Luipaard op boom gespot tijdens luxe reis tanzania
Terug naar bestemmingen

Luxe Reis in Tanzania

Tanzania: Luxe Safari en Prachtige Eilanden

Tanzania staat bekend als een ware droombestemming voor safari’s door ongerepte natuurgebieden. Zowel de beroemde wildbestemmingen in het noorden van het land, zoals de Serengeti en Ngorongoro Krater, als de onontdekte parken in het zuiden bieden kansen voor een prachtige safari-ervaring! Op deze pagina vindt u informatie over de mooiste hoogtepunten van Tanzania, de beste reistijd om het land te bezoeken, praktische informatie en de kosten van een reis naar Tanzania. Laat u inspireren door onze voorbeeldreizen en vraag gratis een offerte aan!

Luxe safari reis in het noorden van Tanzania
Het noorden van Tanzania biedt diverse hoogtepunten. Één van de meest bekende safarigebieden in Tanzania is de Serengeti. Onder andere bekend vanwege de talloze natuurfilms, maar ook de beelden van de wereldberoemde animatiefilm The Lion King. Naast de wildrijke graslanden van de Serengeti bevindt zich in het noorden van het land ook de Ngorongoro Krater. Deze krater is de grootste ingestorte vulkaankegel ter wereld en is de thuisbasis van de ‘Big 5’. In deze regio liggen ook andere wildparken op kleine afstand, zoals Tarangire National Park, Lake Manyara en Lake Eyasi. Hierdoor kunt u in een kort tijdsbestek veel variërende wildparken bezoeken.

Luxe safari reis in het onontdekte zuiden van Tanzania
Toch reikt de aantrekkingskracht van een safari in Tanzania verder dan alleen de wereldberoemde parken in het noorden. Het land heeft véél meer te bieden! Zo beschikt Tanzania over veel onontdekte wildparken in het zuiden, zoals Selous Game Reserve en Ruaha National Park. Daarnaast liggen er “off the beaten track” natuurparken in het westen van het land, zoals Katavi National Park en de Mahale Mountains. Dit zijn gebieden die enkel met een klein vliegtuigje te bereiken zijn- maar een handvol reizigers is u voorgegaan! In de Mahale Moutains kunt u zelfs een trekking maken naar de chimpansees, die hier in hun natuurlijke habitat leven.

Luxe reis naar de tropische eilanden van Tanzania
Veel safari’s in Tanzania worden gecombineerd met een aantal dagen relaxen op paradijselijke eilanden. Hier kunt u bovendien diepzeeduiken of snorkelen. Vanuit uw safaribestemming bereikt u eenvoudig per vliegtuig de Swahilikust of de eilanden Zanzibar, Pemba, Mafia of Fanjove.

Giraffe gespot op een luxe safari in Tanzania

Hoogtepunten

Een safari per voertuig door de Ngorongoro Krater tijdens een luxe reis door Tanzania
ngorongoro krater

's Werelds grootste intacte vulkaankegel (caldera), is de thuisbasis van grote concentraties Afrikaanse zoogdieren. Een 'must see' als u Noord-Tanzania bezoekt.

Gnoes steken een rivier over tijdens De Grote Migratie in Tanzania.
de grote migratie

Een jaarlijks terugkerend schouwspel van meer dan 2 miljoen gnoes, zebra's en gazellen. Zij migreren in het Serengeti eco-systeem in een zoektocht naar het verse gras. Ongetwijfeld het meest spectaculaire natuurspektakel in Afrika.

Een ontmoeting met de lokale Maasai tijdens een luxe reis door Tanzania.
kleurrijke cultuur

Naast de wildrijke gebieden leven er in Tanzania verschillende kleurrijke stammen zoals de beroemde Masai bevolking, die vandaag de dag nog steeds in harmonie samen leven met de wilde dieren.

Spot olifanten tijdens uw game drives tijdens uw luxe reis door Tanzania
ongerepte wildparken

Naast het bekende noorden van Tanzania liggen er verspreid over het land verschillende ongerepte wildparken. Denk aan Selous Game Reserve en Ruaha National Park. Prachtige wildrijke gebieden waar u nog helemaal alleen lijkt te zijn tijdens een safari.

Voorbeeldreizen Tanzania

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

LEES HIER MEER OVER DE GEBIEDEN IN TANZANIA

Pemba Island Zanzibar Island Mafia Island Selous Game Reserve Mikumi National Park Ruaha National Park Katavi National Park Mahale Mountains National Park Lake Eyasi Serengeti National Park Ngorongoro Krater Lake Manyara National Park Tarangire National Park Kilimanjaro National Park DAR ES SALAAM ARUSHA

Praktische informatie voor uw luxe reis naar Tanzania

Lees hier alles wat u wilt weten over uw reis naar Tanzania. Zo gaat u voorbereid op pad!

Voorbereid op reis gaan geeft u volledige rust- zo kunt u vollop genieten van de avonturen die u te wachten staan. Wanneer u een reis boekt bij Oryx Travel ontvangt u ook een Travelguide, waarin alle benodigde voorbereidingen en handige tips voor uw bestemming benoemd worden. Hieronder leest u meer over praktische zaken. Hoelang moet uw paspoort nog geldig zijn bij binnenkomst in Tanzania? Komt er Malaria voor? Kunt u reizen met minderjarige kinderen? Moet u een visum hebben voor Tanzania? En welke vaccinaties heeft u nodig?

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij vertrek uit Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig zijn en over minstens twee lege visumpagina’s beschikken. Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Tanzania een visum nodig. Wij raden u aan om het visum online aan te vragen. Eventueel is het ook mogelijk om het visum bij aankomst op de luchthaven van Dar es Salaam, Kilimanjaro of Zanzibar te verkrijgen.

e-Visum voor Tanzania
U kunt uw visum voor Tanzania vooraf online aanvragen via deze link. Nadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld en aangeleverd, rekent u het verschuldigde bedrag met uw creditcard af. Doorgaans bedraagt de verwerkingstijd 10 dagen, maar wij raden u aan de visumaanvraag één maand voor vertrek in te dienen. De kosten voor een single entry visum bedragen US$50.

Visum ‘on arrival’ in Tanzania
Nederlandse en Belgische reizigers kunnen het visum tevens ‘on arrival’, op de luchthaven van Dar es Salaam, Kilimanjaro of Zanzibar verkrijgen. De wachttijden zijn hiervoor echter lang; u kunt rustig 2 uur in de rij staan. Daarom raden wij u aan om de aanvraag van uw visum reeds voor vertrek te regelen.

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Tanzania

Tanzania vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor minderjarige kinderen die met een ouder of voogd reizen. Uiteraard dienen de kinderen wel over een eigen paspoort en visum te beschikken. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Tanzania
In Tanzania komt gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Tanzania?
Voor uw reis naar Tanzania hoeft u enkel over een gele koorts certificaat te beschikken als u via een ander land reist waar gele koorts voorkomt, of als u in de zeven dagen voor aankomst in Tanzania een risicogebied heeft bezocht. Indien u rechtstreeks vanuit Nederland naar Tanzania reist is een gele koorts certificaat dan ook niet verplicht. Let op: aangezien in Tanzania gele koorts voorkomt, wordt doorgaans wel aangeraden om u tegen gele koorts te laten vaccineren.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Tanzania inentingen tegen DTP, hepatitis A, BMR en gele koorts aangeraden. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Tanzania
Houd er rekening mee dat in Tanzania malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is het in Tanzania 1 uur later dan in Nederland en België. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is het in Tanzania 2 uur later.

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TSh). De valuta is verdeeld in biljetten van TSh 10.000, TSh 5.000, TSh 1.000 en TSh 500 en munten (TSh 200-1). In Tanzania kunt u tevens met US Dollars betalen; op sommige plekken is dit zelfs de enige mogelijkheid. Voor kleinere uitgaven onderweg is het handig wat Tanzaniaanse shilling op zak te hebben.

Let op: Dollars van vóór 2006 worden vrijwel nergens geaccepteerd.

Geld opnemen
In de grotere steden zoals Arusha, Karatu en Dar es Salaam kunt u geld opnemen bij de ATM’s, bijvoorbeeld bij die van Stanbic Bank. Geldautomaten kunnen echter buiten gebruik of leeg zijn, dus het is raadzaam om voldoende contant geld (US Dollars) vanuit Nederland of België mee te nemen. In veel wildparken kunt u wel met creditcard betalen, maar kunt u geen contant geld opnemen.

Let op: zorg ervoor dat uw pinpas op ‘wereld’ profiel is gezet, zodat u deze ook buiten Europa kunt gebruiken

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
Bij luxere en grotere hotels, lodges, winkels en restaurants kunt u met creditcard betalen. Over het algemeen wordt hier 5% commissie over gerekend. Houd echter ook voldoende contant geld (US Dollars) achter de hand voor lokale uitgaven en eventuele fooien.

 

U heeft in Tanzania een reisstekker nodig. Lokaal wordt gebruik gemaakt van drie-pinnige stekkers (type D en type G). Zorg ervoor dat uw reisstekker hiermee compatibel is. Bij een aantal luxere lodges is een reisstekker voor u aanwezig. Vraag ons gerust naar de faciliteiten bij uw accommodatie(s).

De beste reistijd voor een luxe reis naar Tanzania

De beste reisperiode om Tanzania te bezoeken
De beste reistijd voor Tanzania is de periode tussen juni en oktober en van december t/m februari.

De beste reisperiode om op safari te gaan in Tanzania
Gaat u op safari in Tanzania? Eigenlijk kunt u het hele jaar op safari in Tanzania, maar de beste reistijd is tussen juni en oktober of van december tot maart. De tussenliggende periode is onderverdeeld in de langere regenperiode tussen april en mei en de korte regenperiode tussen oktober en november. Ook dan kunt u nog steeds prima op safari in Tanzania, echter kan er sprake kan zijn van hevige regenval. Eigenlijk zorgt regenval enkel in april en mei voor verstoring van uw activiteiten, aangezien de buien in de rest van het groene seizoen veelal van korte duur zijn.

Tanzania ligt onder de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het ‘safari land’ bij uitstek kent een droog en groen seizoen. Tanzania is een gigantisch land, dus vanzelfsprekend zijn de temperaturen verspreid over het land heel verschillend. Bovendien is sprake van hoogte verschillen.

Tanzania Olifanten

Op safari in Tanzania tijdens het regenseizoen
Vraagt u zich af of het wel de moeite waard is om een safari te plannen tijdens het regenseizoen? Het regenseizoen valt in het ‘groene seizoen’ en dit zijn de maanden waarin doorgaans de meeste regen valt. Dit zijn de periodes maart t/m mei en november t/m december. Toch kunt u óók in het regenseizoen prachtige safari-ervaringen opdoen.

Vooral in november en december zijn de regenbuien vaak van korte duur. De meeste regen valt bovendien gedurende de nacht. Het noordelijke deel van Tanzania is goed te bereizen, zoals de Serengeti, waar het in het groene seizoen indrukwekkend groen is. Het is een periode waarin er minder toeristen zijn in Tanzania, waardoor het een stuk rustiger kan zijn ten opzichte van andere periodes. Bovendien is het een goede periode om de migratie van zebra’s en gnoes te bewonderen. Een andere bijkomstigheid is dat de tarieven veel gunstiger zijn dan in het droge seizoen.

Sommige wildparken in Tanzania kunt u beter vermijden tijden het regenseizoen, zoals Selous Game Reserve en Ruaha National Park.

 

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Het groene seizoen Maart t/m mei en november

Maart t/m mei:
Over het algemeen spreekt men over twee (groenere) periodes met regenval. De langere regenperiode valt tussen maart en mei. In maart en april vallen vaak de meeste regenbuien, terwijl dit in mei doorgaans al begint af te nemen. Daardoor kan het vooral in mei voordelig zijn om een reis naar Tanzania te maken. Tussen april en mei liggen de tarieven van de lodges fors lager en is het een stuk rustiger in de parken.

November:
In november is er een periode met geregeld korte regenbuien die vaak aan het eind van de dag plaats vinden. Na de eerste regenbuien in november kalveren de gnoes, waardoor er veel activiteit is in de wildparken. Leeuwen en andere roofdieren zien tijdens deze periode hun kans schoon om op een makkelijke prooi te jagen. Slechts enkele kalven overleven dit.

Overgangsseizoen December t/m februari

De kortere regenbuien van november beginnen in december af te nemen. In januari en februari is het relatief droog. Dit komt voornamelijk voor in de wildparken in het noorden en aan de kust van Tanzania. Dit is een mooi moment om deze wildparken te bezoeken- de flora bloeit en gnoes kalveren.

Het droge seizoen Juni t/m oktober

Het droge seizoen is dé tijd voor ultieme safari-activiteiten. De gemiddelde temperatuur is overdag erg aangenaam, de lucht is helderblauw en wild is gemakkelijk te spotten. De beroemde oversteek van de Grote Migratie door de Grumeti en Mara rivieren vindt grotendeels plaats in het droge seizoen, rond juni en augustus respectievelijk. Daarnaast is dit de beste periode om na een indrukwekkende safari tijd te nemen om wat te relaxen aan de stranden van Zanzibar.

Manieren van luxe reizen naar Tanzania

Rondreis met privégids door Tanzania
In het noorden van Tanzania liggen de wildparken relatief op kleine afstand ten opzichte van elkaar. Zo kunt u een prachtige rondreis maken tussen Tarangire, Lake Manyara, de Serengeti en de Ngorongoro krater. Een veel gekozen manier van reizen is daarom per 4×4 in een Toyota Landcruiser. Over het algemeen duurt een safari in het noorden van Tanzania circa 5 tot 7 dagen. In deze periode verkent u variërende gebieden onder leiding van een privé ranger. Deze ranger zal de safari’s begeleiden en tevens de transfers naar de lodges of tentenkampen verzorgen. Het geeft u de vrijheid om zelf uw dagindeling te bepalen. U hoeft met niemand anders rekening te houden, zodat u zich kunt focussen op dit spectaculaire stukje Afrikaanse wildernis.

 

game drive tanzania
Een vliegtuig tijdens een fly in luxe reis in Tanzania

Per vliegtuig door Tanzania
In tegenstelling tot het noorden van Tanzania zijn andere delen van het land minder geschikt om per voertuig te verkennen. Dit zijn de parken in het zuiden en westen van Tanzania. Deze regio’s zijn uitsluitend per vliegtuig bereikbaar als gevolg van de grote afstanden. U landt hier op een landingsbaan midden in de bush! Natuurlijk is een fly-in safari ook mogelijk in het noorden en u kunt bovendien beide regio’s combineren. U vliegt tussen locaties met een Caravan of Cessna van lodge naar lodge. Vervolgens worden de safari-activiteiten vanuit de lodge uitgevoerd. Kortom de gehele reis is één groot avontuur.

Privétransfers door Tanzania
Naast een rondreis onder begeleiding van een eigen privégids kunt u ook van lodge tot lodge reizen met privétransfers. Vervolgens worden activiteiten vanuit de lodges aangeboden en uitgevoerd. In dit geval heeft u de mogelijkheid tot interactie met andere reizigers, tijdens gedeelde safari-activiteiten.

Voor wie is Tanzania geschikt?

Safari-liefhebbers
Tanzania is één van de beste safaribestemmingen in Afrika. Met name bekend vanwege het meest wildrijke gebied, het Serengeti eco-systeem. Jaarlijks volgen miljoenen gnoes en zebra’s het verse gras tijdens de Grote Migratie. Helaas voor hen is dit niet geheel zonder gevaar. Overal liggen roofdieren op de loer. Een spektakel dat u met eigen ogen wilt zien, een absolute ‘Once In a Lifetime’ ervaring. Het interessante van deze regio is dat verschillende wildparken op kleine afstand ten opzichte van elkaar liggen. Op deze manier heeft u de kans om uw volledige bucketlist aan dieren te spotten in een variërende setting. Hierdoor blijft uw reis spannend en boeiend. Ook andere delen van Tanzania zijn de moeite waard, zo leven er in Ruaha National Park enorme olifanten en leeuwen families, ver weg van het toerisme. Daarnaast gaat u op zoek naar de wilde honden en maakt u safari’s per boot in Selous Game Reserve. Tanzania biedt het complete plaatje en is geschikt voor alle leeftijden, een onervaren safariganger maar ook zeker voor de liefhebber met meer ervaring.

Een leeuw gespot in Tanzania
Wandelsafari met kinderen in Tanzania

Strandaanbidders
Sluit uw safari in Tanzania af met een aantal dagen aan de tropische oostkust of de eilanden van Zanzibar, direct voor de kust van het vaste land. Tanzania biedt enkele paradijselijke strandlocaties waar u heerlijk kunt ontspannen onder de wuivende palmbomen op hagelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee. Kortom: Tanzania is ook voor de strandaanbidders een ideale bestemming.

Cultuurfanaten
Tanzania is een veilig en politiek stabiel land. Het is een land met ongeveer 52 miljoen inwoners en meer dan 120 verschillende stammen. Zij leven in goede harmonie met elkaar samen. Naast de prachtige natuur en haar wildleven komt u tijdens uw reis door Tanzania verschillende van deze stammen tegen. Zo komt u bijvoorbeeld in het noorden van Tanzania de nomadische Masai bevolking tegen. Ook ontmoet u mogelijk de Hadzabe en Datoga stammen bij Lake Eyasi.

De jongste ontdekkingsreizigers
Tanzania is een zeer geschikte bestemming voor familiereizen. Ook de jongste ontdekkingsreizigers kunnen deel uitmaken van een ‘Once In a Lifetime’ safari door de meest wildrijke gebieden in Afrika. De meest gangbare manier is wellicht met een privé ranger en een eigen voertuig. Uiteraard denken wij met u mee om zoveel mogelijk wensen in vervulling te laten gaan.

Kosten luxe reis naar Tanzania

Hoe verhouden de kosten voor een reis door Tanzania zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken
De prijzen van de nationale parken zijn in verhouding tot andere Afrikaanse landen prijzig. De entreegelden voor Serengeti National Park zijn bijvoorbeeld ca. € 65,- per persoon per dag.

Accommodatie
Tanzania is een poplulaire safaribestemming met een breed aanbod aan lodges en tentenkampen. Voor iedere budgetcategorie zijn er voldoende mogelijkheden. Locaties binnen de wildparken zijn over het algemeen prijziger dan die daarbuiten. Bent u op zoek naar luxe accommodatie met met een hoogwaardige service, dan loopt het prijsniveau snel op.

Vervoer
Tanzania is een gigantisch land en om de beroemde wildparken te bereiken moet er een afstand worden overbrugd. Voor het noordelijke gedeelte (dus het Serengeti en Ngorongoro eco-systeem) geldt dat de afstanden relatief klein zijn, waardoor men gebruikelijk met een omgebouwde Toyota Landcruiser safarivoertuig met een privé ranger op safari gaat. Een andere veelgekozen optie is door te vliegen tussen de verschillende lodges. Deze optie is vanzelfsprekend een stuk duurder.

Eten & Drinken
Het levensonderhoud in Tanzania is gemiddeld geprijsd. Bij de meeste lodges of de resorts op Zanzibar ligt het prijsniveau op een vergelijkbaar niveau als in Nederland of België. Het is gebruikelijk dat de maaltijden (en in sommige gevallen de drankjes) zijn inbegrepen tijdens uw safari in Tanzania.

Activiteiten
Wanneer u een safari naar Tanzania boekt via Oryx Travel, dan zijn de reguliere safari-activiteiten inbegrepen in het tarief. Uiteraard is het mogelijk om additionele activiteiten te boeken, zoals hikes, wandelsafari’s (indien niet inbegrepen), mountainbike tochten, bezoek aan de Masai of een ballonvaart.  U kunt dit vooraf reserveren, maar in veel gevallen ook ter plaatse nog boeken (op basis van beschikbaarheid).

Eten in Tanzania