leeuw kenia
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Groene seizoen Maart t/m mei en november

November:
In november is er een korte periode van regen. Deze regenval komt voornamelijk aan het einde van de dag voor, waardoor uw safari-activiteiten nauwelijks zullen worden verstoord. Veel locaties bieden gunstige tarieven en het is rustiger in de wildparken. Dit is de periode dat veel antilopensoorten kalveren.

Maart t/m mei:
Vanaf maart starten de langere regens tot en met mei. Het landschap is indrukwekkend groen. Deze periode is uitstekend voor vogelliefhebbers en het is ook een periode waarin nog steeds veel jonge dieren worden waargenomen.

Overgangseizoen December t/m februari

Begin december kunnen er nog regenbuien vallen, maar de condities zijn gemiddeld nog steeds goed. Het is over het algemeen warm weer. Vanaf december t/m februari is het een uitstekende periode om naar Kenia te reizen. Het is een stuk rustiger in de parken en de condities zijn heel goed. Omdat de meeste reizigers gebonden zijn aan de zomervakantie (juli/augustus) of de kerstvakantie (eind december), bieden veel lodges in deze overgangsperiode nog steeds gunstigere tarieven.

Droge seizoen Juni t/m oktober

Bezoekt u Kenia voor haar wildleven, dan is de droge periode het beste om groot wild te spotten. In het droge seizoen is het klimaat erg aangenaam en het is overwegend droog. Vanaf medio juni vindt er in de Masai Mara een jaarlijks terugkerend schouwspel plaats. Miljoenen gnoes en zebra’s bereiken de Masai Mara vanwege het verse gras. Een ‘once in a lifetime’ ervaring!

MANIEREN VAN REIZEN IN KENIA

Rondreis met privégids door Kenia

Verspreid over Kenia liggen wildrijke nationale parken met afwisselend landschap ten opzichte van elkaar. Wat Kenia extra interessant maakt als safaribestemmig, is dat veel wildparken op een relatief kleine afstand ten opzichte van elkaar liggen. Hierdoor kunt u tijdens uw safari eenvoudig verschillende gebieden combineren. Een veel gekozen manier om te reizen door Kenia is met een 4×4 safarivoertuig onder leiding van een privé ranger. Deze ranger zal de safari’s begeleiden en verzorgt de transfers tussen de wildparken. Een leuke bijkomstigheid is dat u hierdoor ook veel van de lokale cultuur ziet, want u rijdt langs verschillende dorpen. Bovendien geeft het meer vrijheid voor als u als koppel of familie reist, want u kunt hierdoor ook uw eigen dagindeling bepalen.

kenia game drive leeuw
kenia fly in

Per vliegtuig door Kenia

Heeft u minder lang de tijd óf wilt u juist meer gebieden bezoeken in een korte tijd, dan zijn de verschillende nationale parken in Kenia ook eenvoudig per vliegtuig te bereiken. U landt midden in de bush op een vaak onverharde landingsbaan midden in de natuur. Op deze manier bent u sneller op locatie en haalt u het maximale uit uw safari in Kenia.

Privétransfers door Kenia

Naast een rondreis onder begeleiding van een eigen privégids kunt u ook van lodge tot lodge reizen met privétransfers. Uw dagelijkse activiteiten worden vanuit de lodges georganiseerd. Vanuit deze lodge neemt u deel aan gedeelde safari-activteiten, waardoor u ook in contact kan komen met andere internationale reizigers.

Kenia is GESCHIKT VOOR

Safari-liefhebbers

Kenia is een van de meest indrukwekkende safari bestemmingen in Afrika. Het land is indrukwekkend omdat het aanbod aan wildparken heel uitzonderlijk is. Kenia is daarnaast de thuisbasis van de grote trek. Jaarlijks bereiken miljoenen gnoes en zebra’s het bekendste park van het land, de Masai Mara. Nergens zult u meer wilde dieren bij elkaar zien dan dit gedeelte van Afrika (Mara-Serengeti eco-systeem). Toch is juist de combinatie met de andere wildparken in Kenia wat een typische safari compleet maakt, want ieder park heeft iets unieks te bieden. Kenia is geschikt voor zowel de beginnende reiziger als de avonturier met meer ervaring.

Strandaanbidders

In Kenia stopt het niet bij safari. Zoveel indrukken achter elkaar, dat moet u in alle rust kunnen verwerken! Voor de kust van Kenia liggen prachtige resorts met hagelwitte stranden en een turquoise zee. Bovendien is het eiland Zanzibar ook eenvoudig te bereiken vanuit Nairobi. Kortom een ideale plek om uw avontuur te besluiten.

kenia safariliefhebbers
cultuur kenia

Cultuurfanaten

In Kenia leven ruim 50 verschillende stammen, waarvan enkele nog steeds leven conform traditionele levensstijl. Kenia is een van de weinige landen op aarde waar u de stammen nog steeds op nomadische wijze kunt zien leven. Onder andere de Samburu en de Masai stammen zijn zo trots op deze oude cultuur en laten zich slechts in beperkte mate beïnvloeden door de Westerse beschaving. Tijdens uw rondreis door Kenia rijdt u langs dorpen waar de tijd stil lijkt te staan. Dit is heel indrukwekkend en een interessante aanvulling op uw safari. Men leeft hier in harmonie samen met de wilde dieren in het gebied.

De jongste ontdekkingsreizigers

Kenia is een uitstekende bestemming om met het gezin te bezoeken. Een interessante combinatie is een familiesafari met enkele dagen in een resort aan het strand. Tussen de safari-actviteiten door kunnen de jongste ontdekkingsreizigers in Kenia hutten bouwen of een kampvuur maken met de Masai. Ook kunnen zij mountainbiken tussen de zebra’s en in de avond een wedstrijdje doen; wie ziet de meeste vallende sterren? Kenia heeft alle ingrediënten voor een leerzame en avontuurlijke vakantie met het gezin. Voor zowel jong en oud – Kenia stelt niemand teleur.

KOSTEN REIZEN KENIA

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Kenia zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken

De prijzen van de nationale parken zijn in verhouding tot andere Afrikaanse landen prijzig. De entreegelden voor de Masai Mara zijn bijvoorbeeld ca. € 70,- per persoon per dag.

Accommodatie

Kenia is een van de meest populaire bestemmingen in Afrika. Inmiddels is het aanbod voor safarilodges en tentenkampen heel breed. Voor iedere budgetcategorie zijn er veel opties. U betaalt meer voor locaties die zijn gelegen binnen de wildparken, dan de lodges daarbuiten. Bent u op zoek naar luxe accommodatie met een hoogwaardige service, dan loopt het prijsniveau snel op.

Vervoer

Een veel gekozen manier om de belangrijkste wildparken van Kenia te verkennen is met een 4×4 Toyota Landcruiser met gids. Bovendien heeft u de vrijheid om in overleg met uw privé ranger (binnen de regels van het park) uw dagindeling te bepalen. Een alternatief kan zijn om te vliegen of privétransfers tussen de verschillende lodges te nemen. De safari-activiteiten worden in die gevallen uitgevoerd door de lodges.

Eten & Drinken

Het levensonderhoud in Kenia is betaalbaar. Tijdens uw safari in Kenia is het gebruikelijk dat de maaltijden en (in sommige gevallen) de drankjes zijn inbegrepen in het tarief. Bij de meeste lodges in de wildparken of in de resorts aan de kust ligt het prijsniveau op een vergelijkbaar niveau als in Nederland of België.

Activiteiten

Wanneer u een safari naar Kenia boekt via Oryx Travel zitten de reguliere safari-activiteiten inbegrepen in het tarief. Uiteraard is het mogelijk om additionele activiteiten te boeken, zoals hikes, wandelsafari’s (indien niet inbegrepen), mountainbike tochten, bezoek aan de Masai of een ballonvaart.  U kunt dit vooraf reserveren, maar in veel gevallen ook ter plaatse (op basis van beschikbaarheid).

flamingo's kenia