Terug naar Botswana

Luxe Reis in de Okavango Delta

De Okavango Delta: bekend vanwege de spectaculaire natuurfilms en zeer populair onder natuurfotografen. Dit is een prachtige locatie om aan te doen tijdens uw luxe reis door Botswana. De plek waar grote kuddes olifanten aan de horizon voorbij trekken, soms met honderden tegelijk. Nergens in Afrika leven zoveel olifanten bij elkaar als in het gebied rondom de Okavango Delta, in het noorden van Botswana. Misschien kent u de beelden van de wilde honden die hier de impala’s opjagen, of die van de luipaarden die uit de bomen lijken te ‘vallen’. Hier domineren nijlpaarden de vele waterpoelen en zijn de watervogels in overvloed.

De Okavango Delta is een waterrijk en groen gebied in het noorden van de Kalahariwoestijn. U vindt hier een labyrint van eilanden met palmbomen, lagunes die zijn bedekt met waterlelies, moerasgebieden en kronkelende waterwegen met talloze vogels. Een gigantisch gebied dat kan worden gezien als één van de meest wildrijke delen van Afrika.

Deel deze bestemming:
Okavango Delta Mokoro Tocht

Wat is de Okavango Delta?

Vanuit de hooglanden van Angola wordt regenwater via de Okavango rivier naar het zuiden gevoerd. De Okavango Delta was ooit onderdeel van het Makgadikgadimeer dat zo’n 10.000 jaar gelegen opdroogde. In het noorden van de Kalahariwoestijn mondt deze rivier nog steeds uit in de grootste rivierdelta ter wereld. Een indrukwekkend schouwspel en bron van leven voor heel veel wilde dieren in Botswana.

Het landschap van de Okavango Delta

De Okavango Delta is enorm, ongeveer zo groot als de helft van de oppervlakte van Nederland! Het waterniveau van de Okavango Delta stijgt jaarlijks in de periode tussen april en mei. Dit is tegelijkertijd de periode dat andere regio’s vanuit het groene seizoen overgaan op een langere droge periode. Drinkplaatsen in andere delen van Botswana drogen op, waardoor de wild dieren massaal naar de Okavango Delta trekken. Hierdoor ontstaat de kans om grote aantallen dieren, waaronder enorme olifantenfamilies bij elkaar te zien.

Eilanden in de Okavango Delta

Als het regenwater na 6 maanden de Okavango Delta bereikt, dan stijgt het waterniveau waardoor talloze kleine tot middelgrote eilanden ontstaan. Hiertussen meanderen kanalen en ontstaan verschillende lagunes en moerasgebieden. Er zijn ook grote permanente eilanden in de Okavango te vinden, zoals Chief’s Island. Op enkele van dit soort eilanden zijn eco-vriendelijke lodges gebouwd. Deze zijn op bijzondere wijze gebouwd om de kwetsbare vegetatie minimaal aan te tasten.

Lodges in de Okavango Delta

De Okavango Delta is nog steeds één van de meest ongerepte gebieden in Afrika. Het gebied wordt beschermd en daarnaast worden ook het aantal bezoekers door de overheid beperkt tot een minimum. Gelukkig maar, want het gebied blijft hierdoor zoveel mogelijk onaangetast. In de Okavango Delta zijn slechts een beperkt aantal lodges, waardoor u vrijwel altijd alleen bent met enkele andere gasten van de accommodatie. De meeste lodges liggen namelijk in een gigantisch wildrijk gebied, een zogenaamde privé concessie, waar u één bent met de natuur. Het nadelig effect van deze aanpak is dat de lodges in zo’n gebied een behoorlijk prijskaartje kunnen hebben. Met name door de vraag en aanbod verhouding. Lees hieronder meer over verschillende safarimogelijkheden in de Okavango Delta.

Op safari in de Okavango Delta

Tijdens een safari in de wildrijke Okavango Delta kunt u verschillende safari-activiteiten ondernemen. De belangrijkste activiteiten zijn de Mokoro-tochten waarbij u in een houten boomstamboot door de ondiepere moerasgebieden van de Okavango Delta trekt. Bovendien is het ook mogelijk om per speedboot dieper de Okavango Delta in te gaan. Tijdens deze bootsafari onder leiding van uw gids volgt u de kronkelende waterwegen van papyrus en rietgras. Daarnaast zijn er mogelijkheden om per 4×4 safarivoertuig over land op zoek te gaan naar wilde dieren. Bovendien zijn er een aantal locaties waar u kunt deelnemen aan wandelsafari’s.

De meeste lodges die op eilanden in de Okavango Delta liggen zijn uitsluitend te bereiken per vliegtuigje of helikopter, dus in algemene zin kan worden gesteld dat een overnachting in dit gebied heel exclusief is. Gelukkig zijn er alternatieven die gunstiger geprijsd zijn en nog steeds een unieke delta ervaring bieden. De verschillen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Lees hieronder meer over de verblijfsmogelijkheden en de daarbij horende activiteiten tijdens een safari in de Okavango Delta. 

Kleine eilanden in de Okavango delta – wateractiviteiten

In het hart van de Okavango Delta liggen verschillende eilanden waar lodges voornamelijk op water gebaseerde activiteiten aanbieden. Tijdens uw verblijf worden de activiteiten vanuit de lodge aangeboden. U verkent hier de omgeving per Mokoro of per speedboot. Door de aanwezigheid van het permanente water zijn er in de omgeving over het algemeen minder wilde dieren. De focus ligt dan iets meer op de Okavango Delta, met haar unieke vegetatie. Hier heeft u écht het gevoel ver van de bewoonde wereld te zijn. Deze lodges zijn uitsluitend met een klein vliegtuigje (of helikopter) te bereiken. Bovendien zijn er in de Okavango Delta ook eilanden die iets groter zijn, waardoor het ook mogelijk is om deel te nemen aan game drives met een professionele ranger.

Grote eilanden in de Okavango delta – landactiviteiten

De Okavango Delta heeft ook grotere eilanden die juist uitsluitend geschikt zijn voor game drives. Het is dus niet zo dat iedere locatie in de Okavango Delta hetzelfde te bieden heeft. Het is daarom ook te adviseren om een combinatie tussen regio’s te maken. Het belangrijkste eiland in het Okavango Delta is Chief’s Island. Een exclusief eiland dat met recht wordt gezien als hét beste gebied om wildlife te zien in Botswana. Vervelend voor de safariliefhebbers, want dit gebied behoort dan ook tot de duurste overnachtingsplaatsen in Botswana. Naast Chief’s Island liggen in het zuidelijke en noordelijke deel van de delta vergelijkbare gebieden met lodges op grotere eilanden. Uitzonderlijke wildlife gebieden, waar men hoofdzakelijk safari’s over land maakt. Dit zijn de regio’s die Botswana een ultieme en exclusieve safaribestemming maken. Een ‘once in a lifetime’ ervaring.

Rondom de Okavango Delta – water- en landactiviteiten

Aan de rand van de Okavango Delta liggen verschillende beschermde natuurgebieden. De lodges die hier aan de rand van het gebied liggen, kijken uit over de uiterwaarden van de delta. Het is dus afhankelijk van de ligging van de lodge binnen het park, maar hier kunt u gedeeltelijk ook safari-activiteiten op het water beleven. Dit kan doormiddel van een speedboot en in ondieper water kan dit per Mokoro. Bovendien neemt u ook deel aan activiteiten op het vaste land tijdens een game drive of een wandelsafari. In deze regio vinden we een combinatie van dichtbegroeide bossen, open vlaktes en moerasgebieden. Bovendie kunnen bepaalde gebieden over land worden bereikt per voertuig, dus ook te combineren voor selfdrives.

Actviteiten in de Okavango Delta

De belangrijkste activiteiten waaraan u kunt deelnemen tijdens uw verblijf in de Okavango Delta zijn:

Game drives

Vanuit de meeste lodges in de Okavango Delta worden game drives aangeboden. In het hart van de delta kan dit uitsluitend op de grotere eilanden, terwijl het in de randgebieden tot de belangrijkste hoogtepunten behoort, omdat hier ontzettend veel wilde dieren leven.

Wandelsafari’s

In verschillende privé concessies kan men deelnemen aan wandelsafari’s. In de Okavango Delta zijn een aantal aanbieders die specifiek focussen op wandelsafari’s, waarbij u in mobiele tentenkampen verblijft in het hart van de natuur.

Mokoro tochten

Uniek aan de Okavango Delta zijn de traditionele houten ‘boomstam’ boten, die men traditioneel gebruikt om te vissen. Inmiddels is het erg populair onder toeristen. U verkent de uiterwaarden van de Okavango Delta met uw Polar (gids) en maakt een tocht door de ondiepere moerasgebieden van de delta. Tijdens deze tocht ziet u nijlpaarden, mogelijk olifanten en verscheidende andere wilde dieren.

Bootsafari’s

Het ook mogelijk om deel te nemen aan een excursie per speedboot. Tijdens een bootsafari kunt u grotere afstanden overbruggen. Het zorgt voor de nodige adrenaline, want u verkent de waterwegen van de Okavango Delta met hogere snelheid. Een fantastische manier om deze unieke omgeving met talloze eilanden te verkennen.

Helikopter safari’s

Vanuit bepaalde lodges in de Okavango Delta is het ook mogelijk om een helikoptervlucht te maken. Tijdens deze helikopter safari vliegt u relatief laag over de Okavango, zodat u de wilde dieren vanuit de lucht kunt bewonderen,

Luchtballon safari’s

In de Okavango Delta kunt u vanuit één specifieke lodge een ballonvaart maken. Tijdens deze activiteit bewondert u de Okavango Delta vanuit het perspectief van roofvogels. Uw ballon schramt de toppen van de bomen, een uniek panorama gezicht en een geheel ander perspectief dan vanuit een voertuig of boot.

Dieren in de Okavango Delta

De Okavango Delta staat bekend als een ontzettend wildrijk gebied. De grote concentraties wilde dieren verzamelen zich voornamelijk aan de rand van de Okavango Delta. Hier liggen verschillende wildparken zoals Moremi Game Reserve, Khwai Reserve en Linyanti.

De Big 5 in de Okavango Delta

Men zou het niet direct verwachten in een moerasgebied als de Okavango Delta, maar dit is altijd het leefgebied geweest van de befaamde ‘Big 5’. Nadat de neushoorn langere tijd door stroperij was uitgestoven in de Okavango Delta, zijn zij opnieuw geïntroduceerd in verschillende privé concessies. Inmiddels kunt u dus tijdens een safari in de Okavango Delta de volledige Big 5 bewonderen. De grote vijf bestaat uit leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels.

Andere wilde dieren in de Okavango Delta

Naast de Big 5 leven er in de Okavango Delta talloze andere wilde dieren. De waterpoelen zitten vol met nijlpaarden en nijlkrokodillen. Daarnaast leven er op het vaste land ook zebra, gnoes, giraffen, verschillende anitlipensoorten, sitatunga’s en kudu’s. Naast de leeuwen en luipaarden is dit gebied ook een goede regio voor wilde honden, cheeta’s en kleinere katachtigen. Een uitgebreide wildpopulatie, gecombineerd met het unieke moeraslandschap, maakt de Okavango een écht ‘once in a lifetime’ belevenis in Afrika!

Wat is een privé concessie?

In en rondom de Okavango Delta liggen gebieden die worden aangeduid als NG, een afkorting voor Ngamiland dat een bestuurlijk district is in Botswana. Nét boven Maun, wat de toegangspoort is tot de Okavango Delta, ligt de buffalo gate. Een omheining die voorkomt dat er een conflict ontstaat tussen de bewoners van Maun en de wilde dieren in en rondom de Okavango Delta. Het gebied dat hierboven ligt is immens groot en is onder verdeeld in verschillende NG-regio’s, die voorheen zijn aangewezen als gebieden voor de trofeejacht buiten de nationale parken. Dit was in de tijd dat een fotografie safari nog nauwelijks bestond. Deze gebieden worden vandaag de dag beheert door verschillende lodges die hier onder strenge voorwaarden safari-activiteiten aanbieden aan toeristen. Dit is tevens in samenwerking met de bantoestammen die hier leven, zodat zij hiervan kunnen profiteren en er werkgelegenheid ontstaat. Bovendien blijft  de flora en fauna op deze manier beschermd.

Enkele voordelen van een privé concessie:

 • Hier komt u uitsluitend reizigers tegen die verblijven in de lodges binnen de privé concessie. Vaak zijn dit gigantische gebieden, zodat u geen andere toeristen tegenkomt.
 • Doordat hier minder toeristen komen, ziet u tijdens een safari vrijwel geen andere voertuigen. Hierdoor kunt u vaak ook ongelimiteerd bij de dieren blijven kijken.
 • Hier gelden minder strenge regels tijdens de safari’s. Zo kunt u in sommige gebieden ‘off road’ rijden bij bijzondere sightings.
 • In het gebied worden nightdrives aangeboden, waardoor de kans groter is dat u veel dieren ziet die ’s nachts actief zijn.

Enkele nadelen van een privé concessie:

 • Veel van deze concessies zijn uitsluitend te bereiken met een klein vliegtuigje, wat doorspeelt in de reissom.
 • De lodges zijn over het algemeen prijziger dan in andere regio’s.

Beste reistijd Okavango Delta

De beste reistijd voor de Okavango delta is tijdens het droge seizoen in Botswana tussen april en oktober. De gemiddelde temperaturen in de Delta zijn aangenaam tot heet. De koelere maanden zijn juni en juli, waarna de temperatuur oploopt met een piek in oktober. Vervolgens gaat het seizoen over in het groene seizoen, want de eerste regens zorgen ervoor dat het iets afkoelt, maar het blijft nog steeds heel aangenaam met temperaturen boven de 30 graden. Hoge dagelijkse temperaturen voorkomen niet altijd dat de ochtenden en nachten toch fris kunnen zijn. Het advies is om altijd voldoende warme kleding mee te nemen.

Droge Seizoen:

 • April & mei – het overgang-seizoen van het groene seizoen naar het droge seizoen. Het is nog steeds prachtig groen in de Okavango Delta en in deze periode is het heel zonnig en overwegend droog. Het waterniveau begint de stijgen en waterlelies staan in bloei. In de namiddag kan het erg warm worden met temperaturen tot maximaal 30 graden.
 • Juni, juli & augustus – In deze tijd van het jaar is het heel droog in de Okavango Delta. De temperatuur neemt af en met name in juni en begin juli is het een stuk cooler. Met name vroeg in de ochtend is het behoorlijk fris met temperaturen rond de 7 graden.
 • September & oktober – het wordt steeds droger in de Okavango Delta. Met name in oktober loper de temperaturen behoorlijk op naar zo’n 35 graden. De ochtenden zijn erg aangenaam in deze tijd van het jaar.

Groene Seizoen:

 • November & december – het droge seizoen gaat over in het groene seizoen. De eerste regen valt na een langere periode van droogte. De temperatuur is nog steeds erg aangenaam. Een uitstekende periode want de tarieven liggen lager, terwijl de condities goed zijn. In de ochtend is het bovendien aangenaam met temperaturen rond de 20 graden.
 • Januari & februari – In deze maanden valt het meeste regen in de Okavango Delta. Over het algemeen geldt dat het stevige buien zijn van korte duur en vaak in de namiddag.
 • Maart – In deze periode regent het nog steeds geregeld, maar gemiddeld om de paar dagen. De temperaturen nemen langzaam iets af.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Okavango Delta
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Botswana

Kgalagadi Transfrontier National Park Tuli Block Central Kalahari Game Reserve Nxai Pan National Park Makgadigadi Pan National Park Okavango Delta Chobe National Park Moremi Game Reserve GABORONE KASANE MAUN