Terug naar Zambia

Kasanka National Park

Kasanka National Park is één van de unieke nog onontdekte wildparken in Zambia. Dit gebied ligt in het noordoosten en vormt een onderdeel met de Congo Basin. Daarnaast is Kasanka National Park beroemd vanwege de circa 10 miljoen vleermuizen die migreren naar dit gebied, vanuit verschillende uithoeken in Congo en Oeganda. Een jaarlijks terugkerend schouwspel dat plaatsvindt tussen oktober en december. Daarnaast is het afgelegen gebied ook de thuisbasis voor enkele unieke diersoorten en staat het bekend om de vele vogels in het gebied. Het Kasanka National Park bestaat veelal uit moerasgebied, papyrusvelden en grasland, afgewisseld door stukken uitgestrekte vlaktes maar ook dichtere vegetatie en miombo bossen. 

 

Deel deze bestemming:

Wilde dieren in Kasanka National Park

Overal hoort u dierengeluiden. Hier hoort u vooral vogels, want het  Kasanka National Park wordt gezien als een échte ‘birders paradise‘.

De gebruikelijke dieren die u tijdens een safari in Afrika kunt verwacht, komen in dit gebied minder voor en worden dus minder snel waargenomen. Bovendien zijn de dieren hier niet gewend aan toeristen, dus de meeste dieren zijn iets schuwer. Vanuit verschillende uitkijkpunten heeft men uitzicht over het moeraslandschap. Hier ziet u antilopen en olifanten zich voortbewegen door het hoge gras. In het gebied leven bovendien veel nijlpaarden en heeft u de kans om buffels, zebra’s en gnoes te zien. Ook liggen hier gigantische krokodillen op de loer in het water van Kasanka National Park. Bovendien is de kans groot dat u hier de zeldzame ‘blue monkey’ en de schuwe sitatunga antilope kunt waarnemen. 

Vleermuizen migratie Kasanka National Park

Het is voor onderzoeker nog niet duidelijk waarom zij massaal naar Kasanka migreren. Deze vleermuizenmigratie is uitsluitend te zien in Kasanka, wat het gebied extra uniek maakt. Dit bijzonder schouwspel is een jaarlijks terugkerend ritueel tussen oktober en december. Deze ‘palmvleerhonden’ zijn gigantisch met een spanwijdte van ongeveer 85 centimeter. Tijdens zonsondergang of zonsopgang kan men hier tijdens het seizoen circa 10 miljoen van deze gigantische vleermuizen vanaf speciale houten platformen waarnemen. Een overweldigend schouwspel.

Safari-activiteiten in Kasanka National Park

Kasanka is dus geen traditionele safaribestemming, maar er kan wel een variatie aan wild worden gespot tijdens verschillende activiteiten.

 • Game drives – vroeg in de ochtend trekt u erop uit met een professionele ranger, op het moment dat de meeste dieren hier actief zijn. Langzaam ziet u de zon opkomen boven Lake Wasa en maakt een prachtige rit door het moerasgebied. Hier ziet u de sitatunga’s grazen te midden van een unieke vegetatie.
 • Vleermuizenmigratie – jaarlijks tussen oktober en december kunt u hier tijdens zonsopkomt of ondergang in Kasanka 10 miljoen migrerende strokleurige fruitvleermuizen waarnemen. Vanaf de verschillende houtenplatforms heeft u uitzicht op een lucht gevuld met deze gigantische vleesmuizen.
 • Kanosafari’s – verken het moerasgebied van Kasanka National Park. Vanaf de Luwomba rivier ziet u talloze vogelsoorten, werkelijk spectaculair.
 • Wandelsafari’s – neem deel aan een wandelsafari in Kasanka National Park. Hier komt u mogelijk oog in oog met olifanten en verkent u de verschillende meren in het gebied waar doorgaans veel vogels worden waargenomen.

Beste reistijd Kasanka National Park

De beste reistijd voor Kasanka National Park is tussen juli en oktober. Dit is de beste tijd om wilde dieren te spotten in het park. In deze periode zijn de meeste drinkplaatsen uitgedroogd, dus de wilde dieren trekken massaal naar de permanente drinkplaatsen. Bezoekt u het park voor de vleermuizen migratie, dan is eind november de beste tijd in het jaar. 

Droge seizoen:

 • Mei – het droge seizoen begint, maar de vegetatie is nog steeds heel dichtbegroeid. In deze periode regent het vrijwel niet meer.
 • Juni en juli – de vegetatie droogt volledig uit. De gemiddelde temperatuur overdag ligt rond de 24 graden. Dit zijn de koudere maanden in het jaar. Verwacht ook koelere nachten met een gemiddelde van rond de 9 graden.
 • Augustus en september – de droogte houdt aan en de vegetatie is gort droog. Met name richting september loopt de temperatuur steeds verder op met gemiddelde rond de 30 graden. In de ochtenden is het aangenaam rond de 14 graden.
 • Oktober – De temperatuur loop nóg verder op met een gemiddelde van 32, maar met flinke uitschieters tot boven de 40 graden. De ochtenden zijn heel aangenaam, met temperaturen rond de 16 graden. Dit is ook de periode dat het voor het eerst weer kan regenen, na maanden van droogte.

Groene seizoen:

 • November – als de regen in oktober nog niet is begonnen, dan komt het in november. De vegetatie is nog steeds uitgedroogd, dus de regen is zeer welkom. De gemiddelde temperatuur is 30 graden . Wanneer het regent is dit meestal in de vorm van hevige onweersbuien.
 • December, januari, februari en maart –  dit zijn de regenmaanden. Vaak in de vorm van korte hevige regenbuien in de middag. Het is gemiddeld nog steeds heel zonnig en de temperaturen liggen rond de 27 graden, terwijl het in de ochtend aangenaam 17 graden is.
 • April – dit is een interessante maand voor Kasanka National Park. Het regent fors minder en het landschap is prachtig groen.

Andere gebieden in Zambia

LUSAKA Shiwa Ng'andu Kasanka National Park Bangweulu Wetlands North Luangwa National Park Luambe National Park South Luangwa National Park Lower Zambezi National Park Liuwa Plain National Park Kafue National Park Victoria Falls Mosi oa Tunya National Park LIVINGSTONE