Terug naar Botswana

Makgadikgadi en Nxai Pans

Leegte, eindeloze leegte zover als u kunt zien. Bij de Makgadikgadi Pans en de Nxai Pans is het terrein droog en gebarsten. Het landschap is hier uitgestrekt en weids met weinig begroeiing. Een uniek gebied dat een mooie aanvulling is ten opzichte van andere delen van Botswana, wat bijdraagt aan een afwisselend bezoek aan het land. Hier leven ook wilde dieren die zich aan deze bizarre omstandigheden hebben kunnen aanpassen. Vertrekt u naar Afrika om te ontsnappen aan de Westerse drukte, dan gaat dat zeker lukken bij de Makgadikgadi Pans. Dit immense gebied van zo’n 10.000 vierkante kilometer zit vol met zoutpannen, graslandschap en hier en daar wat bebossing en rotsformaties. Een ‘off the beaten track’ bestemming in een ongerept deel van Botswana.

Deel deze bestemming:
stokstaartjes makgadikgadi

Wat zijn de Makgadikgadi Pans?

De Makgadikgadi zoutpannen waren ooit een gigantisch meer in het noorden van Botswana. Het gigantische meer werd destijds gevoed door zout water, waardoor de grootste zoutpan ter wereld is ontstaan. Er groeit nauwelijks vegetatie op deze zoutpannen en slechts enkele dieren kunnen hier overleven. Toch zijn de Makgadikgadi en Nxai Pans interessante gebieden om te bezoeken, met name dankzij het unieke landschap. Vooral de Ntwetwe en Sua pannen zijn een magisch natuurverschijnsel, het beste te bewonderen gedurende de zonsopkomst- of ondergang! Tussen de Ntwetwe en Sua zoutpannen loopt een strook vast land, waar meer flora en fauna te vinden is. Verken de zoutpannen met quad bikes, of maak een unieke tocht te paard. Tot slot is een overnachting in een tentje op de zoutpan een ervaring om nooit te vergeten.

Bij een flinke hoeveelheid regen vindt er een erg speciaal natuurverschijnsel plaats. Door de aanwezigheid van het zout in de Makgadikgadi Pans groeien micro-organismes ontzettend snel wanneer er regenwater wordt toegevoegd. De Makgadikgadi vult met water en doet denken aan het machtige meer dat het ooit was. Vervolgens worden honderdduizenden flamingo’s aangetrokken door de organismes die tot leven komen, een ongelooflijke bezienswaardigheid.

De Zebra Migratie bij Makgadikgadi Pans

Een ander seizoensgebonden hoogtepunt is de zebra migratie. Deze migratie van ongeveer 30.000 zebra’s verplaatst zich vanaf de Okavango Delta richting de Makgadikgadi zoutpannen rond het einde van november. Dit is in het groene seizoen, wanneer regen begint te vallen in Makgadikgadi. Deze migratie vond de vorige eeuw al plaats, maar werd onderbroken door het plaatsen van een hek in 1968. Nadat men dit hek heeft verwijderd in 2004 liet de migratie niet lang op zich wachten. Nadat de kuddes zijn gearriveerd in Makgadikgadi blijven de dieren hier voor enkele maanden, voordat zij rond maart weer naar de Okavango Delta vertrekken.

Andere wilde dieren bij Makgadikgadi Pans

Naast zebra’s leven er ook zeer veel gnoes in het Makgadikgadi Pans National Park. Daarnaast kunt u de oryx en de ‘rode hartebeest’ antilope ook spotten. Leeuwen sluipen door de velden, op zoek naar de grote kudde zebra’s. Hyena’s, luipaarden en wilde honden leven ook in Makgadikgadi. Een ander dier dat relatief veel voorkomt is de giraffe. In de Boteti rivier verdedigen de nijlpaarden hun territorium. Een uniek hoogtepunt in het Makgadikgadi Pans National Park zijn de speelse stokstaartjes die u hier kunt ontmoeten.

Nxai Pan

Het Nxai Pan National Park ligt ten noorden van de Makgadikgadi zoutpannen. Vaak wordt dit gebied los gezien van de Makgadikgadi zoutpannen, omdat de pannen hier begroeid zijn met gras en acaciabomen. Het wildleven is hier een stuk uitgebreider en er is slechts één permanent kamp in dit gebied. Hier zijn een beperkt aantal permanente drinkplaatsen, die veel dieren aantrekken. U spot hier mogelijk olifanten, zebra’s, antilopen en leeuwen. Daarnaast ligt zo’n 20 kilometer ten zuidoosten van de Nxai Pan een prachtig gebied met gigantische Baobab bomen, bekend als de ‘zeven zusters’. Een interessant gebied om te bezoeken tijdens een verblijf is deze regio.

San bevolking Makgadikgadi Pans

De Makgadikgadi Pans is altijd het leefgebied geweest van de legendarische San Bushmen. Deze lokalen kennen de omgeving als de beste. Tijdens een uitgebreide wandeling onder begeleiding van de Sanbevolking krijgt u een geheel ander perspectief op Makgadikgadi. Deze jagers en verzamelaars leren u te overleven in het wild. Hoe haalt u water uit de wortelen van bomen en struiken, welke planten zijn giftig en welke hebben een medische werking? Leer op primitieve wijze vuur stoken en ervaar een traditionele ceremonie rondom het kampvuur bij de San bevolking.

 

 

 

De Beste Reistijd Makgadikgadi Pans

De beste reistijd om de Makgadikgadi Pans te bezoeken is eigenlijk het hele jaar. Het droge seizoen, tussen april en oktober, is een goede tijd om rondom de Boteti rivier in het westen van het park dieren te spotten. Tussen november en maart verzamelt meer wild zich op de pannen zelf en bestaat de kans om flamingo’s en andere vogelsoorten te spotten. Aangezien dit het groene seizoen is kan het wel regenen, vooral aan het einde van de dag. Ook kunnen wegen en de pannen zelf moeilijker begaanbaar worden.

Droge Seizoen:

  • April en mei –  in april valt meestal de laatste regen voordat het droge seizoen écht van start gaat. Overdag wordt het rond de 29 graden, terwijl het ’s avonds kan afkoelen tot rond de 10 graden. Wanneer het landschap droger wordt is het makkelijker om door het park en over de pannen te rijden. Daarnaast begint wild zich rondom de Boteti rivier te verzamelen.
  • Juni, juli en augustus – deze drie maanden vormen de kern van het droge seizoen. In juni daalt de gemiddelde temperatuur tot 24 graden overdag, maar in augustus loopt dit weer iets op tot 28 graden. Neem warme kleding mee voor de activiteiten vóór of na zonsondergang, want dan kan het stevig afkoelen.
  • September en oktober – het droge seizoen begint tot zijn eind te komen. De gemiddelde temperatuur wordt steeds hoger. Oktober is vooral een erg warme maand, waarbij de temperatuur overdag soms rond de 34 graden ligt. In oktober begint ook vaak de eerste regen te vallen, een verademing voor de flora & fauna van de Makgadikgadi Pans.

Groene Seizoen:

  • November en december – dankzij de eerste regen wordt het een stuk minder stoffig op de Pans. Het regent (bijna) nooit lang, er vallen meestal korte buien verspreid over de dag. De soms wat extreme temperaturen zoals in oktober nemen ook wat af, maar overdag kan het nog steeds 32 graden worden. Vooral de ochtenden zijn erg comfortabel met een gemiddelde temperatuur van 19 graden.
  • Januari en februari – in deze periode valt de meeste regen in  het jaar. Nog steeds regent het meestal niet lang achter elkaar. Soms kan het wel hevig stormen.
  • Maart – regenval neemt sterk af in maart, maar eens in de zoveel tijd kan nog steeds een bui vallen. Het droge seizoen is in aantocht.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Makgadikgadi en Nxai Pans
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Botswana

Kgalagadi Transfrontier National Park Tuli Block Central Kalahari Game Reserve Nxai Pan National Park Makgadigadi Pan National Park Okavango Delta Chobe National Park Moremi Game Reserve GABORONE KASANE MAUN