Terug naar Rwanda

Nyungwe National Park

Nyungwe Forest is een regenwoud van meer dan 1000 vierkante kilometer, gelegen in het zuiden van Rwanda. Dit is één van de grootste oerbossen van Afrika. In Nyungwe Forest kunnen bezoekers meer dan duizend soorten flora, honderden vogelsoorten en zo’n 85 verschillende zoogdieren waarnemen. In het Nyungwe Forest zijn de primaten ruim vertegenwoordigd. Maar liefst 13 verschillende soorten leven er in dit oerbos. Vooral de chimpansees hebben een grote aantrekkingskracht. In het gebied kunt u naast de chimpansee trekkings ook prachtige wandelingen maken. Maar liefst 130 kilometer aan wandelroutes door het ongerepte oerwoud zorgen ervoor dat geen activiteit hetzelfde is. Net buiten het Nyungwe Forest liggen verschillende charmante theeplantages die de omgeving sieren.

Deel deze bestemming:

Dieren in Nyungwe National Park 

Van de 85 verschillende zoogdieren die in Nyungwe leven worden de primaten het meest waargenomen. Daarnaast komen er in het oerbos nog vele andere dieren voor die minder eenvoudig worden waargenomen.

De primaten van Nyungwe National Park

Nyungwe National Park is bekend vanwege de grote concentraties primaten die hier leven. Overal slingeren speelse aapjes rond. De meest populaire bewoners van Nyungwe zijn de chimpansees. Er leven maar liefst 500 chimpansees in het park, waarvan twee families gehabitueerd zijn, waardoor zij door toeristen bezocht kunnen worden. De grootte van deze families in Nyungwe Forest verschilt tussen de 30 tot 60 chimpansees. Tijdens een trekking bezoeken reizigers de families, die hier vaak worden gevonden. Naast chimpansees leven er nog 12 andere primatensoorten in Nyungwe National Park. De ‘Angolan Colobus’ apen leven hier bijvoorbeeld in grote aantallen met groepen van circa 350! Andere primaten, zoals de ‘owl-faced monkey’, leven in kleine groepjes van 10 dieren. Ook de zeldzame ‘golden monkey’ kan hier in Nyungwe National Park worden gespot.

Andere dieren in Nyungwe National Park 

In tegenstelling tot de primaten van Nyungwe National Park zijn andere dieren vaak heel lastig waar te nemen. De ‘bushbuck’ en ‘weyn’s duiker’ antilopen worden nog wel eens gespot in de open delen van het bos. Met heel veel geluk kunt u zelfs een luipaard zien in Nyungwe National Park, maar dit komt zelden voor. Vogels zijn er in overvloed. Meer dan 300 vogelsoorten vliegen hier van boom tot boom. Bovendien ziet u hier veel kleurrijke vlinders voorbij fladderen. In dit park komen maar liefst 120 soorten voor in Nyungwe!

Activiteiten in Nyungwe National Park

De meest bekende activiteit in Nyungwe Forest National Park is wandeltocht diep het oerbos is voor een oog in oog ontmoeting met chimpansees.  Naast een zogenaamde chimpansee trekking kunt u ook een aantal andere avontuurlijke activiteiten ondernemen in het park.

Chimpansee trekking in Nyungwe National Park

Een trekking naar de chimpansees van Nyungwe is heel avontuurlijk. Vroeg in de ochtend ontmoet u de gids voor de komende dag, die u in details gaat uitleggen wat u kunt verwachten. Waar moet u op letten, en wat te doen als u eenmaal oog in oog met de chimpansees staat? Onder begeleiding van deze ervaren gids trekt u vervolgens stilletjes door het regenwoud. Onderweg wordt aandacht besteed aan de exotische planten, insecten en de kleurrijke vogels die u tegenkomt. De chimpansee families van Nyungwe maken veel geluid. Wanneer u ze hoort begint uw hart sneller te kloppen. Wanneer uw groep de dieren écht heeft gevonden, zal dit voelen als een beloning na een intensieve hike. Van dichtbij ziet u hoe de dieren met elkaar omgaan, spelen en eten. De gezichtsuitdrukkingen en het gedrag van de chimpansees tonen de gelijkheid tussen de dieren en ons mensen duidelijk aan.

Canopy walks in Nyungwe National Park  

Deze activiteit is ideaal voor diegene die op zoek is naar de nodige adrenaline. Tussen de hoge bomen van het Nyungwe Forest zijn touwbruggen gespannen, waarvandaan bezoekers een panoramisch uitzicht op de omgeving kunnen krijgen. Vogels vliegen voorbij en u ziet misschien zelfs primaten onder u voorbij slingeren.

Bezoek het Cyamudongo Forest

Het Cyamudongo Forest is een regenwoud die is afgesplitst van de rest van Nyungwe Forest, maar wel deel uitmaakt van het park. In het bos van 19 km2 leeft een eigen chimpansee familie en verschillende andere primaten. Hier zijn de chimpansees ook eenvoudig te vinden, dus veel trekkings zullen in het Cyamudongo Forest plaatsvinden.

Bezoek het Gisakura Forest

Een leuk hoogtepunt dat net buiten het bos van Nyungwe verscholen ligt is het Gisakura Forest. Dit kleine bos van minder dan één vierkante kilometer vormt het thuis van zwarte- en witte colubus-apen. Een gids begeleid u naar deze apen, alhoewel zij niet zijn te missen!

Beste Reistijd Nyungwe National Park 

Het Nyungwe National Park kan het hele jaar worden bezocht. De beste reistijd is afhankelijk van geplande activiteiten en persoonlijke wensen. In het droge seizoen, tussen juni en september, zijn de paden beter begaanbaar en is het zonniger. In het groene seizoen, tussen oktober en mei, bloeit de flora en zijn chimpansee trekkingen beter. De chimpansees zijn in dit seizoen makkelijker te spotten omdat hun voedsel in overvloed is. Hikes kunnen wel lastiger zijn door de natte ondergrond. De gemiddelde temperatuur van Nyungwe National Park is gedurende het jaar heel stabiel. Overdag ligt de temperatuur rond de 20 graden, en ’s nachts rond de 10 graden.

Droge Seizoen:

  • Juni, juli en augustus – deze periode is de droogste van het jaar. Het kan nog steeds regenen, maar regent (bijna) nooit heel lang. Hikes zijn makkelijker dan in de nattere periodes.
  • September – september is de overgangsperiode tussen het droge en groene seizoen. Regenval begint toe te nemen, maar is nog niet op het niveau van het groene seizoen.

Groene Seizoen:

  • Oktober, november, december, januari en februari – het groene seizoen is écht van start gegaan! De flora van Nyungwe bloeit vollop. Het regent veel, waardoor overal fruit en planten groeien. In deze periode is het relatief makkelijk om de chimpansees te vinden, maar de hikes zijn wel zwaarder dan in het droge seizoen.
  • Maart, april en mei – dit zijn de maanden met de meeste regenval van het jaar. De regenval piekt in april- dan kan het erg lastig zijn om het regenwoud te verkennen. Wel is de flora van Nyungwe gedurende deze maanden het mooist.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Nyungwe National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Rwanda

Lake Kivu Akagera National Park Nyungwe National Park Volcanoes National Park KIGALI