Terug naar Rwanda

Akagera National Park

Het savanne wildpark van Rwanda! Akagera National Park wordt gezien als één van de best bewaarde geheimen van Afrika. Een indrukwekkend wildpark met een heel uiteenlopend landschap en inmiddels de thuisbasis van de Big 5. Hier wisselen bergketen en mooie meren de moerasgebieden en het glooiend graslandschap elkaar af. Hier heeft u de ultieme mogelijkheid om een bezoek aan de gorilla’s en chimpansees te combineren met een safari. Het park is bovendien met slechts twee uur reistijd gunstig gelegen ten opzichte van de hoofdstad Kigali. Het Akagera National Park heeft voor iedere reiziger iets te bieden. Verken deze onontdekte parel van Rwanda tijdens verschillende activiteiten, maak safari’s per voertuig of per boot. Ook de vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken, want in het park zijn maar liefst 525 verschillende vogelsoorten waargenomen. Zeldzame vogelsoorten, waaronder ook de schoenbekooievaar!

Deel deze bestemming:

Dieren in Akagera National Park

Het Akagera National Park is een relatief onbekend gebied. Hier bent u écht één met de wilde dieren, zonder grote groepen toeristen. In het Akagera National Park leeft een grote verscheidenheid aan zoogdieren en ontzettend veel verschillende vogelsoorten.

De Big 5 in Akagera National Park

Sinds enkele jaren wordt het Akagera National Park beheert door African Parks, een organisatie die zich inzet voor het herstel van dit gebied. Zij hebben verschillende dieren opnieuw hebben geïntroduceerd. Het gebied is hierdoor weer de thuisbasis van de Big 5. Tijdens een bezoek aan het park is de kans groot dat u tijdens safari’s de buffels en olifanten zult waarnemen. In het park leven sinds enkele jaren weer leeuwen. Alhoewel het heel goed gaat met deze populatie, worden zij niet dagelijks tijdens safari-activiteiten waargenomen. Hetzelfde geldt voor de neushoorns. In 2017 zijn hier in 18 neushoorns opnieuw geïntroduceerd.

Andere dieren in Akagera National Park

Naast de Big Five leven er veel nijlpaarden in Akagera. Zij domineren hier de verschillende meren en moerasgebieden die het oosten van het park. In het westen vindt u glooiend  heuvels en valleien, terwijl in het noorden het échte savannegebied ligt. Elk deel biedt zijn eigen charme en zorgt voor afwisselende safari-activiteiten. Er leven wel 11 verschillende soorten antilope in Akagera National Park, waaronder de zeldzame sitatunga. Daarnaast kunt u hier de Masai giraffe en burchell’s zebra in het park waarnemen.

Beste Reistijd Akagera National Park

In het Akagera National Park heeft u geen last van extreme hitte. Het gehele jaar is de temperatuur gemiddeld 26 graden. Het is verstandig om warme kleding mee te nemen voor tijdens de safari-activiteiten. Deze activiteiten beginnen vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer de temperaturen lager liggen.

Gedurende het gehele jaar is Akagera de moeite waard om te bezoeken. Gebruikelijk ziet u meer wild tijdens het droge seizoen, terwijl het landschap gedurende het groene seizoen iets mooier is.

Droge Seizoen:

  • Juni, juli en augustus – dit is de droogste periode van het jaar in Akagera National Park. Het wild verzamelt zich rondom de waterbronnen en vegetatie dunt volledig uit. Hierdoor kunt u de wilde dieren relatief makkelijk waarnemen. Het weer is erg comfortabel gedurende deze periode.
  • September – september is de overgangsperiode tussen het droge en groene seizoen. Soms blijft het de hele maand droog, maar de eerste korte regenperiode kan ook al beginnen tegen het eind van de maand.

Groene Seizoen:

  • Oktober, november en december – in de periode tussen oktober en december vallen de ‘korte regenbuien’. Het regent (bijna) nooit de volledige dag, maar vooral aan het eind van de middag.
  • Januari en februari – in deze tussenperiode valt er minder regen dan in de rest van het groene seizoen. Het is een overgangsperiode tussen de korte en lange regenbuien.
  • Maart, april en mei – gedurende deze drie maanden valt de meeste regen. Ook is dit de periode van de ‘lange regenbuien’- het kan dus de hele dag door regenen. Echter gebeurt dit nog steeds niet dagelijks. Activiteiten worden soms enigszins gehinderd door de regen.

Andere gebieden in Rwanda

Lake Kivu Akagera National Park Nyungwe National Park Volcanoes National Park KIGALI