Terug naar Botswana

Kgalagadi Transfrontier Park

In het noorden van Zuid-Afrika ligt het Kgalagadi Transfrontier Park, een afgelegen gebied vol ongerepte natuur. Naast het Zuid-Afrikaanse deel grenst het park in het westen aan Namibië en ligt het deels in Botswana. Gezamenlijk zorgen de landen voor de bescherming van het gebied en het behoud het wild dat hier leeft. Het Kgalagadi Transfrontier National Park is een beschermd gebied dat onderdeel is van South African National Parks (SAN Parks), een gebied waar men op eigen gelegenheid met een huurauto kan rondrijden. Het gebied is heel populair, met name voor de lokale bevolking. Het is een ‘off the beaten track’ wildpark, dat erg afgelegen ligt ten opzichte van andere delen van het land. Hetgeen de Kgalagadi Transfrontier Park magisch maakt. Naast de lodges van SAN Parks zijn er ook enkele lodges waar u onder leiding van een professionele ranger het gebied kunt verkennen. 

Deel deze bestemming:

Dieren in Kgalagadi Transfrontiers National Park

Kgalagadi betekent in de San-taal ‘Plek van dorst’, als gevolg van de hoge temperaturen en het extreem droge klimaat. Rode en witte zandduinen vol dorre vegetatie wisselen elkaar af. Het unieke aan dit woestijngebied is dat het ondanks de bizarre omstandigheden de thuisbasis is van een grote verscheidenheid aan wilde dieren. 

In het Kgalagadi Transfrontiers National Park leven giraffen, gnoes, eland oryxen en antilopen. In de Kgalagadi Transfrontiers Park leven ook verschillende roofdieren, zoals cheeta’s, leeuwen en luipaarden. Daarnaast is de kans aanwezig om hier unieke roofdieren te spotten zoals de Afrikaanse wilde kat, Caracals, honingdassen en verschillende vossen. Met een beetje geluk komt u hier ook stokstaartjes of de mongoose tegen. Vogelliefhebbers kunnen hun ogen uitkijken, want in het park leven veel roofvogels, de ‘birds of prey’, die hier met regelmaat worden waargenomen.  

Kalahari leeuwen in Kgalagadi Transfrontiers National Park

De leeuwen in het Kgalagadi Transfrontier Park zijn bijzonder. Hier komen namelijk de Kalahari leeuwen voor. Het meest opvallende aan deze leeuwen zijn de manen van de mannetjes leeuwen. In tegenstelling tot andere leeuwen in Afrika zijn deze manen niet bruin maar zwart. Hier hebben de Kalahari leeuwen zich aangepast aan de unieke eigenschappen van de vegetatie. Door de lichtere vacht is er een betere camouflage, waardoor zij opgaan in de vegetatie.

 

Tswalu Game Reserve

Nabij de Korannabergketens vindt u het afgelegen Tswalu Game Reserve. Een oasis gevuld met semi-grasland midden in de Kalahariwoestijn.

In dit gebied komen verschillende unieke diersoorten voor, zoals de zeldzame zwarte neushoorn, verschillende stokstaartfamilies, de unieke Pangolin en bruine hyena’s. Ook is het wildreservaat de thuisbasis van de bijzondere Kalahari leeuwen met zwarte manen. Bovendien staat Tswalu Kalahari bekend om de gezonde populatie wilde honden die hier leven.

Het Tswalu Game Reserve is zeer exclusief en kleinschalig. Hier bevinden zicht twee luxe accommodaties. Tswalu Game Reserve staat bekend om de flexibiliteit en uitstekende service. In het gebied is het bijvoorbeeld mogelijk om naast traditionele game drives, te gaan paardrijden of wandelsafari’s te beleven. Tussen de safari-activiteiten door kunt u gebruik maken van behandelingen in de Spa, maar u kunt uiteraard ook een verfrissende duik nemen in het zwembad. Tijdens uw verblijf is het tevens mogelijk om een nacht te slapen onder de oneindige sterrenhemel van de Kalahariwoestijn in de zogenaamde Malori sleep out.

 

Beste reistijd Kgalagadi Transfrontier Park

In het Kgalagadi Transfrontier Park in Zuid-Afrika is het gehele jaar  aangenaam, maar de beste reistijd voor Kgalagadi Transfrontier Park en nabij gelegen Tswalu Kalahari Game Reserve is tussen maart en mei. De wilde dieren verzamelen zich dan langs de rivierbeddingen, waardoor het makkelijker is om de wilde dieren waar te nemen. De Kgalagadi wordt extreem heet tijdens de zomermaanden, dus het is iets aangenamer tijdens de wintermaanden tussen mei en september.

Droge Seizoen:

  • Mei – warme kleding is noodzakelijk, want nadat de zon ondergaat kan het sterk afkoelen met gemiddeld 6 graden. Overdag is het aangenaam met temperaturen rond de 25 graden. Tijdens het droge seizoen regent het vrijwel nooit.
  • Juni, juli en augustus –het wordt nog koeler met gemiddelde temperaturen in de ochtend rond de 2 graden. Dagelijks is sprake van een heldere blauwe lucht met temperaturen rond de 23 graden.
  • September – het wordt langzaam warmer met ochtendtemperaturen rond de 7 graden, terwijl het overdag gemiddeld 30 graden is.

Groene Seizoen:

  • Oktober & november – deze periode is de kans op regen iets groter, over het algemeen in de vorm van een korte hevige storm in de middag. De temperatuur in de ochtend is 12 graden terwijl het overdag gemiddeld 32 graden is.
  • December, januari en februari – dit zijn de warmste dagen in Kgalagadi Transfrontier Park. Het gemiddelde ligt op 35 graden, maar er zijn geregeld uitschieters tot boven de 40 graden. In het ochtenden is het aangenaam rond de 20 graden. Zo nu het dan kan het regenen, wat zorgt voor lichte verkoeling.
  • Maart & april – langzaam neemt de temperatuur weer iets af tot circa 30 graden. Het regent nog steeds sporadisch. Met name in april is het vrijwel altijd droog. In de ochtenden wordt het ook weer iets koeler met temperaturen rond de 12 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Kgalagadi Transfrontier Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Botswana

Kgalagadi Transfrontier National Park Tuli Block Central Kalahari Game Reserve Nxai Pan National Park Makgadigadi Pan National Park Okavango Delta Chobe National Park Moremi Game Reserve GABORONE KASANE MAUN