Terug naar bestemmingen

Reis door Congo-Brazzaville

Congo-Brazzaville: het eeuwenoude, onaangetaste regenwoud

Meer dan honderd jaar geleden baanden de eerste ontdekkingsreizigers een weg door het ruige regenwoud van Congo-Brazzaville. Dit is een onaangetaste regio en het leefgebied is voor laaglandgorilla’s, chimpansees en bosolifanten.

Congo-Brazzaville is een voormalige Franse kolonie dat is gelegen in het westen van Afrika. Het land heeft circa 5,2 miljoen inwoners en is ongeveer 8 keer groter dan Nederland. De meeste inwoners wonen in de hoofdstad Brazzaville. Het overgrote deel van Congo-Brazzaville bestaat uit ongerepte natuur. Zo wisselen moerasgebied, savannelandschap, ruige bergketens en het tropische regenwoud elkaar af. Op de noordelijke savanne vlaktes leven giraffen, hyena’s, luipaarden en neushoorns. Diep in het regenwoud vindt u de thuisbasis van verschillende laaglandgorilla’s en chimpansees. Bovendien is dit het leefgebied voor buffels, verschillende apensoorten en bosolifanten.

Op reis naar Congo-Brazzaville

Een reis naar Congo-Brazzaville is verre van een doorsnee reis, slechts enkele avonturiers zijn u voorgegaan. Het begint bij de reis er naartoe; een onbeschrijfelijke ervaring!

Tijdens een verblijf in Congo-Brazzaville maakt u bovendien kennis met unieke Afrikaanse stammen. Diep in het woud vindt u namelijk stammen die hier al eeuwen lang ongestoord leven conform traditionele gebruiken. Een reis naar Congo-Brazzaville is één van de meest unieke bestemmingen in Afrika. Een reis naar dit land kan moeilijk worden vergeleken met andere bestemmingen.

Hoogtepunten

laagland gorilla's

Naast de berggorilla's in Oeganda, Rwanda en Oost-Congo leven er in het Odzala woud de laaglandgorilla's. Dit is een ander soort binnen de gorilla familie. Een unieke ontmoeting, want in het Odzalawoud is het toerisme zeer kleinschalig.

chimpansees

In het Odzala woud leven verschillende unieke diersoorten die u elders niet zult tegenkomen. Een ontmoeting met de doorgaans nerveuze chimpansees is geen garantie. Het is dus nog unieker als het lukt, want hier bent u écht de enige samen met een select groepje avonturiers.

bosolifanten

Diep in de bossen van het Odzalawoud, ver van de bewoonde wereld, leven enorme bosolifanten. Slechts een enkeling is u voorgegaan...

wandelsafari's

Wandelen door het ongerepte regenwoud in het Congobekken, vrijwel nergens op aarde bent u zover van de bewoonde wereld als hier. Een expeditie om nooit te vergeten!

Voorbeeldreizen

Bij Oryx staat u centraal. Bij ons boekt u dan ook geen kant-en-klare pakketten, maar reizen die speciaal voor u zijn samengesteld, zodat zij naadloos aansluiten op uw wensen. Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen, laat uw fantasie de vrije loop en daag ons gerust uit met uw ideeën: wij maken het voor u mogelijk. Uw droomreis, even uniek als u bent.

BRAZZAVILLE Odzala National Park

Praktische informatie

Let op: conform de ANVR regels bent u als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over geldige reisdocumenten.
Wij doen ons uiterste best u van de meest volledige en recente informatie te voorzien, maar de regels kunnen helaas zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen. Ook kan het zo zijn dat voor u of uw medereiziger(s) afwijkende voorschriften gelden. Verifieer daarom altijd bij de ambassade van het land van bestemming welke regelgeving voor u van toepassing is. 

Uw paspoort moet bij aankomst in Congo-Brazzaville nog minimaal 6 maanden geldig zijn en over minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s beschikken.

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben voor reizen naar Congo-Brazzaville een visum nodig. Wij raden aan een visum van tevoren aan te vragen. Visums worden doorgaans niet ter plekke overhandigd.

Visum voor Congo-Brazzaville

U kunt uw visum voor Congo-Brazzaville vooraf bij de ambassade van Brussel aanvragen. De prijs van een visum ligt doorgaans tussen de $169,- en $205,-.  Wij raden aan om uiterlijk twee weken voor vertrek naar Congo-Brazzaville uw visum aan te vragen.

Let op: Congo-Brazzaville kan gemakkelijk worden verward met de Democratische Republiek Congo. Let goed op het verschil, anders is uw visum niet geldig. 

Reist u met kinderen jonger dan 18 jaar? Houd dan rekening met extra regels en controles aan de grenzen. Zowel Nederland als verschillende Afrikaanse landen proberen internationale kinderontvoering tegen te gaan en houden streng toezicht op reizende minderjarige kinderen. Controleer daarom altijd tijdig bij de ambassade van het land van bestemming of uw kind over aanvullende reisdocumenten moet beschikken.

Congo-Brazzaville

Congo-Brazzaville vraagt niet om aanvullende reisdocumenten voor minderjarige kinderen die met een ouder of voogd reizen. Uiteraard dienen de kinderen wel over een eigen paspoort en visum te beschikken. Let op: reist u via een ander land? Houd er dan rekening mee dat daar mogelijk strengere voorschriften gelden.

Nederland

Reist het kind zonder één van beide ouders vanuit, via of naar Nederland? Zorg er dan voor dat u kunt aantonen dat de niet-meereizende ouder hier toestemming voor heeft gegeven. Meer hierover leest u op de website van de Rijksoverheid.

U bent verplicht een goede reis(bagage)-, ongevallen-, ziektekosten en annuleringsverzekering af te sluiten. Een ongeval zit immers in een klein hoekje. Een goede verzekering met uitgebreide buitenlanddekking zal u in het geval van schade, letsel of ziekte een hoop onnodige kosten en ellende besparen.

Uw specifieke situatie, zoals uw bestemming(en) en de daar te ondernemen activiteiten, bepaalt de omvang van de af te sluiten verzekeringen. Win daarom tijdig informatie in bij uw verzekeringsmaatschappij.

Let op: een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 dagen na het boeken van een reis worden afgesloten.

Gele koorts in Congo-Brazzaville
In Congo-Brazzaville komt gele koorts voor.

Heeft u een gele koorts certificaat nodig voor reizen naar Congo-Brazzaville?
Voor uw reis naar Congo-Brazzaville dient iedere reiziger over een gele koorts certificaat te beschikken.

Wat is een gele koorts certificaat?
Sommige landen stellen verplicht dat u tegen gele koorts bent ingeënt alvorens u het land mag inreizen. U kunt dit aantonen met uw gele koorts certificaat (Yellow Fever Certificate), een bewijs in uw gele boekje dat u tegen gele koorts bent gevaccineerd.

Oryx Travel is geen officiële medische instantie, waardoor wij u helaas geen medisch advies kunnen en mogen geven. Doorgaans worden voor reizen naar Congo-Brazzaville inentingen tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Daarnaast is een inenting tegen gele koorts verplicht. Afhankelijk van uw situatie en (eerdere) bestemmingen kunnen echter andere vaccinaties en maatregelen wenselijk of zelfs verplicht zijn. Win daarom ruim voor vertrek informatie in bij de GGD, uw huisarts of een vaccinatiebureau.

Malaria in Cong0-Brazzaville

Houd er rekening mee dat in Cong0-Brazzaville malaria voorkomt. Win daarom ruim voor vertrek malaria-advies in bij de GGD of een andere officiële medische instantie. Bescherm u ter plaatse bovendien goed tegen muggen door u in te smeren met DEET, ’s nachts onder een klamboe te slapen en (met name in de avond en vroege ochtend) bedekkende kleding te dragen.

Heerlijk, reizen zonder jetlag! Tijdens onze zomertijd (tussen maart en oktober) is het in Congo-Brazzaville 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd (tussen oktober en maart) is er geen tijdverschil tussen Nederland en Congo-Brazzaville.

De munteenheid van Congo-Brazzaville is de Centraal-Afrikaanse CFA-frank (XAF). De valuta is verdeeld in biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 frank, en zeven munten (500-1 frank).

Geld opnemen
In Brazzaville en Pointe-Noire zijn over het algemeen genoeg ATM’s te vinden waar u geld kunt opnemen, bijvoorbeeld bij banken en in winkelcentra. In wildparken is doorgaans cash nodig om te betalen.

Betalen met pinpas, creditcard en contant geld
In Congo-Brazzaville is cash de voornaamste manier om betalingen te doen. Met (Visa) creditcards kan doorgaans geld worden opgenomen in de grotere steden.

U heeft in Congo-Brazzaville geen reisstekker nodig.

DE BESTE REISTIJD Congo-Brazzaville

De beste reisperiode Congo-Brazzaville

De beste reistijd voor een rondreis door Congo-Brazzaville is van december t/m februari en juni t/m september. Deze beste reistijd is wel afhankelijk van de regio die u bezoekt. Oryx Travel biedt vooralsnog uitsluitend reizen naar het noorden van Congo-Brazzaville aan.

Wat is de beste reisperiode voor een gorilla trekking in Congo-Brazzaville?

Tijdens uw reis naar Congo-Brazzaville is een gorillatrekking één van de belangrijkste hoogtepunten. Oog in oog komen met de bedreigde westelijke laaglandgorilla’s is een ervaring om nooit te vergeten. Een gorillatrekking kan het hele jaar door worden ondernomen,. Houdt er rekening mee dat het geen kleine inspanning is, dus zorg ervoor dat u fit bent. In deze drogere periodes zijn de paden van het regenwoud minder glibberig en makkelijker te bewandelen. Dit maakt uw begeleide hikes, die soms erg diep het bos in gaan, een stuk aangenamer. Vandaar dat de beste reistijd om een gorillatrekking in Congo-Brazzaville te ondernemen in december t/m februari en juni t/m september valt.

Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Groene seizoen Maart t/m mei en oktober t/m november

Maart t/m mei:
Vanaf maart begint er weer meer regen te vallen na de drogere periode tussen december en februari. De meest heftige regenbuien vallen in mei, terwjil in maart en april de regenval nogal varieert. Het kan erg warm worden in deze periode, met pieken boven de 30 graden.

Oktober t/m november
In deze korte regenachtige periode kan er hevige regenval plaatsvinden. Dit begint meestal tegen het einde van oktober, en zet door in november en een deel van december.

Overgangsseizoen: September en december

September:
In september begint het droge seizoen plaats te maken voor meer regenval. De grotere buien zullen pas vanaf eind oktober vallen, dus dit is nog een prima reistijd voor hikes door het regenwoud.

December:
In december kan het nog flink regenen, maar begint de regenval wél af te nemen. Vooral tegen het einde van de maand wordt regenval relatief beperkt en merkt u dat een drogere periode is aangebroken.

Droge seizoen Juni t/m augustus en januari t/m februari

Juni t/m augustus:
Dit is de langere droge periode in het noorden van Congo-Brazzaville. Vaak blijft het ook in de overgangsmaand september nog relatief droog. De dagelijkse temperatuur ligt rond de 26 graden gemiddeld. Dit zijn aantrekkelijke temperaturen voor gorillatrekkings.

Januari t/m februari:
In januari en februari loopt een korte droge periode. Er valt relatief weinig regen wat gunstig is voor gorillatrekkings. Deze drogere tijd kan soms ook doorzetten in maart.

MANIEREN VAN REIZEN Naar Congo-Brazzaville

Uw reis naar het onaangetaste regenwoud

Het bereiken van de ongerepte wildernis van Congo-Brazzaville gaat doorgaans via de hoofdstad Brazzaville. U arriveert hier op Maya Maya Airport. Vervolgens vlieg u vanuit de hoofdstad met een chartervlucht richting het noorden. Deze vlucht vertrekt normaal gesproken rond het middaguur. In twee uur tijd bereikt u Mboko in Odzala National Park. Hier wordt u ontvangen door onze lokale vertegenwoordiger die u door middel van een transfer via een hobbelige weg naar uw lodge brengt. Combineert u ook andere lodges in Odzala, dan reist u van lodge naar lodge op dezelfde manier binnen het Odzala National Park. Het is ook mogelijk om dit per kajaktocht te doen. In dat geval worden uw spullen alvast per auto naar het volgende kamp gereden, terwijl u een avontuurlijke tocht over de rivier maakt.

Congo-Brazzaville IS GESCHIKT VOOR

Avonturiers

Congo-Brazzaville is misschien wel de méést avontuurlijke bestemming in Zuidelijk Afrika. Het eeuwenoude regenwoud dat hier nog steeds onaangetast. Iets meer dan honderd jaar geleden werd deze natuur voor het eerst verkent door de eerste ontdekkingsreizigers. Nog steeds is hier slechts een enkeling u voorgegaan. Een gebied met duizenden gorilla’s, bosolifanten en kleurrijke vogels leven ongestoord in hun natuurlijke habitat. Ver van de bewoonde wereld kunt u hier dagelijks hiken en wandelen, of indrukwekkende boottochten maken. Vergeet niet dat dit één van de beste bestemmingen is voor een gorillatrekking- een onvergetelijke ervaring. Kortom: aan avontuur geen gebrek.

Safari-liefhebbers

Ook voor liefhebbers van de traditionele safari-activiteiten biedt Congo-Brazzaville voldoende mogelijkheden. De landschappen variëren hier sterk, van moerasgebied en dicht regenwoud tot savannevlaktes. Op de uitgestrekte stukken savanne leeft groot wild, zoals giraffen, hyena’s, luipaarden en neushoorns. Ook komen kuddes bosolifanten en buffels vaak het regenwoud uit om op deze vlaktes hun dorst te lessen.

KOSTEN REIZEN IN Congo-Brazzaville

Hoe verhouden de kosten van een reis naar Congo-Brazzaville zich tot de kosten in andere Afrikaanse landen uit ons aanbod?

Nationale parken

Het bezoeken van Odzala National Park is prijzig in vergelijking met andere wildparken in Zuidelijk Afrika. Deze kosten zijn verwerkt in de prijs van de kampen waarin u verblijft. Een gorillatrekking kost daarnaast 600 USD per persoon.

Accommodatie

Het aanbod van lodges in Congo-Brazzaville is gelimiteerd maar van hoge klasse en gericht op het hogere segment.

Vervoer

Odzala National Park is enkel te bereiken via een lokale vlucht vanaf Brazzaville. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Eten & Drinken

In de meeste lodges in Congo zijn de maaltijden inbegrepen in de kosten van de lodge waarin u verblijft. De kosten liggen daarmee op vergelijkbaar niveau met andere landen in Zuidelijk en Oost-Afrika.

Activiteiten

Veel dagelijkse activiteiten worden georganiseerd vanuit de lodge en zijn reeds inbegrepen in het tarief. Wanneer u reist met een gids dan worden de safari’s door uw ranger uitgevoerd. Over het algemeen geldt dat wanneer u een reis boekt via Oryx Travel, de meeste activiteiten zijn inbegrepen. Mocht u aanvullende activiteiten willen boeken dan is dit uiteraard mogelijk. Desgewenst kan dit ook nog ter plaatse worden verzorgd (op basis van beschikbaarheid).