bwindi-impenetrable-forest-berg
Terug naar Oeganda

Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park, ook wel bekend als Bwindi Impenetrable Forest, is één van de belangrijkste hoogtepunten tijdens een rondreis door Oeganda. Het park is populair door de grote populatie zeldzame berggorilla’s die hier leeft. De dichtbegroeide regenwouden van het park kennen veel geheimen. Een dichte mist hangt regelmatig tussen de glooiende valleien voorzien van indrukwekkende groene vegetatie. Overal om u heen hoort u geluiden van primaten en zingende vogels. Sinds 1994 wordt Bwindi dan ook erkent als UNESCO Natural World Heritage Site.

Deel deze bestemming:
bwindi-impenetrable-forest-gorilla

De berggorilla’s van Bwindi Impenetrable Forest

De berggorilla is een bedreigde diersoort. Ooit werd verwacht dat de berggorilla zou uitsterven, maar dankzij verschillende initiatieven voor natuurbehoud groeit de populatie weer geleidelijk. De gorillatrekkings die reizigers hier maken om de berggorilla’s te ontmoeten dragen dan ook direct bij aan het behoud. Er wordt geschat dat er ongeveer nog 1000 gorilla’s in het wild leven. Van de totale wereldpopulatie leven er zo’n 450 berggorilla’s in Bwindi Impenetrable Forest National Park. Dit maakt Bwindi één van de beste locaties ter wereld voor een ‘oog in oog’ ontmoeting met de berggorilla’s. In Bwindi leven ongeveer 10 verschillende families verspreid over het park.

Andere wilde dieren in Bwindi Impenetrable Forest

Naast gorilla’s leven ook 9 andere primatensoorten in Bwindi Impenetrable Forest, waaronder bavianen en chimpansees. Bovendien leeft er groot wild zoals bosolifanten en diverse antilopensoorten. Deze dieren leven voornamelijk op de plekken waar het regenwoud plaats maakt voor open grasland. Ook de kleinere dieren in Bwindi dragen bij aan een unieke ervaring. Hier leven namelijk kleurrijke insecten, waaronder 220 soorten vlinders. Bovendien komen vogellaars hier aan hun trekken, met maar liefst 350 verschillende soorten vogels.

Activiteiten in Bwindi Impenetrable Forest

  • Gorillatrekking – één van de voornaamste activiteiten voor reizigers die Bwindi bezoeken. Een gorilla trekking is een onvergetelijke ervaring. Hier hiked u door het regenwoud tot u bij de gorillafamilie komt. Gelukkig kent uw ervaren gids de natuur hier door en door. Uiteraard leert u tijdens het bezoek alles over deze intelligente dieren.
  • Hiken – naast een trekking naar de berggorilla kunt u ook ‘gewoon’ hiken in Bwindi Impenetrable Forest. Er zijn zes wandelroutes uitgezet die hikers langs watervallen en door dichte bebossing voeren. Onderweg komt u wild tegen, stopt u op mooie plekken voor de lunch en leert u alles over de flora van in het park. De routes verschillen in lengte en intensiteit, waardoor er altijd één te vinden is die aansluit op de wensen van uw reisgezelschap.
  • Mountain biken – volg een route van ongeveer 13 kilometer door het bos per mountainbike. Onderweg ziet u antilopen en diverse primaten door het regenwoud trekken. Ook ziet u kleurrijke vogelsoorten voorbij schieten.

De Batwa in Bwindi Impenetrable Forest

Bwindi Impenetrable Forest staat vooral bekend als leefgebied van de gorilla’s. Toch heeft dit gebied een andere  hoogtepunt te bieden, wat u zeker niet mag missen tijdens uw bezoek aan Bwindi. Hier leeft namelijke de Batwa Pygmies. Deze jagers en verzamelaars leefden altijd op traditionele wijze in het regenwoud. De mannen gebruikten primitieve wapens om te jagen, terwijl de vrouwen bessen en ander fruit verzamelden. Echter verloren de Batwa steeds meer grondgebied en hebben zij zich moeten terugtrekken naar de buitenste randen van Bwindi.

Vandaag de dag wordt een groot deel van het inkomen van de Batwa gegenereerd door culturele tours naar hun dorpen. Hier leert u hoe zij jagen, vuur en muziek maken. Uiteraard in combinatie met een traditionele dans. Ook leert u meer over hoe zij hun hutjes vervaardigen en traditionele gerechten bereiden. Met uw bezoek steunt u het voortbestaan van deze traditionele levenswijze. Daarnaast is het erg interessant om te zien hoe men deze levenswijze in stand weet te houden, in deze dichte vegetatie ver weg van de bewoonde wereld.

De Beste reistijd Bwindi Impenetrable Forest

In Bwindi kunt u het hele jaar gorillatrekkings maken. De beste reistijd voor een bezoek aan Bwindi Impenetrable Forest is tijdens het droge seizoen. De ondergrond is dan minder glibberig dan gedurende het regenseizoen, waardoor u hier net iets makkelijker kunt hiken. Bwindi kent relatief veel regenval, maar temperaturen blijven zeer stabiel gedurende het jaar. Overdag ligt de temperatuur rond de 23 graden en ’s nachts rond de 11  graden. Ook in de droogste periode van Bwindi (tussen juni tot augustus) kan het regelmatig regenen. Vandaar dat waterdichte kleding en goede hike schoenen van groot belang, voor een trekking naar de berggorilla’s.

Droge Seizoen:

  • Juni, juli en augustus – dit is de droogste periode van het jaar. Vooral juni en juli zijn erg droog. Toch kan het zelfs dan nog wel regenen. Het is overdag gemiddeld 23 graden en ’s nachts gemiddeld 11 graden. Dankzij de drogere omstandigheden is dit één van de beste periodes om op een gorilla trekking te gaan.
  • December, januari en februari – ook deze periode is wat droger dan de rest van het jaar. Het blijft regenen, maar er is minder regenval dan in het groene seizoen. Overdag is het ongeveer 24 graden, terwijl het ’s nachts tot ongeveer 11 graden afkoelt.

Groene Seizoen:

  • Maart, april en mei – in deze periode valt veel regen. April is zelfs de natste maand van het jaar. Vandaar dat gedurende deze maanden een 4×4 voertuig nodig is om het park te bereiken. Daarnaast worden wandelpaden moeilijker begaanbaar. Een gorilla trekking is hierdoor ook wat lastiger, maar niet onmogelijk. De gemiddelde temperatuur is overdag 23 graden en ’s nachts 12 graden.
  • September, oktober en november – Ook in deze periode valt er relatief veel regen. Vooral oktober en november zijn regenachtige maanden. Ook in deze periode kunnen wandelingen wat lastiger worden door de regen. De gemiddelde temperatuur is vergelijkbaar met de periode maart tot mei.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Bwindi Impenetrable National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Oeganda

Lake Victoria Mgahinga Gorilla National Park Lake Mburo National Park Murchison Falls National Park Queen Elizabeth National Park Kidepo Valley National Park Kibale Forest National Park Bwindi Impenetrable National Park KAMPALA ENTEBBE