Etosha National Park Game Drive
Terug naar Namibië

Etosha National Park

Het Etosha National Park is het meest beroemde wildpark van Namibië. Het nationale park is ongeveer 22.270 vierkante kilometer groot. Dit is ongeveer de helft van de grootte van Nederland (41.543 km2). Het park omringd de enorme Etosha Pan, een gigantische zoutpan die in 1851 voor het eerst werd ontdekt. Ooit was dit een groot meer die werd gevoed door de Kunene rivier. Toen de rivier zijn koers veranderde verdampte het water van het meer en bleef de Etosha Pan achter. Etosha is beroemd vanwege de droge vegetatie en de grote hoeveelheid wild dat hier leeft. Dit zijn onder andere olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns, giraffen en cheeta’s. Ook is dit één van de weinige gebieden waar de black faced impala kan worden gespot. Aan de rand van Etosha liggen privé reservaten die grenzen aan het park. Hier bevinden de luxere accommodaties waar vandaag begeleide safari-activiteiten worden aangeboden.

Deel deze bestemming:
Etosha National Park Leeuw

DE BIG 5 IN HET ETOSHA NATIONAL PARK?

In het Etosha National Park kunt u vier van de vijf leden van de ‘Big 5’ waarnemen. Alleen de buffel komt niet voor in Etosha National Park. Andere dieren zoals olifanten en leeuwen komen veel voor en zijn relatief gemakkelijk te spotten. De luipaard is, zoals altijd, wat schuwer. Etosha staat bovendien bekend om de grote populatie zwarte neushoorns, dus de kans is groot dat u deze hier ook tegenkomt.

Ander wild in Etosha

Naast deze leden van de Big 5 leven er nog talloze andere wildsoorten in Etosha. Omdat Etosha National Park een heel droog gebied is, heeft u het meeste kans om veel wild bij elkaar te zien bij de schaarse waterbronnen. De giraffe, gnoes, cheeta, hyena, zebra en springbok worden hier geregeld waargenomen. U rijdt met uw voertuig door een uitgestrekt landschap met weinig begroeiing, hetgeen het spotten van wilde dieren makkelijker maakt.

Beste reistijd 

De beste reistijd voor Etosha National Park is tussen mei en oktober.  Etosha National Park kent een heet en droog klimaat. Wanneer regen valt, gebeurt dit voornamelijk tussen november en april. In de drogere maanden, tussen mei en oktober, valt er nauwelijks een druppel. Temperaturen liggen overdag vaak hoog: tussen de 27 en 33 graden. ’s Avonds en ’s ochtends liggen de temperaturen een stuk lager en kan het fris zijn. Vandaar dat het is te adviseren om warme kleding mee te nemen. In het droge seizoen verzamelt het wild zich in hoge concentraties rondom waterbronnen. Daardoor wordt spotten een stuk gemakkelijker. In het groene seizoen worden impala’s geboren en keren de migrerende vogels terug naar Etosha. Ook kleurt de omgeving groen. Dit maakt dat Etosha heel het jaar door het bezoeken waard is.

Droge Seizoen:

  • Mei, juni, juli & augustus– Dit zijn de eerste maanden van het droge seizoen. Gedurende deze maanden is de temperatuur aangenaam. De dagen zijn warmer, met temperaturen rond de 27 graden. Ook vindt er geen regenval plaats. Dieren verzamelen zich rond de beperkte waterbronnen in het gebied, waardoor spotten erg makkelijk wordt. Ook wordt de vegetatie een stuk dunner waardoor dieren van verder weg gespot kunnen worden.
  • September & oktober – Tijdens de laatste maanden van het droge seizoen wordt het nog een stuk warmer. De gemiddelde temperatuur ligt dagelijks rond de 33 graden. Dit betekent dat het ’s ochtends ook niet koud meer is. Tegen het einde van oktober kan de eerste regenval voorkomen.

Groene Seizoen:

  • November & december – In november komt de eerste regenval als een opluchting voor het droge landschap. Temperaturen liggen redelijk hoog, rond de 33 graden. Dit is een uitstekende periode om Etosha te bezoeken. Tarieven liggen lager dan in het droge seizoen, maar condities zijn nog goed.
  • Januari, februari & maart – In deze periode valt de meeste regen van het jaar. Toch is het nog steeds zonnig voor het grootste gedeelte van de dag. Wanneer het heeft geregend merkt u dat uw omgeving steeds groener wordt. Daarnaast krijgt veel wild hun jongen in deze maanden. Daarom is dit ook een interessante periode om Etosha te bezoeken.
  • April – Dit is de periode van overgang tussen het groene en droge seizoen. Regenval wordt weer bijna nihil. Daarnaast liggen temperaturen rondom de 30 graden Celsius.

PRIVÉ RESERVATEN 

Rondom het Etosha National Park liggen enkele privé reservaten. De grenzen tussen deze gebieden en Etosha zijn afgesloten met een hek. De reservaten staan bekend om activiteiten van hoge kwaliteit. Vaak zijn er speciale waterbronnen met ‘hides’ bij de lodge. Vanuit deze gecamoufleerde bunkers kunt u erg mooie foto’s maken. Ook tijdens activiteiten heeft u hier enkele extra voordelen. Zo mag u off-road rijden om dichterbij zeldzaam wild te komen. Ook wandelsafari’s en neushoorn trackings zijn hier vaak mogelijk. Te voet door de ongerepte natuur trekken is een onvergetelijke ervaring. Elk geluid en iedere geur zet uw zintuigen op scherp. Te voet tegenover het grote wild van deze reservaten komen te staan is dan ook zeer indrukwekkend. Voorbeelden van de beste privé reservaten zijn Ongava en Onguma. Hieronder leest u meer over deze individuele gebieden.

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Etosha National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Onguma Nature Reserve

Het Onguma Nature Reserve ligt aan de oostgrens van het Etosha National Park. In Onguma liggen 5 mooie lodges, waarvan één een eigen waterbron heeft. Elke lodge biedt hoogstaande service in een luxe setting. Wanneer u verblijft in Onguma trekt u tweemaal daags door het reservaat met een ervaren ranger. Groot wild trekt vrij rond door het reservaat en er zijn zo’n 300 vogelsoorten die dit gebied hun thuis noemen. Onder deze vogels leeft de grootste kolonie ‘white-backed’ gieren van Namibië! Terwijl uw gids u meeneemt door het park hoort u leeuwen brullen en olifanten door de vegetatie bulderen. Ook leeft een gezonde populatie zwarte neushoorns in Onguma.

Ter afwisseling kunt u voor een middag het Etosha National Park intrekken. Een andere unieke activiteit van Onguma is de wandelsafari. Te voet ervaart u het landschap op een hele andere manier. U zoekt naar sporen, luistert goed naar de bush om u heen en leert van uw gids alle dingen waar u op moet letten. Daarnaast heeft u in een gecamoufleerde ‘hide’ de beste kansen om wild van dichtbij te fotograferen.

Ongava Game Reserve

Ongava Game Reserve grenst aan het zuidwesten van Etosha National Park en is minstens net zo mooi als Onguma. U merkt dat het landschap hier verandert- het is hier heuvelachtig en er duikt meer vegetatie op. De flora doet hier denken aan het Krugerpark in Zuid-Afrika en is minder droog dan in Onguma Nature Reserve en Etosha National Park. Daardoor is een bezoek aan Ongava goed te combineren met deze gebieden. Dit zorgt voor veel afwisseling tijdens uw rondreis. Er zijn slechts vier luxe lodges te vinden in het reservaat. In elke lodge geniet u van zeer goede service en veel privacy.

Activiteiten in Ongava zullen ook niet teleurstellen. Tijdens game drives door het reservaat bestaat een relatief grote kans om leeuwen en luipaarden te zien. Daarnaast spot u ook antilopen, olifanten, giraffen en zebra’s.  U mag hier ook te voet, onder begeleiding van een professionele tacker, op zoek naar het grote en kleine wild van Ongava. U leert meer over unieke flora en heeft zelfs de kans om oog in oog met neushoorns te komen! Wilt u nóg beter foto’s maken? Bezoek dan de ‘hide’, waarvandaan u uitkijkt op een waterbron waar geregeld wild komt drinken.

 

Andere gebieden in Namibië

Waterberg regio Sperrgebiet Caprivi Regio Etosha National Park Skeleton Coast Kaokoland Damaraland WALVIS BAY Lüderitz SWAKOPMUND NamibRand Reserve Sossusvlei Namib Naukluft National Park Fish River Canyon WINDHOEK Cape Cross