Terug naar Madagascar

Ranomafana National Park

Ranomafana is een park met een prachtig heuvelachtig landschap in het oosten van Madagascar. Ranomafana is zo’n 416 vierkante kilometer groot en bestaat voornamelijk uit regenwoud. In dit park zijn meerdere warmwaterbronnen te vinden. De naam Ranomafana is hierop gebasseerd, en betekent ‘heet water’. Ranomafana is één van de mooiere parken van Madagascar. Kleurrijke planten, dichte stukken bos en watervallen maken het gebied een plek waar je niet snel uitgekeken raakt. Daarnaast speelt het wild dat hier te spotten is ook een grote rol in de populariteit. Lemuren, insecten, reptielen en vogels zijn overal te vinden. Er zijn zelfs 30 vogelsoorten te zien die alleen in Ranomafana en omstreken leven!

Deel deze bestemming:

Dieren in Ranomafana National Park 

Er leven 12 lemurensoorten in Ranomafana National Park. Van deze lemuren zijn 7 overdag actief en 5 enkel ’s nachts. Vandaar dat de ‘night hike’ een populaire activiteit in Ranomafana is. Zo kunnen reizigers álle lemuren proberen te spotten. Daarnaast is één uniek hoogtepunt een bijzonder insect- de ‘giraffe-necked’ kever. Deze kever heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een lange nek die doet denken aan de giraffe. Dit bijzondere insect kan alleen in Madagascar gezien worden. Verder leven er ook verschillende reptielen in Ranomafana, zoals de ‘parsons’ kameleon. De vogelsoorten van Ranomafana zijn ook een écht hoogtepunt. Dertig van deze soorten zijn endemisch en alleen te zien in- en rondom Ranomafana.

Activiteiten in Ranomafana National Park

  • Hiken – zoals in meer parken in Madagascar is hiken in Ranomafana een belangrijke activiteit. Er leven 12 verschillende soorten lemuren in het park. De bedreigde ‘golden bamboo’ lemuur werd in dit park ontdekt in 1986, en staat bovenaan het lijstje van veel bezoekers. Gidsen in Ranomafana houden contact met elkaar tijdens hikes om spotkansen te vergroten.
  • Night hike – in Ranomafana worden ook wandelingen na zonsondergang georganiseerd. Veel dieren, zoals de lemuren en kameleonen, worden actiever in het donker. Onder begeleiding van een gids proberen reizigers deze dieren te vinden met behulp van zaklampen.
  • Warmwaterbronnen – ook de warmwaterbronnen van Ranomafana zijn erg populair. Deze baden zijn 38 graden, dus neem gerust een duik! Dit is een welkome ontspanning na intensieve hikes.

Beste Reistijd Ranomafana National Park

De beste reistijd om Ranomafana National Park te bezoeken is in april, mei, september, oktober, november en december. Tussen juni en augustus is het ook geen slechte tijd om Ranomafana te bezoeken, alleen zijn sommige reptielen en lemuren wat lastiger te spotten. In januari, februari en maart is het érg nat en kan hiken lastig worden.

Droge Seizoen

  • Mei – regenval begint af te nemen, net als de gemiddelde temperatuur. Het is overdag zo’n 23 graden en 11 graden in de ochtend.
  • Juni, juli, augustus en september – de temperatuur blijft dalen. Overdag is het gemiddeld 20 graden, na zonsondergang 8 graden. Vergeet niet warme kleding mee te nemen voor de night hike. Er valt af en toe wat regen, maar dit komt weinig voor.
  • Oktober – terwijl het groene seizoen steeds dichterbij komt wordt het ook warmer in Ranomafana. Activiteiten na zonsondergang beginnen wat comfortabeler te worden dankzij de warmere avonden.

Groene Seizoen 

  • November – échte regen begint pas tegen het einde van de maand te vallen. Het wordt steeds warmer.
  • December, januari, februari en maart – het groene seizoen gaat in december pas écht van start. Het regent in principe niet de hele dag, maar wel bijna elke dag. Het is overdag gemiddeld 27 graden, terwijl het zo’n 15 graden is in de ochtend. Hikes zijn wat lastiger door de regenval.
  • April – de regen begint weer af te nemen. Ook de temperatuur ligt wat lager in deze maand. Het is duidelijk dat het droge seizoen in aantocht is.

Andere gebieden in Madagascar

Berenty Morondava/ Allee des Baobabs Tsingy de Bemaraha National Park Ranomafana National Park Ankarana Ifaty Ankarafantsika National Park Nosy Be Masoala National Park Ile Sainte Marie Isalo National Park Andasibe National Park Anjajavy Private Nature Reserve Amber Mountain National Park ANTANANARIVO