Terug naar Zambia

North Luangwa National Park

Uitwerpselen hier en daar, wat afgebroken takken of verse sporen van passerend wild. In het North Luangwa National Park lijkt dit de enige manier om de wilde dieren op te kunnen sporen. Het gebied behoort tot de meest ongerepte wildparken van Afrika en is slechts door een handjevol toeristen eerder bezocht. North Luangwa telt weinig wegen en een beperkt aantal safarivoertuigen. Dit is dan ook dé plek waar u echt geen andere toeristen tegenkomt! Hier is alles net wat wilder en zijn de wilde dieren wat schuwer dan in het zuidelijk gelegen South Luangwa National Park. Beide parken, lokaal beter bekend als North- en South Park, liggen in de beroemde Luangwa vallei en beschikken over een vergelijkbare vegetatie. Een belangrijk verschil tussen beide gebieden is dat North Luangwa National Park qua infrastructuur iets minder toegankelijk is en met name geschikt voor de echte avonturier. De ideale manier om dit gebied te verkennen is te voet, tijdens wandelsafari’s. North Luangwa ligt bovendien nóg meer afgelegen dan de zuiderburen. Het park is te bereiken middels een korte vlucht per Cessna of een hobbelige rit van circa 6 uur, dwars door de natuur, vanaf Mfuwe Airport. In North Luangwa worden de safari-activiteiten begeleid door de hoogst gekwalificeerde gidsen van Zambia. Een verblijf in dit beeldschone gebied is dan ook gegarandeerd een onvergetelijk avontuur. Hier draait alles om het één zijn met de natuur.

Deel deze bestemming:

Safari-activiteiten North Luangwa

Het gebied in Afrika waar nog meer leeuwen zijn dan toeristen. Een unieke kennismaking met één van de meest ongerepte wildparken van Zambia.

Wandelsafari’s in North Luangwa

De beste manier om North Luangwa te verkennen is te voet tijdens een wandelsafari. Een ervaring waarbij u één bent met de natuur en mogelijk heel dichtbij de wilde dieren kan komen. Uiteraard onderleiding van een professionele gids die erop toeziet dat alles veilig verloopt. Een wandelsafari is over het algemeen geen safari dat men doet om een lange checklist van dieren af te vinken. De natuur bepaald wat u tijdens een wandelsafari zal gaan zien. Dit is uiteenlopend van verschillende antilopensoorten tot aan leeuwen. Bovendien ligt de aandacht op kleinere elementen van de bush. U kijkt uit naar gebroken takken, uitwerpselen van dieren en voetsporen. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat u olifanten, buffels of zelfs katachtigen op de voet volgt. Een unieke encounters met roofdieren of olifanten zijn geen uitzondering.

Game Drives in North Luangwa

Nog steeds behoren de wandelsafari’s in North Luangwa tot de belangrijkste activiteiten, maar inmiddels zijn er steeds meer wegen in het park. Slechts een enkele lodge biedt hier ook Game Drives aan, maar het is mogelijk om hier in de ochtend of middag deel te nemen aan game drives. Veel lodges gebruiken het safarivoertuig bovendien om afgelegen delen in het park te bereiken, om te voeten andere regio’s te verkennen. Dit gebeurt met name voor bezoekers die een paar nachten verblijven en draagt bij aan een gevarieerde safari.

Wilde dieren in North Luangwa

In North Luangwa National Park loopt de gelijknamige Luangwa rivier. Deze rivier trekt doorgaans veel wilde dieren aan, waardoor men tijdens safari-activiteiten veel in het gebied rondom de rivier wandelt of rijdt.

In North Luangwa leven veel grote diersoorten, zoals olifanten en buffels. Met name de buffels leven hier vaak in enorme kuddes, soms wel met meer dan duizend tegelijk. Uiteraard worden ook leeuwen hierdoor aangetrokken. Naast leeuwen staat de Luangwa vallei ook bekend om de grote aantallen luipaarden. De schuwe luipaard laat zich hier vaker zien zodra de zon ondergaat. Daarnaast ziet u dan hyena’s, serval kat en de genetkat.

Neushoorns in North Luangwa

Zambia was vroeger een van de landen waar de meeste neushoorns leefden. Veertig jaar geleden werden hier alle neushoorns gestroopt, dus nergens in het land leefden zij in het wild. Gelukkig zijn er sindsdien verschillende projecten opgestart voor de herintroductie van neushoorns in bepaalde gebieden. In North Luangwa is dat het North Luangwa Conservation Project. In 2003 werder hier 5 neushoorns opnieuw geïntroduceerd en inmiddels leven hier meer dan 35 zwarte neushoorns. Het project wordt indirect gefinancierd door de komst van steeds meer toeristen die hier verblijven in de lodges in het gebied.

Beste reistijd North Luangwa 

De beste reistijd voor North Luangwa is dus tussen mei en oktober. Ook North Luangwa kent een groen en een droog seizoen. In het groene  seizoen zijn de lodges in het gebied gesloten, dus u zult North Luangwa enkel kunnen bezoeken tijdens het droge seizoen tussen mei en oktober. In deze tijd valt er nauwelijks tot geen regen.

Droge seizoen:

  • Mei – in deze periode in het jaar is er nog steeds veel water, waardoor wegen niet goed begaanbaar zijn. Enkele lodges zijn in deze tijd van het jaar nog gesloten.
  • Juni en juli – het is heel droog met nauwelijks regen. De vegetatie begint uit te drogen. Dit zijn de koudere maanden in het jaar, met gemiddelde temperaturen in de ochtend van 12 graden en overdag loopt dit op tot 27 graden.
  • Augustus en september – de temperatuur loopt op tot een gemiddelde van 32 graden. In deze tijd van het jaar is er geen regen en het park is extreem droog. De ochtenden zijn ook warm en aangenaam.
  • Oktober – in oktober wordt het nog warmer met een gemiddelde van 34 graden, maar verwacht ook uitschieters tot meer dan 40 graden. Dit is over het algemeen de periode dat het na een lange tijd van droogte voor het eerst weer kan regenen. Na een hevige bui koelt het vaak fors af.

Groene seizoen:

  • November – als de eerste regen oktober hebben overgeslagen, dan komt het meestal in november. Het is nog steeds heel warm, maar de regen zorgt voor wat verkoeling. Het regent eigenlijk nooit een hele dag, maar vaak in de vorm van hevige korte onweersbuien. Gemiddeld is het 32 graden. De meeste lodge zijn gesloten omdat safari-activiteiten steeds moeilijk zijn als gevolg van de modder na regenbuien.
  • December, januari, februari en maart – dit is een periode wanneer het vaker kan regenen, maar nog steeds vrijwel nooit een hele dag. De temperaturen zijn aangenaam rond de 29 graden en zo’n 19 graden in de ochtenden. Veel lodges zijn gesloten, omdat de wegen onbegaanbaar zijn.
  • April – het landschap kleurt prachtig groen en het aantal regenmomenten neemt sterk af. Veel lodges zijn echter nog gesloten tot de eerste week van mei.

Luambe National Park 

Luambe National Park is een van de kleinste parken van Zambia. Luambe heeft een oppervlakte van 254 vierkante kilometer. Het park ligt tussen het North- en South Luangwa National Park in, en heeft een vergelijkbare vegetatie. Ook hier zorgt de Luangwa rivier voor een bron van leven voor de dieren in het gebied. Groot wild zoals olifanten, nijlpaarden, buffels, gnoes en antilopen kunnen hier allemaal worden waargenomen. De concentratie dieren ligt wat lager dan in North- en South Luangwa National Park, maar Luambe is nog rustiger dan deze parken. Hierdoor worden safari-activiteiten in dit gebied nóg wat intiemer.

Dieren en activiteiten in Luambe National Park 

Met name de olifanten, nijlpaarden, buffels en zebra’s komen hier in gezonde hoeveelheden voor. Verder kunt u ook leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s en wilde honden spotten. Deze dieren kunnen gespot worden tijdens wandelsafari’s, game drives én avontuurlijke night drives.

Beste Reistijd Luambe National Park 

Ook Luambe National Park is niet begaanbaar in het groene seizoen. Een bezoek aan dit park is alleen mogelijk tussen mei en oktober.

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar North Luangwa National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zambia

LUSAKA Shiwa Ng'andu Kasanka National Park Bangweulu Wetlands North Luangwa National Park Luambe National Park South Luangwa National Park Lower Zambezi National Park Liuwa Plain National Park Kafue National Park Victoria Falls Mosi oa Tunya National Park LIVINGSTONE