Zuid-Afrika Luxe Reis
Terug naar bestemmingen

REIS DOOR ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika: de wereld in één land

Bezoek de bruisende metropool Kaapstad en geniet van culinaire maaltijden of geniet van een goed glas wijn in de wijnlanden. Spot de Big 5 in wereldberoemde wildparken en bezoek rustieke kustplaatsjes. Er zijn maar weinig plekken ter wereld met zoveel verschillende gezichten. Bovendien is Zuid-Afrika de perfecte bestemming voor elk reisgezelschap: of u nou single, met uw partner, vrienden of met familie op pad gaat. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Graag helpen wij u om de perfecte rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. Van de belangrijke hoogtepunten die u niet wilt missen, tot de verborgen plekken die wij u kunnen aanbevelen.

Om u een indruk te geven van de talloze mogelijkheden vindt u hieronder enkele van onze voorbeeldreizen. Graag stellen wij uw persoonlijke reisprogramma voor u samen. Lees ook verder om meer over Zuid-Afrika te leren. Wat hebben de verschillende gebieden van Zuid-Afrika te bieden? Wat zijn de kosten van een reis naar Zuid-Afrika? En wat is de beste reistijd? U leest het allemaal op deze pagina.

Luxe Reis Zuid-Afrika Kaapstad

Hoogtepunten

Cheeta Zuid-Afrika
malariavrije safari's

Zuid-Afrika is één van de beste safari bestemmingen in Afrika. Verspreid over heel het land liggen indrukwekkende wildparken die garant staan voor een onvergetelijk safari-avontuur. Veel van deze gebieden zijn ook malariavrij!

Eten Zuid-Afrika
gastronomie

Zuid-Afrika is het gastronomische hart van Afrika. Met name in Kaapstad, de Kaapse wijnlanden en Johannesburg, maar ook daarbuiten is het mogelijk om te dineren in restaurants van wereldklasse. Een betere prijs/kwaliteit verhouding zult u niet snel elders vinden.

Walvis Zuid-Afrika
walvissen

Voor de kust van Zuid-Afrika kunt u een jaarlijks terugkerend schouwspel bewonderen. In de periode tussen mei en november is het mogelijk om walvissen te spotten die hier ieder jaar terugkomen om te paren of te kalveren.

Cultuur
cultuur

Zuid-Afrika wordt ook wel de regenboognatie genoemd, als gevolg van de enorme variëteit aan culturen. Zuid-Afrika heeft bijvoorbeeld 11 nationale talen. Tijdens uw rondreis door het land maakt u dan ook kennis met deze verschillende culturen, met een mix van o.a. Xhosa, Zulu, Tswana, Ndebele en Afrikaners.

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

 

Gebieden Zuid-Afrika

Klik op het gebied waar u meer over wilt lezen

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust

Praktische informatie Zuid-Afrika

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal 30 dagen geldig zijn en over minstens twee lege visumpagina’s beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Zuid-Afrika geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika vraagt niet langer om aanvullende reisdocumenten voor reizen met minderjarige kinderen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Ook niet als slechts één van beide ouders met het kind meereist. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika komt geen gele koorts voor.

Is een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Zuid-Afrika?
Voor uw reis naar Zuid-Afrika hoeft u enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u via een ander land reist waar wèl gele koorts voorkomt, of als u in de zeven dagen voor aankomst in Zuid-Afrika een risicogebied heeft bezocht. Indien u rechtstreeks vanuit Nederland naar Zuid-Afrika reist is een gele koorts certificaat dan ook niet verplicht.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Zuid-Afrika inentingen tegen DTP, hepatitis A en BMR aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria-vrije safari in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika telt een groot aantal malaria-vrije wildparken en gebieden. Uiteraard stellen wij graag een malaria-vrije reis voor u samen die u langs de mooiste plekken van Zuid-Afrika brengt.

Malaria in Zuid-Afrika
Houd er rekening mee dat in het noordoosten van Zuid-Afrika, met name tussen september en mei, malaria kan voorkomen. Indien u dit deel van het land bezoekt raden wij u aan om voor vertrek malaria-advies in te winnen bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Heerlijk, reizen zonder jetlag! Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Zuid-Afrika 1 uur later.

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). De valuta is verdeeld in biljetten van R200, R100, R50, R20, R10 en negen munten (R5 – R0,01).

Geld opnemen
In de steden zijn over het algemeen genoeg ATM’s te vinden waar u geld kunt opnemen, bijvoorbeeld bij banken en in winkelcentra. In veel wildparken kunt u wel met pinpas of creditcard betalen, maar kunt u geen contant geld opnemen.

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
Op de meeste plekken kunt u met uw pinpas (met Maestro logo) en/of creditcard betalen. Het is echter altijd handig om contant geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld voor eventuele fooien, het betalen van parkfees of voor onvoorziene uitgaven. Zo kunt u bij sommige tankstations enkel met cash betalen en kunnen de pinmogelijkheden in de afgelegen gebieden beperkt zijn.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

U heeft in Zuid-Afrika een reisstekker nodig. Op veel plekken wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type D en type M). Op sommige plekken vindt u stopcontacten type N, geschikt voor onze twee-pinnige stekkers. Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reistijd Zuid-Afrika


De beste reisperiode Zuid-Afrika

De beste reistijd voor een reis naar Zuid-Afrika wordt voor een belangrijk deel bepaald door doel waarom u het land bezoek en wat uw persoonlijke voorkeuren zijn. Over het algemeen is Zuid-Afrika het gehele jaar goed te bereizen. Het land is gigantisch, dus daarom zijn de condities nooit overal hetzelfde.

Garden Route en omgeving

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, dus wanneer het in Europa winter is, dan is het zomer in Zuid-Afrika. De zuidkust van Zuid-Afrika, het gebied van Kaapstad tot Port Elizabeth, heeft een mediterraans klimaat met een droge en warme zomer. In de periode tussen oktober tot mei is het warm en droog. Met name de maanden november tot maart zijn ideaal om te relaxen op de stranden van Kaapstad tot Port Elizabeth. In de wintermaanden koelt het af aan de zuidkust en er is kans op meer regen. De omgeving kleurt dan prachtig groen, wat op een heldere dag prachtig afsteekt ten opzichte van de blauwe lucht.

Krugerpark en omgeving

In tegenstelling tot de zuidkust van Kaapstad tot Port Elizabeth, is er meer kans op regen in de omgeving van bijvoorbeeld het Krugerpark. In deze tijd vna het jaar kan het dus regenen tijdens uw safari en de vegetatie is prachtig groen. Deze regenbuien zijn vaak van korte duur en vallen over het algemeen in de middag of gedurende de nacht. Het is ook de periode waarin veel jonge impala’s worden geboren en migrerende vogels terugkeren naar Zuid-Afrika. Toch geldt dat het droge seizoen, dus tijdens de wintermaanden over het algemeen een stuk beter zijn voor safari’s. Doordat het nauwelijks regent dunt de vegetatie uit en drogen tijdelijke drinkplaatsen op. De wilde dieren trekken daarom massaal het permanente waterbronnen, waardoor wilde dieren eenvoudiger kunnen worden waargenomen.

Wanneer u flexibel bent met het plannen van uw reis naar Zuid-Afrika, dan zijn er ook een aantal maanden die qua tarieven interessant kunnen zijn. Vaak zijn er in deze periodes zelfs minder toeristen en zijn de condities nog steeds heel goed. Voor de meeste accommodaties in Zuid-Afrika zijn dit de maanden mei t/m september.

Wat is de beste reistijd om de Big Five te zien in Zuid-Afrika?

Spot u als eerste de Big Five? Verspreid door Zuid-Afrika liggen verschillende ongerepte wildparken waar u tijdens een safari de Big Five kan spotten. De wildparken in Zuid-Afrika liggen op grote afstand van elkaar. Bovendien kan zoals omschreven het klimaat per regio behoorlijk verschillen. Over het algemeen is de periode tussen mei en september de beste reistijd voor een safari in Zuid-Afrika.

Toch zijn er ook buiten het droge seizoen goede alternatieven voorhanden, want in andere delen van het land liggen ook uitstekende wildparken. In veel gevallen zijn dit bovendien malariavrije gebieden, wat uitkomt kan bieden als u met kleine kinderen reist. Uiteraard denken wij graag mee om de juiste locatie te selecteren, zodat u het meeste uit uw reis haalt.

Luipaard spotten

Wat is de beste tijd voor Walvissen in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een van de beste plekken op aarde om walvissen te spotten. Seizoensgebonden kunt u walvissen waarnemen op verschillende plekken langs de zuidkust van het land. De periode waarin u walvissen het best kunt zien is tussen juni en november. In de maanden mei en juni migreren zuidkapers vanuit Antarctica naar Zuid-Afrika. Uiteindelijk hebben zij het doel om hier voor de kust te paren of om hun jongen te baren. De jonge walvissen worden vaak geboren tussen augustus en september. De mannetjes walvissen bereiken de baai van Hermanus rond september en oktober. Zij komen hier dan met het doel om te gaan paren. Met andere woorden zijn de maanden augustus, september en oktober uitstekend om heel veel walvissen waar te nemen. Één van de beste locaties om walvissen te zien is ‘Walker Bay’, waar ook het populaire kustplaatsje Hermanus ligt. Vanuit Gansbaai en Hermanus kunt u de walvissen vanaf het vasteland al zien zwemmen. Daarnaast vertrekken er dagelijks excursies per boot of kajak de zee op, zodat u deze enorme Zuidkapers van dichtbij kunt bewonderen. Bovendien is het ook mogelijk om een panoramavlucht per klein vliegtuig over de baai te maken, zodat u de walvissen vanuit de lucht kunt bewonderen.

Walvis Zuid-Afrika

Wat is de beste reistijd voor Kaapstad?

De stad Kaapstad en de omgeving heeft een mediterraans klimaat met droge, warme zomers en weinig regenval. De beste reistijd voor Kaapstad is van oktober tot mei. De maanden van november en maart zijn het meest stabiel en aangenaam. In december en januari kunnen er stevige zuidoostelijke rukwinden ontstaan, maar over het algemeen is de temperatuur hoog (tussen de 25 en 30 graden) en februari is doorgaans de warmste maand van het jaar met zwoele zomeravonden. Vlakbij Kaapstad is het glooiende landschap in augustus het toneel van een uniek schouwspel. Hier bloeit een gigantische concentratie inheems wilde bloemen. Een must-see als u in deze periode in de omgeving van Kaapstad bent.

Kaapstad Zuid-Afrika
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen November t/m maart

Zuidkust (Kaapstad tot Port Elizabeth):
In de periode van november tot maart is het doorgaans heerlijk weer in het gebied tussen Kaapstad en Port Elizabeth. In deze periode is het drukker in Kaapstad en omgeving. Een reis plannen doet u daarom bij voorkeur ruim van te voren. In verband met deze drukte is het namelijk essentieel om tijdig te reserveren bij de goede restaurants en wijnboerderijen. Uiteraard doen wij dit graag voor u.

Noorden (Kruger en andere wildparken):
In de andere delen van Zuid-Afrika valt er meer regen gedurende dit groene seizoen. Dit maakt de wildparken wel mooi groen en bloeiend. In november keren migrerende vogels terug naar Zuid-Afrika. Ook is dit de periode waarin veel impala’s en andere dieren worden geboren. Het weer is aangenaam en warm, maar af en toe kan er een (korte) regenbui vallen.

Het overgangsseizoen April t/m mei en oktober

Zuidkust (Kaapstad tot Port Elizabeth):
In april en mei is het nog steeds erg aangenaam in Kaapstad en de Tuinroute. Een uitstekende periode om te reizen naar de zuidkust, want het kan (met name in mei) aanzienlijk voordeliger zijn. In oktober begint het beter weer te worden in Kaapstad en de Tuinroute. Groene graanvelden kleuren geel en grote aantallen Southern Right (Zuidkapers) walvissen vullen de baaien nabij Kaapstad om hier de paren.

Noorden (Kruger en andere wildparken):
Vanaf april en mei gaat de droge periode van start. De dagelijkse temperatuur neemt langzaam af en ook regenval begint af te nemen. Dit leidt de beste tijd in om safari-activiteiten te ondernemen. Vanaf oktober komt de natte periode er weer aan. Naast regenval neemt ook de dagelijkse temperatuur geleidelijk toe in deze overgangsmaanden.

Het droge seizoen Juni t/m oktober

Zuidkust (Kaapstad tot Port Elizabeth):
In Kaapstad en de tuinroute is het wisselvallig weer, met relatief gezien meer regendagen dan andere maanden. Op heldere dagen kan het warmer zijn dan de zomermaanden in Nederland of België, waardoor het nog steeds een interessante reisperiode is.

Noorden (Kruger en andere wildparken):
Het is droog in de wildparken in het noorden, waardoor de condities uitstekend zijn om wilde dieren te kunnen waarnemen. De vegetatie is dunner en het wild concentreert zich meer rondom permanent water.

MANIEREN VAN REIZEN IN ZUID-AFRIKA

Selfdrive door Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is heel geschikt om per huurauto te verkennen. De wegen zijn over het algemeen erg goed en het landschap waar u doorheen rijdt is zeer gevarieerd. Het is daarom een mooie manier om nóg meer van dit mooie land te ontdekken. Uiteraard sturen wij u niet onvoorbereid de weg op. Wanneer u bij Oryx Travel voor een selfdrive kiest, krijgt u van ons een uitgebreide routebeschrijving met tips, kaarten en hoogtepunten die u onderweg tegenkomt.

Rondreis met privégids door Zuid-Afrika

Rijdt u liever niet zelf is Zuid-Afrika? Dan beschikt Oryx over eigen privé gidsen, die u dagelijks met veel enthousiasme begeleiden. Voorafgaand aan uw reis naar Zuid-Afrika werkt het Oryx-team een dagprogramma uit. Uiteraard is deze op maat gemaakt en afgestemd op uw reisgezelschap. Vervolgens begeleid uw privégids het programma ter plaatse, zodat u het meest uit uw reis haalt. Naast de mooie routes en belangrijke bezienswaardigheden, kunt u bijvoorbeeld onderweg ook lunchen op de mooiste locaties. Uiteraard wordt uw privacy volledig gerespecteerd. Toch is het niet zeldzaam dat nieuwe vriendschappen ontstaan  tussen uw reisgezelschap en onze gidsen.

Privétransfers door Zuid-Afrika

Het is daarnaast ook mogelijk om alleen gebruik te maken van privétransfers tussen verschillende verblijflocaties. Het geeft u de vrijheid om op eigen gelegenheid activiteiten te ondernemen vanuit de betreffende accommodaties.

Per vliegtuig door Zuid-Afrika

Met een fly-in safari vliegt u in een klein vliegtuig van plek naar plek of van lodge naar lodge. Het is een luxe manier van reizen waarbij u met een fors kortere reistijd, de mooiste en meest afgelegen gebieden aandoet. Op deze manier bereikt u delen van het land die anders niet of lastig te bereiken zijn.

Fly-in Safari's

Zuid-Afrika is geschikt voor:

Safari-liefhebbers

Zuid-Afrika is een van de beste safaribestemmingen van Afrika. Het land biedt safarimogelijkheden voor zowel een eerste safari als voor reizigers met veel ervaring. Verspreid over het land liggen verschillende nationale parken en de beroemde privéreservaten. De nationale parken zijn toegankelijk voor iedereen en het is hier mogelijk om naast een begeleide safari ook op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. Een voorbeeld van zo’n gebied is het Kruger National Park. Een prachtig park dat wereldberoemd is geworden vanwege de bijzondere vegetatie en de hoge concentratie wilde dieren. Een nadeel van deze gebieden is dat het in sommige periodes erg druk kan zijn. Gelukkig zijn er privéreservaten die open verbinding staat met deze gebieden en een uitkomst kunnen bieden. De lodges zijn doorgaans luxe en kleinschalig van opzet, waardoor een intieme safari kan worden gegarandeerd. Bovendien heeft u de luxe om deel te nemen aan begeleide safari’s, waardoor u in korte tijd veel wild ziet.

Malariavrije vakantie

In bepaalde regio’s van Zuid-Afrika komt geen malaria voor, waardoor u hier kunt reizen zonder malariatabletten te slikken. Deze gebieden zijn hierdoor ook beter geschikt voor reizen met jongere kinderen.

 

Luxe Picknick

Strandaanbidders

Zuid-Afrika heeft ongeveer 3000 kilometer aan kustlijn voorzien van prachtige stranden. Bepaalde delen zijn uitzonderlijk ongerept en verlaten, terwijl andere stranden dagelijks druk worden bezocht. De witte zandstranden steken af tegen een azuurblauwe zee van zowel de Atlantische als de Indische Oceaan. Ook de stad Kaapstad is een paradijs voor strandaanbidders, want het beschikt over enkele van de mooiste stranden op aarde! Een verfrissende duik kunt u hier overigens wel héél letterlijk nemen, want het water is behoorlijk koud. Dit is een gevolg van de stromingen vanuit Antarctica met temperaturen van gemiddeld 16 graden. In de omgeving van Durban, in het oosten van Zuid-Afrika, is het water van de Indische Oceaan aangenamer. De gemiddelde watertemperatuur is hier 22 graden.

De jongste ontdekkingsreizigers

Heeft u het voornemen om een rondreis met kinderen te maken door Zuid-Afrika? Zuid-Afrika biedt uitstekende mogelijkheden! Zuid-Afrika is geschikt voor reizen met kinderen van alle leeftijden. Het land is heel veelzijdig waardoor een reis door Zuid-Afrika ook voor de aller jongste boeiend blijft. Uw kinderen ontdekken de wereld in één land. Bovendien zijn de meeste delen van het land goed ontwikkeld met goede wegen en uitstekende faciliteiten. Zuid-Afrika biedt een breed aanbod aan accommodaties die specifiek geschikt zijn voor kinderen, met specifieke kinderactiviteiten en speciaal getraind personeel. Een combinatie die bijdraagt aan een onvergetelijke reis voor zowel de kinderen als de ouders.

Familie Activiteiten Kinderen
Wijn

KOSTEN REIZEN ZUID-AFRIKA

Hoe verhouden de kosten van een reis door Zuid-Afrika zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken

De prijzen van de nationale parken in Zuid-Afrika zijn betaalbaar. De kosten voor de meest populaire parken, zoals het Kruger National Park (circa € 25,- per persoon per dag) liggen hoger dan andere parken, maar zijn in verhouding tot andere landen fors goedkoper.

Accommodatie

Over het algemeen geldt dat Zuid-Afrika een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding heeft met een breed aanbod. De standaard ligt vrij hoog, wat op bepaalde locaties zichtbaar is in de prijs. Voor iedere budgetcategorie is ruim aanbod in Zuid-Afrika.

Vervoer

Reizen door Zuid-Afrika kan uitstekend per huurauto. Gaat u in de avond uiteten, dan zijn de restaurants eenvoudig te bereiken per taxi. Een taxi is betaalbaar in Zuid-Afrika. Mocht u voorkeur hebben voor een privé chauffeur gedurende de reis, dan lopen de vervoerskosten wel wat op.

Eten & Drinken

Het levensonderhoud in Zuid-Afrika is heel goed betaalbaar. Een smaakvolle lunch of een compleet diner is voordeliger in Zuid-Afrika dan in Nederland en België. Gemiddeld bent u zo’n 15 euro kwijt. De fijnproever kan in Zuid-Afrika eten in een sterrenwaardig restaurant vanaf 40 euro, maar uiteraard kunt het zo gek maken als u zelf wilt.

Activiteiten

De prijzen van activiteiten in Zuid-Afrika zijn relatief laag in verhouding tot andere Afrikaanse landen. Bovendien kunt u veel activiteiten op eigen gelegenheid ondernemen. Gaat u op safari dan zijn de safari-activiteiten vaak opgenomen in het tarief van de lodge.