Terug naar Zambia

Bangweulu Wetlands

Bangweulu ligt in het noordoosten van Zambia. Een ongerept en afgelegen gebied. Bangweulu betekent: ‘waar het water de lucht ontmoet’. Een buitengewoon gebied dat de thuisbasis is van zeldzame dieren, zoals de zwarte Lechwe en de schoenbekooiverwaar en waar de duizenden termietenheuvel oprijzen in het landschap. De Bangweulu moerasgebieden wordt beschermd maar is geen nationaal park. Deze regio is al honderden jaren bewoond door lokale communities. Verken net als de locals de uiterwaarden van dit unieke natuurgebied tijdens een bootsafari, een tocht per kano of met een traditionele mokoro.

Deel deze bestemming:

Wilde dieren in Bangweulu Wetlands

Het Bangweulu moerasgebied is één van de meest diverse wildgebieden van Zambia. Een gebied dat niet bekend is onder toeristen, mede omdat deze regio niet vergelijkbaar met de gemiddelde safariparken in Afrika. Het is niet een gebied waar u met op zoek gaat naar de Big 5 of met een checklist in de hand het gebied verkent en zoveel mogelijk verschillende dieren kan afvinken. Ondanks dat er in het gebied ook olifanten, buffels en zebra’s leven, komt u hier voor de unieke vogels en zeldzame diersoorten. Een interessant schouwspel dat hier leeft in een ongerept moerasgebied ver van de bewoonde wereld. Hier ligt de focus op het maken van foto’s van sitatungas, zwarte lechwe,  tsessebes, duikers, reebokken en de schattige oribis. Bovendien leven hier circa 400 verschillende vogelsoorten, dus een waar paradijs voor de échte vogelliefhebber.

 

Safari-activiteiten in Bangweulu Wetlands

Het landschap van de Bangweulu bestaat uit uitgestrekt moerasgebied, waar kuddes antilopen door het drassige moeras voortbewegen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het gebied zijn de grote hoeveelheid vogels, waaronder de schoenbekooievaar.

 • Bootsafari – tijdens een bootsafari verkent u het moerasgebied en de verschillende uiterwaarden. Omdat de schoenbekooievaar over het algemeen heel schuw is, kan deze het beste vans gepaste afstand worden waargenomen vanaf de boot.
 • Wandelsafari – hier maakt u prachtige wandelingen langs de oever van dit immense moerasgebied. Verschillende kanalen monden uit in meren, voorzien van een prachtige groene bebossing. Hier liggen krokodillen aan de oevers van de Bangweulu en ziet u verschillende antilopen en honderden vogelsoorten.
 • Kanosafari – tijdens kano excursies heeft u de mogelijkheid om écht iets dichtbij de schuwe en heel zeldzame schoenbekooievaar te komen. Naast deze buitengewone volgels is het gebied bijzonder indrukwekkend vanaf het water.
 • Mokorosafari – hoe kunt u de moerasgebieden van Bangweulu beter verkennen dan per traditionele Mokoro, onder leiding van een lokale gids. Het vervoersmiddel van de vissers die hier vandaag dit vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Beste reistijd Bangweulu Wetlands

De beste reistijd voor de Bangweilu Wetlands is tussen mei en augustus. Als u de Bangweulu Wetlands bezoekt voor de schoenbekooievaar, dan is mei de beste periode, terwijl juni en july uitstekende zijn voor de indrukwekkende kuddes zeldzame zwarte Lechwe. Tijdens het groene seizoen is het over het algemeen het beste voor de andere vogelsoorten in het gebied. De condities zijn dan overwegend slecht, waardoor vogelliefhebbers vaak een compromis sluiten voor november.

Droge seizoen:

 • Mei – het begin van het droge seizoen start. Het regent vrijwel niet en het waterniveau neemt af. Dit is de beste tijd om de schoenbekooievaar (shoebills) waar te nemen.
 • Juni en juli – de regen is volledig gestopt en het moerasgebied droogt volledig uit. Dit zijn de koelere maanden in het jaar. Houdt rekening met temperaturen van 25 graden overdag en ongeveer 10 graden in de ochtenden.
 • Augustus en september – het moerasgebied wordt nog droger en de temperatuur loopt iets op. In september is het gemiddeld 29 graden. In de ochtend is het aangenaam. De schoenbekooievaars hebben zich teruggetrokken naar permanente moerasgebieden, die niet bereikbaar zijn voor toeristen.
 • Oktober – de temperatuur loopt alsmaar op met een gemiddelde van 32 graden. In het ochtend is het erg aangenaam met temperaturen rond de 17 graden. Het is gort droog en stoffig. Dit is de periode dat het voor het eerst in een lange tijd weer kan gaan regenen.

Groene seizoen:

 • November – meestal is dit de periode waarin de eerste regens arriveren in de Bangwuelu Swamps.
 • December, januari, februari en maart – dit zijn de nattere maanden in het jaar. In deze tijd van het jaar regent het dagelijks, maar vaak kort en hevig. Dit is ook de periode dat de schoenbekooievaar terugkeert naar Bangweulu Swamps. De temperatuur ligt overdag op 27 graden, terwijl het in de ochtenden aangenaam 17 graden is.
 • April – dit is een aangename maand, omdat de regen sterk afneem en de omgeving prachtig groen kleurt.

 

Andere gebieden in Zambia

LUSAKA Shiwa Ng'andu Kasanka National Park Bangweulu Wetlands North Luangwa National Park Luambe National Park South Luangwa National Park Lower Zambezi National Park Liuwa Plain National Park Kafue National Park Victoria Falls Mosi oa Tunya National Park LIVINGSTONE