Terug naar Oeganda

Kibale Forest

Het Kibale Forest is een groen regenwoud met een fascinerende diversiteit aan dieren. Dit regenwoud is één van de mooiste bossen van Oeganda en ligt op een hoogte van circa 1100 tot 1600 meter. Het Kibale Forest grenst aan het zuidelijk gelegen Queen Elizabeth National Park. Het park ligt op circa 6 uur rijden van Kampala, tussen Lake Albert en Lake Edward in. Het Kibale Forest staat voornamelijk bekend als uitstekend gebied voor een chimpansee trekking. Vrijwel nergens in Afrika leven zoveel primaten bij elkaar als hier in het Kibale Forest. Naast de circa 1000 chimpansees leven hier ook nog 12 andere primatensoorten.

 

Deel deze bestemming:

Wilde dieren in Kibale Forest National Park 

Het Kibale Forest is een dichtbegroeid mistig bos dat is gelegen op een hoog plateau, genaamd het Fort Portal Plateau. Bovenop dit plateau ligt het regenwoud. Dit is het gebied waar de verschillende primaten leven. Naast chimpansees spot u hier (onder andere) de ‘Ret-Tailed’, ‘White Colobus’ en ‘Vervet’ apen. In totaal leven er 13 primaten in Kibale Forest National Park. In de lager gelegen delen van Kibale verandert de omgeving in een savannelanschap met moerasgebied. In dit gebied bevinden zich open velden waar kuddes buffels, boszwijnen en antilopen zich voort bewegen. Hier leven ook enkele katachtigen, waaronder de luipaard. In het Kibale Forest zit het bovendien vol met kleurrijke insecten. Tijdens wandelingen ziet u daarom geregeld vlinders in de meest uiteenlopende kleuren voorbij fladderen.

Chimpansee trekking in Kibale Forest National Park 

Een trekking door Kibale Forest in een zoektocht naar de chimpansees is heel avontuurlijk. Dit is vergelijkbaar met een gorillatrekking. Een wandeltocht door het regenwoud is er één om nooit te vergeten! Tijdens de chimpanseetrekking is de kans zeer groot dat u ook verschillende andere primaten spot. Een ervaren gids begeleid u tijdens de trekking en vertelt u alles over de flora & fauna van dit gebied. Tijdens de trekking bezoekt u een chimpansees familie, die gewend zijn aan menselijke bezoekers. Een unieke mogelijkheid om hen in hun natuurlijke habitat te bewonderen.

Chimpanzee Habituation Experience
Tijdens de ‘Chimpanzee Habituation Experience’ gaat u mee op onderzoek naar een familie chimpansees die nog niet zozeer gewend zijn aan mensen. Zo’n habituatie tocht onderneemt u in groepen van zes andere reizigers. U spendeert een groot deel van de dag bij de chimpansees. Naast het observeren heeft u ruim de tijd om meer leren over deze bijzondere primaten, maar ook in het algemeen over de bijzondere flora en fauna van dit gebied.

Beste Reistijd Kibale Forest National Park 

De beste reistijd is tijdens het droge seizoen. De gemiddelde temperatuur in Kibale ligt tussen de 14 en 27 graden. In het Kibale Forest regent het geregeld, dus u kunt hier het hele jaar door regen verwachten. Toch is de regen tijdens het droge seizoen beperkt. Een chimpansee trekking kunt u het hele jaar door ondernemen, maar zijn het makkelijkst in de drogere periodes.

Droge Seizoen:

  • December, januari en februari – dit is de droogste periode van het jaar in Kibale Forest National Park. Dat maakt deze periode érg goed om een chimpansee trekking te maken. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 28 graden overdag en 14 graden in de nacht.
  • Juni en juli – ook deze periode is relatief droog. Er valt gedurende de maand nog steeds regen, maar paden blijven doorgaans goed begaanbaar. De gemiddelde temperatuur is vergelijkbaar met de rest van het droge seizoen.

Groene Seizoen:

  • Maart, april en mei – de regenval piekt in april, maar komt relatief veel voor in deze maanden. Chimpansee trekkings zijn wat lastiger door de glibberige bospaden, maar kunnen nog steeds worden uitgevoerd.
  • Augustus, september, oktober en november – dit is de natste periode van het jaar. Om door het park te trekken zal doorgaans een 4×4 safarivoertuig nodig zijn door de natte wegen.

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Kibale Forest National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Oeganda

Lake Victoria Mgahinga Gorilla National Park Lake Mburo National Park Murchison Falls National Park Queen Elizabeth National Park Kidepo Valley National Park Kibale Forest National Park Bwindi Impenetrable National Park KAMPALA ENTEBBE