Terug naar Zambia

Lower Zambezi National Park

Gelegen in het zuiden van Zambia vindt u het Lower Zambezi National Park. Het park ligt direct aan de machtige Zambezi rivier dat de grens vormt met Zimbabwe. Het park wordt omringd door een bergketen, wat zorgt voor een interessant contrast. Lower Zambezi National Park wordt gezien als één van de belangrijkste wildparken van Zambia. Hier leven enorme concentraties wilde dieren die men kan waarnemen tijdens wandelsafari’s, reguliere game drives en bootsafari’s. Het park in eenvoudig per vliegtuig te bereiken vanuit de hoofdstad Lusaka, maar ook vanuit Mfuwe, waardoor het uitstekend te combineren is met South Luangwa National Park.

Deel deze bestemming:

Safari-activiteiten Lower Zambezi

Lower Zambezi National Park is een interessant en gevarieerd wildpark. Hier neemt u deel aan safari-activiteiten die worden georganiseerd vanuit de verschillende lodges in het park. Ga op zoek naar de enorme olifanten, een familie ravottende nijlpaarden of volg te voet een grote kudde buffels. Bovendien leven er veel roofdieren in Lower Zambezi. Het park staat bekend om de grote concentraties luipaarden en de enorme leeuwenfamilies.

Game drives in Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi is één van de betere gebieden in Zambia voor een safari per 4×4. Hier rijdt u in een open 4×4 safari voertuig door een enorm gebied met gevarieerde vegetatie. U verkent de oevers van de Zambezi rivier evenals bosachtige omgeving en open graslanden. Vanuit de lodge wordt twee keer per dag een safari-activiteiten georganiseerd. Aan het einde van de middag game drive stopt u op een mooie plek, vaak met uitzicht op de Zambezi rivier voor een drankje en een kleine snack. Als de schemering inslaat dan keert u terug naar de lodge. Het licht is prachtig en het wordt langzaam donker. Een uitgelezen kans om wilde dieren te zien die ’s nachts actief zijn. Naast de luipaard is dit een goede kans om ook kleinere katachtigen zoals de genet- en servalkat waar te nemen.

Wandelsafari’s in Lower Zambezi

Net als South Luangwa is Lower Zambezi een fantastisch gebied voor wandelsafari’s. Tijdens een wandelsafari ligt de focus gedeeltelijk op kleinere elementen uit de bush, zoals voetsporen, insecten en uitwerpselen. Toch is het hier hier niet zeldzaam om te voet oog in oog te staan met imposante olifanten.

Kano safari’s in Lower Zambezi

De kanotochten over de Zambezi rivier zijn één van de meest indrukwekkende activiteiten in dit gebied. Hier verkent u de machtige Zambezi rivier terwijl u een enorme bergketen op de achtergrond ziet. Zeker tijdens zonsondergang is het licht hier fenomenaal. De bergen kleuren langzaam roze en de rivier wordt een soort spiegel. Hier en daar komt nog een laatste nijlpaard omhoog, voordat zij aan land gaan. In één woord magisch.

Vissen op tijgervis

Tijdens een safari per kano of per speedboot is het mogelijk om een hengel uit te gooien. De Zambezi rivier zit bomvol vissen. Hier heeft u de mogelijkheid om zélf de beruchte tijgervis te vangen.

Wilde dieren in Lower Zambezi National Park

Het Lower Zambezi National Park behoort tot de belangrijkste wildparken van Zambia. Dankzij de liggen direct aan de machtige Zambezi rivier worden veel dieren naar de oevers getrokken om de dorst te lessen.

De Big 5 in Lower Zambezi

In het Lower Zambezi National Park leven 4 van de Big 5 (leeuwen, luipaarden, olifanten en buffels). Het park heeft een groot aantal olifanten, vaak worden zij waargenomen in enorme groepen. Ook de leeuwen doen het goed in het gebied, dat is met name te danken is aan de grote kuddes buffels die door het park trekken. Vaak met honderden tegelijk. Daarnaast is de luipaard hier ook op zijn plaats. Zij worden aangetrokken door de grote concentraties wilde dieren, waaronder de antilopen. De schuwe luipaard voelt zich thuis in dit type vegetatie. Zij kunnen zich eenvoudig verschuilen in de dichtbegroeide vegetatie of terugtrekken in één van de grote bomen in het gebied. De luipaard wordt hier dan ook regelmatig waargenomen tijdens safari’s.

Andere wilde dieren in Lower Zambezi

De Zambezi rivier zit vol met nijlpaarden. Het is spectaculair om in de ochtend wakker te worden aan de machtige rivier, terwijl de ochtendmist langzaam wegtrekt en de nijlpaarden en talloze  vogels ontwaken. Het geluid dat zij samen produceren is magisch. Het Lower Zambezi National Park is rijk aan wilde dieren. Een van de unieke ‘sightings‘ die u hier kunt ervaren is een groep wilde honden die hier achter hun prooi aanzitten.

De beste reistijd Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi National Park heeft een warm en droog klimaat. Over het algemeen geldt dat de temperaturen het gehele jaar vergelijkbaar zijn. Wel kan onderscheid worden gemaakt tussen een droog en groenseizoen. Tijdens het groene seizoen regent het meer, terwijl het droge seizoen een stuk koeler is.

Droge seizoen:

  • Mei – het begin van het droge seizoen. De vegetatie is nog steeds vol en groen, maar het regent sporadisch.
  • Juni & juli – de koelere maanden in het jaar. Het is een stuk droger en langzaam dunt de vegetatie uit. De gemiddelde temperatuur is 25 graden. Zeker vroeg in de ochtend wordt een extra laag kleding sterk geadviseerd. Gedurende de nacht koelt het af tot circa 10 graden.
  • Augustus & September – de droogte houdt aan. Het landschap van Lower Zambezi is dor en drinkplaatsen drogen op. Overdag is de gemiddelde temperatuur 32 graden. Ochtenden zijn iets aangenamer.
  • Oktober – Het wordt nóg warmer met gemiddelde temperaturen rond de 35 graden. Zo nu en dan zijn er uitschieters tot 40+ op het heetste moment van de dag. De ochtenden zijn zeer aangenaam rond 20 graden. In oktober regent het zo nu en dan, vaak in de vorm van onweersbuien. De temperaturen nemen vervolgens iets af.

Groene seizoen:

  • November – langzaam komt een periode van droogte tot een einde. Het is nog steeds erg warm met gemiddelde temperaturen van 33 graden. Als het regent in november, dan is het vaak in de vorm van hevige onweersbuien aan het einde van de dag.
  • December, januari, februari & maart – de temperatuur neemt iets af en het regent geregeld. De vegetatie kleurt prachtig groen en migrerende vogels bereiken Lower Zambezi. De temperatuur is overdag 30 graden, terwijl het ’s ochtends  aangenaam 20 graden is.
  • April – het einde van de nattere maanden is in zicht. Het wordt langzaam droger en het aantal regendagen neemt sterk af. Een uitstekende maand om op safari te gaan in Zambia.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Lower Zambezi National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zambia

LUSAKA Shiwa Ng'andu Kasanka National Park Bangweulu Wetlands North Luangwa National Park Luambe National Park South Luangwa National Park Lower Zambezi National Park Liuwa Plain National Park Kafue National Park Victoria Falls Mosi oa Tunya National Park LIVINGSTONE