Terug naar Mozambique

Gorongosa National Park

Gorongosa National Park is één van de best bewaarde geheimen van Afrika. Een gebied dat is gevuld met bebossing, ruige bergketens, ravijnen en uitgestrekte savannelandschap. Het Gorongosa National Park is een indrukwekkend gebied met afwisselend landschap, maar vervelend genoeg heeft een burgeroorlog in 1970 het park zwaar aangetast. Zonder restoratieprojecten zou het nooit meer terugkeren naar de status die het ooit heeft gehad. Gelukkig zijn in de laatste jaren veel stappen gezet om gezonde wilde dieren terug te laten keren en de populaties te laten groeien. Ooit zal de Gorongosa  in al haar glorie zijn hersteld, waardoor het in de toekomst weer mogelijk zal zijn om het park te bezoeken. In Gorongosa kunt u de gewoonlijke safari-activiteiten ondernemen zoals game drives, bootsafari’s, safari per kano en wandelsafari’s. Zodra er weer lodges operationeel zijn in Gorongosa, worden deze activiteiten onder begeleiding van een professionele gids ondernomen.

Deel deze bestemming:

Dieren in Gorongosa National Park

Na veel inzet van de ‘Carr Foundation’ zijn veel wildpopulaties van Gorongosa hersteld. Olifanten, waterbokken, sabelantilopen en andere antilopen verplaatsen zich in kuddes door het landschap. Er leven ook buffels in Gorongosa, maar deze zijn nog wat lastiger te spotten. De rivieren en meren van het park huizen een gezonde hoeveelheid nijlpaarden en krokodillen. De krokodillen houden de populatie ‘Barbel’ katvissen onder controle. Ook katachtige jagers worden geleidelijk teruggebracht, met een groeiende populatie leeuwen en luipaarden. Door deze groei worden leeuwen inmiddels weer regelmatig gespot. Daarnaast leven de zeldzame wilde hond en pangolin (schubdier) ook in het park, maar zij worden sporadisch waargenomen.

 

Beste reistijd Gorongosa National Park 

In Gorongosa heerst een tropisch klimaat. De beste reistijd om het park te bezoeken is tussen juli en oktober. Deze maanden vallen in het droge seizoen, wanneer wild zich rond de overgebleven waterbronnen verzamelt. Een groot deel van het jaar ligt de gemiddelde dagtemperatuur boven de 30 graden. De hoogste temperaturen komen voor in het groene seizoen tussen november en april. Tussen december en maart is het park vaak gesloten door de hevige regenval, maar in overige maanden is het park goed begaanbaar. Temperaturen liggen rond de 34 graden tijdens deze maanden. Tijdens het droge seizoen, tussen mei en oktober, liggen temperaturen lager.

Droge Seizoen

  • Mei – het groene seizoen is net afgelopen, dus de omgeving is nog érg groen en bloeiend. De gemiddelde temperatuur begint enigszins af te nemen, maar het is nog wel gemiddeld 31 graden overdag.
  • Juni, juli, augustus en september – de regenval bereikt het laagste punt van het jaar. De flora wordt minder groen, waardoor wild wel makkelijker kan worden gespot. Aan het begin van deze periode is de gemiddelde temperatuur overdag zo’n 27 graden. Tegen het eind begint dit echter wel toe te nemen, tot het in september zo’n 31 graden kan worden.
  • Oktober – dit is het einde van het droge seizoen. Het wordt een stuk warmer- overdag is het gemiddeld 34 graden. ’s Ochtends is de temperatuur nog erg comfortabel, rond de 20 graden. De echte regenval laat nog op zich wachten.

Groene Seizoen 

  • November – de eerste regen valt meestal in november. De regenval komt als een opluchting voor het droge landschap. Het regent voornamelijk tegen het eind van de dag.
  • December, januari, februari en maart – dit is de bulk van het groene seizoen. Het park is dicht in deze periode omdat de wegen onbegaanbaar zijn.
  • April – april is één van de mooiste maanden van het jaar. Het landschap staat vollop in bloei, maar de regenval neemt al een stuk af. Ook hebben de 4 maanden zonder verstoringen bijgedragen aan de ongereptheid van de natuur.

 

Andere gebieden in Mozambique

Machangulo Peninsula Bazaruto Archipel Quirimbas Archipel Gorongosa National Park Limpopo National Park VILANCULOS INHAMBANE MAPUTO