Terug naar Malawi

Lake Malawi

Lake Malawi is een gigantisch meer dat maar liefst 20% van Malawi beslaat. De fysieke maar ook de spirituele ruggengraat van Malawi. Het Malawimeer is de grootste natuurlijke attractie van is het land, dat ligt ingeklemd tussen Malawi, Mozambique en Tanzania. Een meer dat behoort tot één van de drie grote meren in Afrika en is in 1859 ontdekt voor Sir David Livingstone. Rondom het meer liggen prachtige goudgele stranden die een grote aantrekkingskracht hebben voor reizigers. Bovendien biedt het Malawimeer een ultieme mogelijkheid om een aantal dagen safari te combineren met een aantal dagen relaxen op het strand. In het kristalheldere water van Lake Malawi wemelt het van felgekleurde vissen. Hier leven verschillende roofvissen (cichliden) die endemisch zijn in het meer.

Deel deze bestemming:

Lake Malawi National Park

Het Lake Malawi National Park is het eerste zoetwatermeer dat sinds 1984 tot de UNESCO World Heritage Sites behoort. Het nationale park beslaat alleen een zuidelijke deel van het meer met een omvang van 94km2, bestaande uit het schiereiland rondom Cape Maclear en enkele kleinere eilanden. Hier vindt u een heuvelachtig gebied met prachtige tropische vegetatie, bestaande uit diverse palmbomen en baobabbomen.

Wilde dieren in Lake Malawi National Park

In het kristalheldere water leven circa 350 soorten cichliden (roofvissen). Deze kleurrijke vissen zijn endemisch in dit meer. Daarnaast leven hier talloze vogelsoorten waaronder enorme visarenden.Ook is dit het leefgebied van twee verschillende soorten otters, die hier langs de kustlijn in het zoete water kunnen worden waargenomen.

Eilanden in Lake Malawi

Verspreid over het Malawimeer vindt u verschillende verborgen tropische eilanden. Unieke off the beaten track locaties dat slechts door een enkele reiziger is bezocht. Lees hieronder meer over enkele populaire eilanden in Lake Malawi:

Likoma Island

Likoma Island is een eiland dat in een noordelijke deel van het Malawimeer is gelegen. Een eiland die voor de kust van Mozambique ligt, maar officieel bij Malawi hoort. Het eiland staat bekend om de indrukwekkende 100 jaar oude kathedraal, de grootste van zuidelijk Afrika. Deze ligt in het hart van het historische stadje op het eiland. Een afgelegen eiland dat uitsluitend per vliegtuig bereikbaar is. Een unieke plek met een rustgevende sfeer. Fantastisch om na een safari de reis te besluiten en heerlijk te ontspannen op de stranden van het eiland. Maak kennis met de vriendelijke eilandbewoners, die altijd een glimlach op het gezicht lijken te hebben. Bovendien is er een mooie accommodatie op het eiland te vinden, waar diverse watersport-activiteiten worden aangeboden. Dit is tevens één van de betere plekken in Lake Malawi waar u kunt snorkelen en duiken.

Mumbo Island

Het Mumbo Island ligt in het Lake Malawi National park, een beschermd gebied ten zuiden van het Malawimeer. Vanuit Cape Maclear vaart u in circa 45 minuten naar het onbewoonde Mumbo Island. Het bestaat uit twee kleine eilanden die met een loopbrug met elkaar zijn verbonden. Hier verblijft U op het kleinere Jumbo Island, waar rustieke accommodatie te vinden is. Het is een uniek klein eiland in Lake Malawi, ver weg van de bewoonde wereld. De ideale locatie voor activiteiten op het water, relaxen op het goudgele strand of door te gaan wandelen over het hoofdeiland.

Activiteiten in Lake Malawi 

Rondom Lake Malawi kunt u diverse activiteiten ondernemen. Lees hieronder meer over mogelijke excursies op Lake Malawi:

 • Watersportactiviteiten – verken het Malawimeer door middel van verschillende activiteiten op het water. Hier kunt u zeilen, standup paddelen, en dhow cruises maken. Of wat te denken van gemotoriseerde watersportactiviteiten, zoals waterskiën of jetskiën?
 • Snorkelen en duiken – hier kunt u op verschillende strandlocaties snorkelen vanaf het strand, of u gaat per boot naar de betere snorkel locaties. Bovendien kunt u vanuit verschillende lodges ook duiken. Hier ziet u duizenden kleurrijke cichliden vissen.
 • Kanotochten – verken de uiterwaarden van Lake Malawi tijdens een kanotocht. Een rustgevende activiteiten die u vanuit vrijwel elke accommodatie (gratis) kunt ondernemen.
 • Wandelingen langs de kust – in Malawi kunt u veilig op eigen gelegenheid langs de kust van Lake Malawi wandelen. Hier bezoekt u verschillende dorpjes en maakt u kennis met de lokale bewoners. Maak kennis met het warme hart van Afrika.
 • Paardrijden – op verschillende locaties rondom Lake Malawi zijn verschillende plekken waar u kunt paardrijden. Maak een prachtige tocht over de stranden van Lake Malawi.

De beste reistijd Lake Malawi

De beste reistijd voor Lake Malawi is tijdens de droge wintermaanden tussen mei en oktober. Terwijl andere hogere gelegen regio’s sterk afkoelen, blijft de temperatuur aangenaam rondom Lake Malawi. Met name in het zuiden van Lake Malawi is het heel het jaar door aangenaam. In het groene seizoen wordt het warmer en kan het vaker regenen rondom het meer.

Droge seizoen:

 • Mei – dit is het einde van de zomerperiode en de regentijd is voorbij.
 • Juni, juli en augustus – overdag is het droog en zonnig weer met temperaturen tussen de 25 en 28 graden. Uitstekend weer voor watersportactiviteiten of gewoon om te relaxen op het strand.
 • September en oktober – de temperaturen lopen steeds meer op met gemiddelde temperaturen rond de 30 graden. Langzaam arriveren de eerste regens na een lange tijd van droogte.

Groene seizoen:

 • November – deze periode is over het algemeen de periode dat het vaker kan regenen, vaak in de namiddag in de vorm van een korte hevige bui. Het regent vrijwel niet de gehele dag en de temperaturen zijn aangenaam met gemiddelde temperaturen van 32 graden.
 • December, januari, februari en maart – dit is meestal de periode dat de meeste regen valt. Meestal in de vorm van een pittige onweersbui tegen het einde van de dag. De temperaturen liggen nog steeds gemiddeld rond de 29 graden met een hoge luchtvochtigheid.
 • April – het aantal regendagen neemt sterk af. Bovendien is de temperatuur iets milder, maar nog steeds een gemiddelde van 27 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Lake Malawi
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Malawi

LILONGWE Nkhotakota Wildlife Reserve Nyika National Park Lake Malawi Zomba Plateau Liwonde National Park Majete Game Reserve