Terug naar blogs

 

De Grote Migratie

Alles wat u moet weten over dit legendarische natuurverschijnsel

‘ U rijdt de hoek om met uw ranger. Na een korte rit wacht een ongelooflijk uitzicht op u. Oneindig veel gnoes, zebra’s en gazelles hebben zich voor de rivier verzameld. Ze lijken te twijfelen, en al snel ziet u waarom. Krokodillen liggen geduldig (maar dreigend) te wachten in het water en kijken met hongerige blikken naar de vele dieren voor zich. Het is nog rustig, met hier en daar wat drinkend wild. Tot uw gids het teken geeft: ” Watch this!”. U ziet wat hij bedoelt- de eerste gnoe steekt over. Als een oorverdovende golf volgt de rest van de gigantische kudde deze pionier. Het geluid dat wordt geproduceerd is vergelijkbaar met het bulderende lawaai van de Victoria Falls. Paniek en instinct hangen in de lucht, terwijl uw mond openvalt van verbazing. U aanschouwd een sprookjesachtig natuurverschijnsel- de Grote Migratie. ‘ 

WAT IS DE GROTE MIGRATIE?

De meesten kennen het wel van de Lion King: gigantische kuddes wildebeest die zich met grof geweld en op grote snelheid voortbewegen over de Afrikaanse vlaktes.

De Grote Migratie is de grootste trek van wilde dieren ter wereld. Een groep van bijna twee miljoen gnoes, zebra’s en gazelles waant zich op waanzinnige wijze door de natuur van Tanzania en Kenia. Zij zijn op zoek naar vers gras en trekken door het Serengeti ecosysteem. De dieren doorkruizen verschillende natuurgebieden in Noord-Tanzania, waaronder: Ngorongoro Conservation Area, Serengeti National Park, Ikorongo Game Reserve, Grumeti Reserve, Loliondo Controlled Area en het Maswa Game Reserve. In Zuid-Kenia wordt het Masai Mara Game Reserve doorkruist.

Onderweg worden de miljoenen kuddedieren op de voet gevolgd door jagers, zoals hongerige leeuwenfamilie’s. Elk migratiedier dat iets te ver afdwaalt is een gemakkelijke prooi voor deze katachtigen. Daarnaast moeten rivieren vol krokodillen worden getrotseerd- al met al is dit een zéér spannend natuurverschijnsel.

WANNEER IS DE GROTE MIGRATIE?

U vraagt zich misschien af wanneer u dit spektakel kunt bijwonen. Goed nieuws: de Grote Migratie is gedurende het hele jaar te aanschouwen! De migratie beweegt zich kloksgewijs voort door het Serengeti ecosysteem. De dieren van de Grote Migratie verplaatsen zich volgens een voorspelbaar patroon- toch hangt de precieze timing altijd af van de jaarlijkse regenval. Hieronder leest u over het globale patroon dat de Migratie jaarlijks volgt.

DECEMBER TOT MAART

Rond december bevinden de talloze migratiedieren zich in het zuiden van het Serengeti ecosysteem. Zij verspreiden zich in het noorden van de Ngorongoro Conservation Area, het zuidwesten van Loliondo én in het Maswa Game Reserve. Het verse gras is een goede voedingsbron die de dieren gedurende deze maanden kan voeden. Rond februari zien veel jonge dieren voor het eerst het levenslicht- er worden in deze tijd wel 8000 jonge dieren per dag geboren!

APRIL EN MEI

Na de kalverperiode komt in april de kudde écht in beweging. De migratiedieren vertrekken richting het noorden, langs de Moru Kopjes en het Seronera gebied. De Moru Kopjes zijn iconische rotsformaties die verspreid door het landschap liggen. Leeuwen, luipaarden en cheeta’s gebruiken deze rotsen geregeld als uitkijkpunt om prooi te spotten- en in deze periode is er genoeg te zien! De meeste kuddedieren bewegen zich voort richting de ‘Western Corridor’, het westelijke gebied van de Serengeti. Anderen trekken door in noordelijke richting naar het hart van het Seronera gebied.

JUNI

De Grumeti rivier is één van de grotere natuurlijke obstakels waar de Migratie langs moet. Om door te trekken naar het noorden moeten de dieren de rivier oversteken- echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan! De kudde stopt voor de rivier, waar de groep langzaam groter en groter wordt, totdat enkele dieren besluiten te beginnen aan hun oversteek. Deze oversteek is minder bekend dan de oversteek bij de Mara rivier, omdat de Grumeti doorgaans minder lastig te doorkruizen is. Toch kunnen ook hier grote krokodillen op de loer liggen. Zij proberen met hun krachtige kaken gnoes, zebra’s en gazellen het water in te trekken. Vergeet niet dat talloze andere jagers óók constant in de buurt zijn, dus zullen de migratiedieren weinig tijd krijgen om te rusten.

JULI EN AUGUSTUS

Na de oversteek van de Grumeti rivier verspreiden de miljoenen dieren zich over een breed front. Een deel trekt het Grumeti reservaat in, terwijl anderen het hart van Serengeti National Park doorkruizen. Eind augustus begint de Grote Migratie zich in het uiterste noorden van Serengeti National Park te verzamelen bij het grootste obstakel: de Mara rivier.

SEPTEMBER 

In september is het tijd voor één van de meest indrukwekkende momenten van de Grote Migratie. De Mara rivier is het voornaamste obstakel dat gedurende deze trekking moet worden overbrugd. Wanneer het eenmaal zover is zijn er weinig woorden die het uitzicht écht kunnen beschrijven. Pure intuïtie brengt elke gnoe, zebra en gazelle in beweging in één grote, chaotische oversteek. Krokodillen happen toe, terwijl zij de hoeven van de paniekerige dieren proberen te ontwijken. Dit zijn de beelden uit de populaire documentaires, iets wat maar weinig reizigers met het blote oog hebben mogen aanschouwen. Na deze oversteek trekt het grootste deel van de Grote Migratie Kenia binnen en betreden zij het Masai Mara National Reserve.

OKTOBER EN NOVEMBER

De graslanden van Masai Mara en het noorden van Serengeti National Park zijn een welkome beloning voor de hongerige kuddedieren. Er wordt uitgebreid gegraasd, voordat de kudde rond oktober in zuidelijke richting begint te bewegen. Zij doorkruizen het oosten van de Serengeti en het westen van Loliondo, onderweg naar de graslanden van de Ngorongoro Conservation Area. Wilt u de migratie graag zien voortbewegen tijdens uw bezoek? Dan is dit de beste periode om uw reis richting Tanzania te boeken.

DE GROTE MIGRATIE MEEMAKEN?

Wilt u dit geweldige natuurverschijnsel in levenden lijve bijwonen? Kijk dan hier naar onze Tanzania, en hier naar onze Kenia inspiratiereizen! Uiteraard helpen wij u graag met het samenstellen van uw droomreis. Heeft u nog meer vragen? Stel ze hier!