murchison-falls-giraffen
Terug naar Oeganda

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is één van de belangrijkste safariparken van Oeganda. Een gebied waar open savanne vlaktes door glooiend landschap en tropisch regenwoud wordt afgewisseld. Het Murchison Falls National Park is met 3860km2 het grootste wildpark van Oeganda, dat hier in tweeën wordt gedeeld door de machtige Nijlrivier. Hier stort de langste rivier op aarde met veel geweld door een kleine opening  circa 45 meter naar beneden. De Murchison watervallen vormen hierdoor een enorme witte wolk van opstuivend water.

Deel deze bestemming:
murchison-falls-leeuwen

Dieren in Murchison Falls National Park

Net als in Queen Elizabeth National Park leven vier van de vijf leden van ‘Big Five’ in Murchison Falls National Park. Vooral de olifanten en buffels komen in grote kuddes voor in het park. Daarnaast leven er ook veel ‘Rothschild’s’ giraffen in de regio.In Murchison Falls leeft een overvloed aan antilopensoorten voor. Eén van hen is de ‘Uganda kob’ antilope, een unieke antilopesoorten die voorkomt in het gebied. In Murchison Falls worden ook steeds vaker luipaarden waargenomen. In het Paraa gebied, dat aan de nijl ligt, wordt omschreven als het ‘huis van de nijlpaarden’.  Ook zijn de krokodillen hier goed vertegenwoordigd. Bovendien leven hier ook chimpansees in het Budongo Forest evenals de speelse ‘Pata’s monkeys’.

Activiteiten in Murchison Falls National Park

Game drives in Murchison Falls 

Vanuit de verschillende lodges binnen Murchison Falls National Park worden dagelijks game drives aangeboden. Met name ten noorden van de nijl is een uitstekend gebied voor game drives. Hier ligt de ‘Buligi Peninsula’ wordt gezien als het belangrijkste gebied binnen het park. Dit vanwege de grote concentraties wilde dieren dat hier leeft. In het ‘Hart van Murchison Falls leven de meeste antilopen. Uiteraard worden de katachtigen hierdoor ook aangetrokken tot deze regio.

Bootsafari naar de Murchison watervallen

Na een boottocht komt u dichterbij de Murchison Falls, waarna u een wandeltocht onderneemt van ongeveer 45 minuten. Bovenaan is het uitzicht erg belonend! Ook voor degene die liever geen hike wilt maken is deze activiteit de moeite waard. Vanuit de boot heeft u ook een prachtig uitzicht op de watervallen.

Chimpansee trekking in Murchison Falls

Het Kaniyo Pabidi Forest ligt in het zuiden van Murchison. Hier leeft een familie chimpansees die onder begeleiding van een gids bezocht kan worden. Ook leven hier veel unieke vogelsoorten die tijdens een trekking kunnen worden gezien.

Bootsafari in Murchison Falls

Verken de Nijl en de vele aftakkingen om oog in oog te komen met drinkend wild en watervogels. Passeer nijlpaarden en krokodillen terwijl u geniet van een verfrissend drankje.

De Beste Reistijd Murchison Falls National Park 

De beste reistijd voor de Murchison Falls is tijdens het droge seizoen. In Murchison Falls kunt u dagelijkse temperaturen rond de 31 graden verwachten. ’s Nachts koelt het significant af naar de 18 graden. Regenval komt heel het jaar voor, maar meestal in kleine hoeveelheden.

U kunt het park gedurende het hele jaar bezoeken. In het droge seizoen kunt u iets makkelijker wilde dieren spotten, als gevolg van de uitgedroogde vegetatie.

Droge Seizoen:

  • December, januari en februari – vooral tussen december en februari valt er erg weinig regen. Vandaar dat deze periode in Murchison Falls als het droge seizoen wordt beschouwd. Het is warm, met gemiddelde dagtemperaturen rond de 33 graden. De vegetatie is nog steeds heel groen.

Groene Seizoen:

  • Maart, april en mei – in maart begint het vaker te regenen. In april en mei regent het steeds vaker, ook al regent het nog steeds niet heel veel.
  • Juni en juli – het regent wat minder in deze twee maanden dan in de andere periodes van het groene seizoen. Het is overdag gemiddeld 30 graden.
  • Augustus, september, oktober en november – dit is de natste periode van het jaar. Het regent niet de hele periode. Regenval piekt in oktober, waarbij ook wat meer stormen kunnen worden verwacht.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Murchison Falls National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Oeganda

Lake Victoria Mgahinga Gorilla National Park Lake Mburo National Park Murchison Falls National Park Queen Elizabeth National Park Kidepo Valley National Park Kibale Forest National Park Bwindi Impenetrable National Park KAMPALA ENTEBBE