Ruaha National Park olifanten
Terug naar Tanzania

Ruaha National Park

Ruaha National Park is het grootste nationale park van Tanzania. Het park is sinds enkele jaren samengevoegd met het Usangu Game Reserve, waardoor het een omvang heeft van 20.000 vierkante kilometer (ongeveer de helft van Nederland!). In het Ruaha National Park wisselen oerbossen, heuvelruggen met struikgewas, brede rivieren en open vlaktes elkaar af. Een landschap gevuld met oeroude baobabbomen en een verscheidenheid aal acacia- en palmbomen. Hier passeren gigantische olifantenfamilies door de droge rivierbedding, soms met honderden tegelijk. Ook zijn de leeuwen in Ruaha in overvloed. Het is hier dan ook niet onmogelijk om leeuwinnen achter de prooi aan te zien jagen in dit ongerepte park. Dit gebied is het beste bewaarde geheim van Tanzania en behoort tot de beste safariparken van Afrika. Het unieke aan Ruaha National Park is dat het gebied buiten de gebaande paden ligt, waardoor u hier nóg steeds de enige bent tijdens een safari. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de Great Ruaha rivier, dat een belangrijke levensader is van dit wildrijke gebied.

Deel deze bestemming:

Wilde dieren in Ruaha National Park 

Ga op zoek naar buffels, zebra’s, waterbokken en giraffen. Het Ruaha National Park heeft een gigantische olifantenpopulatie, met zo’n 12.000 olifanten die zich hier door het gebied verplaatsen. Daarnaast is hier een enorme variatie aan antilopensoorten. Tussen safari-activiteiten door picknickt u nabij een waterbron die vol zit met enorme krokodillen en tientallen nijlpaarden. Cheeta’s en luipaarden worden ook relatief vaak gespot in Ruaha National Park.

De grote leeuwenfamilie’s van Ruaha

De leeuwen van Ruaha zijn ook een écht hoogtepunt. Zij leven hier namelijk in grote families, soms zelf met meer dan 30 leeuwen. Deze leeuwen zijn experts in het jagen op grote wild, zoals buffels en giraffe. Tijdens een bezoek aan Ruaha is het mogelijk om deze grote leeuwenfamilies te zien jagen op hun prooi.

De wilde hond in Ruaha

Ruaha National Park is één van de beste plekken om de beroemde en bedreigde wilde hond te spotten. In het Ruaha National Park leven er nog meer dan 100. Met een beetje gelukt ziet u deze actieve dieren tijdens een safari in het gebied.

De vogelsoorten van Ruaha

De diversiteit aan vogels in Ruaha National Park is exceptioneel groot. Er zijn meer dan 580 verschillende soorten vogels gespot in het park. De ‘grijze glansspreeuw’ en ‘kuifbaardvogel’ zijn enkele bijzondere vogelsoorten die u hier kunt waarnemen. Daarnaast zijn er veel watervogels te zien rondom de riveren en drinkplaatsen van Ruaha. Vooral in de periode tussen november en maart kunnen vogelliefhebbers hun geluk niet op, want dan arriveren de meeste migrerende vogels in Ruaha National Park.

Activiteiten in Ruaha National Park

In Ruaha National Park kunt u diverse safari-activiteiten ondernemen. Dagelijks worden er in Ruaha National Park game drives, wandelsafari’s, bootcruises en night drives vanuit de verschillende lodges georganiseerd.

Game drives in Ruaha National Park

Twee keer per dag vertrekken begeleide game drives vanuit lodges in Ruaha National Park. Hier gaat u op safari in open safarivoertuigen. ’s Ochtends vertrekt de eerste game tijdens zonsopgang. Daarnaast zijn er game drives aan het einde van de middag tot zonsondergang. Dit zijn de momenten dat de wilde dieren het meest actief zijn.

Wandelsafari’s in Ruaha National Park

Tijdens een wandelsafari leert u het variërende landschap van Ruaha National Park écht kennen. Een ervaren tracker neemt u mee op een écht avontuur, waarbij u de bush ervaart in zijn meest pure vorm. Geen geluid of spoor blijft onopgemerkt.

Night drives in Ruaha National Park

Aan het einde van de middag game drive stopt u op een bijzondere plek in het park, terwijl u geniet van de ondergaande zon. Op de terugweg richting de lodge gaat u op zoek naar wilde dieren die met name ’s nachts actief zijn. Mogelijk ziet u de schuwe luipaard hun prooi besluipen. Daarnaast is het ook mogelijk om andere katachtigen te zien, zoals de genet en servalkatten.

Beste reistijd Ruaha National Park

De beste reistijd voor Ruaha National Park is tussen mei en oktober. Ruaha kent een droog en warm klimaat. Het groene seizoen vindt plaats tussen november en april en brengt regenbuien. In het droge seizoen, tussen mei en oktober, valt nauwelijks tot geen regen.

U zult merken dat wild zich in het droge seizoen meer rondom de overgebleven rivieren en waterbronnen verzameld. In het groene seizoen (zoals de naam al doet vermoeden) bloeit flora prachtig en is het wild wat meer verspreid door het park te vinden.

Droge Seizoen:

  • Mei, juni, juli, augustus, september en oktober – er valt in het droge seizoen niet tot nauwelijks regen. Alleen in mei en oktober kan een kleine hoeveelheid regenval plaatsvinden. In de andere maanden valt er in principe helemaal geen regen. De gemiddelde temperatuur ligt overdag rond 27 graden. Ook de ochtenden zijn comfortabel, met een gemiddelde temperatuur van 15 graden.

Groene Seizoen:

  • November en december – er kunnen pieken in de temperatuur plaatsvinden in de eerste maanden van het groene seizoen. Dan schiet de temperatuur soms door tot meer dan 38 graden. Als de regen begint te vallen begint de temperatuur ook weer sterk af te nemen. In december begint er al een stuk meer regen te vallen.
  • Januari, februari en maart – dit is de bulk van het regenseizoen. De gemiddelde temperatuur ligt overdag rond de 28 graden, en ’s ochtends rond de 27 graden. Het regent vaker, maar meestal wel pas tegen het einde van de dag.
  • April – in april begint het groene seizoen over te gaan in het droge seizoen. Regenval neemt sterk af maar de omgeving is nog wel aan het bloeien.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Ruaha National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Tanzania

Pemba Island Zanzibar Island Mafia Island Selous Game Reserve Mikumi National Park Ruaha National Park Katavi National Park Mahale Mountains National Park Lake Eyasi Serengeti National Park Ngorongoro Krater Lake Manyara National Park Tarangire National Park Kilimanjaro National Park DAR ES SALAAM ARUSHA