Ngorongoro Krater Diner
Terug naar Tanzania

Ngorongoro Krater

Maakt kennis met één van de meest unieke gebieden van Afrika. De Ngorongoro krater is een indrukwekkend natuurverschijnsel. Deze imposante krater ligt in een bergachtig gebied en is één van de belangrijkste hoogtepunten tijdens een safari in Noord-Tanzania.

Ngorongoro Conservation Area

De Ngorongoro Krater is een enorme ingestorte vulkaankegel (caldera) met kraterwanden tot 600 meter hoog, dat ten zuiden van Serengeti National Park is gelegen. Het Ngorongoro natuurbeschermingsgebied is vernoemd naar ’s werelds grootste nog intact zijnde caldera. Naast de Ngorongoro Krater zelf bestaat het beschermde gebied (Ngorongoro Conservation Area) uit hoog gelegen graslanden en andere oude uitgestorven kraters aan de westkant van de Great Rift Valley.

Deel deze bestemming:
Ngorongoro Bad

Dieren in de Ngorongoro Krater

De imposante Ngorongoro Krater is de thuisbasis van ontzettend veel wilde dieren. De kratervloer van de Ngorongoro is het meest dichtbevolkte gebied in Afrika als het gaat om wilde dieren. Men schat dat hier circa 25.000 dieren leven in een gebied van circa 260km2.

De Big 5 in de Ngorongoro Krater

Op de kratervloer van de Ngorongoro is het mogelijk om de Big 5 waar te nemen. Hier is de kans groot om leeuwenfamilies, kuddes buffels en enorme olifanten waar te nemen. Met regelmaat ziet men hier zélfs de zwarte neushoorn, vaak op enige afstand, over de vlaktes voorbij trekken. Bovendien is hier een realistische kans om ook de schuwe luipaard op de foto te krijgen.

Andere wild in de Ngorongoro krater

Naast de leden van de Big 5 komen er talloze andere wilde dieren voor in de Ngorongoro krater. Zo ziet u hier duizenden gnoes, zebra’s en antilopen soorten. Ook kunt u nijlpaarden zien badderen in één van de meren in het gebied. De Ngorongoro Krater heeft ook de hoogste concentratie roofdieren in Afrika. Naast leeuwen zijn de kansen aanzienlijk om ook cheeta’s waar te nemen. Daarnaast leven hier ook kleinere katachtigen, zoals caracals en de servalkat. Ook zijn de vogels goed vertegenwoordigd. Zo kunt u in de krater onder andere ook flamingo’s spotten. In totaal leven er maar liefst 500 verschillende vogelsoorten.

Masai-bevolking in Ngorongoro Conservation Area

De Ngorongoro krater is een zeldzaam gebied waar de flora en fauna wordt beschermd, maar waar tegelijkertijd permanent menselijke bewoners leven. Dit is de thuisbasis van de Masai-bevolking. Een interessant nomadisch volk dat ondanks de moderne civilisatie de traditionele levenswijze heeft weten te behouden. De Masai leeft hier vredig samen met de flora en fauna. Omdat de Masai niet op wilde dieren jaagt, kunnen zij hier permanent blijven. De Masai leeft voornamelijk van hun eigen vee. Men eet het vlees, drinkt het bloed en het melk. Daarnaast gebruiken zij de huiden van hun vee voor hun de huizen en de botten om bijvoorbeeld de haren te kammen. Niets gaat verloren. Gebruikelijk daalt de Masai met hun vee af richting de kratervloer, waar zij vers drinkwater kunnen vinden. Families leven vaak gezamenlijk in een kraal, dat zij een ‘boma’ noemen. Dit is een ronde omheining van grote boomtakken, waar de Masai woont in zelf gebouwde huisjes, samen met hun dieren. Traditioneel gezien beschermt de man het vee en zorgt de vrouw voornamelijk de huishoudelijke taken. Deze unieke manier van leven, zonder het comfort van moderne technologie, is bijna onvoorstelbaar voor de gemiddelde reiziger. Een interessante ontmoeting met een eeuwenoude cultuur.

Beste Reistijd Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater is het gehele jaar een interessant gebied om te bezoeken, maar de beste reistijd is tussen juni tot september. Deze maanden zijn gemiddeld nét iets beter dan andere periodes. De temperaturen zijn over het algemeen aangenaam en het wordt niet snel te heet. Hieronder leest u meer over het klimaat per periode in de Ngorongoro Krater.

Droge Seizoen:

  • Juni, juli, augustus & september  – tijdens het droge seizoen is het gemiddeld 19 graden op de kratervloer. Het is vaak zonnig met een strakke blauwe lucht.
  • Oktober – het kan voorkomen dat de korte regenperiode al in oktober begint. In dat geval koelt het snel af. Gedurende de nacht kan het vriezen op de rand van de krater.

Groene Seizoen:

  • November & december – tijdens deze periode zijn er geregeld korte hevige regenbuien. Het is niet aannemelijk dat deze regenperiodes impact hebben op uw safari, omdat deze buien nooit de hele dag duren. Het regent meestal aan het einde van de dag. Deze korte regenperiode is vaak een maand lang.
  • Januari & februari – het is niet helemaal te voorspellen, maar gemiddeld gezien is dit een droge periode gedurende het groene seizoen. Deze maanden zijn dus uitstekend voor een safari in de Ngorongoro Krater.
  • Maart, april & mei – dit is de regenperiode in Tanzania. Het regent vaak maar vrijwel nooit de gehele dag. In de maanden april en mei kan het sterk afkoelen.

 

Accommodaties bij de Ngorongoro Krater

Tijdens een bezoek aan het noorden van Tanzania mag de Ngorongoro Krater niet ontbreken. Het is één van de belangrijkste hoogtepunten in deze regio, maar hoe bereikt u deze unieke vulkaankegel? De Ngorongoro kratervloer bereikt u eenvoudig vanuit accommodaties die zijn gebouwd op de kraterrand of vanuit accommodaties in nabij gelegen dorpen, net buiten de Ngorongoro Conservation Area.

Accommodaties op de rand van de Ngorongoro Krater

Op de rand van de Ngorongoro Krater zijn een aantal indrukwekkende lodges gebouwd. Hier zijn verschillende type accommodaties, van luxe lodges met een weids uitzicht op de krater tot intieme tentenkampen die verscholen liggen in de bosachtige omgeving. Een lodge op de rand van de krater is een ideale uitvalsbasis om dit gebied te verkennen. Gedurende de nacht beklimmen de olifantenfamilies en kuddes zebra of buffels de rand van de krater omhoog, om naar andere delen van het Serengeti eco-systeem te trekken. Hierdoor verplaatsen deze wilde dieren zich geregeld door de kampen op de rand van de krater. U verblijft hier dus écht tussen de wilde dieren.

Accommodaties in de omgeving van Ngorongoro Krater

Naast een accommodatie op de rand van de krater zijn er ook een aantal opties net buiten het natuurbeschermingsgebied. Hier zijn de tarieven vaak net iets gunstiger geprijsd. In deze omgeving verblijft in accommodaties op werkende boerderijen, veelal koffieplantages. Deze locaties zijn een uitstekende uitvalsbasis om de krater en parken zoals Lake Manyara National Park te verkennen.

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Ngorongoro Krater
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

 

Andere gebieden in Tanzania

Pemba Island Zanzibar Island Mafia Island Selous Game Reserve Mikumi National Park Ruaha National Park Katavi National Park Mahale Mountains National Park Lake Eyasi Serengeti National Park Ngorongoro Krater Lake Manyara National Park Tarangire National Park Kilimanjaro National Park DAR ES SALAAM ARUSHA