Terug naar Zambia

Liuwa Plain National Park

De Liuwa Plains liggen in het uiterste westen van Zambia. Het is een afgelegen gebied, waardoor slechts een handjevol toeristen u is voor geweest. Wanneer u het park op het juiste moment bezoekt kan een  een safari in het Liuwa Plain National Park worden gezien als onevenaarbaar. Het park beschikt over een bijzondere vegetatie waar bovendien behoorlijke concentraties wilde dieren leven. Hier komt u vrijwel geen andere reizigers tegen. Het klinkt ietwat als een cliché, zeker omdat heel veel andere gebieden óók worden aangeduid als ’the best kept secret’, maar over Liuwa Plains kan dit met recht worden gezegd.

 

Deel deze bestemming:

Wilde dieren in Luiwa Plain National Park

Hier vindt jaarlijks de op één na grootste migratie van gnoes plaats. Een vergelijkbaar proces als men ook kent op de eindeloze vlaktes van de Serengeti in Tanzania. Seizoensgebonden leven hier op de enorme vlaktes van Luiwa Plain ontzettend veel wide  dieren bij elkaar. Hier verplaatsen jaarlijks meer dan 50.000 gnoes en ook duizenden tsessebe en zebra’s zich door het park. Allen op zoek naar het verse gras. Zij trekken vaak massaal met duizenden tegelijk naar de open vlaktes. Daarnaast leven hier nog 10.000 andere wilde dieren, waaronder: grote kuddes buffels, rode lechwe, reebok, eland, hartebeest en roan antilope. 

Daarnaast leven veel roofdieren in Luiwa National Park. In het gebied komen onder andere leeuwen, wilde honden, luipaarden, cheeta’s en hyena voor. Met name de leeuwenfamilies gaan volledig op in het goudkleurige gras. De luipaarden laten zich hier minder snel zien in het park.  Zij leven meer in de bossen aan de rand van het park. De hyena’s worden hier regelmatig waargenomen, niet zelden komen zijn in de avonden buurten wanneer u bij het kampvuur zit, of knabbelen zij wat aan de banden van uw voertuig. In Luiwa Plains leven bovendien maar liefst 334 verschillende soorten vogels, waaronder de Afrikaanse Maraboe.

De beste reistijd Luiwa Plain National Park

Luiwa Plain is een seizoensgebonden gebied. Over het algemeen kan een onderscheid worden gemaakt tussen het droge en het groene seizoen. In tegenstelling tot de meeste parken in Zambia is de beste reistijd voor Luiwa Plain National Park tussen november en december. In deze tijd van het jaar migreren namelijk grote aantallen zebra’s en gnoes naar deze regio.

Droge seizoen:

  • Mei – het is het begin van het droge seizoen. Het aantal regendagen neemt sterk af. Alle drinkplaatsen zijn vol en de grote kuddes zebra en gnoes zijn op de open vlaktes.
  • Juni en Juli – in deze periode regent het nauwelijks en het moerasgebied droogt op. De temperaturen overdag liggen rond de 28 graden, terwijl het ’s nachts sterk afkoelt met temperaturen rond de 8 graden in de ochtenden.
  • Augustus en september – tijdens deze maanden regent het vrijwel niet en de temperaturen stijgen. In de ochtend is het aangenaam met temperaturen rond de 14 graden. Deze lopen op gedurende de dag tot 34 graden.
  • Oktober – de temperaturen lopen verder op tot gemiddeld 34 graden, maar niet zelden zijn er uitschieters tot boven de 40 graden. De eerste regen valt tegen het einde van oktober, waarna het sterk kan afkoelen.

Groene seizoen:

  • November – dit is de beste maand voor een safari in Luiwa. Het is warm maar het regent ook af en toe. Overdag is het gemiddeld 30 graden en in de ochtenden is het 17 graden. De open vlaktes zijn extreem droog, dus de regen komt als een bevrijding.
  • December – het begint steeds vaker te regenen. Ook de grote kuddes grazers nemen in aantallen toe. Zij trekken massaal naar Luiwa Plain voor het verse gras. De open vlaktes worden steeds natter waardoor safari-activiteiten steeds moeilijker worden in het gebied. Overdag is het 30 graden, terwijl het in de ochtend gemiddeld 17 graden is.
  • Januari, februari en maart – dit zijn de meest natte maanden in het jaar. Safari-activiteiten zijn maar zeer beperkt mogelijk in deze tijd van het jaar.
  • April – het regent steeds minder, maar de wegen zijn nog steeds niet begaanbaar. In deze tijd zijn er wel veel wilde dieren in Luiwa Plains.

Andere gebieden in Zambia

LUSAKA Shiwa Ng'andu Kasanka National Park Bangweulu Wetlands North Luangwa National Park Luambe National Park South Luangwa National Park Lower Zambezi National Park Liuwa Plain National Park Kafue National Park Victoria Falls Mosi oa Tunya National Park LIVINGSTONE