Meru National Park Kopje Uitzicht
Terug naar Kenia

Meru National Park

Meru National Park ligt ten noorden van Mount Kenya en is een verborgen parel in Kenia. Een gebied dat in open verbinding staat met naastgelegen reservaten en waar slechts een enkele toerist u is voor geweest. Het park wordt omsloten door rivieren, elk voorzien verschillende aftakkingen die hier in Meru National Park moerasgebieden creëren. In het Meru National Park staat de dichtbegroeide groene vegetatie op de hellingen van Nyambeni Mountain Range in sterk contrast met de open droge vlaktes. De met nijlpaarden en krokodillen gevulde Tana rivier vormt de zuidelijke grens van Meru National Park, een machtige rivier die heel het oosten van Kenia doorkruist en uitmondt in de Indische Ocean, tussen Lamu en Malindi.

 

Deel deze bestemming:
Meru National Park Leeuw

Dieren in Meru National Park

Onsterfelijk gemaakt in het boek en de film ‘Born Free’, Meru National Park is het gebied waar Elsa de leeuwin in het wild werd vrijgelaten. Nadat het gebied tussen 1980 en 1990 veel last heeft gehad van stroperij, is de wildstand heel sterk verbeterd. Inmiddels een gebied dat niet kan ontbreken aan uw safari door Kenia. Een wildrijk gebied waar u geen andere toeristen tegenkomt.

Big 5 in Meru National Park

Het Meru National is het leefgebied voor de  volledige ‘Big Five’. In het Meru National Park leven grote olifanten families, veelal te zien in het noorden van het park bij de Bisanadi Plains. De olifanten van Meru staan erom bekend dat zij heel rustig zijn. Het is niet ongebruikelijk dat zij uw safarivoertuig van dichtbij passeren, soms met honderden tegelijk. In het park leven bovendien ook grote kuddes buffels. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat dit veel leeuwen aantrekt. Zij worden hier dan ook vaak waargenomen tijdens safari activiteiten. In het Meru National Park leven ook luipaard. Zij leven hier voornamelijk in de dichtbegroeide delen, waardoor de luipaard iets moeilijker te vinden is. Ook de neushoorns zijn opnieuw geïntroduceerd. Binnen het park is een speciaal extra beveiligd gebied aangewezen als hun leefgebied. Tijdens safari-activiteiten is het mogelijk om dit gedeelte te betreden en kunt u deze dieren van dichtbij bewonderen.

Andere dieren in Meru National Park

Naast de Big 5 zijn er veel andere diersoorten die Meru National Park hun thuis noemen. In het park domineren nijlpaarden en krokodillen de Tana rivier. Bovendien zijn de giraffen, zebra’s, gnoes en antilopen hier in overvloed. Met iets meer geluk is het tijdens een bezoek aan Meru ook mogelijk om de zeldzame cheeta’s en wilde honden waar te nemen.

Activiteiten in Meru National Park

U verkent het wildrijke gebied tijdens safari-activiteiten die worden georganiseerd vanuit de lodges in het gebied.

Game drives in Meru National Park

Vanuit uw lodge worden tweemaal daags game drives georganiseerd. Onder begeleiding van uw ervaren gids komt u oog in oog met het wild van Meru. Ook na zonsondergang wordt bij enkele lodges nog een night drive georganiseerd, waarbij u nadat ze zon is ondergaan terugkeert naar uw lodge. Tijdens deze rit ziet u dieren die alleen ’s nachts actief zijn. Denk hierbij aan katachtigen zoals genet, serval en caracals.

Wandelsafari in Meru National Park

Een van de meest populaire wandelsafari’s in Meru is een hike naar de Mughwango Hill. Een prachtige wandeling met een perfecte tussenstop met uitzicht. U kijkt uit op de ongerepte wildernis, waar men doorgaans grote kuddes doorheen ziet trekken. Tijdens een wandelsafari ligt de aandacht bovendien op de kleinere elementen uit de bush. Interessante vondsten, die u met een voertuig voorbij zou zijn gereden. Een interessante aanvulling op een game drive.

Onbijten middenin de bush

Vertrek in alle vroegte naar een mooie locatie middenin de bush.U zoekt een plek in het hart van Meru National Park, met slechts uitgestrekte velden en hier en daar wat bosjes. Hier geniet u van een smaakvol ontbijt in de bush. De kans is groot dat u hier olifanten voorbij ziet trekken. Een unieke plek om te genieten van uw eerste kop koffie van de dag.

Beste reistijd Meru National Park

Meru kan bijna heel het jaar prachtig zijn, maar de beste reistijd is tijdens het droge seizoen tussen juni en september. In het droge seizoen zult u in Meru National Park (hoogstwaarschijnlijk) geen regen meemaken. Tussen juni en oktober is het droog en erg warm. Alleen de ochtenden en nachten kunnen hier sterk afkoelen. In het groeen seizoen start een periode met meer regenbuien. Vaak vindt dit plaatst tussen november en december in de vorm van korte hevige buien. Tussen maart en mei valt gemiddeld meer regen  achter elkaar. De gemiddelde temperatuur ligt gedurende het jaar bijna altijd boven de 30 graden, met de hoogste pieken in januari en februari.

Droge Seizoen:

  • Juni, juli, augustus en september – dit is het droge seizoen. Vanaf juni regent het niet meer en blijft het droog. Het wordt overdag zo’n 31 graden. In de ochtend is het gemiddeld 16 graden.
  • Oktober – hoe dichterbij het groene seizoen nadert, hoe warmer het wordt. Overdag wordt het zo’n 33 graden en na zonsondergang koelt het af tot 18 graden. Na een lange periode kan het gaan regenen in oktober, maar gemiddeld genomen komt dit niet weinig voor.

Groene Seizoen:

  • November en december – na de eerste regenval in oktober begint het in november écht te regenen. De regen komt in korte hevige buien. Na de piek van november neemt de regen het sterk af in december. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 32 graden.
  • Januari en februari – deze twee maanden is het een droge periode in Meru. Het is nog steeds het groene seizoen, dus verwacht weinig tot geen regen, terwijl de vegetatie spectaculair groen is. Dit is ook de warmste periode van het jaar. Overdag is het gemiddeld 34 graden.
  • Maart, april en mei – een langere periode van regen breekt aan. Verspreid over deze maanden komt regenval vaker voor. In april vindt vaak een piek plaats met de meeste regenval, terwijl in mei de regen zal afnemen. Door de lange regenval kunnen enkele wegen lastiger begaanbaar zijn. In deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 33 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Meru National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Kenia

Meru National Park Samburu National Reserve Masai Mara Laikipia Plateau Lake Nakuru National Park Aberdare National Park Shimba Hills Nature Reserve Mount Kenya National Park Chyulu Hills National Park Tsavo West National Park Tsavo East National Park Amboseli National Park MOMBASA NAIROBI