Volcanoes National Park Hike
Terug naar Rwanda

Volcanoes National Park

Gelegen in het noordwesten van Rwanda vindt u het Volcanoes National Park. Het park is het oudste nationale park in Afrika en is gunstig gelegen op slechts twee uur rijden van de hoofdstad Kigali. Dit is een bergachtig gebied dat wordt gedomineerd door vulkanen. Hier vindt u de groene regenwouden waar de zeldzame berggorilla’s leven. Het park is vernoemd naar de inactieve vulkanen die onderdeel zijn van Virunga massief. De heuvels en kratermeren die hier zijn ontstaan maken dit een spectaculaire omgeving. Dit is de enige plek in Rwanda waar de berggorilla’s kunnen worden waargenomen.

Deel deze bestemming:
Volcanoes National Park Primaat

Dieren in Volcanoes National Park

De meeste reizigers die Volcanoes National Park bezoeken, zijn aangetrokken door de aanwezigheid van de berggorilla. Er leven tussen de 10 en 12 gorillafamilie’s in Volcanoes National Park. Deze families bezoeken is dan ook hét belangrijkste hoogtepunt van Volcanoes National Park. Daarnaast leven er andere primaten in het park, zoals de ‘Golden Monkey’. Een trekking om deze speelse aapjes te spotten is ook heel interessant. Dit is een bedreigde diersoort en dankt de naam aan de gouden kleuren op hun lichaam. Onderweg heeft u de kans om nog meer primaten te spotten, zoals de baviaan. Verder leven hier in het regenwoud ook buffels, bosolifanten en boszwijnen. Deze dieren zult u overigens niet heel snel tegenkomen tijdens uw bezoek aan Volcanoes National Park.

Activiteiten in Volcanoes National Park 

Gorillatrekking in Volcanoes National Park

Natuurlijk staat de gorillatrekking centraal tijdens een bezoek aan Volcanoes National Park. Tijdens het verblijf gaat u onder leiding van een parkranger op zoek naar de berggorilla’s. Vroeg in de ochtend ontmoet uw de gids, waarna het gehele programma en de veiligheidsrestricties worden medegedeeld. Op welke sporen moet u letten en wat te doen als u straks inderdaad oog in oog met de berggorilla staat? De spanning neemt toe. Nog even, straks is het écht zover! Een gorilla heeft veel weg van de mens. Hun sociale interactie, gezichtsuitdrukkingen en speelse gedrag is érg bijzonder om van dichtbij te ervaren. Deze ervaring is één om nooit te vergeten.

Golden Monkey trekking

Naast de gorilla’s kunt u in Volcanoes National Park ook onder leiding van uw gids op zoek gaan naar de Golden Monkeys. In het regenwoud ziet u bovendien exotische vogels en kleurrijke insecten voorbij komen, terwijl uw gids meer vertelt over de indrukwekkende vegetatie. Spot u als eerste de Golden Monkeys? Hier springen de speels goudkleurige apen van boom tot boom, eten fruit en kijken u nieuwsgierig aan.

Natuurwandelingen in Volcanoes National Park

U verkent niet alleen het regenwoud, maar ook open graslanden, bamboebossen en drassig moeras. In dit variërende landschap leven ook buffels, bosolifanten en bosbokken.

Musanze Caves in Volcanoes National Park

Ook kunt u de Musanze Caves verkennen, een grottenstelsel dat miljoenen jaren geleden is gevormd. Onder begeleiding van een gids ontdekt u de imposante rotsformaties in deze grotten. Een spannende activiteit in combinatie met alle geluiden uit het regenwoud.

Beste reistijd Volcanoes National Park

De beste reistijd voor Volcanoes National Park is tijdens het drogere seizoen. In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse wildparken ligt de gemiddelde temperatuur van Volcanoes National Park het hele jaar door onder de 20 graden. Overdag ligt deze rond de 16 graden, terwijl het ’s nachts afkoelt naar 6 graden. Het park is niet voor niets zo ongelooflijk groen en weelderig, het kan het hele jaar door regenen. Wel is er een droog- en groen seizoen.

Droge Seizoen:

  • Juni & juli– deze maanden zijn de droogste van het jaar. Zoals benoemd kan het nog steeds regenen, maar in deze periode zal dit het minst voorkomen. Dit betekent dat wandelpaden goed begaanbaar zijn. Dit is de ultieme tijd voor gorilla-trekkings!
  • Augustus – in de maand augustus is te merken dat het groene seizoen in aantocht is. Het begint meer te regenen, maar ook deze regenval is nog relatief beperkt.

Groene Seizoen:

  • September – in de maand september start het groene seizoen. Er valt meer regen dan in augustus, maar de piek moet nog komen. De gemiddelde temperatuur ligt overdag rond de 16 graden.
  • Oktober en november – het regent veel in deze periode, meer dan voorheen. Paden zijn nog begaanbaar maar de juiste kleding is wel noodzakelijk.
  • December, januari en februari – deze periode valt er minder regen. Toch blijft het noodzakelijk de juiste kleding mee te nemen, want zo nu en dan kan het flink tekeer gaan.
  • Maart en april – dit is de natste periode van het jaar. In deze maanden kan het hiken lastiger worden.
  • Mei – in mei vindt een overgangsperiode tussen het groene en droge seizoen plaats. De regen kan al sterk afnemen, maar blijft vaak nog doorzetten.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Volcanoes National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Rwanda

Lake Kivu Akagera National Park Nyungwe National Park Volcanoes National Park KIGALI