Terug naar Oeganda

Mgahinga Gorilla National Park

Weggestopt in het uiterste zuiden van Oeganda, aan de voet van enorme inactieve vulkanen, ligt het Mgahinga National Park.  Mgahinga Gorilla National Park is het kleinste park van Oeganda. Het is een bergachtig landschap met een omvang van 34 km2, bestaande uit glooiend landschap met rivieren en dichte wouden. Aan de voet van deze bergen liggen prachtige theevelden. Het Mgahinga National Park staat in open verbinding met Volcanoes National Park in Rwanda en het Virunga National Park in Congo. In het park liggen drie enorme vulkanen, de Sabyinyo, Gahunga en Muhavura volcanoes. Deze vulkanen torenen uit tot grote hoogte met pieken tot 4500 meter hoog. Het Mghahinga is een uitstekend alternatief voor het bekendere Bwindi Impenetrable National Park voor gorillatrekkings in Oeganda.

Deel deze bestemming:

Dieren in Mgahinga Gorilla National Park

Een van de belangrijkste hoogtepunten tijdens een bezoek aan Mgahinga zijn natuurlijk de berggorilla’s. Naast deze indrukwekkende dieren leeft de bedreigde ‘golden monkey’ in het gebied. Deze speelse primaat kan maar in enkele parken van Afrika worden gespot. De ‘golden monkey’ heeft zijn naam te danken aan de gouden kleuren op zijn staart, wangen en delen van het bovenlichaam. Verder leven er veel vogelsoorten in de regenwouden van Mgahinga. Bovendien wanen hier kuddes buffels en bushbucks zich hier een weg door het bos. Met regelmaat worden zij waargenomen. Ook de bosolifant leeft in Mgahinga, maar zij worden zelden waargenomen tijdens hikes door het park. Tot slot leven in het park ook jakhalzen en boszwijnen.

Activiteiten in Mgahinga Gorilla National Park

Gorillatrekking

In het Mgahinga Gorilla National Park kunt u een gorillatrekking maken naar de Nyakagazi familie. Dit is de enige gorillafamilie in het park, die men dagelijks kan bezoeken. In Mgahinga zijn slechts 8 permits per dag beschikbaar, waardoor een gorilatrekking erg intiem is. Dit betekent dat er slechts een heel klein aantal permits beschikbaar zijn. De hike naar deze gorillafamilie is over het algemeen minder zwaar dan in Bwindi. Ook kunt u de permit korter van tevoren reserveren. De reden hiervan is omdat de gorillafamillie geregeld de grens oversteekt naar buurlanden Rwanda en Congo. Mocht dit het geval zijn, dan probeert men altijd als alternatief uit te wijken naar het naastgelegen Bwindi.

Hiken in de Virunga Mountains

Het park is niet alleen interessant voor gorillatrekkings. Hier kunt u diverse hikes maken. Een indrukwekkend gebied dat garant staat voor een onvergetelijk avontuur. Spot tijdens uw hikes de zeldzame ‘golden monkey’, talloze vogelsoorten. Met iets meer geluk kunt u bovendien groter wild waarnemen. Ook de reizigers met meer ervaring kunnen hier terecht. Men kan namelijk de hoogste pieken van de Virunga bergketen beklimmen. Het uitzicht vanaf bovenaf is onevenaarbaar!

Ontmoet de Batwa in Mgahinga Gorilla National Park

Volg de ‘Batwa Trail’ om de traditionele Batwa bevolking te ontmoeten. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van  Mgahinga. U maakt een wandeling met een Batwa gids die u alles leert over de levensstijl van deze bosjesmannen. Leer over de medische werking van planten, zie hoe de Batwa jagen en verken de ‘Ngarama Cave’. Deze grot was ooit de thuisbasis van de Batwa koning. Daar zullen vrouwelijke Batwa hun traditionele dans laten zien- doe gerust mee!

Andere gebieden in Oeganda

Lake Victoria Mgahinga Gorilla National Park Lake Mburo National Park Murchison Falls National Park Queen Elizabeth National Park Kidepo Valley National Park Kibale Forest National Park Bwindi Impenetrable National Park KAMPALA ENTEBBE