Terug naar Kenia

Laikipia Plateau

Het Laikipia Plateau is het grensgebied tussen de centrale hooglanden en de noordelijke woestijngebieden. Het gebied strekt vanaf de voet van Mount Kenya en hier is een enorm plateau ontstaan door de Great Rift Valley. Het plateau bestaat uit vlak grasland en heuvelachtige wildgebieden met enorme kloven, steile hellingen, bosgebied. Hier kunnen verschillende safari-activiteiten ondernomen  ondernomen. Op de achtergrond steekt Mount Kenia sterk af tegen het omliggende landschap. Laikipia wordt steeds populairder onder bezoekers aan Kenia, omdat hier veel reservaten liggen met kleinschalige accommodaties.

Laikipia is onderverdeeld in verschillende reservaten. In elk van die reservaten liggen unieke lodges en worden specifieke activiteiten ondernomen. In het ene reservaat kunt u bijvoorbeeld paardrijden en in de ander zijn wandelsafari’s de voornaamste activiteit. Zo heeft Laikipia voor elke reiziger iets te bieden.

Deel deze bestemming:
Laikipia Plateau Primaat

Dieren in het Laikipia Plateau

Het Laikipia Plateau heeft verschillende reservaten waar men op safari kan gaan. In tegenstelling tot veel parken in Kenia leven hier bijvoorbeeld neushoorns. Lees hieronder welke dieren u kunt verwachten tijdens een safari in Laikipia.

Big 5 in Laikipia Plateau

Het Laikipia Plateau vormt het thuis van de volledige Big Five. In veel wildgebieden zijn de zwarte en witte neushoorn zeldzaam, maar in Laikipia komen ze in relatief grote aantallen voor. Zij leven hier samen met enorme olifanten families. Naar schatting leven hier circa 2000 olifanten. Daarnaast kunt u in het gebied ook buffels en leeuwen verwachten. Zelfs de schuwe luipaard wordt geregeld waargenomen tijdens safari’s in Laikipia.

Andere dieren in Laikipia 

Naast de grote 5 leven er een aantal unieke dieren in Laikipia, die u in andere regio’s niet kunt waarnemen. Zo komt u tijdens game drives mogelijk de speciale grevy’s zebra tegen. In bepaalde reservaten komen ook de wilde honden, hyena’s en cheeta’s voor, die hier heel actief door het gebied trekken. Ook zitten de drinkplaatsen vol met badderende nijlpaarden. In het Laikipia Plateau is tevens het Sweetwaters reservaat waar chimpansees leven.

Activiteiten Laikipia Plateau

In het Laikipia Plateau worden verschillende safari-activiteiten aangeboden vanuit de verschillende lodges. Lees hieronder welke activiteiten u kunt verwachten in deze regio.

Game drives in Laikipia

In de verschillende reservaten van Laikipia worden game drives vanuit de safari lodges aangeboden. Hier vertrekt u twee keer per dag onder leiding van een professionele gids in een 4×4 safarivoertuig om de omgeving te ontdekken. In Laikipia kunt u in open safarivoertuigen op pad, wat van toegevoegde waarde is tijdens het spotten van wilde dieren.

Wandelsafari’s in Laikipia

In veel reservaten binnen Laikipia staan bushwandelingen centraal. Onder begeleiding van een bewapende gids en tracker leert u de natuur écht kennen. De gidsen zijn opgegroeid in dit gebied en weten precies hoe de bush werkt. Zo leert u sporen lezen, geluiden herkennen en ontdekt u de medische werkingen van planten.

Night drives in Laikipia

In sommige reservaten mogen ook game drives na zonsondergang worden uitgevoerd. Het verschil tussen deze activiteit en een ‘normale’ game drive is dat u dieren ziet die ’s nachts actief zijn. Deze nightdrive is gebruikelijk een onderdeel van de middag game drive, waar u tijdens zonsondergang geniet van een verfrissend drankje en een kleine versnapering, waarna u in het donker terugkeert naar de lodgde. Onderweg spot u mogelijk bijzondere katachtigen, zoals de caracal en servalkatten.

Bezoek lokale stammen in de omgeving

Breng een bezoek aan de lokale stammen die verspreid over Laikipia Plateau leven. In veel reservaten begeleiden zij de activiteiten, maar ook hun eigen gebruiken en tradities delen zij graag met u. U leert meer over hun geschiedenis en huidige levenswijze. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan een Samburu dorp, waar kleurrijke sieraden worden verkocht.

Beste reistijd Laikipia Plateau

De beste reistijd voor het Laikipia Plateau is tijdens het droge seizoen tussen juli en september. De temperaturen zijn erg comfortabel op het plateau en blijven gedurende het jaar redelijk stabiel. In de avonden en ochtenden heeft u warme kleding nodig, maar overdag wordt het meestal rond de 25 graden. Regenval kan gedurende het hele jaar voorkomen, maar kent pieken in het groene seizoen. In oktober en november begint het voor het eerst weer te regenen, voornamelijk in de vorm van korte buien. Tussen december en februari is het wat droger, maar vanaf maart tot mei vinden vervolgens de natste tijden plaats.

Droge Seizoen:

  • Juni en juli – het droge seizoen is voornamelijk zonnig en warm. Wel kan het nog steeds regenen, maar dit is meestal van korte duur. Overdag wordt het gemiddeld 26 graden, terwijl het ’s ochtends een stuk koeler is, rond 10 graden.
  • Augustus en september – vanaf augustus begint de gemiddelde temperatuur met enkele graden toe te nemen. Regenval blijft ongeveer gelijk en komt af en toe voor.

Groene Seizoen:

  • Oktober & november – het groene seizoen gaat van start met korte regenbuien. Het regent een stuk vaker dan in het droge seizoen, maar ook nu regent het bijna nooit de hele dag. Ook wordt het vanaf oktober een stuk warmer, ongeveer 27 graden overdag.
  • December, januari en februari – deze periode is een soort tussenpose middenin het groene seizoen. Het regent enkele dagen, maar de regenbuien hebben meer weg van het droge seizoen.
  • Maart, april en mei – dit is de natste periode van het jaar. Regenbuien komen vaak voor en het regent een stuk langer dan in andere maanden. Het park is lastiger te verkennen doordat bepaalde wegen onder water staan.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Laikipia Plateau
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Kenia

Meru National Park Samburu National Reserve Masai Mara Laikipia Plateau Lake Nakuru National Park Aberdare National Park Shimba Hills Nature Reserve Mount Kenya National Park Chyulu Hills National Park Tsavo West National Park Tsavo East National Park Amboseli National Park MOMBASA NAIROBI