olifanten linyanti zimbabwe
Terug naar Botswana

Chobe National Park

Chobe National Park is één van de meest beroemde wildparken van Afrika. Het park is bijna 11.000 vierkante kilometer groot en staat bekend om de gigantische olifantenpopulatie die hier leeft. Het Chobe National park bestaat uit verschillende regio’s met elk een compleet verschillende vegetatie. In het noorden van het park ligt de beroemde Chobe rivier dat grote concentraties wild aantrekt. In het centrale en zuidelijke gedeelte van het park zijn grote open vlaktes, terwijl de westkant is voorzien van bossen en moerasgebieden. Kortom een veelzijdig en bovenal wildrijk gebied in het noorden van Botswana.

Deel deze bestemming:

Dieren in Chobe National Park

Het Chobe National Park is een uitgestrekt gebied dat bekend staat vanwege de grote concentraties wilde dieren. Het park in onderverdeeld in verschillende regio’s waar verschillende wilde dieren kunnen worden waargenomen. Zo leven er in het noorden bij de Chobe Rivier dieren, zoals nijlpaarden en krokodillen, die in het zuidelijke deel in de omgeving van Savuti niet voorkomen.

De Big 5 in Chobe National Park

In het Chobe National Park komt de Big 5 voor. Het Chobe National Park is met name beroemd vanwege de grote kuddes olifanten die hier leven. Tijdens het droge seizoen is het zelf mogelijk om deze met honderden tegelijk waar te nemen. Bovendien leven hier enorme kuddes buffels. In Chobe National Park trekken zij soms met duizend buffels tegelijk aan de horizon voorbij. Uiteraard trekt dit ook de aandacht van katachtigen, waaronder de grote leeuwenfamilies. Mogelijk kan dit zelfs leiden tot een bijzondere interactie. De neushoorn is een tijd weggeweest uit het park als gevolg van stroperij, maar zijn opnieuw geïntroduceerd. De aantallen zijn lang nog niet op het niveau van vroeger. De neushoorn is nog steeds zeldzaam in Chobe National Park, omdat zij hier slechts in specifieke regio’s leven in de afgelegen privé concessies.

Andere wild in Chobe National Park

Naast de Big 5 leven er in Chobe National Park veel andere wilde dieren. Het park is gigantisch en de vegetatie kan per regio sterk verschillen. Bepaalde dieren leven op de open vlaktes, terwijl andere voorkeur hebben voor een bosachtige omgeving. In het park leven verschillende roofdieren. Naast de enorme leeuwenfamilies en de schuwe luipaarden is het mogelijk om ook cheeta’s, wilde honden en hyena’s waar te nemen. Daarnaast zitten de rivieren vol met nijlpaarden en krokodillen. De Chobe rivier is één van de belangrijkste levensaders in het noorden van het park. Wat te denken van de kleurrijke volgels in de regio? Het Chobe National Park is een uitstekend gebied voor vogelliefhebbers. In het park leven maar liefst 560 verschillende soorten. Naast de bijzondere lokale vogelsoorten migreren jaarlijks ook verschillende vogels vanuit Europa naar Chobe National Park.

Safari-activiteiten in Chobe National Park

Een safari in Chobe National Park kan op verschillende manieren. Verblijft u in een lodge binnen het park (of bijvoorbeeld in Kasane) dan kunt u deelnemen aan safari-activiteiten die worden georganiseerd vanuit de lodge. Twee keer per dag gaat u erop uit per 4×4 safarivoertuig of door middel van een wandelsafari. In het uiterste noorden van het Chobe National Park kunt ook deelnemen aan bootsafari’s op de Chobe rivier. Unieke activiteiten die elkaar aanvullen, zodat u het meeste haalt uit uw bezoek aan de Chobe regio.

Game drive in de Chobe National Park

Een game drive in Chobe vertrekt vanuit de lodge waarin u verblijft. Vroeg in de ochtend tijdens zonsopgang en tegen het einde van de dag gaat u onder leiding van een professionele ranger op zoek naar de wilde dieren in het park. Een game drive duurt gemiddeld 3 tot 4 uur met een tussenstop voor een koffie en koekje of een kleine snack en een verfrissend drankje ergens op een afgelegen locatie midden in de bush. Tijdens deze safari-activiteiten komt u dichtbij het Afrikaanse wild en leert u meer over het gedrag van deze dieren. Tijden een game drive ziet u gemiddeld fors meer dan wanneer u zelf door de natuur trekt. Uw ranger kent de omgeving als geen ander en kan goed voorspellen hoe de wilde dieren zich gedragen.

Wandelsafari in de Chobe National Park

Naast de game drives zijn er ook mogelijkheden om het Chobe National Park te voet te gaan verkennen. Een wandelsafari biedt spannende afwisseling buiten de reguliere game drives. Vaak komt u tijdens een wandelsafari in gebieden die per voertuig lastiger te bereiken zijn. Bovendien ligt de aandacht naast het grotere wild ook op de kleinere elementen in de bush. Zo ziet u dingen die u in een voertuig waarschijnlijk voorbij gereden zou zijn.

Bootsafari in Chobe National Park

In het noorden van het Chobe National Park loopt de Chobe rivier. Een brede rivier met permanent water dat grote concentraties wild aantrekt. Hier ziet u ravottende nijlpaarden, enorme krokodillen en zwemmende olifanten. Naast de game drive langs de oevers van deze rivier is het mogelijk om safari’s te maken per boot. Op deze manier ziet u de wilde dieren die zich hier ophouden vanuit een geheel ander perspectief. Een unieke aanvulling op de overige safari-activiteiten in dit gebied.

Beste reistijd Chobe National Park en omgeving

De beste reistijd voor een safari in Chobe National Park is tussen april en oktober. Chobe heeft een warm en droog klimaat met een droog en een groen seizoen. In het droge seizoen kan de temperatuur iets afkoelen, met mei tot augustus als de koelere maanden, terwijl er tussen december en maart het meeste regen valt. Wanneer u deelneemt aan activiteiten op de Chobe rivier dan is het te adviseren om warme kleding mee te brengen.

Droge Seizoen:

  • April & mei – is het overgang-seizoen. De laatste regendagen zijn in april en mei, waarna het langere tijd droog blijft. De vegetatie is in deze periode nog steeds heel groen. Het is voornamelijk droog en zonnig en de temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden.
  • Juni, juli & augustus – in deze periode is er heel weinig regen in Chobe National Park. Het is gemiddeld wat koeler dan andere maanden, maar de temperatuur loopt in de middag op tot circa 27 graden. In de ochtenden is het echter fris met temperaturen van rond de 8 graden.
  • September & oktober – dit is het einde van de droge periode. Tegen het einde van het droge seizoen lopen de temperaturen op tot circa 35 graden overdag. Ook de ochtenden en avonden zijn aangenaam. Tijdens de safari-activiteiten is de kans groot dat u veel wilde dieren rondom permanente drinkplaatsen ziet, omdat de tijdelijke waterplassen zijn opgedroogd.

Groene Seizoen:

  • November & december – De condities in het overgang-seizoen zijn gemiddeld heet en zonnig. Het kan voorkomen dat de temperaturen oplopen, waarna het hevig regent. Als het regent is dit meestal aan het einde van de dag. Vaak heel kort en hevig. De temperatuur in de ochtend is aangenaam met temperaturen van circa 19 graden.
  • Januari & februari – De eerste twee maanden van het jaar valt er gemiddeld het meeste regen. Over het algemeen regent het vaak in de middag, ook weer kortere periodes. Hevige stormen komen in deze tijd ook vaker voor in Chobe National Park.
  • Maart – Het aantal regendagen neemt af, maar het regent nog steeds regelmatig. Als het regent is het vaak in de vorm van een korte onweersbui. De temperaturen nemen langzaam iets af en in de ochtend is het gemiddeld 17 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Chobe National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Chobe Riverfront

Het uiterste noorden van Chobe National Park noemt men het Chobe riverfront. Voornamelijk in de drogere maanden is wild spotten aan de oevers van de rivier spectaculair te noemen. In deze maanden is de rivier één van de weinige waterbronnen in het gebied, waardoor de dieren in grote aantallen naar het noorden trekken. Vervolgens start het regenseizoen, waardoor overal nieuw vers gras uit de grond schiet en overal kleine drinkplaatsen ontstaan. Dieren trekken zich terug naar de bossen of vlaktes landinwaarts. De oevers van de Chobe Rivier hebben dan kans om te herstellen. 

Kasane

De plaats Kasane ligt ook aan de Chobe rivier, vlakbij de toegangspoort van Chobe National Park. In Kasane zijn verschillende safari lodges te vinden, vanwaar boottochten over de Chobe Rivier worden aangeboden. Bovendien is dit een uitstekende uitvalsbasis voor safari’s in het Chobe National Park. Ook dient Kasane als een handig tussenstop wanneer men de Victoria Falls in buurland Zimbabwe wil bezoeken.

Chobe Forest Reserve

Het Forest Reserve ligt ten westen van Kasane, tussen Chobe National Park en de grens met Namibië. Hier zijn wat minder regels dan in het Chobe National Park. Hier mogen  bijvoorbeeld game drives na zonsondergang worden ondernomen. Een zogenaamde night drive. Vanuit het Chobe Forest reserve maakt u eveneens boottochten op de Chobe Rivier. Dankzij de ligging op grotere afstand van het Chobe riverfront is het hier relatief rustiger dan in het gebied rondom Kasane. Een uitstekend alternatief ten opzichte voor Kasane en omgeving, zodat u de drukkere delen van Botswana kunt vermijden.

 

Savuti

Savuti ligt in het westen in het Chobe National Park en staat bekend om grote aantallen leeuwen en hyena’s. Het Savute kanaal en verschillende waterbronnen trekken vele dieren aan. In de drogere maanden is het vooral gemakkelijk om hier drinkend wild te spotten. Eind november nadat de eerste regen weer is gearriveerd zijn de open vlaktes gevuld met vers grasland. De duizenden zebra’s, gnoes en buffels trekken massaal naar de Savuti regio. Een groot deel van deze kuddes komt vanuit Linyanti, en baren hun jongen in Savuti. Deze migratie is indrukwekkend, maar blijft tegelijkertijd niet onopgemerkt bij de leeuwenfamilies.

 

 

Linyanti

Linyanti is een stuk kleiner dan Savuti, maar nog steeds 125.000 hectare (een slordige 180.000 voetbalvelden) groot. Het gebied ligt ten westen van het Chobe National Park. De regio is één van de meest ongerepte plekken van Botswana. Het Linyanti-gebied ligt ten noorden van de Okavango Delta en bestaat vrijwel volledig uit privé concessies, waardoor men hier niet zelf kan rondrijden. De safari-activiteiten worden verzorgd vanuit de lodges, waardoor u vrijwel niemand tegenkomt tijdens uw safari. De omgeving bestaat uit moerasgebied en graslanden. Deze omgeving is bijzonder wildrijk en u heeft hier de kans om de zeldzame wilde hond te spotten. Natuurlijk zijn er ook talloze andere wildsoorten in het gebied. Veel van de waterbronnen worden gedomineerd door krokodillen en nijlpaarden. Tijdens het verblijf in deze regio kunt u afhankelijk van de waterstand naar de reguliere game drives ook bootsafari’s of mokoro activiteiten ondernemen. 

 

 

Selinda Reserve

Het Selinda Reserve wordt ook wel de Selinda Spillway genoemd en vormteen verbinding tussen de Okavango Delta en de Linyanti Swamps. Aan beide kanten van de rivier ligt het wildrijke Selinda Reserve, waar slechts 36 gasten tegelijk aanwezig kunnen zijn, want hier zijn slechts 3 lodges. Het Selinda reservaat is een gigantisch gebied van 300.000 hectare ongerepte natuur. Hier bent u dus écht de enige in één van de meest wildrijke gebieden van Afrika. In het gebied leven enorme kuddes olifanten, cheeta’s, wilde honden, leeuwen, hyena’s en luipaarden. Slecht enkele reizigers zijn u voorgegaan!

 

 

 

Andere gebieden in Botswana

Kgalagadi Transfrontier National Park Tuli Block Central Kalahari Game Reserve Nxai Pan National Park Makgadigadi Pan National Park Okavango Delta Chobe National Park Moremi Game Reserve GABORONE KASANE MAUN