Sossusvlei safari luxe
Terug naar Namibië

Namib Naukluft National Park & Sossusvlei

Het Namib Naukluft National Park ligt voor het grootste gedeelte in de Namibwoestijn. Dit is het grootste nationale park van Afrika met een oppervlakte van bijna 50.000 vierkante kilometer en behoort tot de oudste woestijnen ter wereld. Het landschap is spectaculair. Een landschap gevuld met dramatische bergen en eindeloze grindvlaktes en torenhoge zandduinen. Hier zijn bijzondere hoogtepunten te vinden, namelijk Sossusvlei, Deadvlei en Sesriem Canyon. Het gevarieerde landschap is de voornaamste reden dat men deze regio’s bezoekt, maar daarnaast leven hier ook wilde dieren. Uniek om te zien dat deze wilde dieren, waaronder de gemsbok, eland en springbok  hier weten te overleven. In de Naukluft-mountains leven daarnaast ook Hartmann’s zebra’s, jakhalzen en hyena’s. 

Namib betekent ‘uitgestrekte plaats’, een toepasselijke benaming gezien de uitgestrektheid van deze woestijn. In dit gedeelte van de woestijn valt vaak maar 2 millimeter regen per jaar, waardoor het gebied één van de droogte delen op aarde is.

Deel deze bestemming:

Sossusvlei & Deadvlei

Een van de belangrijkste hoogtepunten van een gemiddelde reis door Namibië is een bezoek aan de Sossusvlei. U vindt deze gigantische rode zandduinen in het hart van het Namib Naukluft National Park. De hoogste duinen zijn bijna 400 meter hoog. Een felblauwe lucht steekt sterk af tegen die oranje zandduinen. De Sossusvlei is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebied van Namibië. Veel reizigers bezoeken het gebied vroeg in de ochtend zodra het park is geopend, om vervolgens zo vroeg mogelijk één van de populaire zandduinen te beklimmen. De belangrijkste duinen zijn Dune 45, Big Mama of Big Papa. Zodra de zon opkomt transformeert het gebied. Langzaam kleuren de duinen oranje, terwijl de donkere  schaduwkant zorgt voor een indrukwekkend contrast. Het uitzicht van bovenaf is moeilijk te beschrijven. Vanaf de top van deze zandduinen heeft u uitzicht over het gehele gebied. Een lakendoek van zandduinen dat verder strekt dan u kunt zien. Een ongekend uitzicht.

De hoogste duin van de Sossusvlei is Big Papa. Het is een behoorlijke uitdaging, maar enthousiastelingen kunnen deze beklimmen tot aan de top. Vanaf deze immense zandduin kijkt u neer op Deadvlei. Een zoutpan met enkele verdorde camelthorn bomen van 500 jaar oud. Al rennend, met de nodige koprollen bereikt u de Deadvlei, waar u terechtkomt in een sprookjesachtige sfeer. Vroeger stroomde hier nog water, maar door verschuivingen van het zand is de vlei ooit afgesloten van waterbronnen. Nu vormt het een sterk contrast tussen de rode duinen en witte zoutpannen.

Sesriem Canyon

Sesriem Canyon ligt op slechts enkele kilometers verwijderd van de ingang tot het Namib- Naukluft National Park. De naam Sesriem heeft een simpele betekenis. Het kostte dorstige reizigers vroeger namelijk zes (‘Ses’) leren riemen (‘riem’) om een emmer het ravijn in te laten zakken en water naar boven te halen. Vandaag de dag stroomt de Tsauchab rivier slechts na een goede onweersbui in de Naukluft Mountains. In sommige delen ligt de bodem wel 30 meter onder de kliffen. Er zijn verschillende wandelroutes die het ravijn ingaan. Echter wordt wel aangeraden om de heetste momenten van de dag te vermijden. Met wat geluk kunt u na goede regenval zelfs een duik nemen in een waterbron die op de bodem van het ravijn ligt.

Activiteiten bij de Sossusvlei

Nabij de Sossusvlei liggen enkele lodges vanwaar verschillende activiteiten worden georganiseerd. Vaak zijn deze inbegrepen in het tarief of zijn deze ter plaatse te boeken. Daarnaast is er een ‘experience centre’ in Sesriem vanwaar excursies naar de Sossusvlei worden aangeboden. Het is daarnaast ook mogelijk om op eigen gelegenheid de Sossusvlei en andere hoogtepunten van Namib Naukluft National Park te bezoeken. Let op: u kunt tot dune 45 zelf rijden. Het laatste gedeelte naar Deadvlei is over een zandweg, dus hier is een 4×4 vereist.

De belangrijkste excursies bij Sossusvlei zijn:

 • Excursie naar Sossusvlei en Deadvlei – u vertrekt vroeg in de ochtend voor zonsondergang richting de Sossusvlei en Deadvlei. Hier heeft u de mogelijkheid om (desgewenst) één van de zandduinen te beklimmen. Deze excursie wordt afgesloten met een picknick onder een boom nabij Deadvlei.
 • Desert drive – aan het einde van de dag, vaak nadat u de Sossusvlei heeft bezocht, maakt u een mooie natuurrit door Namib Naukluft National Park. Een indrukwekkende panorama route dat gebruikelijk wordt afgesloten met een verfrissend drankje tijdens zonsondergang.
 • Mountain bike – verken het Namib Naukluft Park om naastgelegen Namib Rand Reserve per mountain bike te verkennen. Tijdens de tocht fietst u door een bergachtige omgeving en geniet u van eindeloze vergezichten.
 • Ballonvaart – maak een ballonvaart over de Sossusvlei. Stijg op voor zonsopgang en zie hoe de omgeving langzaam oranje kleurt. U besluit de ballonvaart met een Champagne ontbijt.
 • Begeleide wandelingen Sesriem Canyon –  verken de Sesriem Canyon te voet onder leiding van een gids. Met een beetje geluk kunt u een verfrissende duik nemen in de waterbron.
 • Living Dunes Experience – Een interessante ervaring waarbij u onder leiding van een professionele gids op zoek gaat naar woestijndieren. Lokaal noemt men dit het lezen van een ‘bushkrant’. Tijdens deze excursie vertelt de gids onder andere over unieke methodes waarmee kleinere diersoorten hun prooi vangen. U gaat op zoek naar schorpioenen en bijzondere spinnen en speurt naar reptielen in het zand. Een verbazingwekkende en bovenal leerzame excursie in een gebied waar water uiterst schaars is.

 

Beste reistijd Sossusvlei

Het Namib Naukluft National Park heeft een extreem droog en heet klimaat. De beste reistijd om de Sossusvlei is eigenlijk het gehele jaar. Tijdens de koelere maanden tussen mei en oktober is het wellicht het beste ofwel meest comfortabel, want na zonsopkomst kan de temperatuur snel oplopen.

Droge Seizoen:

 • Mei, juni, juli & augustus – het is zonnig en droog. Dit zijn de koelere maanden in het jaar, maar het is nog steeds aangenaam. De temperaturen bij de Sossusvlei liggen rond de 25 graden. Vroeg in de ochtend is het koeler met temperaturen rond de 10 graden.
 • September & oktober – het is nog steeds heel droog en zonnig. Het is het einde van de droge (winterperiode) en de temperaturen lopen iets op met temperaturen tot 40 graden. Ook de ochtenden zijn iets warmer met temperaturen rond de 12 graden.

Groene Seizoen:

 • November & december – het is heel droog, maar de eerste regenbuien zijn zeer welkom. De temperaturen zijn gemiddeld 27 graden, maar kunnen bij de Sossusvlei nog steeds oplopen tot 40 graden.
 • Januari, februari & maart – het is nog steeds overwegend zonnig en droog, maar dit zijn de enige maanden in deze regio dat het geregeld kan regenen. De gemiddelde temperatuur is 28 graden, maar na regenbuien koelt het vaak verder af. Regenbuien komen in de vorm van hevige buien en zorgen er vaak voor dat droge rivierbeddingen tijdelijk zijn gevuld. Vers gras schiet als kool uit de grond, waardoor de vegetatie tijdelijk groener kleurt.
 • April – het aantal dagen met neerslag neemt sterk af. De temperaturen nemen ook langzaam iets af tot gemiddeld 26 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Namib Naukluft National Park & Sossusvlei
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Namibië

Waterberg regio Sperrgebiet Caprivi Regio Etosha National Park Skeleton Coast Kaokoland Damaraland WALVIS BAY Lüderitz SWAKOPMUND NamibRand Reserve Sossusvlei Namib Naukluft National Park Fish River Canyon WINDHOEK Cape Cross