Terug naar Botswana

Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve is een wildrijk gebied in het oostelijke deel van de Okavango Delta. Zie hier afwisselende landschappen met mopane bosgebied, open droge graslanden en moerasgebieden overal om u heen.

Onstaan van Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve ligt in een regio die behoort tot de bewoners van dit gebied, namelijk de lokale Batwana bevolking. Het landschap werd ooit, zo’n 100 jaar geleden, door Livingstone omschreven als “het landschap vol met rivieren”. Decennia later brak een periode aan waarin het bergafwaarts ging met het gebied, maar gelukkig kwam de lokale Batwana bevolking in opstand. Vervolgens werd in 1963 het Moremi Game Reserve opgericht. Hierdoor ontstond het eerste beschermde reservaat bij de Okavango Delta. Het gebied is vernoemd naar de toenmalige Chief Moremi en zijn vrouw. De lodges opereren hier in samenwerking met de lokale bevolking en ook de inkomsten komen ten goede aan deze communities. Het overgrote gedeelte van de medewerkers van deze lodges komen dan ook uit de omliggende dorpen.

Deel deze bestemming:

Wilde dieren in Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve en omgeving staan garant voor geweldige wildervaringen, met safari-activiteiten in de meest ongerepte natuur van Botswana. Dit wildgebied wordt gezien als één van de beste parken van heel Afrika.

De Big 5 in Moremi Game Reserve

In Moremi Game Reserve leeft de big 5. Met name 4 van de 5 laten zich verspreid over het park goed zien. In het park leven gigantische olifanten families variërend van 30 tot soms wel 100 tegelijk. Daarnaast trekken grote kuddes buffels door Moremi. Mocht u één van de grotere kuddes tegenkomen, dan bestaan deze vaak uit zo’n 400 tot 800 tegelijk. Moremi is ook één van de beste gebieden in Afrika om luipaarden te spotten. De vegetatie is ideaal voor luipaarden en hier is bovendien prooi in overvloed. Ook de leeuwen worden hier veelvuldig gespot. De meest zeldzame van de grote 5 is de neushoorn, die recent zijn geherintroduceerd in de Moremi enclave, namelijk in een exclusieve concessie op het paradijselijke Chiefs Island.

Andere diersoorten in Moremi Game Reserve

Het gehele jaar is Moremi Game Reserve een van de meest wildrijke delen van Botswana. In het droge seizoen is dit iets meer, omdat grote aantallen wild naar Moremi trekken vanuit andere delen van Botswana in een zoektocht naar water. Het Moremi Game Reserve bestaat namelijk voor een groot deel uit moerasgebieden en ligt grotendeels in de Okavango Delta. In andere delen van Botswana zijn de drinkplaatsen uitgedroogd, zoals de Makgadikgadi Pans en de Kalahari woestijn. Wilde dieren vinden in Moremi voor het eerst weer een bron van leven. In het gebied leven giraffe, zebra, gnoes en verschillende antilipensoorten. Daarnaast leven er relatief veel wilde honden, dus hier is de kans realistisch om een unieke ontmoeting te hebben met deze actieve roofdieren.

Safari-activiteiten Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve is een must voor iedere safari reis naar Botswana. Aan de rand van het park liggen verschillende lodges waar men op safari kan met open 4×4 voertuig, maar daarnaast zijn er ook activiteiten per mokoro en bootsafari’s mogelijk. Moremi is ook heel geschikt voor een selfdrive per 4×4. In het park zijn bovendien ook enkele campsites waar men kan verblijven om te kamperen.

Game drives

Verspreid over het Moremi Game Reserve liggen bepaalde lodges van waaruit dagelijks safari-activiteiten worden georganiseerd. Enkele lodges operen in regio’s die niet toegankelijk zijn voor selfdrives. De meeste lodges liggen in delen met uitzicht op het moerasgebied van de Okavango Delta. In het Moremi Game Reserve gelden vergelijkbare regels zoals in de nationale parken. In de naastgelegen Khwai concessie (vergelijkbaar gebied) kunnen de rangers ook off road rijden en nightdrives maken, zodat u nóg dichter bij het wild kan komen.

Wandelsafari’s

In bepaalde delen van het Moremi Game Reserve kunt u onder leiding van een professionele ranger ook deelnemen aan wandelsafari’s. Vaak maakt u een stop in de bush voor een koffie en een rusk, om vervolgens terug te lopen richting de lodge. Tijdens deze ‘bushwandeling’ ligt de aandacht op de kleinere elementen van de Afrikaanse wildernis. U zult versteld staan wat u tegenkomt. In de privé concessies rondom Moremi Game Reserve is het ook mogelijk om een meerdaagse wandelsafari te maken. Hier verblijft u dan in een mobiel kamp dat speciaal voor uw gezelschap wordt opgezet. Een unieke ervaring waarbij u extra dichtbij de natuur komt.

Mokoro & Boottochten

Moremi Game Reserve is één van de beste gebieden in Botswana, waar u excursies kunt doen op het water in de Okavango Delta. In de diepere delen kunt u eenvoudig per speedboot de Okavango Delta verkennen. Hier vaart u door het riet en passeert enkele eilanden. U heeft het gevoel écht ver van de bewoonde wereld te zijn. Bovendien kunt u onder leiding van een polar een Mokorotocht maken. Dit is een traditionele boomstamboot dat wordt bestuurd door een lokale bewoner. Een indrukwekkende manier om de Delta te verkennen en oog in oog te komen met nijlpaarden en olifanten.

De beste reistijd

De beste reistijd voor Moremi Game Reserve is tijdens het droge seizoen tussen april en oktober. Het Moremi Game Reserve heeft een warm klimaat. Tijdens het droge seizoen is het over het algemeen droog en is het iets kouder, terwijl het tijdens het groene seizoen warmer is met meer kans op regen.

Droge Seizoen:

  • April & mei– over het algemeen is het droog en zonnig in Moremi. Overdag is het warm met temperaturen rond de 30 graden. De vegetatie is nog steeds heel groen en begroeid.
  • Juni, juli en augustus – tijdens deze maanden regent het vrijwel niet. Het is iets kouder dan andere maanden, maar overdag is het nog steeds aangenaam met temperaturen rond 25 graden. Vroeg in de ochtend is het iets koeler, dus zorg voor voldoende warme kleding (temperaturen rond 8 graden).
  • September & oktober – het einde van het droge seizoen komt in zicht, de temperaturen lopen verder op met de hoogste temperaturen in oktober van rond de 35 graden. In de ochtenden en avonden is de temperatuur erg aangenaam. In deze periode trekken wilde dieren massaal naar het permanente water, waardoor het een goede periode is om veel wild te zien.

Groene Seizoen:

  • November & december – het is nog steeds warm en overwegend zonnig, maar de kans wordt groter dat het af en toe hevig kan regenen. Als het regent is het vaak in de middag en van korte duur. In de ochtenden en avonden is het nog steeds aangenaam met temperaturen rond de 20 graden.
  • Januari, februari  – in deze periode is de kans groter dat het regent in Moremi Game Reserve, vaak in de vorm van hevige stormbuien. Over het algemeen niet lang en voornamelijk aan het einde van de dag.
  • Maart – het aantal regendagen neemt af, maar nog steeds om de paar dagen. Ook voornamelijk in de vorm van onweersbuien. De ochtenden beginnen langzaam iets frisser te worden, gemiddeld zo’n 18 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Moremi Game Reserve
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Xakanaxa Lagoon

Bij Xakanaxa ontmoet het dorre woestijnlandschap de Okavango Delta. Door de aanwezigheid van water worden veel dieren naar gebied getrokken. De hoeveelheid antilopen is hier verbazingwekkend. Niet voor niets dus dat men hier doorgaans veel luipaarden spot! In dit deel van Moremi Game Reserve wisselen Mopane bossen en de open moerasvlaktes elkaar af. Mocht u het gebied zelf bezoeken tijdens een selfdrive, dan zijn hier een aantal uitdagende routes rondom de lagunes. Op de aftakkingen van de hoofdwegen is het niet zeldzaam dat het water op de motorkap komt, dus zorg ervoor dat u goed voorbereid bent, want dit deel van de Okavango Delta is zeer uitdagend.

 

Third Bridge

In het Moremi Game Reserve zijn verschillende houten bruggen die bepaalde regio’s in dit gedeelte van het park met elkaar verbinden. Deze bruggen zijn gemaakt van boomstammen en zijn niet hoger dan het riet, waardoor ze opgaan in de natuur. Third Bridge is één van de bekendste bruggen, omdat hier in de regel veel wild wordt waargenomen. Naast Third bridge ligt ook het gelijknamige Third Bridge Campsite waar u op eigen gelegenheid kunt kamperen. Daarnaast zijn hier ook mobiele tentenkampen beschikbaar. Deze regio ligt in het uiterste westen van Moremi Game Reserve. Heel veel verder de Okavango in met de auto is niet mogelijk. Men kan hier uitsluitend per Mokoro of speedboot verder.

 

 

Khwai Community Area

De Khwai Concessie is een enorm gebied dat is gelegen is in het noordoosten van Okavango Delta, naast het Moremi Game Reserve. De Khwai concessie werd gevormd door de Khwai-dorpelingen en wordt beheerd door de Khwai Development Trust. Het gebied was vroeger een jachtgebied, maar wordt nu actief beheerd als beschermd gebied. De dorpelingen namen het gebied over toen ze de Moremi-regio verlieten in de periode dat het Moremi Game Reserve werd gevormd. De lokale gemeenschap zet zich nu in voor het behoud van de regio en heeft het open gesteld voor eco-toerisme. De condities zijn vrijwel hetzelfde als in Moremi Game Reserve, aangezien de wilde dieren zich vrij tussen de gebieden kunnen voortbewegen. Tijdens een verblijf in Khwai heeft u bepaalde voordelen ten opzichte van Moremi Game Reserve, aangezien er minder strenge regels gelden. Zo zijn wandelsafari’s, off-road rijden en game drives na zonsondergang hier wel toegestaan. Hierdoor kunt u tijdens een safari nét iets dichterbij de wilde dieren komen, wat bijdraagt aan een onvergetelijke ervaring. Uiteraard met respect voor de flora en fauna.

Chief’s Island

Chief’s Island is een heel speciaal eiland in het hart van de Okavango Delta. Het was ooit het jachtgebied van stamhoofd Moremi, de leider van de toenmalige Batwana stam. Chief’s Island is een eiland in het hart van de Okavango Delta en is onderdeel van het Moremi Game Reserve. Het gebied is opgedeeld in concessies en is niet per auto te bereiken. Een eiland dat volgens vele gezien als hét beste gebied om op safari te gaan in heel zuidelijk Afrika. Het gebied is het gehele jaar goed te bereizen en wordt ook wel “the place of plenty” genoemd. Niet voor niets dat de drie kampen op het eiland wereldberoemd zijn geworden. Verspreid over het eiland liggen Sanctuary Chief’s Camp en Mombo en Little Mombo Camp. De afgelopen jaren zijn er op Chiefs Island in Botswana ook belangrijke natuurfilms gemaakt, waarbij beelden zijn vastgelegd die nooit eerder zijn vertoond. Bovendien zijn hier voor het eerst neushoorn opnieuw geïntroduceerd.

 

Andere gebieden in Botswana

Kgalagadi Transfrontier National Park Tuli Block Central Kalahari Game Reserve Nxai Pan National Park Makgadigadi Pan National Park Okavango Delta Chobe National Park Moremi Game Reserve GABORONE KASANE MAUN