Garden Route
Terug naar Zuid-Afrika

De Tuinroute in Zuid-Afrika

De Tuinroute of ook wel garden route is één van de populairste regio’s in Zuid-Afrika. Deze regio is met name populair omdat het heel toegankelijk en veelzijdig is. Op een relatief kleine afstand ten opzichte van elkaar liggen uiteenlopende gebieden, van kustplaatsjes met mooie stranden tot een semi-woestijngebied met uitgestrekte vlaktes en dramatische bergketens. Wanneer men spreekt over de Garden Route dan wordt het gebied tussen Mossel Bay en Stormsrivier bedoeld. Een bezoek aan dit gebied wordt vaak gecombineerd met de regio aan de west- en oostzijde van de tuinroute. Men kan namelijk eenvoudig starten in Kaapstad en de rondreis combineren met de Kaapse wijnlanden en de walvissen bij Hermanus. Bovendien kan Port Elizabeth een geschikt startpunt zijn. Hier kunt u bijvoorbeeld ook op safari gaan in het Addo Elephant National Park of één van de privé wildparken. Het startpunt van de garden route kan dus zowel Kaapstad als Port Elizabeth zijn.

Hoogtepunten van de Garden Route?

De Garden route is een indrukwekkende groene kustlijn waarbij de Outeniqua- en Tsitsikamma bergketens domineren. De hoogtepunten van de tuinroute zijn heel uiteenlopend. Tijdens een rondreis langs de tuinroute bent u het ene moment op een gigantische struisvogelboerderij of bezoekt u de Cango Caves in een ontzettend droog gebied nabij Oudthoorn, terwijl u na een autorit van ca. 2 uur de kust bereikt. In Plettenburg Bay vindt u ongerepte stranden, maar ook de eeuwenoude bossen in het Tsitsikamma National Park. De Garden Route biedt voor ieder wat wils, van spectaculaire golfbanen tot verschillende actieve outdooractviteiten, of van picknickmand tot oesters slurpen in luxe restaurant in Knysna.

Deel deze bestemming:
Tuinroute

Activiteiten op de Garden Route

De tuinroute in Zuid-Afrika is één van de meest populaire regio’s van het land. De wegen zijn uitstekend, waardoor veel mensen ervoor kiezen deze kustroute op eigen gelegenheid per huurauto te verkennen. Tijdens een ontdekkingsreis langs de zuidkust van Zuid-Afrika kan men veel activiteiten ondernemen. Hieronder een overzicht van enkele opties voor activiteiten langs de garden route.

 • Township tours – Boek een begeleide tour door een township in één van de kustplaastsen van de tuinroute in Zuid-Afrika.
 • Walvissafari bij Plettenberg Bay – ga op walvissafari bij Plettenberg Bay en spot zeehonden, dolfijnen en bultrugwalvissen.
 • Safari in privé wildparken – verspreid over de tuinroute liggen een aantal safariparken. Denk bijvoorbeeld aan Sanbona Game Reserve en Gondwana Game Reserve waar men de Big 5 kan spotten. Deze wildparken zijn geschikt voor kinderen en in dit gedeelte van Zuid-Afrika komt geen malaria voor.
 • Meerkat avontuur nabij Oudtshoorn – Een van de meest populaire activiteiten in dit gedeelte van Zuid-Afrika, een Meerkat interactie. Tijdens een 2-3 uur durende tour leert u meer over de vegetatie en de gedrag van de stokstaartjes (Meerkat). Na een korte wandeling door het landschap bereikt u de holletjes van de Meerkatten. Hier wacht u tot zij ontwaken en de dag starten. Vervolgens volgt u hen en mogelijk en met een beetje geluk zien zij u wel aan voor een goede plek om de omgeving te scannen.
 • Bezoek struisvogelboerderijen in Oudthoorn – in de omgeving van Oudtshoorn liggen veel struisvogelboerderijen. Oudtshoorn wordt ook wel de struisvogel hoofdstad van de wereld genoemd. Boek een rondleiding op één van deze struisvogelboerderijen en proef aansluitend een smaakvolle ‘Ostrich Steak’
 • Rijd de route over de Swartberg Pass – ten noorden van Oudtshoorn ligt de Swartberg Pass dat de natuurlijke scheiding vormt tussen het Klein Karoo en Groot Karoo. Een spectaculaire route met indrukwekkende vergezichten.
 • Cango Caves – Een kalkstenen grotten complex dat behoort tot de aller oudste grotten ter wereld. De grotten zijn ongeveer 4 kilometer lang en bestaan uit drie verschillende kamers.
 • Sunset Cruise bij Knynsa – Verken de Knysna Lagune per boot tijdens de zonsondergang, onder het genot van een verfrissend drankje.
 • Featherbed Eco Adventure Knysna – Een excursie nabij Knysna in een indrukwekkend inheems fynbos natuurgebied. Een leerzame excursie onder leiding van een professionele gids. Hij vertelt u alles over deze unieke flora en fauna.
 • Bungeejumpen vanaf de Bloukransbrug – ‘S werelds hoogste bungeejump (216m) op kleine afstand van Plettenberg Bay. Gaat u als eerste?
 • Bezoek de Knysna Heads – Bezoek de beroemde Knysna Heads, een tweetal zandstenen kliffen die de scheiding vormen tussen de zee en de Knysna lagune. Vanaf de verschillende uitkijkpunten heeft u een mooi uitzicht over de lagune, bergen en indische oceaan.
 • Fietstocht in Knysna – de omgeving van Knysna is prachtig. Verken per mountainbike de Knysna lagune en de Outeniqua Mountains. Een interessante kennismaking met de haven en het sfeervolle centrum van Knysna als ook de indrukwekkende natuur rondom de lagune.
 • Inheemse boswandelingen in Knysna – In de omgeving van Knysna vindt u indrukwekkende natuur met inheems regenwoud. Een uitstekend gebied om prachtige wandeltochten te maken of door te gaan hiken.
 • Kajakken en Lilo op de Storms rivier – Tijdens een excursie verkent u een indrukwekkende kloof per kajak. Zodra het water ondieper wordt verruild u de kajak voor een Lilo om nóg dieper de Storm rivier kloof te verkennen. Een lilo is een opblaasbaar bootje waarmee u zich eenvoudig door de smallere delen kunt manoeuvreren.
 • Wandelroutes in het Tsitsikamma National Park – Voor de actieve natuurliefhebbers mag een wandeling door het Tsitsikamma Forest niet ontbreken. Het park bestaat uit een bosachtig gebied langs de ongerepte kust. Hier kunt u zowel over het strand als door dichtbegroeid woud wandelen of hiken.
 • Tsitsikamma Canopy Tour in Storms rivier – Volg een canopy trail en slinger via verschillende platforms tussen het inheemse regenwoud. Een ongerept gebied met bomen van circa 700 jaar oud.
 • Paardrijden bij Calitzdorp – Verken het uitgestrekte dorre landschap rondom Calitzdorp te paard. Een uniek gebied gelegen aan de westelijke kant van Klein Karoo en aan de voet van de Swartberg Pass.

Port Elizabeth

Port Elizabeth ligt ongeveer 750 kilometer ten oosten van Kaapstad. Het is een belangrijke industriestad stad voor Zuid-Afrika. Hoewel Port Elizabeth vaak het start- of eindpunt van de route 62 of de tuinroute is, verblijft de gemiddelde reiziger hier vaak heel kort. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Naast de verschillende stranden en een boulevard kunt u ook de ‘Donkin Heritage Trail’ volgen. Dit is een 5 kilometer lange wandelroute die door Port Elizabeth loopt, waar u maar liefst 51 historische hoogtepunten van de stad kunt bekijken. De route voert langs het stadhuis, het marktplein en oude kerken. Tijdens deze wandelroute leert u meer over de periode toen de Britse kolonisten hier aan land kwamen. Deze kolonisten worden de ‘1820 settlers’ genoemd. Daarnaast is Port Elizabeth een uitstekende uitvalsbasis om de omliggende omgeving te verkennen. Net buiten het centrum van de stad ligt bijvoorbeeld het Kragga Kamme Game park, waar men op safari kan gaan. Bovendien ligt het Addo Elephant Park op slechts 1,5 uur rijden van Port Elizabeth en zijn er verschillen privé parken op een vergelijkbare afstand van de stad. 

Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma National Park is een zeer divers natuurgebied. Het park behoort tot de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika. Landinwaarts vindt u dichte bebossing, dat wordt afgewisseld met zeldzame fynbos vegetatie. Het park loopt tot aan de oceaan waar een ruige kustlijn opdoemt. Als bezoeker aan het Tsitsikamma National Park kunt u verschillende indrukwekkende hiketochten ondernemen en wandelpaden volgen. Daarnaast zijn er bepaalde mountainbiken routes in het park, waarbij u door 700 jaar oude bossen fietst.  De echte daredevils kunnen in de omgeving ook bungeejumpen en abseilen. Aan de kust kunt u bovendien zwemmen in de zee en zijn er enkele spots waar men kan duiken of snorkelen. Bovendien zijn er mogelijkheden om te kajakken of zee of op de Stromsrivier. In de oceaan is veel activiteit. Zo proberen hier dolfijnen, de surfers te imponeren, door speels met brekende golven mee te zwemmen. Tijdens boottochten kunt u deze dolfijnen ook van dichtbij bekijken, net als de walvissen die hier te zien zijn in de wintermaanden van Zuid-Afrika (juni tot oktober).

 

Plettenberg Bay

Plettenberg Bay is één van de populaire badplaatsen langs de garden route. Het dorp heeft ongeveer 20.000 inwoners en is rustig en charmant. Hier vindt u tropische stranden, helder water en interessante architectuur. Het plaatsje Plettenberg Bay is zowel populair onder toeristen van buitenaf als onder de lokale bevolking. Jaarlijks vieren veel Zuid-Afrikanen vakantie in ‘Plett’, zoals Plettenberg Bay lokaal wordt genoemd. In de hoofdstraat vindt u sfeervolle barretje en restaurant. Voornamelijk tijdens de vakantieperiode bruist het hier. Het is gezellig druk. Vanuit Plettenberg kunt u mooie wandelingen maken over het strand of het duingebied. De omgeving is prachtig en ongerept, zoals het Robberg schiereiland. 

 

 

Knysna

Ongeveer 20 kilometer van Plettenberg Bay ligt het plaatsje Knysna. Hier vindt u prachtige natuur, een bruisend stadscentrum en artistieke architectuur. Gigantische zandstenen kliffen torenen boven de oceaan uit, terwijl verborgen grotten en mooie uitzichtpunten overal opduiken. In het nabijgelegen Knysna Forst leven de laatst overgebleven bosolifanten. Ook dit kustplaatsje is groot geworden tijdens de ‘Gold Rush’, waardoor veel gebouwen nog de oude Victoriaanse stijl laten doorschemeren. Trendy restaurantjes met de lekkerste visgerechten en leuke winkeltjes wisselen elkaar af.

 

Oudtshoorn

Oudtshoorn staat bekend als de ‘struisvogel hoofdstad van de wereld’. Deze bijnaam komt door de struisvogelboerderijen die al sinds de 19de eeuw actief zijn. Vandaag de dag spelen struisvogels nog steeds een grote rol in Oudtshoorn. Bezoek een werkende struisvogelboerderij waar u meer leert over deze bijzondere dieren. Daarnaast zijn er in Oudtshoorn leuke musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een ander hoogtepunt aan deze regio zijn de stokstaartjes, die hier leven in hun natuurlijke omgeving. Op kleine afstand van Oudtshoorn kunt u excursies boeken om onder leiding van een professionele gids de meerkatten te bezoeken. Bovendien liggen er op kleine afstand van Oudtshoorn bijzondere grotten. Deze Cango Caves zijn werkelijk spectaculair. Hier is een bijzonder kunstwerk van druipsteen ontstaan. 

 

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Tuinroute (Gardenroute)
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust