Hermanus Grootbos
Terug naar Zuid-Afrika

Hermanus

Het kustplaatsje Hermanus is gelegen in Walker Bay, in de Overberg regio. Het plaatsje dateert terug naar het begin van de 19de eeuw. Men trok destijds naar Walker Bay als gevolg van de visrijke wateren en vruchtbare grond. Het heeft niet heel lang geduurd  voordat Hermanus ook werd ontdekt door toeristen. Naast de aanwezigheid van walvissen, dolfijnen, zeehonden en witte haaien wordt hier ook de schone lucht, uitgestrekte natuur, ongerepte strand en rustige omgeving gewaardeerd. Vandaag de dag heeft Hermanus meer dan 100.000 inwoners. Tijdens een verblijf in Hermanus zijn er vele activiteiten te ondernemen. In het havengebied van Hermanus is het met name tijdens het seizoen erg bruisend, maar evengoed kunt u hier eenvoudig terugtrekken in een rustigere natuurlijke omgeving. 

Deel deze bestemming:
Hermanus Walvis

Activiteiten Hermanus

 • Walvissafari – spot walvissen per boot, vanuit de lucht of vanaf het land. In het juiste seizoen is dit een onvergetelijke ervaring. Lees meer over walvissafari’s hieronder.
 • Nature drive – per 4×4 safarivoertuig leert u de flora & fauna om Hermanus heen kennen. Talloze plantensoorten, waaronder de beroemde Fynbos vegetatie, trekken hier uw aandacht. Ook vindt u hier een grote variatie in vogelsoorten..
 • Paardrijden – het heuvelachtige landschap rondom Hermanus is perfect voor prachtige paardrijtochten. Daarnaast kunt u deze tochten ook op de uitgestrekte stranden van de baai maken.
 • Bootsafari – tijdens deze safari op het water probeert u de ‘Marine Big 5’ te spotten. Hieronder vallen walvissen, haaien, zeehonden, pinguïns en dolfijnen. Een professionele gids vertelt onderweg alles over deze indrukwekkende dieren.
 • Hikes en wandelingen – maak wandelingen over uitgestrekte heuvels vol fynbos vegetatie of door het dichtbegroeide Milkwood Forest. Dit kan onder begeleiding van een professionele gids, of op eigen gelegenheid.
 • Fatbike tour – verken met de fiets de witte duinen voor de kust van Walker Bay. Door uw fiets is voorzien van dikke banden is geen terrein onbegaanbaar. Onderweg ziet u de indrukwekkende fynbos, dramatische duinen en spot u mogelijk walvissen vanaf de kust.
 • Quad biken – behoefte aan wat adrenaline? Scheur over zanderige paden door bergen en valleien op quadbikes onder begeleiding van een gids.
 • Bezoek aan de bijen – Een unieke activiteit waarbij u een bezoekt brengt met een beschermend pak aan bijenkorven in de natuur.
 • Bezoek aan de kustgrotten – de kliffen rondom Hermanus waren ooit de thuisbasis van de Khoi Bushman, die hier in grotten leefden. U verkent deze grotten onder begeleiding van een gids. De meest bekende grot is de Klipgat Cave.
 • Kooiduiken met haaien – dit is één van de meest avontuurlijke activiteiten die u in Hermanus kunt ondernemen. Kom oog in oog met een van de meest efficiënte jagers van de zee. Op deze tocht gaat een ervaren bioloog mee. Voor diegene die in de kooi willen, die hebben de mogelijkheid om vanaf de boot de indrukwekkende dieren te spotten.
 • Sundowner bootcruise – voordat de zon onder gaat vertrekt u per catamaran voor een cruise door de baai. Op het moment dat u de zon langzaam aan de horizon ziet verdwijnen nipt u aan een verfrissend drankje terwijl u geniet van een indrukwekkend uitzicht.
 • Kajakken in Walker Bay – per kajak gaat u, onder begeleiding van een gids, de zee op. Dolfijnen en zeehonden zwemmen met u mee, en misschien ziet u zelfs walvissen!
 • Duiken – de oceaan bij Hermanus zit vol met zeeleven. Kom oog in oog met zeehonden en andere zeedieren.
 • Diepzeevissen – per boot gaat u de zee op om te vissen. Heeft u straks de grootste catch in uw handen?

De Walvismigratie in Hermanus

Voor velen is de walvismigratie één van de belangrijkste redenen om Hermanus te bezoeken. De oceaan voor Hermanus wordt door meer dan honderd Zuidkapers gebruikt om te paren en kalveren. Lees hier meer over dit unieke schouwspel.

Wanneer is de walvismigratie in Hermanus?

De walvismigratie in Hermanus vindt jaarlijks plaats tussen juni en november. De timing kan soms wat variëren, aangezien niet alle zuidkapers tegelijk aankomen. De eerste dieren komen doorgaans eind mei aan, maar de walvissen zijn pas compleet rond augustus, september en oktober. Op dat moment zijn de mannetjes aanwezig in de baai van Hermanus. Na het paren vertrekken de mannetjes als eerste. In november zijn er doorgaans alleen nog vrouwtjes met jongen in de baai te vinden. 

Wat gebeurt er tijdens de walvismigratie?

De zuidkaper walvissen komen naar Hermanus om te paren en kalveren. Mannelijke zuidkapers vertonen indrukwekkend paringsgedrag. Zij springen geregeld uit het water (breaching), om vervolgens hun staart boven het water uit te steken (sailing). Zo proberen zij indruk te maken op vrouwtjes. Vergeet niet dat deze mannetjes walvissen zo’n 50 à 70 ton wegen!

Activiteiten tijdens de walvismigratie

U kunt op meerdere manieren walvissen spoten gedurende de walvismigratie. Natuurlijk vertrekken er veel boottochten die u vlakbij de dieren brengen. Daarnaast zijn er op het land verschillende uitkijkpunten waarvandaan u de walvissen kunt zien spelen. Ook vanuit de lucht kunt u de walvissen spotten. Dit maakt nóg duidelijker hoeveel zuidkapers zich in de wateren van Hermanus ophouden. In een klein vliegtuigje vliegt u vlak over het water en ziet naast talloze walvissen ook vaak dolfijnen en haaien zwemmen.

De Beste Reistijd Hermanus

De beste tijd om Hermanus te bezoeken wordt doorgaans beschouwd als de periode van de walvismigratie: juni tot november. Echter is de beste reistijd afhankelijk van uw wensen.

Zomermaanden

 • December, januari en februari – tijdens deze periode is het vollop zomer in Hermanus. Dit is de perfecte periode om verschillende watersporten te ondernemen. Het is warm en de dagen zijn lang. Activiteiten door de natuur zijn erg prettig dankzij de warme temperaturen. Verder besteden reizigers in deze periode hele dagen op het strand.

Periode van rust

 • Maart, april en mei – vergeleken met de zomermaanden is dit een rustige periode in Hermanus. Het is een stuk minder druk, maar het lekkere weer verdwijnt niet zomaar. Vooral in maart en april zijn de dagen nog erg prettig, met veel zon en hoge temperaturen. Rond mei begint het langzaam wat frisser te worden.

Walvismigratie

 • Juni, juli, augustus, september, oktober en november – zoals eerder benoemd is dit de periode waarin de walvissen naar Hermanus trekken. Veel reizigers komen specifiek naar Hermanus om deze dieren te zien, en zullen dan ook in deze periode moeten komen. Naast de walvismigratie zijn er wel meer hoogtepunten in deze periode. Zo bloeit het fynbos mooi in deze maanden en vindt het jaarlijkse ‘Whale Festival’ plaats. Daarnaast zijn de maanden juni, juli en augustus ook de beste om te kooiduiken met haaien.

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Hermanus
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust