queen-elizabeth-national-park-luxe-ontbijt
Terug naar Oeganda

Queen Elizabeth National Park

Het Queen Elizabeth National Park is een gebied van circa 2000m2 ongerepte natuur, met de Rwenzori bergketens op de achtergrond. Het Queen Elizabeth National Park vormen samen met het Kyambura en Kigezi wildlife reserves één van de meest diverse eco-systemen van Afrika. Het gebied bestaat uit savanne landschap, dichte oerwouden, enorme meren en moerasgebied. Hetgeen bijdraagt aan een rijke flora en fauna in het gebied. Het wildpark is één van de meest wildrijke gebieden van Oeganda. In het park leven olifantenfamilies en trekken kuddes buffel aan de horizon voorbij. Ook leeft hier een verscheidenheid aan antilopen en noemen ook de leeuwen Queen Elizabeth National Park hun thuis. In het zuiden van het park hebben de leeuwen de ongebruikelijke gewoonte om in de oude vijgenbomen te klimmen. Hetgeen zorgt voor unieke foto’s! Verken ook tijdens een bootsafari het Kazinga kanaal, dat vol zit met krokodillen, nijlpaarden en talloze vogels. Het kanaal dat een verbinding tussen Lake Edward en Lake George waartussen Queen Elizabeth ligt ingeklemd.

Deel deze bestemming:
queen-elizabeth-national-park-boomklimmende-leeuw

Dieren

Het Queen Elizabeth National Park is het meest wildrijke park van Oeganda. Een veelzijdig park met een grote diversiteit.

De Big 5

In het Queen Elizabeth National Park leven vier van de vijf ‘Big 5′ dieren. Olifanten en buffels kunt u in grote aantallen verwachten. In het park leeft ook een gezonde leeuwenpopulatie. In het Queen Elizabeth National Park komen ook luipaarden voor, alleen laten zij zicht vaak lastiger spotten. Het Kazinga kanaal is het thuis van talloze nijlpaarden en krokodillen. Verder leven er zo’n 600 verschillende vogelsoorten in Queen Elizabeth National Park.

Chimpansees 

In de Kyambura Gorge, ook wel bekend als ‘de vallei der apen’, kunt u chimpansees waarnemen. De Kyambura Gorge is een vallei die is gevormd door derivier die hier ooit doorheen liep. Bijna alle chimpansees die hier leven zijn gewend aan mensen. Daardoor kunt u trekkings maken naar de chimpansees, zodat u het natuurlijke gedrag van deze dieren kunt aanschouwen.

Boomklimmende leeuwen in Ishasha 

De Ishasha Sector ligt in het zuidwesten van Queen Elizabeth National Park. Dit specifieke gebied bestaat uit savannelandschap en grote vijgenbomen. Ishasha staat bekend als wildrijk gebied waar de leeuwen in de bomen klimmen. Dit is één van de weinige plekken in Afrika waar de leeuwen dit ongebruikelijk gedrag vertonen. Met een beetje geluk zorgt dit voor unieke foto’s.

Activiteiten 

Als gevolg van de enorme diversiteit in Queen Elizabeth National Park is hier een breed aanbod aan safari-activiteiten.

Game drives 

Tijdens begeleide game drives door Queen Elizabeth gaat u op zoek naar verschillende savanne dieren. U passeert gevarieerd glooiend landschap met dichte bebossing en  kratermeren. Tussendoor luncht u aan het Kazinga Kanaal, waar u uitzicht heeft op de talloze vogels, nijlpaarden en gigantische nijlkrokodillen.

Bootsafari’s 

Tijdens een bootsafari door het Kazinga Kanaal spot u olifanten en buffels vanaf. het water, terwijl nijlpaarden en krokodillen langs de boot passeren. Ook ziet u soms leeuwen langs de oever die hier de dorst komen lessen. Tijdens een bootsafari ziet u bovendien diverse vogels, waaronder visarenden, kingfishers en pelikanen.

Chimpansee trekking 

De Kyambura Gorge is een stuk regenwoud in een vallei waar het savannelandschap wordt onderbroken. Hier kunt u op een begeleide chimpansee trekking doen, waarbij u op zoek gaat naar de chimpansees die hier leven. Daarnaast leven hier ook andere primaten zoals de ‘white colobus monkey’.

De Bat Cave 

Vanuit een observatieruimte kunt u wilde vleermuizen en enorme pythons bekijken in de ‘Bat Cave’. U mag deze grot niet betreden als gevolg van het risico op ziekteverspreiding, maar vanuit de veilige observatieruimte is genoeg te zien!

Beste Reistijd 

De beste reistijd voor Queen Elizabeth National Park is tijdens het droge seizoen. Het is erg warm in het park. De gemiddelde temperatuur ligt bijna heel het jaar rond de 29 graden. De ochtenden zijn vaak wat koeler, rond de 17 graden. Het hele jaar kunt u regen verwachten in Queen Elizabeth National Park, ook in het droge seizoen.

Droge Seizoen:

  • Januari en februari – deze periode is één van de twee droge seizoenen van het jaar. Het kan regenen maar over het algemeen is het erg droog.
  • Juni en juli – juni en juli zijn de droogste maanden van het jaar. Tijdens beide periodes zijn safari-activiteiten het meest comfortabel. Ook is wild iets makkelijker te spotten dankzij de minder dichte vegetatie.

Groene Seizoen:

  • Maart, april en mei – dit is de natste periode van het jaar. De regenval piekt in april. Vooral tijdens deze piek kunnen sommige safari-activiteiten lastiger worden. Zo wordt een chimpansee trekking zwaarder door de modderige paden. Wel bloeit de flora van Queen Elizabeth prachtig in deze periode. De overige activiteiten kunnen nog wel worden goed worden uitgevoerd.
  • Augustus, september, oktober, november en december – ook in deze periode kan het regelmatig regenen. De meeste regen valt in november. In december vindt een soort overgangsperiode plaats tussen het groene en droge seizoen, waarbij al een stuk minder regen valt. In deze periode is het landschap heel groen, waardoor het een mooie tijd is om het gebied te verkennen.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Queen Elizabeth National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Oeganda

Lake Victoria Mgahinga Gorilla National Park Lake Mburo National Park Murchison Falls National Park Queen Elizabeth National Park Kidepo Valley National Park Kibale Forest National Park Bwindi Impenetrable National Park KAMPALA ENTEBBE