Terug naar Zambia

Kafue National Park

Kafue National Park is het oudste en grootste nationale park van Zambia. De legendarische Norman Joseph Carr richtte het park op in 1950, en vandaag de dag is het zo’n 22.500 vierkante kilometer groot. Het gebied is per vliegtuig of per voertuig te bereiken vanuit zowel Lusaka en Livingstone.

Variërende landschappen van Kafue National Park

In Kafue National Park liggen verschillende soorten landschap. Moerasgebied wordt afgewisseld door bossen, savannes en rivieren. In het noorden van het park ligt het moerasgebied genaamd de ‘Busanga Plains’, dat geheel in contrast staat met het drogere zuiden van Kafue National Park. Doordat het landschap gevarieerd is, ziet u in noorden van het park andere diersoorten dan in het zuiden waardoor safari’s in het park in zijn geheel anders zijn.

Deel deze bestemming:

Wilde dieren in Kafue National Park

Het Kafue National Park beschikt over een grote diversiteit aan dieren. Olifanten, buffels, zebra’s en gnoes trekken in grote kuddes door het park. Daarnaast leven hier verschillende katachtigen, waaronder leeuwen, luipaarden en cheeta’s. Daarnaast leven hier unieke soorten antilopen en is dit het leefgebied van de Afrikaanse wilde hond. De wilde honden houden zich vooral op in de Busanga Plains in het noorden van Kafue National Park. Dwars door het ongerepte park stroomt de Kafue rivier waarin enkele van de grootste krokodillen van zuidelijk Afrika leven. Bovendien zit deze rivier vol met nijlpaarden. Ook de vogelaars kunnen in Kafue hun lol op, want in deze regio leven naar schatting meer dan 480 verschillende vogelsoorten.

 

 

Activiteiten in Kafue National Park 

Ontdek alle hoogtepunten van Kafue National Park gedurende verschillende safari-activiteiten. Hier kunt u deelnemen aan begeleide game drives, wandelsafari’s, night drives, boottochten en ballonsafari’s.

Game drives in Kafue National Park

Vanuit de verschillende lodges in Kafue National Park worden dagelijks game drives georganiseerd. Deze vertrekken ’s ochtends en aan het eind van de middag. Het variërende landschap van Kafue zorgt voor voldoende afwisseling. Het park is gigantisch, dus de locatie waarin uw lodge is gelegen zijn bepalen voor de vegetatie waarin u game drives maakt.

Night drives in Kafue National Park

Een ander hoogtepunt in Kafue National Park zijn de night drives. Deze safari-activiteit vindt plaats nadat de zon al onder is gegaan, aan het einde van de middag drive. Dit is het moment dat u wilde dieren kunt waarnemen die alleen ’s nachts actief zijn. Dit verhoogt de kans om luipaarden of leeuwen te spotten in een zoektocht naar hun prooi. Bovendien kunt u dieren waarnemen die zich overdag niet laten zien, zoals de serval, caracal of genetkat.

Bootcruises in Kafue National Park

De Kafue rivier zit vol met krokodillen en nijlpaarden. Uw gids brengt u vlakbij deze indrukwekkende dieren tijdens een bootcruise. Daarnaast ziet u grote kuddes wilde dieren hun dorst lessen vanuit de rivier. Met wat geluk spot u zelfs katachtigen die hier vaak op de loer liggen om te jagen op onoplettend wild. In Kafue National Park worden op bepaalde locaties ook kanotochten georganiseerd.

Wandelsafari’s in Kafue

Vanuit verschillende lodges in Kafue worden wandelsafari’s georganiseerd. Een ranger brengt u zo dichtbij mogelijk bij de wilde dieren en onderweg stopt u op mooie locaties met een indruwekkend uitzicht. Vaak duurt een wandelsafari 3 tot 4 uur, maar dat kan ook langer zijn. Mocht de wandeling een dag in beslag nemen dan wordt u opgehaald door een safarivoertuig, waarna u langzaam terugkeert naar de lodge.

Ballonsafari’s in Kafue

Bent u klaar voor een écht ‘once in a lifetime’ avontuur, dan kunt u in Kafue National Park overwegen een ballonvaart te maken. Vroeg in de ochtend vertrekt u vanuit de open vlaktes van de Busanga Plains. Terwijl u langzaam opstijgt ziet u steeds meer van het variërende landschap van Kafue National Park. Dieren die normaal gesproken door hoge gras moeilijker te zien zijn, kunt u mogelijk vanuit de luchtballon van bovenaf makkelijk herkennen. Tijdens de ballonvaart schampt u de toppen van bomen en vaart u over een nest van de visarend. Daarnaast vliegt u laag over het moerasgebied waar u op honderden nijlpaarden neerkijkt. Nadat u bent geland is het tijd voor een champagne ontbijt op een mooie locatie, voordat een safarivoertuig u naar uw lodge brengt.

De Busanga Plains in Kafue

Het moerassgbied in het noorden van Kafue National Park wordt ook wel de Busanga Plains genoemd. Verschillende rivieren en kanalen doorkruisen deze regio, waardoor een groen en moerassig landschap ontstaat. Hier leven grote kuddes ‘red lechwe’ en ‘puku’ antilopen. Ook zebra’s, wildebeest en buffels kunnen hier worden gespot. De leeuwen in dit gedeelte van Kafue zijn erg bijzonder. Een deel van deze katachtigen klimt hier namelijk in bomen! Daarnaast is de kans om cheeta’s en wilde honden te spotten hier hoger dan in de rest van het park.

Beste reistijd Kafue National Park 

De beste reistijd voor Kafue National Park is tussen mei en oktober. Het Kafue National Park kent een tropisch klimaat. ’s Avonds laat en vroeg in de ochtend kan het sterk afkoelen. Vandaar wordt warme kleding aangeraden voor uw eerste game drives en de activiteiten na zonsondergang. In deze maanden kunt u ook de Busanga Plains bezoeken. Doordat het in het noorden van het park iets droger is, zijn de wegen hier beter begaanbaar.

Droge Seizoen:

  • Mei – De regenval neemt sterk af. Het landschap is nog steeds groen en er voldoende water. De gemiddelde temperatuur neemt af en ligt rond de 26 graden.
  • Juni en juli – er valt in deze periode nagenoeg geen regen. Tijdens deze maanden is het koeler. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25 graden overdag en slechts 6 graden in de avonden en ochtenden.
  • Augustus en september – ook in deze periode is het nog droog, maar de temperatuur loopt wel verder op. Overdag kan het 31 graden worden. Na zonsondergang koelt het af tot gemiddeld 13 graden. De vegetatie is in deze periode een stuk minder dicht en groen dankzij een lange periode van droogte.
  • Oktober – Dit is de warmste maand van het jaar. De temperatuur is gemiddeld 33 graden overdag. ’s Ochtends en ’s avonds ligt de temperatuur rond de 16 graden. Dit is een overgangsperiode tussen het droge en groene seizoen, dus de eerste regen kan tegen het eind van de maand gaan vallen.

Gedurende het groene seizoen wordt het een stuk warmer. De flora wordt groen en levendig en temperaturen stijgen overdag richting de 28 graden. Het regent vrijwel nooit de gehele dag, maar bepaalde regio’s zoals de Busanga Plains zijn niet bereikbaar per voertuig. Voor vogelliefhebbers valt er deze maanden het meest te zien, want de migrerende vogels komen achter elkaar naar het gebied. Daarnaast ziet u veel jonge dieren die geboren worden in het groene seizoen.

Groene Seizoen:

  • November – de regenval neemt toe, wat voordelig is voor de vegetatie van Kafue National Park. Na een lange periode van droogte ziet u de omgeving in een hoog tempo groener worden. Temperaturen nemen enigszins af tot gemiddeld 30 graden overdag.
  • December, januari, februari en maart – deze periode komt het meeste regen voor. De regenbuien vallen voornamelijk in de namiddag. De gemiddelde temperatuur hangt rond de 28 graden overdag. ’s Ochtends en ’s avonds is de temperatuur zeer comfortabel rond de 18 graden.
  • April – deze maand is erg comfortabel. De regenval neemt sterk af, terwijl de omgeving nog steeds bloeit. Het droge seizoen is in aantocht.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Kafue National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zambia

LUSAKA Shiwa Ng'andu Kasanka National Park Bangweulu Wetlands North Luangwa National Park Luambe National Park South Luangwa National Park Lower Zambezi National Park Liuwa Plain National Park Kafue National Park Victoria Falls Mosi oa Tunya National Park LIVINGSTONE