Terug naar Namibië

Damaraland

Damaraland is een uitgestrekt gebied met voornamelijke ruige bergketens en een droog landschap. Deze regio behoort tot de dunst bevolkte gebieden in Namibië. Hier ziet u dan ook hoofdzakelijk indrukwekkende natuur. Bovendien leven er wilde dieren in het gebied die zich volledig aan de woestijn hebben weten aan te passen. Hier leven woestijngiraffe, gemsbokken, woestijnolifanten en de zwarte neushoorn, die met uitsterven bedreigd wordt. Gelukkig neemt de zwarte neushoorn hier in aantallen toe. De wilde dieren van Damaraland leven hier in de vrije natuur buiten de nationale parken. Het gebied heeft dan ook geen omheining.

Hier bent u écht één met de natuur. Het gebied is een mix tussen unieke wilde dieren, het droge woestijnlandschap, de versteende bossen, dramatische rotspartijen en historische tekeningen van de Bosjesmannen. Lees hieronder meer over de belangrijke bezienswaardigheden, de beste reistijd en welke activiteiten men hier kan ondernemen.

Deel deze bestemming:
damaraland-olifant

Dieren in Damaraland

Naast het uitzonderlijke uitgestrekte landschap van Damaraland, is deze regio ook de thuisbasis van wilde dieren die zich hebben kunnen aanpassen aan deze ruige omgeving. In het gebied is vrijwel geen water, dus verwacht hier geen enorme kuddes wilde dieren. Wanneer u hier wilde dieren tegenkomt is het extra uniek, wanneer rekening houdt met de condities waarin zij weten te overleven. Het zijn barre omstandigheden, maar zélfs de olifanten hebben zich hier kunnen aanpassen. Zij volgen hier de droge rivierbedding, waar zij graven tot zij water hebben gevonden. Uiteindelijk maken andere dieren hier op hun beurt ook gebruik van deze zelfgemaakte drinkpoelen, waardoor het eco-systeem in tact blijft. De belangrijkste dieren die in Damaraland leven zijn de woestijnolifanten, sprinbok, kudu’s, giraffes, zebra’s, luipaarden, cheeta’s, hyena’s en zwarte neushoorns.

Over het algemeen is het moeilijker om de wilde dieren in Damaraland waar te nemen. De beste periode is tijdens het droge seizoen. Dan verzamelt het wild zich rond de schaarse waterbronnen, wat spotten gemakkelijker maakt. Het groene geizoen biedt vele kleurrijke bloemen, jonge wilde dieren en een  verscheidenheid aan migrerende vogels.

Beste reistijd Damaraland

De beste reistijd voor Damaraland is tussen mei en oktober. Damaraland ligt in een semi-woestijngebied met een hard woestijnklimaat. Tijdens het groene seizoen tussen november en april kan de temperatuur overdag sterk oplopen tot 40 graden, terwijl het ’s nachts sterk kan afkoelen tot rond het vriespunt. Tijdens de groene periode (tussen november en april) kan het regenen. Toch regent het nog steeds vrijwel en alleen in de vorm van een korte hevige regenbui. Bezoekt u Damaraland tijdens de winterperiode (mei tot oktober) dan kunt u een extreem droog klimaat verwachten.

Droge Seizoen:

  • Mei, juni, juli & augustus– dit zijn de droogste maanden met overwegend zonnige dagen. In deze periode zijn de dagen koeler met een gemiddelde temperatuur rond de 25 graden. Vroeg in de ochtend is het koeler met temperaturen rond de 10 graden. Daarnaast kan het voorkomen dat de temperatuur onder het vriespunt ligt, dus zorg voor voldoende warme kleding tijdens ochtendsafari’s.
  • September & oktober – de temperatuur begint langzaam op te lopen tot gemiddeld 28 graden overdag. Ook de ochtenden beginnen iets aangenamer te worden met temperaturen van rond de 12 graden. Oktober wordt gekenmerkt als een warme maand met temperaturen die oplopen tot 40 graden. Dit is ook de periode dat het voor het eerst sinds langere tijd weer eens kan gaan regenen.

Groene Seizoen:

  • November & december – deze periode is een overgangsperiode en sporadisch kan er onweer ontstaan. Het is het begin van het regenseizoen. Het is overigens nog steeds overwegend droog, maar de regens zijn zeer welkom na een lange periode van droogte. De temperatuur is met gemiddeld 30 graden de warmste periode in het jaar.
  • Januari, februari & maart – gedurende deze periode valt het meeste regen, maar het klimaat is nog steeds overwegend zonnig met een strakke blauwe hemel. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 28 graden.
  • April – het begint langzaam droger te worden en het regent vrijwel niet meer. De temperatuur neemt langzaam iets af met een gemiddelde temperatuur rond de 27 graden.

Spitzkoppe – Damaraland

In het zuiden van Damaraland is een klein kluster aan bergen te vinden, die lokaal bekend zijn als Klein Spitzkoppe, Spitzkoppe en de Pondok gebergtes. De hoogste van deze bergen is de Spitzkoppe, die de omgeving domineert in een uitgestrekt landschap. Deze berg ligt 1728 meter boven zeeniveau en is één van de meest gefotografeerde bergen van Namibië. In de directe omgeving van  Spitzkoppe leent zich uitstekend om wandelingen te maken. Hier kunt u in het zogenaamde ‘Bushmen’s Paradise’ op zoek naar de eeuwenoude rotstekeningen van de bosjesmannen die hier leefden. Het is uniek om te zien hoe goed deze bewaard zijn gebleven. In de omgeving van Spitzkoppe leven niet dezelfde dieren zoals eerder omschreven, want die bevinden zich iets noordelijker. Toch geven de schilderingen van de Bosjesmannen weer dat zij vroeger ook op de vlaktes rondom Spitzkoppe leefden, want de Bushmen tekende altijd de dieren die voorkwamen in het betreffende gebied. Een soort menukaart voor andere bosjesmannen, mochten zij het gebied betreden.

 

 

 

Brandberg – Damaraland

De Brandberg (2.573 met hoog) licht in een open vlakte in het zuiden van Damaraland. Het is de hoogste berg van Namibië en wordt sinds 1951 als nationaal monument beschouwd. Het gebied is spectaculair en tijdens een bezoek kunt u hier de wereldberoemde rotstekeningen van de Bushmen aanschouwen. deze tekeningen zijn nog steeds in een goede staat. Deze rotschilderingen zijn wel 1000 tot 6000 jaar oud. De meest beroemde tekening is de White Lady of Brandberg, een tekening van zo’n 40 centimeter hoog. Het beklimmen van de Brandberg is een leuke excursie. Houdt er rekening mee dat u dit vooraf moet reserveren en dat het redelijk pittig is. Uiteraard zorgt het voor een mooi avontuur in een unieke omgeving.

 

 

 

Vingerklip – Damaraland

Op circa 80 kilometer zuid-westelijk ten opzichte van Outjo en 50 kilometer ten oosten van Khorixas staat een enorm rotsblok recht omhoog. Het ligt te  midden van een enorme open vlakte en is omgeven door plateau’s, gecreëerd door eeuwenoude uitbarstingen van brandend lava. De top van de Vingerklip is 35 meter hoog en ligt 930 met boven zeeniveau.

 

 

 

 

 

Twyfelfontein – Damaraland

Twyfelfontein dankt haar naam aan David Levin, de boer die twijfelde of hij genoeg water kon vinden voor zijn vee in het gebied. Vandaag de dag is dit één van de meest populaire bestemmingen voor toeristen in Namibië. Het gebied is beroemd om de rotsschilderingen die men hier kan bewonderen. Deze zijn enkele duizenden jaren oud en nog steeds in een goede staat. Verder zijn de ‘Dancing Kudu’ en ‘Lion Man’ looproutes erg populair, waarbij u vanaf verschillende uitzichtpunten een indrukwekkend uitzicht heeft op de omliggende natuur. De Twyfelfontein wordt gezien als een belangrijke toeristische trekpleister en trekt dagelijks veel toeristen, dus mocht u overwegen Twyfelfontein te bezoek, probeer dit dan vroeg in de ochtend te doen, zodat het nog rustiger is.

 

 

 

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Damaraland
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Namibië

Waterberg regio Sperrgebiet Caprivi Regio Etosha National Park Skeleton Coast Kaokoland Damaraland WALVIS BAY Lüderitz SWAKOPMUND NamibRand Reserve Sossusvlei Namib Naukluft National Park Fish River Canyon WINDHOEK Cape Cross